Húzó jellegű fájdalom a kismedencénél? Méhsüllyedés is okozhatja

Húzó jellegű fájdalom a kismedencénél? Méhsüllyedés is okozhatja

Szerző: dr. Józan Gyöngyi ódosítás:2023.10.30 08:14

Sokáig akár fel sem tűnik, de egy idő után az érintett nők egy része húzó jellegű fájdalmat érezhet a kismedence területén, amit derékfájás is kísérhet. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész arra hívta fel a figyelmet, hogy az esetleges méhsüllyedés kivizsgálásával nem ajánlott megvárni az olyan tüneteket, mint a vizelettartási képtelenség, a probléma enyhébb fokozatainál is fontos orvosi segítséget kérni, ugyanis az időben megkezdett kezelés súlyos állapotokat előzhet meg.

A méhsüllyedés kezdetben csak bizonytalan tüneteket okozhat

A méhsüllyedés kifejezés pontosan leírja azt az állapotot, amely során a meggyengült medencefenéki izmok és megnyúlt szalagok miatt a méh – fokozatosan veszítve az erős támasztásból - elkezd lecsúszni. A méhsüllyedés stádiumai az alábbiak:

  • Első stádium: a méhnyak a vaginába süllyed.
  • Második stádium: a méhnyak a hüvelybemenetbe esik.
  • Harmadik stádium: a méhnyak már a hüvelyen kívül van.
  • Negyedik stádium: az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el – ez egy nagyon súlyos állapot.

A méhsüllyedés okozhat inkontinenciát is.- Az enyhe fokú méhsüllyedést sokszor észre sem veszik a nők, és esetleg csak egy nőgyógyászati vizsgálaton fedezzük fel – ismerteti Józan doktornő. - Néhányan azonban felfigyelhetnek arra, ha a kismedence területén bizonytalan, húzó jellegű fájdalmat éreznek, amihez gyakran derékfájdalom is társul. Később arra figyelhetnek fel a nők, hogy vizelettartási probléma, székletürítési nehézség jelentkezik, és igen gyakori gond a szexuális élet során, hogy a hüvely kitágult. A második, harmadik stádiumban úgy érezheti a páciens, hogy golyókon ül, vagy nyomás érzete van a hüvelycsatornában, a hüvelyben pedig sokszor kitapintható valamiféle kiboltosulás. Ha pedig a méh teljesen kiboltosul a hüvelyből vagy lehetetlenné válik a vizelés, a székelés, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Ezek az ismert rizikófaktorok

A kismedencei szerveket tartó rendszer meglehetősen összetett, hiszen izmok, szalagok és kötőszövet együttes ereje, támogatása szükséges ahhoz, hogy megtartsa többek közt a méhet, a húgyhólyagot, a petefészket, stb. Ezt a komplex tartóhálózatot azonban több tényező is meggyengítheti:

  • A terhesség során esetleg károsodó támasztó szövetek.
  • Egy vagy több hüvelyi szülés.
  • Ösztrogénhiány (aminek elsődleges oka a menopauza, de egyes kórállapotok is okozhatják).
  • Genetikai hajlam a kötőszöveti gyengeségre.
  • Tartósan fokozott nyomás a hasüregben, amit okozhat például betegség miatti rendszeres köhögés, székrekedés miatti feszítés, nehéz súlyok emelgetése.
  • Jelentős túlsúly, elhízás.

Minél előbb kezelni kell a méhsüllyedést

A méhsüllyedés kezelésében az intimtorna és a pesszárium is segít. - Ha valaki méhsüllyedés gyanúja miatt jön kivizsgálásra, álló és fekvő helyzetű kismedencei vizsgálatot is végzünk, és tesztek segítségével megállapítjuk, hogy az elváltozás valóban méhsüllyedés-e, és ha igen, milyen súlyossági fokú, hogyan befolyásolja az életminőséget és milyen kezelést tesz szükségessé. A pontos kórisme felállítása azonban nem mindig egyszerű feladat, fizikális vizsgálat, laborvizsgálatok, hasi ultrahang vizsgálat, és indokolt esetekben kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT vizsgálat is szükséges lehet hozzá – ismerteti dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész.

Ha beigazolódik a méhsüllyedés diagnózisa, nagyon ajánlatos a gátizom-torna, a Kegel-gyakorlatok végzése, amelyek hatékonyan edzik a kismedencei izmokat. Ez még a legenyhébb tüneteknél és akár megelőzésképp is fontos lehet. Sokszor már ez is elég lehet ahhoz, hogy megakadályozza a folyamat további romlását, és esetleg más szervek, vagyis a hólyag, a végbél süllyedését. A hüvelyi elektrostimulációs kezelések is ugyanezt a célt szolgálják. Amennyiben súlyosabb esetről van szó, megoldást jelenthet ideiglenesen vagy akár véglegesen a terápiás méhgyűrű (pesszárium), amely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. A menopauza kapcsán kialakuló ösztrogénhiány hormonpótlással orvosolható. Ugyanakkor bizonyos esetekben helyreállító műtétre is szükség lehet, végső megoldásként pedig a méheltávolítás jöhet szóba.  

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Menstruációs zavarok

Nehézkes problémámmal sok helyen jártam ezelőtt, sikertelenül. Doktornő végre megnyugtató kezelésben részesített.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész