Inkontinencia szülés után- mit lehet tenni?

Inkontinencia szülés után- mit lehet tenni?

ódosítás:2023.09.19 14:19

Egy gyermek világrahozatala igen nagy megterhelést jelent a nőknek mind pszichés mind fizikai szempontból. A szülést követően számos problémával szembesülhetnek az anyukák- ilyen többek között a vizelet-visszatartási nehézség, azaz az inkontinencia, melyet nagyon sokan megtapasztalnak. Hogy mit lehet ekkor tenni, és hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni a panasszal, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől kérdeztük meg.  

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Kevesen beszélnek róla 

Szülés alatt és után igen sok nő tapasztal vizelet-visszatartási problémákat, ennek ellenére kevesen beszélnek róla, még kevesebben fordulnak miatta orvoshoz. Statisztikák szerint terhesség alatt és a gyermek világrahozatalát követően 10-ből 4 nő tapasztal vizelet-inkontinenciát. A panasz fellépésének esélye hüvelyi szülés után 50 százalékkal nagyobb, mint a császármetszés esetén.  

Az inkontinenciának több típusa létezik (stressz/sürgősségi/ kevert inkontinencia). Szülés után általában stressz inkontinencia lép fel, melynek jellegzetessége, hogy nevetés, köhögés, tüsszögés, ugrás során nyomás kerül a húgyhólyagra és az alatta lévő izmokra, melyek szabályozzák a vizelet áramlását. Ez a nyomás vizeletszivárgáshoz, stressz inkontinenciához vezethet. Az inkontinencia súlyossága a kis szivárgástól a hólyagszabályozás teljes elvesztéséig terjedhet.  

Létezik még sürgősségi inkontinencia is, melyet túlműködő hólyagnak is neveznek. A vizelet szivárgása erős vizelési inger után tapasztalható, de még azelőtt, hogy az érintett elérné a mellékhelyiséget. 

Előrfordulhat,hogy valakinél mindkettő fennáll- ekkor beszélünk kevert típusú inkontinenciáról. 

Miért léphet fel szülés után inkontinencia? 

Terhesség során olyan hormonok termelődnek, amelyek gyengítik a hólyagot is tartó medencefenék izmait, valamnt az itt lévő szövetek és izmok megnyúlnak (ez a változás a szülést hivatott támogatni). Ez vizeletszivárgáshoz vezethet, de a legtöbbször magától elmúlik a szülést követő regeneráció során. 

A gyermek világrahahozatala utáni inkontinencia oka lehet még az is, hogy szülés során a medencefenék izmai és a húgyhólyaghoz tartozó idegek károsodtak- főleg “nehéz szülés” során. 

Kiknél alakul ki nagyobb eséllyel a szülés utáni inkontinencia? 

  • szülés utáni inkontinenciaTerhesség előtt is voltak hólyagproblémái  

  • Nagy baba születése 

  • Hosszas vajúdás 

  • Nehéz szülés (pl. vákuum, fogó használata) 

Megelőzés és kezelés 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy már a terhesség előtt, de a legkésőbb a terhesség során el kéne kezdeni erősíteni a medencefenék izmait. Ez nem csak a várandósság időszakára csökkenti az inkontinencia fellépésének esélyét, de a szülést követően is. Ha mégis kialakul a probléma, az általában a magától megszűnik egy kis idő után. Ha azonban a szülés utáni 6 héten túl is tart a panasz, vagy ha túlzott mértékű, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki különböző kezelési módokat ajánl. Hogy kinek milyen terápia szükséges, az egyéni, melyet befolyásolnak többek között az egyéni adottságok, a szülés ideje, az inkontinencia súlyossága. Sok esetben a nők jelentős javulást tapasztalnak az orvos által javasolt életmódbeli változtatások végrehajtása után (pl. rostban dús értend, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, túlsúly leadása, dohányzásról való leszokás). Ezen kívül már a kialakult inkontinencián is sokat segítenek a medencefenék izmainak erősítésére szolgáló gyakorlatok (Kegel gyakorlatok). Érdemes tudni, hogy léteznek különböző gyógyszeres kezelések is (főleg sürgősségi inkontinencia esetén), de lehetőség van méhgyűrű/pesszárium alkalmazására is, melyek segítik a hasüregi szervek megtartását- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze. Műtétre főleg abban az esetben van szükség, ha nehéz szülés miatt a húgycső-húgyhólyag által bezárt szöget kell visszaállítani, illetve akkor, ha sem a legalább 3 hónapon keresztül, napi 3 alkalommal végzett intimtorna, sem pedig a gyógyszeres terápia nem vezetett eredményre. 

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Dr.Nő! 8 hetes terhes vagyok! Mindig is ha a szulesre gondoltam, félelem fogott el, emlekszem ez mar régóta így van! Nos a problémám, amin egyszerűen nem tudok felülkerekedni, az az hogy undorodom a szulestol! Videokat nezegetek a szulesekrol, es borzasztoan gusztustalannak es undoritonak talalom! Felelmetes ahogy sok nő üvölt a fajfalomtol, es felig log ki a gyerek! Nem tudom mi valthatja ezt ki belolem! De sajnos odaig jutottam, hogy az elvetetesen gondolkodom, annyira nem akarom ezt atelni...lehet Mo-on csaszarmetszest kérni? Mert ugy erzem huvelyi uton sosem leszek kepes szülni! Koszonom megtisztelő válaszát! Udvozlettel F.R
Farkas Regina

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Regina!

Természetes egy fajta félelem a számunkra még ismeretlen, meg nem tapasztalt dolgoktól, eseményektől.
Erről a félelméről elsősorban a kezelő orvosának kellene beszámoljon, hogy ő tovább tudja irányítani Önt további tanácsadásra, amennyiben szükséges. Sokat segíthet, ha a kilenc hónap eseményeit egy kompetens szakemberrel is meg tudja beszélni.
Készséggel állunk mi is rendelkezésére.
A közösségi oldalakon az ilyen típusú videók szándékosan el vannak túlozva, semmiképpen nem azok alapján kell a szülés mechanizmusát megítélni.

Üdvözlettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Oldja a feszültséget

Dr. Józan Gyöngyi  nagyon türelmes, kedves volt hozzám - pánikolok minden orvosnál, próbálta viccesen oldani a feszültséget, amivel sokat segített. Tud hallgatni és nem kell kérdeznie az embernek.

Dr. Józan Gyöngyi
Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász, sebész