HPV

HPV

Módosítás:2024.01.17 19:28

A HPV vírus az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő fertőzés. Azért is kiemelten fontos felhívni rá a figyelmet, mert a méhnyakrák az emlőrák után a leggyakoribb daganat a 15-44 éves európai nők körében.

Mi az a HPV?

A HPV típusai

Az alacsony kockázatú HPV vírusok

A magas kockázatú HPV vírusok

Hogyan lehet a HPV vírust elkapni?

A HPV szempontjából miért fontos a szűrővizsgálat?

A HPV megelőzése

A HPV terápiája

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai HPV -fertőzés vagy annak gyanúja esetén:

Mi az a HPV?

Az HPV rövidítés a humán papillomavírusra utal, ami egy olyan víruscsalád, amely az emberi bőr és nyálkahártya sejtjeit támadja meg. Az HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, és számos különböző típusa létezik. Az egyes típusoknak eltérő egészségügyi következményei lehetnek.

A HPV típusai

Az HPV -humán papillomavírusnak számos típusa ismert, és ezeket két nagy csoportra lehet osztani: alacsony kockázatú és magas kockázatú típusokra. A vírusnak több mint 100 különböző típusa ismert, és ezek közül néhány a következő:

Alacsony kockázatú HPV-típusok:

 • HPV-6
 • HPV-11
 • Egyes más típusok

Ezek a HPV típusok általában genitális és anális szemölcsöket okoznak, de csak ritkán kapcsolódnak daganatos elváltozásokhoz.

Magas kockázatú HPV-típusok:

 • HPV-16
 • HPV-18
 • HPV-31
 • HPV-33
 • HPV-45
 • További magas kockázatú típusok

Ezek a típusok a legveszélyesebbek, mivel kapcsolatba hozhatók különböző ráktípusokkal. Például a HPV-16 és HPV-18 különösen gyakran okoz méhnyakrákot, de magas kockázatú típusokat is találnak olyan daganatokban, mint a hüvely-, végbél-, és fej-nyakrák.

Kapcsolódó cikkünk

A méhnyakrák szűrésénél idejétmúlt önmagában a „P” skála szerinti eredmény

A méhnyakrák szűrésénél idejétmúlt önmagában a „P” skála szerinti eredmény

A nők körében rendszeresen végezendő szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák szűrése, ugyanis ha idejében fény derül a legtöbbször még rákmegelőző állapotra, úgy megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben teljes gyógyulás ...

Az alacsony kockázatú HPV vírusok

Az alacsony kockázatú humán papillomavírus (HPV) típusok a következőképpen hatnak a szervezetre:

 • Genitális és Anális Szemölcsök:
  • Az alacsony kockázatú HPV-típusok gyakran okoznak genitális és anális szemölcsöket. Ezek a szemölcsök a nemi szervek környékén, a hüvelyben, a péniszen vagy az anus területén jelentkezhetnek. Bár ezek a szemölcsök általában jóindulatúak és nem kapcsolódnak daganatos kockázathoz, kellemetlenséget és esztétikai problémákat okozhatnak.
 • Magas Kockázatú Típusokba Történő Átmenet:
  • Bár az alacsony kockázatú HPV-típusok nem közvetlenül kapcsolódnak daganatos megbetegedésekhez, néhány esetben az alacsony kockázatú típusok is növelhetik a magas kockázatú típusokkal történő fertőzés esélyét. Ezen keresztül pedig fokozódhat a rákkockázat.
 • Spontán Gyógyulás:
  • Az alacsony kockázatú HPV-fertőzések jelentős része önállóan, spontán módon gyógyul. Az immunrendszer általában képes leküzdeni a vírust, és a szemölcsök maguktól eltűnnek az idő múlásával.

