Felfázás, mikor gyanakodhat bajra?

Felfázás, mikor gyanakodhat bajra?

Utolsó módosítás:2023.04.03 12:37

A felfázás neve megtévesztő, mert habár valóban gyakoribb az előfordulása télen, nem a hideg okozza ezt a betegséget. A felfázás baktériumok okozta gyulladás a szervezetben, mely a húgyutakat és a húgyhólyagot érinti. A betegség gyakori, a nők 80%-a átéli az évek alatt a kellemetlen tüneteket, fájdalmat okozó húgyúti betegséget; de férfiak körében is előfordul. Ráadásul egyes emberekben gyakrabban fordul elő, visszatérő felfázásos panaszokról számolnak be, mely igencsak megnehezíti a mindennapokat. Cikkünkben kitérünk részletesen a felfázás okaira, tüneteire, hajlamosító tényezőire, szövődményeire, kezelésére és természetesen a megelőzésre is. Próbálunk támpontot nyújtani abban, hogy mikor gyanakodhat felfázásra.

Nőgyógyászati Központ felfázáshoz kacsolódó szolgáltatásai:
Mi az a felfázás?
Milyen kórokozók okozhatnak felfázást?
Felfázás tünetei
A felfázás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői
A felfázás szövődményei
Felfázás kivizsgálásának menete
A felfázás kezelése
Felfázás megelőzése

Nőgyógyászati Központ felfázáshoz kacsolódó szolgáltatásai:

Mi az a felfázás?

A felfázás egy gyakori húgyúti fertőzés, a köznyelvben a vizeletelvezető és vizeletkiválasztó rendszer fertőzéses megbetegedéseire használják, leggyakrabban a húgyhólyag érintettségével. Más néven hólyaghurutnak, hólyaggyulladásnak, cystitisnek is hívják. A betegség során baktériumok kerülnek az alsó húgyutakba. A fertőzés innen támad, súlyosabb esetekben fokozatosan megfertőzheti a húgycsövet, húgyhólyagot, végül a vesemedencét, veséket is. A baktériumok ezen szerveket elérve megtelepednek bennük és gyulladásos folyamatokat indítanak el. Így alakul ki a felfázás.
A bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok a húgycsőbe kerülve fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszerben (pl. E. Coli, Enterococcus) a normálflóra részeként fordulnak elő, azonban más helyen károsak lehetnek.. A baktériumok a húgycsövön felfele haladva elérhetik a húgyhólyagot cystitist, hólyaggyulladást okozva. Sőt, komplikált esetekben (például, ha vizeletelfolyási akadály van: vesico-uretero-renalis reflux), a veséket is elérhetik, megfertőzve őket. A vesékben ilyenkor vesemedence gyulladást, akut pyelonephritist okoznak, mely krónikussá is válhat ezen akadályok meglétekor.
A felfázás egy másik ok miatt is kialakulhat. A húgycső és a húgyhólyag nem csak a végbélnyílás felől fertőződhet meg, hanem a szexuális aktus során átvitt kórokozókkal is. Éppen ezért is gyakori a felfázás előfordulása a szexuálisan aktív korban lévő nők között. A betegség lefolyása hasonló lesz, a különbség abban rejlik, hogy ez a típusú felfázás ellen hatékonyabban tudunk védekezni például gumióvszer használatával.

Milyen kórokozók okozhatnak felfázást?

A felfázás hátterében leggyakrabban a bélrendszerben a normálflóra részeként előforduló baktériumok állnak. Ilyen baktériumok például az E. Coli, Enterococcus. Rajtuk kívül Staphylococcus, Pseudomonas aurigenosa, Proteus mirabilis, Klebsiella is előfordulhat a felfázás okaként. Ezek a kórokozók és kevert fertőzések főként kórházakban szerzett, úgynevezett nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő. Például katéterezés kapcsán, ha nem volt megfelelő a sterilitás bejuttathatnak baktériumokat a húgyutakba. A húgyúti fertőzések a harmadik leggyakoribb kórházban szerzett, nozokomiális fertőzések. Gyakori kórokozók továbbá: herpesz vírus, gonorrhea, chlamydia és mycoplasma. Az ő szerepük inkább a szexuális úton átvitt fertőzésekben van, mely szintén okozhat felfázást.

Felfázás tünetei

 • Gyakori vizelési ingerFelfázásra gyanakvás
 • Sürgető vizelési inger
 • Vizelésnél érzett szúró, égő érzés, fájdalom
 • Alhasi, kismedencei fájdalom, különösen a szeméremcsont környékén, mely súlyos esetben a deréktájra is kiterjedhet is tipikus a felfázásra
 • Zavaros, homályos vizelet
 • Véres vizelet, heamaturia
 • Bűzös, rossz szagú vizelet
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Hőemelkedés, súlyos esetben láz

  Kapcsolódó cikkünk

  Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

  Fájdalmat, szabálytalan menstruációt is okozhat a kismedencei gyulladás

  A kismedencei gyulladásos betegség a női reproduktív szerveket érint, és nem csak krónikus fájdalomhoz, de akár meddőséghez is vezethet. Mivel számos, „ártatlanabb” fertőzés következményeként is kialakulhat, dr. Józan Gyöngyi, a ...

A felfázás rizikófaktorai, hajlamosító tényezői

 • Női nem: Annak, hogy a nők hajlamosabbak húgyúti fertőzésekre, felfázásra anatómiai okai vannak. Egyrészt jóval rövidebb a húgycsövük, kb. 4 cm hosszú, míg férfiaknál ez a szám 18-20 cm is lehet. Egy másik fontos anatómiai tényező a végbélnyílás közelsége a húgycsőnyíláshoz, így az ott megtalálható baktériumok könnyebben jutnak át, és okoznak felfázásos fertőzést. A rövidebb húgycsövön át könnyebben elérik a húgyhólyagot, és más szerveket.
 • Altest lehűlése, átnedvesedett ruha: a nedves környezet kedvez a kórokozók szaporodásának, így a felfázás kialakulásának
 • Terhesség, szülés utáni időszak során is könnyebb megfertőződni a húgyutak felől.
 • ,,Mézeshetek”: az aktív szexuális élet során könnyebb fertőződni különböző kórokozókkal, felfázást összeszedni, melyek nemcsak a cystitis, húgyhólyag gyulladás révén okoznak véres vizeletet, hanem az urethritis, húgycső gyulladása révén is.
 • Változókor: a hormonális változások magukban foglalják a progeszteron csökkenését, melynek hatására a húgycső elvékonyodik, sérülékeny lesz, a baktériumok pedig könnyebben okozhatnak fertőzést, felfázást.
 • Csekély vizeletképződés kevés folyadékbevitel vagy fokozott folyadékvesztés (izzadás) miatt is fokozza a felfázás esélyét
 • Húgyutak eszközös vizsgálata, beavatkozások: például katéterezés, hólyagtükrözés miatt is gyakoribb a felfázás
 • Szervezet ellenállóképességének csökkenése: immunszuppresziós kezelés, diabétesz esetén nem tud kellőképpen védekezni a felfázástól
 • Vizelet elfolyási zavarok (ezek a betegség krónikussá válásában is fontosak): például kő, tumor, vesico-uretero-renalis reflux, neurogén zavarok
 • Veseelégtelenség

A felfázás szövődményei

Hogyha időben felismerjük és kezeljük a felfázást, ritkán vezetnek szövődményekhez. Azonban kezeletlen formában és főként gyakori előfordulásuk komoly egészségügyi problémákat okozhat.

 • Visszatérő felfázás: Visszatérő felfázásnak azt az állapotot nevezzük, hogyha féléven belül kettő vagy több hólyaghurutos megbetegedés történt; vagy hogyha egy éven belül három vagy több felfázásos epizód fordult elő. Nők között gyakoribb az előfordulása és komoly problémát jelentenek számukra a visszatérő húgyúti fertőzések, recidiváló fertőzések. Nagyon ritkán, a korábban említett vizelet elfolyási akadályok meglétekor a visszatérő felfázás is okozhat krónikus vesemedence gyulladást.
 • Vesekárosodás: A kezeletlen felfázás – főként hogyha a szervezet ellenállóképessége is csökkent, vagy pedig vizelet elfolyási akadályok vannak – okozhat vese károsodást.
 • Húgycső szűkülete: A visszatérő felfázás, a húgycső gyakori fertőzése okozhatja a húgycső szűkületét, különösen férfiakban.
 • Koraszülés/alacsony születési súllyal születés: A terhesség során fellépő húgyúti fertőzések, felfázás veszélyesek a magzatra. Korai burokrepedést, chorioamnionitist, koraszülést okozhatnak ennek minden szövődményével együtt. Éppen ezért a terhes hölgyeket szűrik is felfázásra, vizsgálják vizeletüket és tenyésztést végeznek belőle. Hogyha a baktériumok még nem is okoznak tüneteket, és alacsony csíraszámban fordulnak elő, terhesség esetében akkor is ki kell irtani őket antibiotikummal.
 • Sepsis: A legsúlyosabb, életveszélyes szövődménye a felfázásnak. A baktériumok olyan mértékben elszaporodhatnak (főként, ha már a vesét is elérték), hogy a véráramba kerülve test szerte súlyos zavarokat, szervi elégtelenséget okozhatnak.

Felfázás kivizsgálásának menete

Habár a tünetek jellege alapján már a beteg kikérdezésekor erős a gyanú a felfázásra, a betegség felől megbizonyosodni vizeletvizsgálattal lehetséges. A vizeletminta tenyésztése során pontosan azonosíthatóak, hogy mely baktériumok okozták a húgyúti panaszokat, valamint arra is lehetőség van, hogy az adott baktérium antibiotikum érzékenységét azonosítsák. Ez a téma egyre fontosabbá válik napjainkban, ugyanis egyre több baktérium válik rezisztenssé az antibiotikumra. Ez különösen igaz a kórházban szerzett fertőzések kapcsán. Így meg kell tudnunk, hogy melyik gyógyszer hathat a legjobban a felfázás leküzdéséhez.

A felfázás kezelése

A felfázés kezelése alapvetően pár napot vesz igénybe, és otthoni környezetben, gyógyszerszedés mellett meggyógyul a beteg. Fontos azonban, hogy a felfázásos tüneteket felismerve korán forduljunk orvoshoz, így még szövődménymentes állapotban kezelhető a felfázás. A kezeléshez hozzátartozik a bőséges folyadékfogyasztás, ágynyugalom, szükség esetén fájdalomcsillapítók is enyhíthetik a panaszokat. Ezeken túl a különböző típusú antibiotikumok segíthetnek, melynek típusát a kezelőorvos választja ki a felfázás súlyossága, a beteg tünetei, általános állapota és társbetegségei figyelembevételével. Leggyakrabban alkalmazott anitbiotikum a felfázásra: nitrofurantonin, trimetoprim/sulfamethoxazol, methenamin, phenazopyriditin. Normál esetben 3 napon belül szűnnie kell a felfázásos panaszoknak a kezelés hatására. Komplikált esetben a vesemedence gyulladásakor pedig erősebb hatóanyagra és hosszabb terápiára lehet szükség: például ciprofloxacinra.

Felfázás megelőzése

Mint minden betegség esetében, a felfázásra is érvényes az a szabály, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Ez különösen fontos lehet olyan hölgyek esetében, akik gyakran tapasztalják a felfázást, visszatérő hólyaghurutról panaszkodnak. Néhány szokás kialakításával azonban tudjuk csökkenteni a felfázás kockázatát.

 • A felfázás megelőzésében fontos a sok folyadék fogyasztása, illetve a vizelet teljes kiürítésé. Így átmossuk a húgyutakat, a baktériumok megtelepedését akadályozzuk, valamint a kőképződés esélyét is csökkentjük.
 • Az immunrendszerünk erősítése céljából segíthet a C-vitamin fogyasztása is.
 • Széleskörben elterjedt továbbá a tőzegáfonya használata. Nem pontosan tisztázott, hogy hogyan védhet a tőzegáfonya a felfázástól, a legvalószínűbb, hogy az E. coli baktérium adhézióját gátolja. A hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető.
 • A felfázás megelőzésében segíthet továbbá, ha kerüljük az ülőfürdők használatát (pl. termálvíz), ugyanis ezek is a baktériumok számára kedvező környezetet jelentenek, ahol könnyebben megfertőződhetünk.
 • Egy egyszerű szokás kialakításával is védhetjük magunkat a felfázástól. A WC papírt elölről hátrafele törölve megakadályozzuk, hogy a baktériumok a végbél környékéről a vaginába vagy a húgycsőbe jussanak. (Ellenkező mozdulattal pont, hogy bejuttatjuk őket.)
 • A szexuális életben is fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók átvitelét, odafigyeljünk a nemi szerveink higiéniájára, folyamatos tisztán tartására. Ebbe beletartozik a gumióvszer használata azok számára mindenképpen, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.  Valamint az aktus után is nyugodtan menjenek ki a mosdóba vizeletet üríteni a hölgyek, ezzel is kimoshatóak az húgycsőbe jutott baktériumok. A nők védekezhetnek továbbá a baktériumok ellen, hogyha nem használnak intravaginális spermicideket, valamint intimsprayt a szexuális együttlétekhez. Ezek a szerek ugyanis megváltoztatják a helyi pH-t, és kedveznek a baktériumok szaporodásához.
 • A visszatérő húgyúti fertőzések, visszatérő felfázások megelőzéseként esetleg szóba jöhet még az alkalikus vizelet savanyítása pl. methioninnal, vagy akár szükség esetén antibiotikum adása megelőzésképpen.