Endometriózis

Endometriózis

Módosítás:2023.09.29 10:34

Az endometrózis korunk egyik alattomos nőgyógyászati betegsége. Az endometriózis, az endometriumból – a méh legbelső nyálkahártya rétege – származó szövet megjelenése valahol a méhen kívül, mint például a petefészkeken, a petevezetők felületén vagy a méh külső, hátsó falán, a medenceűrben, a méh és végbél közötti térben.

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Az endometriózisos esetek háromnegyede a 25-45 éves kor között jelenik meg, leggyakrabban a 30-as nőknél.  Fellángolása előfordulhat ismét a menopauza körüli időszakban, azonban azt követően majdnem mindig megszűnik. Az endometriózis a termékeny korosztályú nők körülbelül 20%-át érinti. A meddőség 40%-nak hátterében ez a betegség áll. 

endometriózis kezeléseEndometriózis tünetei

Az endometriózis tünetei hasonlóak a kismedencei gyulladásos betegségek tüneteihez! Az endometriózis elsődleges tünete a görcsös menstruáció, illetve a menzeszek között fellépő, hullámzó intenzitású, krónikus kismedencei-, hasi- vagy alsó háttájéki fájdalom, ami általában a menstruációs ciklus egyes szakaszaihoz köthető. Az ösztrogén hatására megvastagszik a méhnyálkahártya, nemcsak a méh falában, hanem a méhen kívül elhelyezkedő kóros méhnyálkahártya-szigetekben is. Mivel a hashártya rendkívül érzékeny szerv, tele van érző idegvégződésekkel, akár a néhány milliméteres lerakódás is rendkívül erős, kínzó fájdalmat képes okozni. Mindehhez a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom (dispareunia) is társulhat, ami további életminőségbeli romlást idéz elő. Az elsődleges tünetek:

 • menstruációs zavar
 • fájdalmas menstruáció
 • fájdalmas szexuális élet
 • fájdalmas szélet, vizeletürítés
 • véres széklet, vizelet
 • meddőség

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom. Azonban nincs összefüggés a fájdalom mértéke és a betegség súlyossága között.

Endometriózis okai

Az endometriózis oka máig nem ismert. Az egyes elméletek alapján, a betegséget kiváltó ok:

 • az immunrendszer rendellenessége
 • környezeti toxinokkal való kapcsolat
 • fokozott stressz
 • retrográd menstruáció: a menstruációs vér nem csak a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből, hanem visszafelé áramlik a medenceűrbe.  A levált hámréteg megtapad és növekedésnek indul a hasüregben.

A betegség lefolyása jobban ismert, mint a kiváltó mechanizmus. A méhen kívül került endometriális szövet ugyanolyan válaszreakciót mutat az őt stimuláló hormonokra, mint a méh belsejében. A menstruáció alatt, amikor a terhességre való felkészülés részeként felépült méhnyálkahártya lelökődik, a méhen kívül levő endometrilis szövet is lelökődik, vérzik.

A vér megreked a medenceüregben és végül egy vérrel telt ciszta – csokoládéciszta – alakul ki. Idővel krónikus szöveti gyulladás is kialakulhat, ami összenövésekhez, hegszövetképződéshez vezet, amik körülzárhatják a szaporítószerveket. Ahogy a betegség halad előre az öregebb endometriális sejtek elhalnak, a nyomukban pedig hegszövet képződik. A pete megreked a hegszövet sűrű szövevényében és meddőséghez vezethet.

Az endometriózis tüneteit könnyű összetéveszteni más betegségek tüneteivel. Az egyetlenlen bizonyosságot a laporoszkópia jelentheti. A műtét során átnézik a hasüreget, az esetleges elváltozásokat pedig eltűntetik. A beavatkozás alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet.  A beavatkozás mellett kiterjedt endometriózis esetén MR vizsgálat is javallot lehet. 

Az endometriózis kialakulása szempontjából fokozott kockázatot jelenthet:

 • a japán népcsoportba tartozás,
 • családi előfordulás,
 • hormonális zavarok,
 • 30-44 év közötti életkor,
 • bőséges menstruáció,
 • rövid menstruációs ciklus,
 • alkoholfogyasztás,
 • túlsúly,
 • környezeti tényezők (pl. dioxinszennyezés).

Endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése egyénenként eltérő lehet, általában a fájdalomcsillapításra, illetve a menstruációs ciklus megszakítására irányul. Egyes esetekben a szájon át szedhető fogamzásgátló alkalmazása is alkalmazandó.

