Onkológiai nőgyógyászat

Onkológiai nőgyógyászat

Módosítás:2023.04.23 23:22

Az onkológiai nőgyógyászat az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül, ma már olyan diagnosztikus és műtéti technológiák állnak rendelkezésre a kezelő orvos számára, amik rendkívüli mértékben segítik mind a diagnosztikát, mind pedig a kezelést. Az onkológiai nőgyógyászat az orvostudomány olyan speciális területe, amely a petefészek, a hüvely, a méh, a méhnyak és a szeméremtest rákos megbetegedéseinek kezelésére összpontosít. Az onkológiai nőgyógyászat gondozza az ilyen betegségekben szenvedő embereket; diagnosztizálja a rákos megbetegedéseiket és javasolja a legjobb kezelést.

Onkológiai nőgyógyászattal kapcsolatos szolgáltatásaink
Mivel foglalkozik az onkológiai nőgyógyászat?
Milyen területei vannak az onkológiai nőgyógyászatnak?
Mikor kell az onkológiai nőgyógyászatot felkeresni?
Milyen vizsgálatokat végeznek az onkológiai nőgyógyászaton?
Milyen kezelési lehetőségek vannak az onkológiai nőgyógyászaton?

Onkológiai nőgyógyászattal kapcsolatos szolgáltatásaink

Mivel foglalkozik az onkológai nőgyógyászat?

Az onkológiai nőgyógyászat a nőgyógyászati rákokkal foglalkozik. Nőgyógyászati ráknak nevezünk minden olyan rákot, amely a nő nemi szerveiben kezdődik. A rákot mindig arról a testrészről nevezik el, ahonnan kiindul. A nőgyógyászati rákok a nő medencéjében, azaz a gyomor alatti és a csípőcsontok közötti területen kezdődnek. Méhnyak, petefészek, méhtest, szeméremtest - e területek daganataival foglalkozik az onkológiai nőgyógyászat. Az onkológiai nőgyógyászat daganatot keres egy személy nemi szerveiben, és megállapítja, hogy a betegség átterjedt-e a test más részeire is. Ez segít az onkológiai nőgyógyászatnak abban, hogy az adott személy időben megkapja az állapotának leginkább megfelelő kezelést. Az onkológiai nőgyógyászaton általában más orvosokkal együttműködve dolgoznak az integrált ellátás biztosítása érdekében. Beszélgetnek a betegekkel a rendelkezésre álló különböző rákkezelési lehetőségekről, és arról, hogy melyik lehet a legjobb az állapotuknak. Gyakran dolgoznak együtt más, rákkezelésre szakosodott orvosokkal, mint pl:

 • Hematológus/onkológusok
 • Sugárterápiás onkológusok

Az onkológiai nőgyógyászati ezzel az orvoscsoporttal együtt a legnagyobb szakértelemmel dolgozik, hogy megtalálja az onkológiai nőgyógyászati beteg számára a legmegfelelőbb kezelést, hogy a legjobb életminőséghez juttassa.

Milyen területei vannak az onkológiai nőgyógyászatnak?

Az onkológiai nőgyógyászat a női nemi szerveken előforduló daganatokkal, és azok kezelésével foglalkozik. Számos szerv tartozik az onkológiai nőgyógyászathoz: méh, petevezeték, petefészek, hüvely, szeméremtest, így az ezeken a területeken felmerülő daganatokkal foglalkozik az onkológiai nőgyógyászat. Előrehaladott esetben azonban a daganatok megtámadhatják a környező szerveket is, áttéteket adva. Azokat az eseteket is az onkológiai nőgyógyászat kezeli.
Az onkológiai nőgyógyászat területei, a nőgyógyászati rák típusai:

 • A méhnyakrák a méhnyakból, azaz a méh alsó, keskeny végéből kiinduló rosszindulatú daganat.
 • A petefészekrák a petefészkekből kiinduló rosszindulatú daganatos elváltozások, amelyek a méh mindkét oldalán helyezkedhetnek el. Egyes petefészekrákok a petevezetékben vagy a hashártyában is kezdődhetnek, és a petefészekre terjedve ott is megjelennek.
 • A méhtestrák a méhben kezd növekedésnek, általában a méh belső nyálkahártyájából indul ki, de létezik olyan típusa is, amely a kötőszövetből válik daganattá.
 • A mióma a leggyakoribb onkológiai nőgyógyászati daganat típus, szerencsére azonban nagytöbbsége jóindulatú.
 • A hüvelyrák a hüvelyben kezdődik, amely a méh alja és a test külső része közötti üreges, csőszerű csatorna.
 • A vulvarák a szeméremtesten, a női nemi szervek külső részén kezdődik.

