Menopauza

Menopauza

Szerző: Nőgyógyászati központ Utolsó módosítás:2022.03.17 15:28

Menopauza, változókor, klimax. Mind a három kifejezés ugyanazt az állapotot írja le és a szó szoros értelmében a menstruáció befejeződését jelenti. A köznyelvben, azonban a menopauza azt az időszakot jelöli, ami közvetlenül megelőzi a menstruáció befejeződését. 

 

menopauzás hölgy hőhullámA menopauza időszaka pár hónaptól egészen pár évig is eltarthat. A hölgyeket érintő változókor általában nem hirtelen következik be. Kivételt képez ez alól a műtéti beavatkozás által előidézett állapot. A változókor tünetei akár már 40 éves kort megelőzően is beköszönthetnek, ezt nevezzük korai menopauzának

Leggyakrabban az első tünetek a menstruációs ciklus ingadozása és/vagy annak elmaradásában nyilvánul meg. A vérzés kevesebb és/vagy ritkább lehet, de épp ellenkezőleg, erősebb és gyakoribb ciklus is lehetséges. Előfordulhat, hogy a korábban említett két állapot akár felváltva jelentkezik. 

A menopauza a pubertás kor fordítottja. Amíg a serdülő korosztály esetén az agyalapi mirigy serkenti a petefészket, hogy növelje az ösztrogéntermelést és segítse a pete érését, addig a középkorú nőknél (általában 40 éves kort követően) az ösztrogén termelés csökkeni kezd, aminek következtében a peteérés rendszertelenné válik, leáll majd teljesen megszűnik a menstruációs váladék is. Amennyiben 1 évig nincs menszesz elmondható, hogy a ciklus befejeződött, ezt követően a menopauza esetén már posztmenopauzáról beszélünk. Ha 12 havi szünet után ismételten megjelenik a vérzés mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen az állapotot előidézheti mióma, polip vagy esetlegesen rák is. 

A klimax tünetei: 

 • hőhullám 
 • csontritkulás
 • hüvely- és húgyútifertőzés 
 • hüvelyszárazság 
 • vizelettartási problémák
 • rossz közérzet 
 • fáradtság
 • kiegyensúlyozatlanság 
 • depresszió 
 • vérnyomás ingadozás, magas vérnyomás 
 • emésztési zavarok: gyomorégés, epegörcs, epekövesség, székrekedés 
 • ok nélküli hízás
 • gyakori fejfájás  

A nők többsége - egyes becslések szerint 60-70%-a - csak kisebb kellemetlenséget tapasztal a menopauza során. 1-2 évnyi rendszertelen vérzés és enyhe vagy közepes hőhullámok időnkénti jelentkezése után egyszerűen abbamarad a menstruációjuk. 10-15% egyáltalán semmilyen tünetet nem tapasztal. A maradék százalékba eső nők életét a menopauza kellően megnehezíti. A tünetek az ő esetükben korlátozhatják a mindennapi életvitelt is.

A változókor tüneteinek kezelése:menopauzás nő

A menopauza tüneteinek csökkentésére szolgáló készítmények felírása és terápia megkezdése a hormonális változások miatt minden esetben igényli a nőgyógyász szakorvos mérlegelését.

Az enyhébb tünetek esetére alkalmazhatóak természetes szerek, az erős tünetek esetén alkalmazhatóak a különböző hormonpótló készítmények. Az, hogy kinél milyen készítmények alkalmazhatók sikerrel, érdemes nőgyógyászati szakorvos tanácsát és vizsgálatát kérni. Ebben a nőgyógyászati felelősség a megfelelő hormontartalom meghatározása. Ma már alacsony hormontartalmú készítmények is jó hatásfokkal csökkentik a klimax kellemetlen tüneteit.

A menopauza kezelésének jelentősége megnőtt az utóbbi évtizedekben. Napjainkban széleskörű szakértelemmel rendelkező orvosi team dolgozik az érintett hölgyek életminőségének javításán. 

Első lépésben szakorvosi konzultáció javasolt nőgyógyásszal. Ennek keretein belül érdemes elvégezni a javasolt vizsgálatokat, úgy, mint: EKG, vérvétel, testsúly- és csontsűrűség mérés, ultrahang vizsgálat. Amennyiben a szakorvos további vizsgálatokat javasol, szükséges lehet esetenként urológiai vizsgálat is. Kiemelten fontos, hogy az orvosi team munkáját mozgásterapeuta, pszichológus, valamint dietetikus szakemberek is segítik. Az egyéni jelleg ebben az esetben is a terápia lényeges elemét alkotja! 

A dietetikus a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítását segíti, amiben elegendő mennyiségű kalcium és D-vitamin szerepel. A rendszeres torna, különösen az erőteljes gyaloglás és az úszás jó erőben tartja az izmokat és a csontokat. 

Fontos a rendszeres orvosi vizsgálaton való részvétel a menopauza időszakában és azt követően is. Rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomást, a magasságot és a testsúlyt. Évente tanácsos glaukómavizsgálatot csináltatni valamint az emlők rendszeres ellenőrzése érdekében mammográfiát és emlő ultrahangot készítettni. 

A menopauza támogatásának területei: