Méhtestrák kivizsgálása és kezelése

Méhtestrák kivizsgálása és kezelése

Módosítás:2023.04.23 13:12

A méhtestrák a méh belső hártyájának daganatos elváltozása, ami többségében egy hám eredetű daganat és belülről kifele terjed. Ahogy a többi rák típusnál itt is a rendszeres szűrővizsgálat elengedhetetlen fontosságú a megelőzés szempontjából.

Méhtestrákkal kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a méhtestrák?
Hogyan alakul ki a méhtestrák?
Milyen tünetei vannak a méhtestráknak?
Milyen okai vannak a méhtestráknak?
Hogyan diagnosztizálják a méhtestrákot?
Hogyan kezelik a méhtestrákot?
Mik a méhtestrák gyógyulási esélyei?
Hogyan előzhető meg a méhtestrák?

Méhtestrákkal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a méhtestrák?

A méhtestrák a méh belső nyálkahártyáján kezdődő rák egyik fajtája. A méh az az üreges, körte alakú kismedencei szerv, ahol a magzat fejlődése zajlik. Az méhtestrák a méhnyálkahártyát (endometrium) alkotó sejtrétegből indul ki. A méhtestrákot néha méhráknak is nevezik. A méhben más ráktípusok is kialakulhatnak, beleértve a méhszarkómát (mely a méh izomzatából indul ki) de ezek sokkal ritkábbak, mint a méhtestrák. A méhtestrákot gyakran korai stádiumban fedezik fel, mivel egy feltűnő tünetet: rendellenes hüvelyi vérzést okoz. Ha a méhtestrákot korán felfedezik, a méh műtéti úton történő eltávolítása gyakran gyógyítja a méhtestrákot.

Hogyan alakul ki a méhtestrák?

Az orvosok nem tudják pontosan, hogy mi okozza a méhtestrákot. Annyi biztos azonban, hogy a méhnyálkahártya (endometrium) sejtjeinek DNS-ében valami olyan változás (mutáció) következik be, amely megváltoztatja a sejtek DNS-ét.Méhtestrák

A mutáció a normális, egészséges sejteket abnormális sejtekké változtatja. Az egészséges sejtek meghatározott ütemben növekednek és szaporodnak, végül egy meghatározott időpontban elpusztulnak. A kóros sejtek kontrollálatlanul nőnek és szaporodnak, és nem halnak el egy meghatározott időpontban. A felhalmozódó abnormális sejtek tömeget (tumort) alkotnak. A rákos sejtek behatolnak a közeli szövetekbe, pusztítva azokat és vérzéseket okozva. A rákos sejtek leválhatnak a kezdeti daganatról, hogy a test más részeire terjedjenek. A test más részeiben megtelepedve a sejtek ismét elkezdenek osztódni, áttétet képezve így.

Milyen tünetei vannak a méhtestráknak?

 • Vérzés a menstruációk között
 • Kismedencei fájdalom
 • változó kor előtt a szokásostól eltérő időpontban jelentkező vérzés
 • menopauza környékén a heves és elhúzódó menstruáció
 • menopauzát követően ismételt hüvelyi vérzés jelentkezik

Milyen okai vannak a méhtestráknak?

A méhtestrák kialakulásának esélye elsősorban az életkor előrehaladtával  nő. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs pontos válasz a méhtestrák kialakulásának okára, viszont számos tényezőt felismertek már, ami elősegítheti a méhtestrák kialakulását.
A méhtestrák kialakulására hajlamosíthat:

 • Genetikai hiba ami anyai, illetve apai ágon is örökölhető
  • öröklődés - a családban már előfordult daganatos megbetegedés, különös tekintettel 40 éves kor előtt
 • A női hormonok egyensúlyának megváltozása a szervezetben: A petefészkek két fő női hormont - ösztrogént és progeszteront - termelnek. E hormonok egyensúlyának ingadozásai változásokat okoznak a méhnyálkahártyában.
 • Az olyan betegség vagy állapot, amely izoláltan növeli az ösztrogén mennyiségét, de nem növeli a progeszteron szintjét a szervezetben, növelheti a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Ilyen például a szabálytalan peteérési mintázat, amely policisztás ovárium szindróma, elhízás és cukorbetegség esetén fordulhat elő. A menopauza után olyan hormonok szedése, amelyek ösztrogént tartalmaznak, de progeszteront nem, növeli az méhtestrák kockázatát.
 • A petefészekdaganat egy ritka típusa, amely ösztrogént választ ki, szintén növelheti az méhtestrák kockázatát.
 • Korai első menstruáció vagy késői menopauza: A menstruáció korai - 12 éves kor előtti - kezdete vagy a menopauza későbbi kezdete növeli a méhtestrák kockázatát. Minél több menstruációja volt, annál több ösztrogénnek volt kitéve a méhnyálkahártyája.
 • Ha még soha nem volt terhes, nagyobb a méhtestrák kialakulásának kockázata, mint annak, akinek már volt legalább egy terhessége.
 • Idősebb kor: Ahogy öregszünk, úgy nő a méhtestrák kockázata. A méhtestrák leggyakrabban a menopauza után fordul elő.
 • Elhízás: Az elhízás növeli a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Ez azért fordulhat elő, mert a felesleges testzsír megváltoztatja a szervezet hormonháztartásának egyensúlyát, a zsírsejtek ösztrogént állítanak elő.
 • Mellrák hormonterápiája: Az emlőrák miatt alkalmazott hormonterápiás gyógyszer, a tamoxifen szedése növelheti a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Ha tamoxifent szed, beszélje meg ezt a kockázatot orvosával. A legtöbbek számára a tamoxifen előnyei meghaladják a méhtestrák kis kockázatát.
 • Öröklött vastagbélrák-szindróma: A Lynch-szindróma, más néven örökletes nem polipózus vastagbélrák (HNPCC) egy olyan szindróma, amely növeli a vastagbélrák és más rákos megbetegedések, köztük a méhtestrák kockázatát. A Lynch-szindrómát a szülőkről a gyermekekre öröklődő génmutáció okozza. Ha valamelyik családtagjánál Lynch-szindrómát diagnosztizáltak, beszélje meg orvosával a genetikai szindróma kockázatát.

Hogyan diagnosztizálják a méhtestrákot?

A méhtestrák diagnózisának felállítása több lépcsőből áll. Általában elsőkörben szokásos nőgyógyászati vizsgálat során történik. Ennek során az orvos akár tapinthatja is a nagyobb méretű méhtestrákot, de egy hasi ultrahangos vagy egyéb képalkotó vizsgálat segíthet pontosan lokalizálni a méhtestrák helyét. Ezt követően a méhtestrákból mintát kell venni és citológiai, szövettani vizsgálatra küldeni, hogy pontosan kiderüljön milyen típusú sejtekből áll a daganat, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A mintavétel többféle módon történhet, a curettage és a frakcionált abrasio a legjobban elterjedt módszerek. A biopszia a későbbiekben azt is segítheti, hogy a legjobb terápiát kiválasszák az alapján például, hogy milyen markereket tartalmaz a daganat. Ha a citológiai vizsgálat során igazolódik a méhtestrák, akkor a következő lépés egy képalkotó eljárás. Ez lehet hasi és kismedencei ultrahang, hüvelyi ultrahang-, MRI- vagy CT vizsgálat, melynek során a daganat méretét, kiterjedtségét, áttéteket, kóros nyirokcsomót keresnek.

Minden nőnek javasolt évenkénti nőgyógyászati szűrésen részt venni, hogy minél hamarabb kiderülhessen bármilyen esetleg fennálló probléma: méhtestrák, méhnyakrák, petefészekrák stb.

Hogyan kezelik a méhtestrákot?

Méhtestrák kezelési tervének összeállítása egy összetett, egyénre szabott folyamat, melyben szerepet játszik a daganat biológiai tulajdonságainak feltérképezése, a szövettani eredmények értékelés, a páciens életkora és állapota is. Mint minden onkológiai betegségnél, a méhtestrák esetében is a legfontosabb a diagnózis minél hamarabb történő felállítása. A méhtestrák kezelésének elsődleges formája a daganat sebészeti eltávolítása. A méhtestrák kezelése általában a méh, a petevezetékek és a petefészkek eltávolítására irányuló műtéttel történik. Egy másik lehetőség a nagy energiájú sugárterápia. A méhtestrák gyógyszeres kezelései közé tartozik az erős gyógyszerekkel végzett kemoterápia és a hormonterápia, amely blokkolja a rákos sejtek által igényelt hormonokat. További lehetőség lehet a célzott biológiai terápia olyan gyógyszerekkel, amelyek a rákos sejtek bizonyos gyenge pontjait támadják, valamint az immunterápia, amely segít az immunrendszernek a rák elleni küzdelemben.