  Kapcsolódó cikkünk

  Méhmiómák: a terhesség idején megnövekedhetnek!

  Méhmiómák: a terhesség idején megnövekedhetnek!

  A terhesség időszakában növekedhet a miómák mérete főként hormonális tényezők miatt. Fontos figyelemmel kísérni ezeknek a jóindulatú elváltozásoknak az elhelyezkedését, növekedését, mert bizonyos esetekben kockázatot jelentenek ...

Mikor kell az onkológiai nőgyógyászatot felkeresni?

Érdemes időpontot kérnie egy nőgyógyászati szűrővizsgálatra, ha olyan tünetei vannak, mint például:

 • Fájdalom a hüvelyi területen, amely nem javul, nem múlik el idővel.
 • Szokatlan mennyiségű hüvelyi folyás vagy vérzés, különösen a menopauza kezdete után.
 • Állandó puffadás vagy emésztési zavarok.
 • Változások a hólyag- vagy székletürítés mintájában.
 • Fájdalom a kismedencei területen.
 • Látható és érezhető csomó vagy fájdalmat okozó csomó az alhasában, hüvelyében vagy a szeméremtestén.

Ha kezelőorvosa bármi eltérést tapasztal a vizsgálatok során, beutalhatja Önt onkológiai nőgyógyászatra további vizsgálatok és esetleges kezelés céljából. Az onkológiai nőgyógyászat rendelkezik az említett területeken a rák diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges tapasztalattal és technikai készségekkel.

Fontos kitérni azonban arra, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat nem csupán akkor fontos, ha a fenti tüneteket tapasztalja. Az már egy előrehaladott állapot, ha tüneteket is okoz a daganat, meg kell próbálni már azelőtt észre venni őket nőgyógyászati szűrésen.
Minden nőgyógyászati rák egyedi, különböző jelekkel és tünetekkel, különböző kockázati tényezőkkel (olyan dolgok, amelyek növelhetik a betegség kialakulásának esélyét) és különböző megelőzési stratégiákkal rendelkezik. Minden nő ki van téve a nőgyógyászati rákok kockázatának, és a kockázat az életkorral nő. Ha a nőgyógyászati rákot korán felfedezik, a kezelés akkor a leghatékonyabb. Éppen ezért nagyon fontos minden nőnek évente részt vennie nőgyógyászati szűrővizsgálaton. Ennek során kenetet, mintát vesznek a méhnyak felszínéről, majd szövettani elemzés során megállapítják, hogy van-e benne daganatos elváltozás. A szűrés során ultrahanggal is azonosíthatóak a méhben vagy petefészkekben lévő térfoglalások, amik daganatok is lehetnek. Az onkológiai nőgyógyászat akkor tudja a legjobban kezelni a daganatokat, hogyha azok idejében, még korai stádiumban felismerésre kerültek. Ezért a saját jóllétünk érdekében mindannyiunk kötelessége idősödve rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon.

Milyen vizsgálatokat végeznek az onkológiai nőgyógyászaton?

Az onkológiai nőgyógyászat orvosunk valószínűleg átnézi az Ön anamnézisét, korábbi betegségeit, valamint a családjában előfordult daganatoknak is utána kérdezhet. Ez azért fontos, mert sok nőgyógyászati rák kialakulásában szerepet játszik az öröklődés, például a petefészekrákban. Természetesen az Ön által tapasztalt tünetekről fogja kérdezni elsőkörben az onkológiai nőgyógyászaton. Ezután általában megvizsgálja a nemi szerveit, mely olyan, mint egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat. Emellett valószínűleg kenetet is fognak venni a méhnyak területéről. Ez egy citológiai minta, amely sejteket tartalmaz a méhnyak területéről, és a feldolgozása során azonosítható a daganat. Ha valakinek rossz a citológiai lelete (p4 vagy p5), esetleg megtörtént már a szövettani mintavétel a méhnyakból (konizáció), ugyancsak felkeresheti onkológiai nőgyógyászati szakértőnket, aki segít az eredmények értelmezésében. Vizsgálat és a leletek értelmezését követően elmondja, hogy a rossz citológiai lelet után mik a szükséges lépések a továbbiakban:Onkológiai Nőgyógyászat

 • új szövettani mintavétel szükséges-e?
 • képalkotó eljárásos vizsgálat javasolt-e? (Ultrahang, CT)
 • laparoszkópos műtét során vett mintavétel vagy a daganat eltávolítása szükséges-e?