Az endometriózis kezelésére használt gyógyszerek célja a mesterséges menopauza előállítása. A gyógyszerek egyike sem gyógyhatású, csak időleges javulást képes előidézni. A gyógyulást a terhesség hozhatja meg, azonban az endometróizisban szenvedő betegek több, mint fele nem képes teherbe esni még akkor sem, ha normális a menstruációs ciklusa, rendszeresen van peteérése és nincs elzáródva a petevezetéke.

A betegségnek még a legenyhébb formája is befolyásolja a megtermékenyülést, a beültetést vagy annak folyamatát.

Az első tünetek és a tényleges diagnosztizálás között évek telhetnek el. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy panaszaival mihamarabb felkeresse orvosát.

Az endometróizis jóindulatú betegség. Bár kiváltó oka és az, hogy pontosan miként okoz meddőséget nem egészen ismert, az biztos, hogy a korai felismerése, a sikeres műtét, az életmódváltás és a hosszútávó gyógyszeres kezelés együttesével csökkenthető és/vagy megszüntethető a kínzó fájdalom. A komplex kezeléssel a meddőség ténye is redukálható. 

Endometriózis szövődményei

Endometriózis kezelése a Nőgyógyászati KözpontbanAz endometriózis mélyen, a hashártya felszíne alatt öt milliméterre, vagy azt meghaladó mélységbe is beszűrődhet. A beszűrődés (infiltráció) leggyakrabban a hashártya mögött, a végbél és a hüvely közötti kötőszöveti területen jelentkezik. Az endometriózis szigetsejtjei (ún. csomók) a test más területén is hasonló folyamaton mennek keresztül mint a méhnyálkahártya a menstruációs ciklus során: megvastagodik, majd leválik, viszont nincs lehetősége elhagyni a szervezetet. Ez fájdalomhoz, duzzadáshoz és a petefészek vagy petevezeték sérülése esetén meddőségi problémákhoz vezet. További szövődmény lehet egyes szervek összetapadása (adhézió), valamint a folyadékkal telt hólyagszerű képződmény a petefészekben (endometrioma), amely igen nagyméretűvé nőhet és fájdalmas lehet. Mindkét szövődmény sebészi úton eltávolítható, de kiújulhat. Ha az endometriózis sebészi kezelése során nem távolítják el az összes csomót, ún. reziduális endometrióziscsomó maradhat vissza, amely továbbra is fenntartja a panaszokat.

Az endometriózisos sejtek bejuthatnak a véráramba vagy a nyirokkeringésbe, amelyen keresztül, ritka esetben egészen távoli szervekbe is, például a szembe vagy az agyba is eljuthatnak. Idővel a betegség súlyosbodhat, akár bélelzáródás is kialakulhat, vagy az endometriózis befogja a húgyvezetéket (uréter), aminek következtében vesepangás vagy veseelégtelenség léphet fel. Súlyos szövődmény esetén többszöri operációra és hosszú hónapokon keresztüli gyógykezelésre is szükség lehet.

Bár az endometriózis sebészi úton eltávolítható, az egészséges szövetek esetleges műtéti károsodásából kifolyólag akár élethosszig tartó, vagy hosszú ideig jelenlévő, korábban nem létező problémák alakulhatnak ki. Ez lehet például a húgyhólyag működésének későbbi zavara: a páciens nem érzi, hogy vizelettel telt a hólyag, és mivel nem működnek a hólyag beidegzéséért felelős struktúrák, nem tud vizeletet üríteni. Ugyanez vonatkozik a széklet ürítésére és az orgazmuskészségre is.

Teendők endometriózis esetén

 • Ha endometriózis tünetei enyhék, nincsenek meddőségi problémái, vagy ha közel jár a menopauzához, amikor a tünetek kezelés nélkül is elmúlhatnak, a kezelés szükségtelen lehet, de szoros nőgyógyász-szakorvosi utánkövetés ajánlott.
 • Az endometriózis okozta fájdalom enyhítésére gyógyszertárban orvosi vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID) használata javasolt, mert ezek nemcsak a fájdalmat, hanem az endometriózis okozta gyulladást is csökkentik. Szedésük megkezdése javasolt egy vagy több nappal a menstruáció várt időpontja előtt.
 • Fontos, hogy az endometriózis és a gyermekvállalás képessége nem zárja ki egymást, vagyis ez a betegség nem feltétlenül jár meddőséggel.

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available