A magas kockázatú HPV vírusok

A számokat tekintve évente Magyarországon kb. 1200-1500 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, és kb. 400-500 nő hal bele a HPV okozta méhnyakrákna évente.HPV

A magas kockázatú humán papillomavírus (HPV) típusok olyan vírusok, amelyek szorosan kapcsolódnak bizonyos ráktípusok kialakulásához, nem csupán a méhnyakrákhoz. Ezek a HPV -típusok komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak, különösen, ha hosszú ideig jelen vannak a szervezetben. Néhány fontos információ a magas kockázatú HPV vírusokról:

 • Daganatos kockázatok:
  • A magas kockázatú HPV típusok, például a HPV -16 és a HPV -18, szorosan kapcsolódnak különböző ráktípusokhoz. Ezek közé tartozik a méhnyakrák, de magas kockázatú típusokat is találnak más nőgyógyászati ​​rákokban, valamint a fej- és nyak területén előforduló rosszindulatú daganatokban, a végbélrákokban és a nemi szervek malignus elváltozásaiban.
 • Méhnyakrák:
  • A legjelentősebb kapcsolat a méhnyakrákkal van. A magas kockázatú HPV fertőzés hosszabb ideig fennállva növeli a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.
 • Fej- nyaki daganatok:
  • A magas kockázatú HPV típusok, különösen a HPV -16, a fej és a nyak bizonyos területein, például a garatban és a gége területén is daganatos elváltozásokhoz vezethetnek.
 • Végbélrákok és nemi szervek rákjai:
  • A magas kockázatú HPV fertőzés emelheti a végbélrák és a nemi szervek (vulva, hímvessző) rákjának kockázatát is.

Hogyan lehet a HPV vírust elkapni?

A HPV számos módon terjedhet személyről személyre. A vírusfertőzés elsősorban szexuális érintkezés révén terjed, de más útvonalakon is átadható. Íme néhány módja, hogyan lehet elkapni a HPV vírust:

 • Szexuális érintkezés:
  • A HPV leggyakoribb terjedési módja  szexuális úton történik. A vírus a fertőzött személy nemi szerveinek nyálkahártyájáról kerül át az egészséges partnerre szexuális aktus során. A szexuális érintkezés során a hagyományos szexuális aktusokon (vaginális, anális, és orális szex) kívül az intim bőrkontaktus is veszélyeztetheti a fertőzés kockázatát.
 • Szülés:
  • Az anyától a csecsemőre is átadódhat a HPV, például a szülés során érintkezés útján, amikor a csecsemő érintkezik a fertőzött anya nemi szerveinek nyálkahártyájával.
 • Közvetlen érintkezés:
  • A HPV közvetlen bőrkontaktus révén is terjedhet. Például, ha egy szemölcs fertőzött bőrfelülettel érintkezik egy másik személy bőrével, átadhatja a vírust.
 • Eszközök és tárgyak:
  • Bár ez ritkább, de a HPV -tartalmú nyálkahártya érintkezése egy fertőzött személy eszközeivel (pl.: borotva, törölköző) vagy más tárgyakkal is terjedhet.

Fontos megjegyezni, hogy a HPV nem csak a nemi érintkezés eredményeként terjed, és a fertőzés sok esetben tünetmentes. Az emberek egy része a fertőzésen átesik és sosem tapasztal tüneteket vagy egészségügyi problémákat. A védőoltások, amelyek célzottan a leggyakoribb magas kockázatú HPV -típusok ellen védnek, fontosak lehetnek a fertőzés megelőzésében. A rendszeres szűrővizsgálatok is kulcsfontosságúak, különösen a méhnyakrák megelőzése érdekében.

A HPV szempontjából miért fontos a szűrővizsgálat?

