Tények és tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Tények és tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Utolsó módosítás:2022.12.07 14:14

A mellrák az egyik legeredményesebben gyógyítható ráktípus, ám ehhez mindenképp korai diagnózis szükséges. Éppen fontos részt venni rendszeresen szűréseken, valamint, ha oda nem illő csomót talál, vagy bármilyen változást tapasztal, feltétlenül keresse fel orvosát! Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászát az emlőrákkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről kérdeztük.

A melltartók növelik a mellrák kialakulásának esélyét

Időről időre gyakran előjön a téma: vajon a melltartók (különösen a merevítősek) megnövelik a mellrák fellépésének az esélyét? Vannak, akik erre igennel válaszolnak, ám tanulmányok szerint (melyekben emlőrákos nőket vizsgáltak) nem találtak ezidáig bizonyítékot arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a melltartó viselése és a rosszindulatú daganat között. A mítosz valószínűleg onnan származik, hogy a merevítős melltartók korlátozhatják a nyirokfolyadék áramlását a mellekben, ami mérgező anyagok felhalmozódását okozhatja a szövetekben. Azonban nincs bizonyíték ezen állítás alátámasztására. Viszont az igaz, hogy a nem megfelelő méret gyulladást, cisztákat, fájdalmat is okozhat. Ha belegondolunk, a melltartó fel- és levétele alkalmával megnyomódhat és így kerül sokszor észrevételre egy csomó vagy daganat- inkább itt kell az összefüggést keresni.


Elég csak a mammográfia vagy az ultrahang?

A mellrák szűrésére 40-45 év felett mammográfiát alkalmaznak, fiatalabbaknál a sűrűbb mirigyállomány miatt ultrahangot. Viszont nagyon fontos tudni, hogy önmagában egyik sem ad 100%-ban biztos eredményt. A legpontosabb az emlő MR vizsgálata, vagy a tomoszintézis. Manapság bevett gyakorlat, hogy gyanús elváltozások esetén mindkettőt ( Uh+ Rtg) alkalmazzák, és ha gyanús a talált képlet az orvos, a csomóból ultrahang vezérelt aspirációs citológiával (vékonytű biopszia) mintát vesznek és azt citopatológushoz küldik elemzésre.

 

Egyetlen, fájdalmatlan csomó jelzi a mellrákot

mellrákA mellrák leggyakoribb tünetei az, ha egy fájdalmatlan csomót talál önvizsgálat során (akár a hónalj területén), ha a mell egy körülírt felszínén a bőr behúzódik, ha a mellbimbó váladékozik, illetve, ha a mellbimbó befelé fordul. Éppen ezért, ha valaki több, fájdalmas csomót tapint ki, egyből elveti a rosszindulatú daganat esélyét. Való igaz, hogy a fájdalmas csomók főleg a fibricisztás emlőbetegség gyanúját vetik fel (tegyük hozzá, ami hajlamosít a rákra), ám mellrák esetén is- bár ritkán- előfordulhat, hogy több csomó van, akár mindkét mellben, ráadásul fájdalmasak is- hívja fel a figyelmet dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

 

BRCA1 és BRCA2 génmutáció esetén biztosan mellrákom lesz

A National Cancer Institute szerint nem minden BRCA1/BRCA2 mutációval rendelkező nőnél, alakul ki mellrák. Ám az igaz, hogy körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel lép majd fel, mint egy olyan nőnél, akinél ez nem áll fenn. Ezért azok, akik rendelkeznek ilyen mutációkkal, olykor profilaktikus (megelőző) kétoldali melleltávolítást javaslunk ( petefészek/petevezető eltávolítással együtt!), nehogy fellépjen náluk rosszindulatú daganat. Ilyen esetekben sürgetni kell a reproduktív életszakasz befejezését és azt követően a megelőző műtétet, hiszen a rizikó jelentős!

 

Fiataloknál, családi előzmény nélkül nem alakul ki mellrák

Sajnos gyakori tévhit, miszerint 30 év alatt, ráadásul családi kórtörténet nélkül nem alakulhat ki mellrák. Való igaz, az esély ekkor kevesebb, ám ugyanúgy felléphet. (Ilyenkor döntően jóindulatúak az emlő elváltozások).  Kutatások kimutatták, hogy bizony az életmód szoros összefüggést mutat a rosszindulatú daganatok rizikójával. Manapság a mindennapunk részévé vált a stressz, a mozgáshiány, BPA (Biszfenol A, ami a műanyaggyártában használt, egészségre káros alapanyag)) a finomított ételek, sok cukor fogyasztása, a kitolódó család tervezés, a gyermektelenség, így már náluk is egyre gyakrabban diagnosztizálásra kerül a mellrák ( de legalábbis megalapozódik).

 


 

 

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 2018 Április 4-én jött meg legutóbb a menstruáciom, úgy ahogyan szokott(25-28 napra, 14 éves korom óta, 1 gyermekem van rendes szüléssel jött világra 34 éves voltam akkor). Annyi körülmény volt más ennél a menstruációnál, hogy egy elég erőteljes bélgyulladásom volt amire akkor a Klion elnevezésű antibiotikumot szedtem. A bélgyulladás azóta elmúlt. Voltam hasi ultrahangon, ami teljesen negatív volt. A laboreredményem vér+vizelet is teljesen jó volt (április 24) Mivel azonban egy tompa jobb oldali derékfájásom van egészen lent a mendence környékén, és nem jött meg a menstruációm májusban eddig, ezért elmentem nőgyógyászhoz, akihez évek óta járok. A hüvelyi ultrahangon mindent rendben talált, a bal ováriumban egy 18 mm pete érik, a jobb ováriumban több 6 mm apró folt van. Ezekre a foltokra semmit nem mondott a doktor úr, ezek már 2015 óta szerepelnek mindig a leleteimen. A rákszűrésem eredményére még várok, eddig nem volt semmi gondom sohasem, voltam hormonvizsgálaton, aminek az eredménye jövő héten lesz kész. Ez a derékfájás, ami hol tompa, hol égető, többnyire ülés közben zavar legjobban (de sajnos ülő munkát végzek) vagy ha állok sokat, éjszaka nem zavart eddig. Ha lehajolok akkor feszítő jellegű, néha előre sugárzik az alhasamba, ez is inkább csak ülés közben. Ön szerint ez a derékfájás lehet nőgyógyászati eredetű? Illetve a kellene tartanom azoktól a 6 mm foltoktól a jobb petefészkemben? Mik lehetnek azok? A mensturációm kimaradására nézve csak annyit fűznék még hozzá, hogy az anyukámnak 46 éves korában múlt el végleg a menstruációja. Én most 40 vagyok, lehet, hogy azért nem jött meg esetleg? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Csilla
András  Csilla

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt András Csilla!

A petefészekben valószínű tüszők kerültek leírásra, ez normális.
A hormon laborját nem tudom.
A panaszai nemcsak nőgyógyászati eredetűek lehetnek, esetleg urológiai vizsgálat lehet szükséges. Amennyiben a menstruáció zavara nem rendeződik kontroll vizsgálata javasolt.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz ellátás

 Gyors, precíz ellátás. Kedves recepciósok. Profi ellátás. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók