A petefészekrák sokáig tünetmentes – de akár a szorulás is utalhat rá

A petefészekrák sokáig tünetmentes – de akár a szorulás is utalhat rá

Szerző: dr. Hernádi Balázs Utolsó módosítás:2023.12.08 12:43

A petefészek daganat sokszor csak későn okoz tüneteket, amelyek legtöbbször nem is kifejezetten specifikusak. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben némileg csökkent az ilyen tumorok száma és javultak a túlélési mutatók is. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája a betegségről, az okokról, a rizikót csökkentő tényezőkről és a rendszeres szűrés jelentőségéről beszélt.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

A nehéz diagnosztizálás ellenére javuló adatok

A petefészekrák akár szorulást, gyakori vizelést is okozhat.A National Cancer Intelligence Network beszámolója szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent Angliában a petefészekrák miatt előforduló halálozások előfordulása. Míg 2001-ben 100 ezer nőből 11.2 nő halt bele a betegségbe, 2010-ben ez „csak” 8.8 volt ez az arány. Ez nagyon jó hír, hiszen az Egyesült Királyságban ez az ötödik leggyakoribb daganatfajta a nők közt. Sajnos a petefészek tumort nem csak diagnosztizálni, de kezelni sem könnyű, épp ezért fontos minden ezzel kapcsolatos kutatás, új felismerés. 
A genetikai tényezők miatt érdemes rendszeres nőgyógyászati szűrésen részt venniük azoknak, akiknek a családjában már fordult elő hasonló megbetegedés, valamint azoknak is, akik túl vannak a menopauzán – hangsúlyozza Hernádi doktor. - Mivel a petefészekrák sokáig tünetmentes, ebben a stádiumban csak képalkotó vagy laboratóriumi vérvizsgálattal (tumormarker-meghatározással) azonosítható a daganat. A tünetmentesség és a szűrővizsgálatok hiánya miatt a petefészek daganatos elváltozását ritkán fedezik fel korai stádiumban. Amennyiben már érzékelhető tumor alakult ki, az a szűrés során is könnyen kitapintható.

A petefészekrák pontos szövettani diagnózisához a tumoros területről mintát kell venni. Amennyiben beigazolódik a tumor jelenléte, az áttétek kizárása, illetve pontos behatárolása miatt más vizsgálatok is szükségesek – ezek közül a legkézenfekvőbb a nyirokcsomók kitapintása, az ultrahang, a CT, az MR vizsgálat.

A petefészekrák sokáig tünetmentes lehet

- A jóindulatú tumorok általában nem okoznak súlyos tüneteket, bár, ha nagyra nőnek, az alhas feszülését, valamint szorulásos panaszokat, gyakori vizelési ingert eredményezhetnek. A rosszindulatú daganatok a fenti tüneteken kívül kifejezett fájdalommal, puffadással, teltségérzéssel járnak, később pedig ezekhez társulhat a legyengülés, a fogyás, sőt akár alsó végtagi trombózis is – ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája. - Ha felmerül a petefészek-daganat gyanúja, a tumort műtéttel el kell távolítani, egyúttal szövettani vizsgálattal dönthető el biztosan, hogy milyen típusú a rosszindulatú elváltozás. Ha a beteg a menopauza közelében van, vagy már nem szeretne gyermeket, a méhet és a függelékeket (mindkét oldali petefészket) kell eltávolítani, a műtét célja, a teljes tumor mentesség elérése. A petefészekrák sok esetben összetett kezelést igényel, melyben a sebészeti ellátás mellett kiemelkedő szerep jut a kemoterápiának. A 90-es évekig a citosztatikus terápia fejlődése, ezt követően a biológiai kezelés hozott számottevő javulást a petefészekrák túlélésben, a betegek után követése, a daganat kiújulásának felismerése miatt nagyon fontos.

A nőgyógyászati szűrés tünetmentesen is fontos

A petefészekrákkal kapcsolatban az is az utóbbi évtizedek eredménye, hogy mind az egyéves, mind az ötéves túlélési arány is javult, ennek pedig több oka is lehet. Szerepet játszik benne a felismerés és a kezelés lehetőségeinek javulása, hiszen mind a monitorozás, mind a műtéti- és a kemoterápiás kezelések is fejlődtek. 
Ugyanakkor az is igaz, hogy az esélyek a kor előrehaladtával romlanak, és ez minden bizonnyal összefügg az évek során jelentkező peteérések számával – minél nagyobb a szám, annál inkább nő az esély a petefészekrákra.  Vagyis ami akár természetesen leállítja a peteérést – tehát a terhesség, a szoptatás, a menopauza, és egyes fogamzásgátló módszerek – némileg csökkenti a rizikót. Ugyanakkor a lombik kezelések emelik. Mindazonáltal nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szűrés jelentőségét, minden évben, tünetmentesen is!

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
  • Specialitások:
    • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
    • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
    • nőgyógyászati daganatsebészet
    • mióma kivizsgálása és kezelése
    • endometriózis kivizsgálása és kezelése
    • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

     

    Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

  • Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr\Nő! Meddőségi problémával szeretnék Önhöz fordulni. 2016 áprilisában laparoszkópiás műtét keretében endometriózist diagnosztizáltak nálam. Pár havi injekciós kezelés után, ami megszűntette a menstruációmat, 4 inszemináción estem át, sajnos sikertelenül. Az utolsó vérvételből kiderült, hogy ismét felfedezhető az endometriózis. A kezelőorvos azt tanácsolta, hogy megint csináltassak egy laparoszkópiát, aztán folytassuk az inszeminációt. Az lenne a kérdésem, hogy ha 4 inszemináció sikertelen volt, érdemes lenne-e még folytatni? Az az igazság, hogy én inkább a lombikot szeretném, mert abban nagyobb esélyt látok, hogy sikerüljön a teherbeesés. Ön mit tanácsol, és egyáltalán belekezdhetek már a lombik programba 4 inszemináció után? Valamint hogy kezdhetném el a programot? Válaszát előre is köszönöm. Várom válaszát. Tisztelettel: Kanta Zsuzsa
Kanta Zsuzsa

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Kedves Zsuzsa!

Az endometriosis a fertilitást negatívan befolyásoló tényező.
A visszatérő endometriosist valóban laparoscopos úton célszerű tisztázni, megoldani egy következő meddőségi beavatkozás előtt!
Ha még nem történt, méhtükrözést is javasolnék, külön, vagy egy-ülésben LSC-al.
A műtét/műtétek után könnyebben eldönthető az inseminatio/IVF kérdése is.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes

Dr. Herendi Balázs doktor munkájával maximálisan meg voltam vele elégedve. Kitűnő szakember, kedves, figyelmes.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók