Tények és tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Tények és tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Utolsó módosítás:2022.12.07 14:14

A mellrák az egyik legeredményesebben gyógyítható ráktípus, ám ehhez mindenképp korai diagnózis szükséges. Éppen fontos részt venni rendszeresen szűréseken, valamint, ha oda nem illő csomót talál, vagy bármilyen változást tapasztal, feltétlenül keresse fel orvosát! Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyászát az emlőrákkal kapcsolatos tényekről és tévhitekről kérdeztük.

A melltartók növelik a mellrák kialakulásának esélyét

Időről időre gyakran előjön a téma: vajon a melltartók (különösen a merevítősek) megnövelik a mellrák fellépésének az esélyét? Vannak, akik erre igennel válaszolnak, ám tanulmányok szerint (melyekben emlőrákos nőket vizsgáltak) nem találtak ezidáig bizonyítékot arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a melltartó viselése és a rosszindulatú daganat között. A mítosz valószínűleg onnan származik, hogy a merevítős melltartók korlátozhatják a nyirokfolyadék áramlását a mellekben, ami mérgező anyagok felhalmozódását okozhatja a szövetekben. Azonban nincs bizonyíték ezen állítás alátámasztására. Viszont az igaz, hogy a nem megfelelő méret gyulladást, cisztákat, fájdalmat is okozhat. Ha belegondolunk, a melltartó fel- és levétele alkalmával megnyomódhat és így kerül sokszor észrevételre egy csomó vagy daganat- inkább itt kell az összefüggést keresni.


Elég csak a mammográfia vagy az ultrahang?

A mellrák szűrésére 40-45 év felett mammográfiát alkalmaznak, fiatalabbaknál a sűrűbb mirigyállomány miatt ultrahangot. Viszont nagyon fontos tudni, hogy önmagában egyik sem ad 100%-ban biztos eredményt. A legpontosabb az emlő MR vizsgálata, vagy a tomoszintézis. Manapság bevett gyakorlat, hogy gyanús elváltozások esetén mindkettőt ( Uh+ Rtg) alkalmazzák, és ha gyanús a talált képlet az orvos, a csomóból ultrahang vezérelt aspirációs citológiával (vékonytű biopszia) mintát vesznek és azt citopatológushoz küldik elemzésre.

 

Egyetlen, fájdalmatlan csomó jelzi a mellrákot

mellrákA mellrák leggyakoribb tünetei az, ha egy fájdalmatlan csomót talál önvizsgálat során (akár a hónalj területén), ha a mell egy körülírt felszínén a bőr behúzódik, ha a mellbimbó váladékozik, illetve, ha a mellbimbó befelé fordul. Éppen ezért, ha valaki több, fájdalmas csomót tapint ki, egyből elveti a rosszindulatú daganat esélyét. Való igaz, hogy a fájdalmas csomók főleg a fibricisztás emlőbetegség gyanúját vetik fel (tegyük hozzá, ami hajlamosít a rákra), ám mellrák esetén is- bár ritkán- előfordulhat, hogy több csomó van, akár mindkét mellben, ráadásul fájdalmasak is- hívja fel a figyelmet dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

 

BRCA1 és BRCA2 génmutáció esetén biztosan mellrákom lesz

A National Cancer Institute szerint nem minden BRCA1/BRCA2 mutációval rendelkező nőnél, alakul ki mellrák. Ám az igaz, hogy körülbelül ötször nagyobb valószínűséggel lép majd fel, mint egy olyan nőnél, akinél ez nem áll fenn. Ezért azok, akik rendelkeznek ilyen mutációkkal, olykor profilaktikus (megelőző) kétoldali melleltávolítást javaslunk ( petefészek/petevezető eltávolítással együtt!), nehogy fellépjen náluk rosszindulatú daganat. Ilyen esetekben sürgetni kell a reproduktív életszakasz befejezését és azt követően a megelőző műtétet, hiszen a rizikó jelentős!

 

Fiataloknál, családi előzmény nélkül nem alakul ki mellrák

Sajnos gyakori tévhit, miszerint 30 év alatt, ráadásul családi kórtörténet nélkül nem alakulhat ki mellrák. Való igaz, az esély ekkor kevesebb, ám ugyanúgy felléphet. (Ilyenkor döntően jóindulatúak az emlő elváltozások).  Kutatások kimutatták, hogy bizony az életmód szoros összefüggést mutat a rosszindulatú daganatok rizikójával. Manapság a mindennapunk részévé vált a stressz, a mozgáshiány, BPA (Biszfenol A, ami a műanyaggyártában használt, egészségre káros alapanyag)) a finomított ételek, sok cukor fogyasztása, a kitolódó család tervezés, a gyermektelenség, így már náluk is egyre gyakrabban diagnosztizálásra kerül a mellrák ( de legalábbis megalapozódik).

 


 

 

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
  • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
  • nőgyógyászati daganatsebészet
  • mióma kivizsgálása és kezelése
  • endometriózis kivizsgálása és kezelése
  • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

   

  Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr(Úr,Nő)! Szeretném megkérdezni h ha 12 éve 2 oldali jóindulatú petefészeki teratomával műtőtettek melynek következtében nem lehetett gyerekem és az apai ágon az unokanővérem( nagynénikém legidősebb lánya )38 évesen alig 3 hónap alatt mellrákba halt meg nekem mekkora esélyem van rá,hogy valaha is mellrákom legyen ha soha nem szedtem nem szedek semmilyen fogamzásgátló tabletát és szegény unokanővéremen kivül más nem volt még mellrákokos?
Vincze Anikó

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Vincze Anikó!

A teratóma (csodadaganat) bár bizarr küllemű, valóban jóindulatú tumor, az emlőrák kockázatát nem emeli. Kivették mindkét petefészkét? Ha igen, az csökkenti a mellrák kockázatát.
Van összefüggés a rosszindulatú petefészek daganatok és a mellrák között pl.: örökletes petefészekrák-emlőrák syndroma. Költséges genetikai vizsgálattal igazolható esetlegesen génhiba is.
Abban az esetben, ha semmilyen ismert hajlamosító tényező nem áll fenn, de nagyon aggódik, akkor rendszeres emlőrák szűrést javasolnék Önnek: emlő UH-ot és esetleg mammograhia-t. Valamint rendszeres emlő önvizsgálatot, ami könnyen elsajátítható, nőgyógyász kitaníthatja önt.
Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmes, türelmes

Az orvos nagyon figyelmes, türelmes volt és minden lehetséges, még lelki oldalról is körüljárta a problémát.

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók