Autoimmun terhesség

Autoimmun terhesség

Szerző: dr. Turi Zsuzsanna | Létrehozva: 2014.04.02 09:53 | Módosítva: 2017.09.22 12:08

Terhesség és autoimmun betegségek

autoimmun betegség hatása a terhességre Az autoimmun betegek többnyire nők, sokszor fiatalok, fogamzó képes korban vannak.  A terhesség és az autoimmun betegségek megváltoztatják egymás lefolyását, ezek a folyamatok összegződnek és speciális helyzetet teremtenek.
Tervezett terhesség esetén a magzat és az édesanya érdekében az autoimmun betegséget az immunológus kezelőorvossal egyensúlyban kell tartani. Ez az, amivel a kockázatok csökkenthetőek.
Ma már a sikeresen kiviselt terhességek aránya jelentősen nőtt, köszönhetően az egyre hatékonyabb kezelésnek köszönhetően is. A szisztémás autoimmun kórképekben a túlélés és az életminőség is jelentősen javult az elmúlt évtizedek során, ezzel együtt az igény is növekszik a gyermekvállalás iránt.

Az autoimmun betegségek életkor függvényében

Az autoimmun betegségek megjelenésének jellemző életkorai:

  • Szisztémás lupus erythematosus (SLE) a 20–30-as életévekben,
  • Rheumatoid arthritis (RA) 30–40,
  • Sjögren-kór 40–50 éves korban

Az immunbetegség típusától függően a gyógyszerek terhességben való alkalmazhatósága immunológus szakorvos bevonásával történik központunkban.

(Szisztémás lupus erythematosus) SLE és terhesség

Az SLE-s betegek közel felében kifejlődnek az antifoszfolipid-szindróma (APS) klinikai manifesztációi – artériás vagy vénás trombózis, kóros kimenetelű terhességek egy jól meghatározott csoportja; leggyakrabban ismételődő spontán vetélések, koraszülés is. Ezért az SLE és az APS és a terhesség tárgyalása együtt szükséges.

Terhesség hatása az SLE-re

A terhesség ténye jelentősen korlátozza az SLE kezelésében alkalmazható gyógyszereket, így a terhesség alatti hormonális és immunológiai változások kedvezőtlenül befolyásolják az SLE lefolyását.

SLE hatása a terhességre

A szisztémás lupus is kedvezőtlen hatású a terhességre nézve. SLE-s betegekben áltagnál magasabb a vetélések, koraszülések előfordulása. Az egészséges gyermekek születésének aránya SLE betegek körében napjainkra növekvő tendenciát mutat.

APS és terhesség

Napjainkra az élveszülési arány immunológiai kezelés mellett 80% fölé emelkedett a korábbi kezeletlen betegekben igazolt közel 5%-hoz képest.

Sjögren kór és terhesség

Sjögren-kór a külső elválasztású mirigyek gyulladásával járó autoimmun betegség. Sögren-szindróma csaknem valamennyi más szisztémás autoimmun betegséghez (leggyakrabban RA, SLE) társulhat. A terhes anya kezelése a magzat egészsége érdekében akkor is indokolt, ha az anya tünetmentes.

Idiopathiás-inflammatorikus-myositisek (IIM) és terhesség

Az eddigi klinikai tapasztalatok alapján IIM-ben a koraszülések és vetélések aránya jelentős, illetve számolni kell még az izomgyengeségből adódóan a császármetszések arányának növekvésével.

Szisztémás sclerosis és terhesség

A bőr és bőr alatti kötőszövet és a belső szervek fibrózisával, immunológiai eltérésekkel jellemezhető. Ez ronthatja a magzat keringését is. A kutatások azonban nem támasztják alá, hogy jelentős különbség lenne, a terhességek kimenetelében a limitált és a kiterjedt bőrtünetekkel rendelkezők között.

Primer szisztémás vasculitis-ek és terhesség

Nagyon ritka betegség, ahol terhesség esetén szintén a vetélés és a koraszülés a leggyakoribb veszély. A betegek szigorú orvosi felügyelete szükséges, mivel életveszélyes komplikációk rövid idő alatt alakulhatnak ki.

Rheumatoid arthritis (RA) és terhesség

A lakosság  2-3-át %, főleg nőket érintő betegség 40 éves kor környékén alakul ki.  A betegek kb. 25%-ánál azonban a betegség aktivitása a terhesség alatt nem változik vagy akár romlik.

Terhesség hatása a Rheumatoid arthritis-re

A terhesség alatt bekövetkező immunológiai és hormonális változások az RA aktivitását az esetek többségében kedvezően befolyásolják.

Rheumatoid arthritis hatása a terhességre

A jól kezelt rheumatoid arthritisben szenvedő nők terhességének kimenetele nem különbözik az átlagos populációétól. Szoptatás alatt a rheumatoid arthritis fellángolása a gyakoribb, ezért a gyógyszeres kezelés újraindítását nem lehet elkerülni.

A szisztémás autoimmun betegségek kezelése önmagában is kihívást jelent. Ezért nagyon fontos a terhességek gondos tervezése, az anyai alapbetegség aktivitásának előzetes csökkentése és stabilizálása.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Téma szakértői

dr. Turi Zsuzsanna dr. Turi Zsuzsanna

dr. Turi Zsuzsanna

szülész-nőgyógyász, diabetológus

Intim folyás- mikor normális és mikor nem?

Intim folyás- mikor normális és mikor nem?

Intim folyással minden nő találkozik, és sokan vannak, akik nem tudják, hogy mikor számít kórosnak. Ebben nyújt segítséget dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze. 

További részletek
Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

Erős menstruációs vérzés- mi lehet az oka?

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászati rendelőket erős menstruációs vérzéssel. A probléma nem csak kellemetlen a mindennapokban, hanem igen fájdalmas is lehet, nem beszélve a hatására olykor fellépő vashiányról, vashiányos vérszegénységről. Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász sebészét arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja az állapotot és mit lehet ellene tenni. 

További részletek
Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

Facebook csoportjaink

Prima Medica Egészséghálózat