Autoimmun terhesség

Autoimmun terhesség

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2021.10.21 14:40

Terhesség és autoimmun betegségek

Az autoimmun betegek többnyire nők, sokszor fiatalok, fogamzó képes korban vannak.  A terhesség és az autoimmun betegségek megváltoztatják egymás lefolyását, ezek a folyamatok összegződnek és speciális helyzetet teremtenek.

Tervezett terhesség esetén a magzat és az édesanya érdekében az autoimmun betegséget az immunológus kezelőorvossal egyensúlyban kell tartani. Ez az, amivel a kockázatok csökkenthetőek. Ma már a sikeresen kiviselt terhességek aránya jelentősen nőtt, köszönhetően az egyre hatékonyabb kezelésnek köszönhetően is. A szisztémás autoimmun kórképekben a túlélés és az életminőség is jelentősen javult az elmúlt évtizedek során, ezzel együtt az igény is növekszik a gyermekvállalás iránt.

Az autoimmun betegségek életkor függvényében

Az autoimmun betegségek megjelenésének jellemző életkorai:

  • Szisztémás lupus erythematosus (SLE) a 20–30-as életévekben,
  • Rheumatoid arthritis (RA) 30–40,
  • Sjögren-kór 40–50 éves korban

Az immunbetegség típusától függően a gyógyszerek terhességben való alkalmazhatósága immunológus szakorvos bevonásával történik központunkban.

(Szisztémás lupus erythematosus) SLE és terhesség

Az SLE-s betegek közel felében kifejlődnek az antifoszfolipid-szindróma (APS) klinikai manifesztációi – artériás vagy vénás trombózis, kóros kimenetelű terhességek egy jól meghatározott csoportja; leggyakrabban ismételődő spontán vetélések, koraszülés is. Ezért az SLE és az APS és a terhesség tárgyalása együtt szükséges.

Terhesség hatása az SLE-reautoimmun betegség hatása a terhességre

A terhesség ténye jelentősen korlátozza az SLE kezelésében alkalmazható gyógyszereket, így a terhesség alatti hormonális és immunológiai változások kedvezőtlenül befolyásolják az SLE lefolyását.

SLE hatása a terhességre

A szisztémás lupus is kedvezőtlen hatású a terhességre nézve. SLE-s betegekben áltagnál magasabb a vetélések, koraszülések előfordulása. Az egészséges gyermekek születésének aránya SLE betegek körében napjainkra növekvő tendenciát mutat.

APS és terhesség

Napjainkra az élveszülési arány immunológiai kezelés mellett 80% fölé emelkedett a korábbi kezeletlen betegekben igazolt közel 5%-hoz képest.

Sjögren kór és terhesség

Sjögren-kór a külső elválasztású mirigyek gyulladásával járó autoimmun betegség. Sögren-szindróma csaknem valamennyi más szisztémás autoimmun betegséghez (leggyakrabban RA, SLE) társulhat. A terhes anya kezelése a magzat egészsége érdekében akkor is indokolt, ha az anya tünetmentes.

Idiopathiás-inflammatorikus-myositisek (IIM) és terhesség

Az eddigi klinikai tapasztalatok alapján IIM-ben a koraszülések és vetélések aránya jelentős, illetve számolni kell még az izomgyengeségből adódóan a császármetszések arányának növekvésével.

Szisztémás sclerosis és terhesség

A bőr és bőr alatti kötőszövet és a belső szervek fibrózisával, immunológiai eltérésekkel jellemezhető. Ez ronthatja a magzat keringését is. A kutatások azonban nem támasztják alá, hogy jelentős különbség lenne, a terhességek kimenetelében a limitált és a kiterjedt bőrtünetekkel rendelkezők között.

Primer szisztémás vasculitis-ek és terhesség

Nagyon ritka betegség, ahol terhesség esetén szintén a vetélés és a koraszülés a leggyakoribb veszély. A betegek szigorú orvosi felügyelete szükséges, mivel életveszélyes komplikációk rövid idő alatt alakulhatnak ki.

Rheumatoid arthritis (RA) és terhesség

A lakosság  2-3-át %, főleg nőket érintő betegség 40 éves kor környékén alakul ki.  A betegek kb. 25%-ánál azonban a betegség aktivitása a terhesség alatt nem változik vagy akár romlik.

Terhesség hatása a Rheumatoid arthritis-re

A terhesség alatt bekövetkező immunológiai és hormonális változások az RA aktivitását az esetek többségében kedvezően befolyásolják.

Rheumatoid arthritis hatása a terhességre

A jól kezelt rheumatoid arthritisben szenvedő nők terhességének kimenetele nem különbözik az átlagos populációétól. Szoptatás alatt a rheumatoid arthritis fellángolása a gyakoribb, ezért a gyógyszeres kezelés újraindítását nem lehet elkerülni.

A szisztémás autoimmun betegségek kezelése önmagában is kihívást jelent. Ezért nagyon fontos a terhességek gondos tervezése, az anyai alapbetegség aktivitásának előzetes csökkentése és stabilizálása.

Téma szakértője

Dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus