Endometriózis

Endometriózis

Utolsó módosítás:2022.03.23 10:33

Az endometrózis korunk egyik alattomos nőgyógyászati betegsége. Az endometriózis, az endometriumból – a méh legbelső nyálkahártya rétege – származó szövet megjelenése valahol a méhen kívül, mint például a petefészkeken, a petevezetők felületén vagy a méh külső, hátsó falán, a medenceűrben, a méh és végbél közötti térben.

Az endometriózisos esetek háromnegyede a 25-45 éves kor között jelenik meg, leggyakrabban a 30-as nőknél.  Fellángolása előfordulhat ismét a menopauza körüli időszakban, azonban azt követően majdnem mindig megszűnik. Az endometriózis a termékeny korosztályú nők körülbelül 20%-át érinti. A meddőség 40%-nak hátterében ez a betegség áll. 

endometriózis fájdalomAz endometriózis tünetei: 

Az endometriózis tünetei hasonlóak a medencei gyulladásos betegségek tüneteihez! Az elsődleges tünetek:

  • menstruációs zavar
  • fájdalmas menstruáció
  • fájdalmas szexuális élet
  • fájdalmas szélet, vizeletürítés
  • véres széklet, vizelet
  • meddőség

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom. Azonban nincs összefüggés a fájdalom mértéke és a betegség súlyossága között.

Az endometriózis oka:

Az endometriózis oka máig nem ismert. Az egyes elméletek alapján, a betegséget kiváltó ok:

  • az immunrendszer rendellenessége
  • környezeti toxinokkal való kapcsolat
  • fokozott stressz
  • retrográd menstruáció: a menstruációs vér nem csak a hüvelyen keresztül távozik a szervezetből, hanem visszafelé áramlik a medenceűrbe.  A levált hámréteg megtapad és növekedésnek indul a hasüregben.

 

A betegség lefolyása jobban ismert, mint a kiváltó mechanizmus. A méhen kívül került endometriális szövet ugyanolyan válaszreakciót mutat az őt stimuláló hormonokra, mint a méh belsejében. A menstruáció alatt, amikor a terhességre való felkészülés részeként felépült méhnyálkahártya lelökődik, a méhen kívül levő endometrilis szövet is lelökődik, vérzik.

A vér megreked a medenceüregben és végül egy vérrel telt ciszta – csokoládéciszta – alakul ki. Idővel krónikus szöveti gyulladás is kialakulhat, ami összenövésekhez, hegszövetképződéshez vezet, amik körülzárhatják a szaporítószerveket. Ahogy a betegség halad előre az öregebb endometriális sejtek elhalnak, a nyomukban pedig hegszövet képződik. A pete megreked a hegszövet sűrű szövevényében és meddőséghez vezethet.

Az endometriózis tüneteit könnyű összetéveszteni más betegségek tüneteivel. Az egyetlenlen bizonyosságot a laporoszkópia jelentheti. A műtét során átnézik a hasüreget, az esetleges elváltozásokat pedig eltűntetik. A beavatkozás alkalmával szövettani mintavételre is sor kerülhet.  A beavatkozás mellett kiterjedt endometriózis esetén MR vizsgálat is javallot lehet.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelése egyénenként eltérő lehet, általában a fájdalomcsillapításra, illetve a menstruációs ciklus megszakítására irányul. Egyes esetekben a szájon át szedhető fogamzásgátló alkalmazása is alkalmazandó.

Az endometriózis kezelésére használt gyógyszerek célja a mesterséges menopauza előállítása. A gyógyszerek egyike sem gyógyhatású, csak időleges javulást képes előidézni. A gyógyulást a terhesség hozhatja meg, azonban az endometróizisban szenvedő betegek több, mint fele nem képes teherbe esni még akkor sem, ha normális a menstruációs ciklusa, rendszeresen van peteérése és nincs elzáródva a petevezetéke.

A betegségnek még a legenyhébb formája is befolyásolja a megtermékenyülést, a beültetést vagy annak folyamatát.

Az első tünetek és a tényleges diagnosztizálás között évek telhetnek el. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy panaszaival mihamarabb felkeresse orvosát.

Az endometróizis jóindulatú betegség. Bár kiváltó oka és az, hogy pontosan miként okoz meddőséget nem egészen ismert, az biztos, hogy a korai felismerése, a sikeres műtét, az életmódváltás és a hosszútávó gyógyszeres kezelés együttesével csökkenthető és/vagy megszüntethető a kínzó fájdalom. A komplex kezeléssel a meddőség ténye is redukálható.