A HPV szűrővizsgálatok rendkívül fontosak a fertőzés korai felismerésében és a kapcsolódó egészségügyi problémák megelőzésében. A HPV okozta méhnyakrák kockázata jelentősen csökkenthető a rendszeres szűrővizsgálatokkal. Íme néhány ok, amiért fontos a HPV szűrővizsgálat:

 • Korai felismerés és kezelés:
  • A HPV -fertőzés hosszabb ideig fennállva növelheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. A rendszeres méhnyakrák szűrővizsgálatok lehetővé teszik az orvosok számára, hogy korán észleljék a kóros elváltozásokat a méhnyakon. A korai stádiumban felfedezett elváltozások könnyebben kezelhetők és gyógyíthatók.
 • Méhnyakrák megelőzése:
  • A méhnyakrák egyes esetekben szorosan kapcsolódik a magas kockázatú HPV -fertőzésekhez. A szűrővizsgálatok segíthetnek megelőzni a méhnyakrák kialakulását vagy korai stádiumban való felfedezését, ami javítja a kezelési lehetőségeket és az esélyeket a teljes gyógyulásra.
 • Magas kockázatú HPV fertőzések figyelemmel követése:
  • A szűrővizsgálatok lehetővé teszik az orvosok számára, hogy figyelemmel kísérjék a magas kockázatú HPV -típusok okozta fertőzéseket. Ezek a típusok potenciálisan daganatos kockázatot hordoznak, és a szűrővizsgálatokkal időben lehet észlelni az esetleges problémákat.

A szűrővizsgálatok tehát kulcsfontosságúak a HPV -fertőzések és azok potenciális egészségügyi következményeinek kezelésében és megelőzésében. Az orvosokkal való rendszeres konzultáció és a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel fontos lépések a női egészség megőrzésében.

A HPV megelőzése

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés megelőzése számos módon lehetséges, beleértve a védőoltásokat és más egészségmegőrző intézkedéseket:

Védőoltások:

Az egyik leghatékonyabb módja a HPV -fertőzés megelőzésének a HPV elleni védőoltások alkalmazása. A Gardasil 9 és a Cervarix oltások a legelterjedtebbek. Ezek a vakcinák a leggyakoribb magas kockázatú HPV-típusok ellen nyújtanak védelmet, beleértve azokat, amelyek méhnyakrákhoz is kapcsolódnak.

A Gardasil 9 kilenc különböző HPV-típust céloz meg, amelyek közül néhány magas kockázatú típus, például a HPV-16 és a HPV-18, amelyek a méhnyakrák leggyakoribb okozói. Emellett a vakcina véd a HPV-6 és a HPV-11 típusok ellen is, amelyek genitális és anális szemölcsöket okozhatnak.

Az oltásokat általában serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban adják be. A leginkább ajánlott a szexuális élet megkezdése előtt, de bármelyik életkorban ajánlott, felnőtteknek is.

Oltások Férfiaknak is:

Bár a HPV elleni védőoltások eredetileg a nők számára készültek, a legtöbb országban ma már ajánlják és javasolják a vakcinát a fiúknak is. Ez részben azért van, mert a férfiak is terjeszthetik a vírust, és a vakcina védelmet nyújthat a számukra is a HPV-fertőzés és a kapcsolódó rákok ellen.

A HPV terápiája

A HPV vírus ellen nincs közvetlen ellenszer, de a HPV által okozott egészségügyi problémák kezelése számos módon lehetséges. A genitális szemölcsöket gyógyszerekkel vagy műtéti beavatkozással lehet kezelni. A konkrét kezelési lehetőségekről részletes információk kaphatók az egészségügyi intézményektől.

A méhnyakrákot és a méhnyakrák előtti állapotokat rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet időben felismerni és kezelni. Az egyes országokban érvényes nemzeti ajánlások meghatározzák, hogy mikor és hogyan kell elvégezni ezeket a szűrővizsgálatokat. A HPV-hez kapcsolódó más daganatos megbetegedéseket is könnyebb kezelni, ha időben történik a felismerés és a terápia megkezdése. Azonban ezekre a típusú rákokra nincsenek kidolgozva specifikus szűrőprogramok.