HOGYAN KEZELHETŐ A MÉHSÜLLYEDÉS?

HOGYAN KEZELHETŐ A MÉHSÜLLYEDÉS?

Utolsó módosítás:2022.12.18 01:01

A méhsüllyedés napjainkban egyre több változókorba lépő nőt érint, akik jellemzően több hüvelyi szülésen is túl vannak. A méh süllyedése kezdetben észrevétlen, az első tünetek megjelenését sokszor fel sem fedezik, hiszen olyan általános tüneteket (székrekedés, alhasi fájdalom, medencei nyomás érzése,stb.) eredményez, amelynek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget. Éppen ezért fontos, hogy a rendszeres nőgyógyászati vizsgálaton vegyenek részt, ahol a nőgyógyász már a tünetek észlelése előtt felismerheti a problémát.

Amikor a medencefenék izmai és szalagjai elgyengülnek és megnyúlnak, majd nem képesek többé megfelelő tartást nyújtani a méhnek, méhsüllyedés alakul ki. A kezdetben tünetmentes állapot, kezelés nélkül fokozatosan romlik, majd érzékelhető és kellemetlen tünetek jelennek meg. A méhsüllyedés legismertebb tünetei:

 • alhasi fájdalom
 • medencei nyomás
 • fájdalmas együttlét
 • hüvelyi folyás
 • húgyúti fertőzés
 • inkontinencia
 • székrekedés
 • kitüremkedő méh

Kapcsolódó cikkünk

A kezeletlen kismedencei gyulladás akár meddőséget is okozhat!

A kezeletlen kismedencei gyulladás akár meddőséget is okozhat!

A kismedencei gyulladást igen könnyű más problémákkal összekeverni, ám a mielőbbi terápia igen nagy jelentőséggel bír a szövődmények elkerülése érdekében. Az állapot ugyanis kezeletlenül akár meddőséghez, méhen kívüli ...
A méhsüllyedés tünetei kezelhetők és az állapot előrehaladottsága befolyásolja, hogy a nőgyógyász milyen kezelést javasol a probléma megoldására. Dr. Józan Gyöngyi, nőgyógyász-sebész a téma specialistája, az esetek túlnyomó részében már a Mayer-gyűrű (méhgyűrű) felhelyezését végzi az előrehaladott stádiumú méhsüllyedés miatt. A méhsüllyedés 4 ismert stádiuma szerint, az alábbi kezelések javasoltak:méhsüllyedés kezelése

 • medencefenék gyógytorna
 • méhgyűrű (Mayer-gyűrű) felhelyezése
 • méhfelvarrás
 • méheltávolítás

Medencefenék gyógytorna

Enyhébb, kezdeti állapotban a méhsüllyedés, ereszkedés visszafordítható a megfelelő kezelés, jelen esetben a medencefenék tornáztatásával. Ez tekinthető az elsőszámú kezelésnek, hiszen mellőzi  a gyógyszereket és az egyéb műtéti beavatkozásokat.

A medencefenék gyógytorna olyan speciális gyakorlatokból, gyakorlatsorozatból áll, amelyek a medencefenék izmait erősítik meg. Különböző testhelyzetekben kell azon izmokat megfeszíteni, amelyek a vizelésért is felelősek.

Méhgyűrű (hüvelypesszárium) felhelyezése

A méhgyűrű felhelyezése nem összekeverendő a fogamzásgátláshoz használt, hüvelygyűrű fogalmával. A méhgyűrű egy olyan puha műanyag, esetleg gumi eszköz, amelyet a méhnyakra helyeznek annak érdekében, hogy az a megfelelő pozícióban tartsa a méhet. Ezzel megakadályozva a méh süllyedését, orvosolva a felmerült tüneteket.

A méhgyűrű első felhelyezésére mindenképp nőgyógyászati vizsgálat során kerül sor, ahol a nőgyógyász dönti el, hogy pontosan milyen típusra, méretre van szükség.

Méhfelvarrás

Az előrehaladottabb méhsüllyedés kezeléséhez már nem elegendő a torna vagy a méhgyűrű felhelyezése, elkerülhetetlen a műtéti kezelés, a méhfelvarrás. A leereszkedett méhet műtéti úton (végezhető hüvelyi vagy hasi úton is) rögzítik az eredeti helyére, felvarrják. Első lépésként a nőgyógyász-sebész a méhet eredeti pozíciójába helyezi, majd rögzíti a medencefenékre.

A méhsüllyedés ezen kezelési módja lehetőséget teremt a további gyermekvállalásra is, mely meghatározó azon nőknél, akik a menopauza előtti időszakban már érintettek ezen elváltozásban. Fontos azonban, hogy komoly műtét, amennyiben a nőgyógyász ezt az eljárást javasolja, teljeskörű odafigyeléssel kell eljárni és felmérni valamennyi kockázati tényezőt.

Méheltávolítás

A méhsüllyedés kezelésének legdrasztikusabb módja a méh teljes eltávolítása. A méheltávolítást a sebész-nőgyógyász végezheti a hüvelyen vagy a hason keresztül is. Ezen eljárás nagyműtétnek számít, melynek hosszabb és nehezebb a lábadozási időszaka, valamint számos kockázattal jár.

A kezelés után az érintett páciens már nem tud többé teherbe esni, ezért ezt a módszert csak a legvégső esetben alkalmazzák a nőgyógyászok.

Téma szakértője

Dr. Józan Gyöngyi

nőgyógyász, sebész