Terhesség cukorbetegen

Gyermekvállalás cukorbetegen

Meglévő cukorbetegséggel a gyermekvállalás is nagyobb körültekintést igényel. A leendő édesanyának érdemes már jó előre egyeztetnie diabetológus orvosával, hogy személyes egészségi állapota, a szedett gyógyszerek milyen mértékben kívánja meg a kezelés átállítását már a terhesség előtt és annak korai szakaszában. 

A terhesség előtt már meglévő cukorbetegség

Az I. típusú és a II. típusú cukorbetegség esetén is szükség van orvosi vizsgálatokra, ami az alábbiakat tartalmazza:

terhesség cukorbetegen, terhességi cukorbetegségCukoranyagcsere ellenőrzése: A gyógyszeres kezelést minden esetben inzulinosra kell átállítani, mert a magzati fejlődésre a szájon át szedett gyógyszerek fejlődési rendellenességet okozhatnak (magzati idegrendszeri- , szívfejlődési, csontfejlődési rendellenességek)

terhesség cukorbetegen, terhességi cukorbetegségA veseműködés ellenőrzése:  a terhesség akkor vállalható biztonsággal, ha a vesék állapota kielégítő.

terhesség cukorbetegen, terhességi cukorbetegségPajzsmirigy funkció ellenőrzése: Elengedhetetlen, mivel a II. típusú cukorbetegek felénél előfordul a pajzsmirigy funkcionális zavara is.

terhesség cukorbetegen, terhességi cukorbetegségSzemészeti vizsgálat: szemfenék ereinek vizsgálata.

Kapcsolódó cikkünk

Véralvadási zavar a meddőség, vetélések hátterében

Véralvadási zavar a meddőség, vetélések hátterében

Véralvadási zavar a meddőség, vetélések hátterében. Elsősorban a 40 év alatti nőknél fordul elő. A betegségre gyakran az ismétlődő, koraterhességi, de a terhesség bármely időszakában bekövetkező magzati elhalások, vetélések hívják fel a figyelmet.


Javasolt vizsgálatok cukorbeteg kismamáknak

Legkésőbb a terhesség első három hónapjában belgyógyászati és szemészeti általános kivizsgálás javasolt. A vércukorszintek mérése a terhesség alatt is minden étkezés előtt és után szükséges, továbbá vizsgáljuk a glikolizált hemoglobin szintet, ami a megelőző 3 hónap vércukor szintjeire ad rálátást. A terhesség lefolyása alatt az inzulinszükséglet általában növekszik, a terhesség vége felé pedig akár csökkenhet is. A folyamatos orvosi felügyelet az inzulinadag szükséges szintjének beállításához elengedhetetlen. 

Terhesség cukorbetegen – a felkészülés

A kezelőorvossal célszerű egyeztetni az egyén számára egészséges határértékeket, valamint segítséget nyújt, ha a cukorbeteg kismama diétás naplót is vezet. Cukorbeteg terhesség alatt hatványozottan fontos figyelni a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra.  Cukorbetegségben javasolt a cukorbeteg nők részére a folsav szedése, amit a kezelőorvos írhat fel. A magzat védelmében fel kell hagyni a dohányzással, és az alkoholfogyasztással.

A cukorbetegség hatása a magzatra

A cukorbeteg kismama terhesség alatti cukoranyagcseréje a lehető legszorosabb kapcsolatban áll a magzat cukoranyagcseréjével.  A kismama beállítatlan cukoranyagcseréje komplikált szülést, vagy a baba túlzott növekedését is okozhatja. A magzat szervezete is reagál az édesanya inzulinszintjére, ami ne legyen sem túl alacsony, de ne legyen túl magas sem. A túl magas inzulinszintet a baba megszokja és a szülés után rosszullét léphet fel a leesett inzulinszint miatt. A kismama túl alacsony inzulinszintje pedig a magzat inzulintermelését serkenti, ám félő hogy ennek hatására a születendő gyermek is nagy eséllyel cukorbeteg lesz majd.

Szövődmények elkerülése cukorbeteg terhesség alatt

A cukorbeteg kismamát gyakrabban vizsgáljuk, tehát a CTG vizsgálat és az ultrahang vizsgálatok is gyakoribbak, mint normál terhesség esetén. Ez a magzat vérkeringésének ellenőrzése céljából történik.

Terhességi cukorbetegség kivizsgálás és kezelés Budapesten a Nőgyógyászati központban.

Bejelentkezés terhességi cukorbetegség kivizsgálásra:
+36 70 621 2443