Az onkológiai nőgyógyászaton elrendelhetnek utóvizsgálatokat vagy képalkotó vizsgálatokat a diagnózis megerősítése érdekében. Erre szolgálhat egy kismedencei ultrahang vizsgálat, mely egy noninvazív képalkotó eljárás, a kismedencei szervekről, köztük a méh, petefészkekről kaphatunk képet. Láthatóak vele a nagyobb méretű elváltozások, a gyulladás, folyadékgyülem, azonban az ultrahang felbontóképesség nem olyan magas. Éppen ezért CT vizsgálatot is javasolhatnak az onkológiai nőgyógyászaton, amelyen pontosabban látható a daganat elhelyezkedése, mérete, valamint a környező nyirokcsomók is, amelyekbe áttétet adhatott. Előrehaladott daganat esetében további képalkotó eljárásokkal, például szcintigráfiás vizsgálattal kutathatnak áttétek után az onkológiai nőgyógyászaton.

Milyen kezelési lehetőségek vannak az onkológiai nőgyógyászaton?

Az utóbbi években az onkológiai terápia hatalmasat fejlődött, számos kezelési lehetőség van már az onkológiai nőgyógyászat területén is. Ezek magukban foglalják a legradikálisabb, de sokszor leghatékonyabb műtéti kezelést, de egészen a molekuláris célpontokon támadó, kizárólag a tumorsejteket pusztító biológiai vagy immunterápiát is. Az onkológiai nőgyógyászat számos kezelési lehetősége közül orvosával egyeztetve döntenek majd, melyet befolyásol a daganat típusa, mérete, stádiuma, érzékenysége, illetve a beteg igényei.
Az onkológiai nőgyógyászat javasolhat:

 • Műtét: Számos onkológiai nőgyógyászati esetre a műtét a legjobb megoldás. Ez jelenthet egy kis kiterjedésű műtétet, de akár a méh eltávolítását is a petefészkekkel és a petevezetékkel. A méheltávolítás lehetetlenné teszi, hogy a jövőben teherbe essen. Továbbá, miután eltávolították a petefészkeit, nem lesz többé peteérés és ovuláció, vagyis menopauzába kerül.
 • Sugárterápia: A sugárterápia, az onkológiai nőgyógyászat egy kezelési területe erős energiasugarakat, például röntgensugarakat és protonokat használ a rákos sejtek elpusztítására. Bizonyos esetekben onkológiai nőgyógyászati orvosa sugárkezelést javasolhat, hogy csökkentse a rák kiújulásának kockázatát a műtét után. Bizonyos helyzetekben a sugárterápia a műtét előtt is javasolt lehet, hogy a daganatot zsugorítsa és könnyebben eltávolíthatóvá tegye.
 • Kemoterápia: A kemoterápia, mint az onkológiai nőgyógyászat egy kezelési területe vegyi anyagokat használ a rákos sejtek elpusztítására. Kaphat egy kemoterápiás gyógyszert, vagy kombinálva is alkalmazhatják őket. A kemoterápiás gyógyszereket kaphatja tabletta formájában (szájon át) vagy vénákon keresztül (intravénásan). Ezek a gyógyszerek bejutnak a véráramba, majd végighaladnak a szervezetén, és elpusztítják a rákos sejteket.
 • Hormonterápia: A hormonterápia, az onkológiai nőgyógyászat egy kezelési területe a szervezet hormonszintjének csökkentésére szolgáló gyógyszerek szedését jelenti. Válaszul a rákos sejtek, amelyek a növekedésükhöz a hormonokra támaszkodnak, elpusztulhatnak.
 • Célzott gyógyszeres terápia: A célzott gyógyszeres kezelések, az onkológiai nőgyógyászat egy olyan területe, amely a rákos sejtekben jelen lévő specifikus gyengeségekre összpontosítanak. E gyenge pontok blokkolásával a célzott gyógyszeres kezelések a rákos sejtek pusztulását idézhetik elő.
 • Immunterápia: Az immunterápia az onkológiai nőgyógyászat olyan gyógyszeres kezelése, amely segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben, segíti felismerni és pusztítani a daganatos sejteket.
 • Támogató (palliatív) ellátás: A palliatív ellátás nemcsak az onkológiai nőgyógyászat területe. Ez egy olyan speciális orvosi ellátás, amely a fájdalom és a súlyos daganatos betegség egyéb tüneteinek enyhítésére összpontosít. A palliatív ellátást orvosokból, ápolókból és más, speciálisan képzett szakemberekből álló csapat nyújtja. A palliatív ellátást nyújtó csapatok célja, hogy javítsák a rákos betegek és családtagjaik életminőségét. Ezt az ellátási formát a gyógyító vagy egyéb kezelések mellett kínálják.

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available