Terhesség megállapítása

Terhesség megállapítása

Módosítás:2022.11.23 00:09

A nők egy része rendszertelenül menstruál. Ennek számtalan oka lehet, de az esetek jelentős részében csak arról van szó, hogy a "biológiai órájuk", amely az agyalapi mirigyben található, nem működik szabályosan. Az ilyen típusú nőknél az első terhességi gyanúj a vérzéskimaradás nyilván nem valószínűsít terhességet, ezért fontos a többi lehetséges jelre is figyelni. Akik rendszeresen menstruálnak, azoknak sem kell megijedni az első menstruációs nap elmaradását követően, hiszen a vérzés késésének számtalan oka lehet, mint a fokozott stressz vagy a nagy intenzítású sporttevékenység. Ha a menstruáció 7 napnál többet késik, akkor kell gyanakodni terhességre, főleg ha az alábbi panaszokat észleli magán.

Várandóság jelei

 • émelygés 
 • hányinger, hányás 
 • haspuffadás 
 • mellfeszülés 
 • vérzéskimaradás 
 • aluszékonyság
 • gyakoribb vizelési inger 
 • megnövekdett hüvelyi váladékozás 

Ezeknek a jeleknek a jelenléte és intenzitása egyénenként változhat, és terhességről terhességre más és más lehet. Vannak akik a menstruáció kimaradásától eltekintve alig vagy egyáltalalán nem tapasztalnak tüneteket az első harmadban. Olyanok is vannak, akiknél még a menstruációhoz hasonló, enyhe vérzés is van a fogamzás után méh két-három hónapig. A terhesség előfordulhat olyan nőknél is, akik sosem mentruáltak, viszont ovuláltak. 


Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai terhesség esetén:

 • Nőgyógyászati szakorvosi vizit terhesség megállapítása
 • Labor vizsgálatok
 • Labor vizsgálat HCG hormon ellenőrzés
 • Terheléses vércukorvizsgálat 3-4-5-6 pontos, inzulin szintekkel
 • HPV szűrés
 • CTG vizsgálat
 • Nőgyógyászati ultrahang a terhesség megállapítására 10.hétig
 • Hasi ultrahang a terhesség megállapítására 10.hét után
 • Méhnyakrák szűrése
 • Dietetikai szolgáltatás kismamáknak
 • Mozgásterápia kismamáknak

Terhesség megállapítás

Áldott állapot meghatározása vizeletből 

A megtermékenyült petesejt néhány nap után beágyazódhat a méh üregében és ezzel kezdetét veszi a terhesség. A terhesteszt tehát már a vérzéskimaradás előtt is pozitívvá válhat, de azt leginkább a vérzéskimaradás után egy-két nappal érdemes csak megcsinálni.

A várandóság korai kimutatására szolgáló 5 mIU/ml érzékenységű terhességi tesztcsík a megtermékenyítéstől számolva a 7. napon már pozitív lehet, bár fontos tudni, hogy mindenkinél más-más értékeket mutat a HCG hormon a vizeletben, a terhesség korai szakában.

A vizeletbe mártott terhességi teszt pozitivitását a magzatboholy által termelt HCG (humán gonatropin hormon) nevű hormon okozza, amelynek termelődése a beágyazódáskor indul meg. A HCG hormon a női vérkeringésben már a fogamzás után 6-8 nappal kimutatható, még a vizeletben csak a 21-28 nappal a fogamzás után. 

A vizelettesztek széles körben kaphatóak. A terhességi teszt kétféle lehet: kémcsöves - kétórás - és tesztcsíkos - pár perces. A gyógyszertári tesztek pontossága elég jó, bár közel sem 100%-os. Sok esetben téves eredményt adnak, amibe persze bele kell számítani a tesztet végző személy bizonytalanságát is. 

A két határozott csík (általában) terhességet jelent. A teszt pozitivitása esetén mindig célszerű nőgyógyászhoz fordulni és megerősíteni ultrahang vizsgálattal a terhesség tényét. Az ultrahang vizsgálat keretein belül meghatározzák az embrió méretét is. Egy csík, negatív tesztet jelent, de ha a vérzés továbbra sem jön, érdemes egy hét múlva megismételni a tesztet. Ha a vérzéskimaradás erős alhasi panaszokkal, rosszulléttel jár, akkor mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni!

Terhesség megállapítás vérből HCG hormon segítségével

terhesség megállapítás - vértesztbőlA vizeletből történő terhességi hormon kimutatásnál sokkal érzékenyebb módszer a vér vizsgálata. A terhesség korai szakaszában, alacsony hormonszint mellett is megállapítható a várandóság ténye. Bizonytalan esetekben pl. méhen kívüli terhesség vagy elhalt terhesség gyanúja esetén végezzük.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat 

Kezdetben a terhesség 4-5. hetében ultrahang vizsgálattal csak a petezsák mutatható ki, benne az embrió még nem látható. A petezsákon belüli szikhólyag megjelenése már a terhesség megállapítható egyértelműen igazolva a méhen belüli terhességet. Ilyenkor tapintással még nem minden terhesség diagnosztizálható.

A 6. héttől már a petezsákban legtöbbször látható már az embrió és szívműködése is észrevehető vagy hallható. Nem marad tehát le semmiről az, aki biztosra megy és csak a terhesség 6. hetében jön az első vizsgálatra. 

Nőgyógyászati központunkban működő nagy felbontású ultrahang segítségével már a terhesség korai szakaszában is  megállapítható a terhesség.

Ha nincsenek panaszok, mint a friss piros vérzés, az erős alhasi görcsök vagy a komoly rosszullét, akkor az első ultrahangot érdemes a vérzés kimaradás utáni 2-3. héten, tehát a 6-7. terhességi héten elvégeztetni.

A tervezett ultrahang vizsgálat függ a terhességi kortól

 • Hüvelyi ultrahang vizsgálatot a terhesség 10. hetéig végzünk
 • Hasi ultrahangfejjel a 10. terhességi hét után történik a vizsgálatterhesség megállapítás - terhességi teszt

 

Mi lehet az oka annak, hogy nem látható a terhesség ultrahanggal?

Manapság szinte mindenki azonnal terhességi tesztet csinál és hamar orvoshoz szalad, de ilyenkor még nem látható mindenképpen a terhesség. Előfordul, hogy a megtermékenyülés nem akkor történt, amikor a ciklus közepén jártunk, illetve a peteérés is később volt. Ilyenkor persze a terhesség is lehet kisebb a számítottnál és legtöbbször aggodalomra semmi ok.