 • Műtét: A méhtestrák kezelése általában a méh eltávolítására, valamint a petevezetékek és a petefészkek eltávolítására irányuló műtéttel jár. A méheltávolítás lehetetlenné teszi, hogy a jövőben teherbe essen. Továbbá, miután eltávolították a petefészkeit, nem lesz többé peteérés és ovuláció, vagyis menopauzába kerül.
 • Sugárterápia: A sugárterápia erős energiasugarakat, például röntgensugarakat és protonokat használ a rákos sejtek elpusztítására. Bizonyos esetekben orvosa sugárkezelést javasolhat, hogy csökkentse a rák kiújulásának kockázatát a műtét után. Bizonyos helyzetekben a sugárterápia a műtét előtt is javasolt lehet, hogy a daganatot zsugorítsa és könnyebben eltávolíthatóvá tegye.
 • Kemoterápia: A kemoterápia vegyi anyagokat használ a rákos sejtek elpusztítására. Kaphat egy kemoterápiás gyógyszert, vagy kombinálva is alkalmazhatják őket. A kemoterápiás gyógyszereket kaphatja tabletta formájában (szájon át) vagy vénákon keresztül (intravénásan). Ezek a gyógyszerek bejutnak a véráramba, majd végighaladnak a szervezetén, és elpusztítják a rákos sejteket.
 • Hormonterápia: A hormonterápia a szervezet hormonszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszerek szedését jelenti. Válaszul a rákos sejtek, amelyek a növekedésükhöz a hormonokra támaszkodnak, elpusztulhatnak. A hormonterápia előrehaladott méhtestrák esetén jöhet szóba, ha a daganat a méhen túlra is kiterjedt.
 • Célzott gyógyszeres terápia: A célzott gyógyszeres kezelések a rákos sejtekben jelen lévő specifikus gyengeségekre összpontosítanak. E gyenge pontok blokkolásával a célzott gyógyszeres kezelések a rákos sejtek pusztulását idézhetik elő. A célzott gyógyszeres terápiát általában kemoterápiával kombinálják az előrehaladott méhtestrák kezelésére.
 • Immunterápia: Az immunterápia olyan gyógyszeres kezelés, amely segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben. A méhtestrák esetében az immunterápia akkor jöhet szóba, ha a méhtestrák előrehaladott állapotban van, és más kezelések nem segítettek.
 • Támogató (palliatív) ellátás: A palliatív ellátás olyan speciális orvosi ellátás, amely a fájdalom és a súlyos betegség egyéb tüneteinek enyhítésére összpontosít. A palliatív ellátást orvosokból, ápolókból és más, speciálisan képzett szakemberekből álló csapat nyújtja. A palliatív ellátást nyújtó csapatok célja, hogy javítsák a rákos betegek és családtagjaik életminőségét. Ezt az ellátási formát a gyógyító vagy egyéb kezelések mellett kínálják.

  Kapcsolódó cikkünk

  Endometriózis - milyen esély van a fogamzásra?

  Endometriózis - milyen esély van a fogamzásra?

  Sokan a gyermekvállalás nehézsége kapcsán szembesülnek a diagnózissal: endometriózis. A meddőséggel küzdő nők tizede szenved ettől a betegségtől, amely sokszor kellemetlen vagy fájdalmas tünetekkel is jár. Dr. Hernádi Balázs , a Nőgyógyászati ...

Mik a méhtestrák gyógyulási esélyei?

A méhtestrákos betegek átlagos túlélési valószínűsége 70-80 százalék környékén mozog, azaz ekkora a valószínűsége annak, hogy a valamikori elhalálozás nem lesz összefüggésben a kezelt betegséggel. A korai stádiumban felismert, s eltávolított tumorok esetén a túlélés valószínűsége eléri a 95 százalékot.

Hogyan előzhető meg a méhtestrák?

A méhtestrák kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében a következőket teheti:

 • Beszéljen orvosával a menopauza utáni hormonterápia kockázatairól. Ha hormonpótló terápiát fontolgat a menopauza tüneteinek csillapítására, beszéljen orvosával a kockázatokról és előnyökről. Hacsak nem esett át méheltávolításon, a menopauza utáni ösztrogénpótlás önmagában növelheti a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Az ösztrogén és a progesztin kombinációjának szedése csökkentheti ezt a kockázatot. A hormonterápia egyéb kockázatokkal is jár, ezért mérlegelje orvosával az előnyöket és a kockázatokat.
 • Fontolja meg a fogamzásgátló tabletták szedését. Az orális fogamzásgátlók legalább egy éven át történő alkalmazása csökkentheti a méhtestrák kockázatát. A kockázatcsökkenés feltehetően több évig tart, miután abbahagyta a szájon át szedhető fogamzásgátlók szedését. Az orális fogamzásgátlóknak azonban vannak mellékhatásaik, ezért beszélje meg orvosával az előnyöket és a kockázatokat.
 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt. Az elhízás növeli a méhtestrák kialakulásának kockázatát, ezért törekedjen az egészséges testsúly elérésére és megtartására. Ha fogyni szeretne, életmódváltásra lesz szüksége: növelje a fizikai aktivitását, és csökkentse a naponta elfogyasztott kalóriák számát.

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available