Húzó jellegű fájdalom a kismedencénél? Méhsüllyedés is okozhatja

Húzó jellegű fájdalom a kismedencénél? Méhsüllyedés is okozhatja

Szerző: dr. Józan Gyöngyi Utolsó módosítás:2023.10.30 08:14

Sokáig akár fel sem tűnik, de egy idő után az érintett nők egy része húzó jellegű fájdalmat érezhet a kismedence területén, amit derékfájás is kísérhet. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy az esetleges méhsüllyedés kivizsgálásával nem ajánlott megvárni az olyan tüneteket, mint a vizelettartási képtelenség, a probléma enyhébb fokozatainál is fontos orvosi segítséget kérni, ugyanis az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

A méhsüllyedés kezdetben csak bizonytalan tüneteket okozhat

A méhsüllyedés kifejezés pontosan leírja azt az állapotot, amely során a meggyengült medencefenéki izmok és megnyúlt szalagok miatt a méh – fokozatosan veszítve az erős támasztásból - elkezd lecsúszni. A méhsüllyedés stádiumai az alábbiak:

  • Első stádium: a méhnyak a vaginába süllyed.
  • Második stádium: a méhnyak a hüvelybemenetbe esik.
  • Harmadik stádium: a méhnyak már a hüvelyen kívül van.
  • Negyedik stádium: az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el – ez egy nagyon súlyos állapot.

A méhsüllyedés okozhat inkontinenciát is.- Az enyhe fokú méhsüllyedést sokszor észre sem veszik a nők, és esetleg csak egy nőgyógyászati vizsgálaton fedezzük fel – ismerteti Józan doktornő. - Néhányan azonban felfigyelhetnek arra, ha a kismedence területén bizonytalan, húzó jellegű fájdalmat éreznek, amihez gyakran derékfájdalom is társul. Később arra figyelhetnek fel a nők, hogy vizelettartási probléma, székletürítési nehézség jelentkezik, és igen gyakori gond a szexuális élet során, hogy a hüvely kitágult. A második, harmadik stádiumban úgy érezheti a páciens, hogy golyókon ül, vagy nyomás érzete van a hüvelycsatornában, a hüvelyben pedig sokszor kitapintható valamiféle kiboltosulás. Ha pedig a méh teljesen kiboltosul a hüvelyből vagy lehetetlenné válik a vizelés, a székelés, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Ezek az ismert rizikófaktorok

A kismedencei szerveket tartó rendszer meglehetősen összetett, hiszen izmok, szalagok és kötőszövet együttes ereje, támogatása szükséges ahhoz, hogy megtartsa többek közt a méhet, a húgyhólyagot, a petefészket, stb. Ezt a komplex tartóhálózatot azonban több tényező is meggyengítheti:

  • A terhesség során esetleg károsodó támasztó szövetek.
  • Egy vagy több hüvelyi szülés.
  • Ösztrogénhiány (aminek elsődleges oka a menopauza, de egyes kórállapotok is okozhatják).
  • Genetikai hajlam a kötőszöveti gyengeségre.
  • Tartósan fokozott nyomás a hasüregben, amit okozhat például betegség miatti rendszeres köhögés, székrekedés miatti feszítés, nehéz súlyok emelgetése.
  • Jelentős túlsúly, elhízás.

Minél előbb kezelni kell a méhsüllyedést

A méhsüllyedés kezelésében az intimtorna és a pesszárium is segít. - Ha valaki méhsüllyedés gyanúja miatt jön kivizsgálásra, álló és fekvő helyzetű kismedencei vizsgálatot is végzünk, és tesztek segítségével megállapítjuk, hogy az elváltozás valóban méhsüllyedés-e, és ha igen, milyen súlyossági fokú, hogyan befolyásolja az életminőséget és milyen kezelést tesz szükségessé. A pontos kórisme felállítása azonban nem mindig egyszerű feladat, fizikális vizsgálat, laborvizsgálatok, hasi ultrahang vizsgálat, és indokolt esetekben kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT vizsgálat is szükséges lehet hozzá – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész.

Ha beigazolódik a méhsüllyedés diagnózisa, nagyon ajánlatos a gátizom-torna, a Kegel-gyakorlatok végzése, amelyek hatékonyan edzik a kismedencei izmokat. Ez még a legenyhébb tüneteknél és akár megelőzésképp is fontos lehet. Sokszor már ez is elég lehet ahhoz, hogy megakadályozza a folyamat további romlását, és esetleg más szervek, vagyis a hólyag, a végbél süllyedését. A hüvelyi elektrostimulációs kezelések is ugyanezt a célt szolgálják. Amennyiben súlyosabb esetről van szó, megoldást jelenthet ideiglenesen vagy akár véglegesen a terápiás méhgyűrű (pesszárium), amely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. A menopauza kapcsán kialakuló ösztrogénhiány hormonpótlással orvosolható. Ugyanakkor bizonyos esetekben helyreállító műtétre is szükség lehet, végső megoldásként pedig a méheltávolítás jöhet szóba.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Odafigyelés, kedvesség, segítőkészség!

A asszisztens és az orvos segítőkészsége, kedvessége, odafigyelése.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész