Milyen vizsgálatokat kell elvégezni terhesség alatt

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni terhesség alatt

Szerző: dr. Hernádi Balázs Módosítás:2022.04.11 15:00

Nincs boldogabb és izgalmasabb időszak egy nő életében, amikor egy reggelen megjelenik a várva várt másik csík is a terhességi teszten, mert ez azt jelenti, hogy méhében egy új élet indult útra és várhatóan 9 hónap múlva egészséges kisbabát tarthat a kezében. Addig is, amíg a kisbaba világra jön, számos vizsgálattal és várakozással teli időszak következik.

A terhesség ideje alatt, mind a várandós nő szervezete és benne fejlődő magzat változásokon megy keresztül, melyet különféle vizsgálatokkal ellenőrzik a szakemberek, így biztosítva azt, hogy anya és gyermeke maximális biztonságban legyen és probléma esetén azonnali segítséget kapjanak.

A várandósságot három trimeszterre szokták osztani. Az első trimeszter 1-12. hétig, a második 13-27. hétig és a harmadik 28-40. hétig tart, ezért az elvégzendő vizsgálatokat is e szerint vesszük sorra.

Első trimeszterterhesség alatt végzett vizsgálatok

A legelső vizsgálat a gyanújelek (várt időben elmaradó menzesz) megjelenése után otthoni terhességi teszt elvégzése. Ennek pozitivitása esetén történik a bejelentkezés a nőgyógyász szakorvoshoz, aki megállapítja a terhesség tényét, annak idejét és ellenőrzi, hogy a beágyazódás a méhen belül történt-e, illetve sok esetben ilyenkor már az embrió is látható.

A nőgyógyászati vizsgálat eredményének birtokában kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni, aki kiállítja a várandós kiskönyvet, mely tartalmazza elvégzendő vizsgálatok listáját és majdan az eredményeket is és ide vezeti fel a védőnő, illetve a nőgyógyász szakorvos az általa mért értékeket (pl: vérnyomás, testsúly, stb). Érdemes ilyenkor a háziorvoshoz is mielőbb elmenni, mert egy esetleges problémás várandósság esetőn Ő tudja a kismamát táppénzre venni.

Szűrővizsgálatok

A védőnőnél tett látogatás és a különböző beutalók begyűjtése (melyet a szülészorvos, vagy a háziorvos ad) után a következő vizsgálatokat kell elvégezni:

 • vér-, és vizeletvizsgálat, vércsoport meghatározás Hepatitis elleni védettség meghatározása és a szifilisz kizárása

 • fogorvosi szűrővizsgálat – nagyon fontos, mert a várandósság során a magzat kalciumot von el az édesanya szervezetéből, melyek fontosak az egészséges fogazat megtartásához

 • belgyógyászati vizsgálat – kórelőzmény felvétele, EKG vizsgálat és vérnyomásmérés

 • első genetikai vizsgálat – 11-13 hét között – az öröklődő betegségek kizárása céljából. Ez egy genetikai ultrahang vizsgálatból és sok esetben vérvizsgálatból áll (önköltségesen választható a kombinált genetikai teszt). Ennél a vizsgálatnál az ultrahang eredményeit egy ez irányú vérvétel leletével vetik össze, így a genetikai betegségek hiányát vagy esetleges meglétét nagy biztonsággal tudják megbecsülni

Második trimeszter

A következő időszakban havonta kell a védőnőt meglátogatni. Ilyenkor történik vérnyomásmérés, súlymérés, és tesztcsíkkal végzett vizeletvizsgálat. A kismama a védőnővel megbeszéli a következő hónapban lévő vizsgálatokat, az anyai szervezet várható változásait és az esetlegesen felmerülő problémákat. Havonta, a megbeszéltek szerint kell a szülészorvost is felkeresni, az addig meglévő vizsgálati eredményekkel.

Szűrővizsgálatok

 • vér-, és vizeletvizsgálat – elsősorban vérszegénység vizsgálata, ha kell, kezelése vaskészítménnyel, vitaminokkal.

 • második genetikai ultrahangvizsgálat – 18-20. hét között (már nincs vérvétel)

 • cukorterhelés vizsgálat – 24-26. hét között. A patikai glükózzal történő terhelés során három vércukorértéket vizsgálnak, 0-60-120 percenként. Az eredményből kiderül, hogy fennáll-e terhességi diabétesz. Ha igen, akkor kérdés, hogy az milyen mértékű. Kicsit emelkedettek-e az értékek, és elég-e egy életmódbeli változtatás, diéta bevezetése, vagy inzulinadásra, és szigorú diétára van szükség.

Harmadik trimeszter

A várandósság utolsó szakaszában megszaporodnak a vizsgálatok, védőnői látogatások. Elkezdődik a felkészülés a szülésre és az azt követő első időszakra.

Szűrővizsgálatok

 • terhesség alatti vizsgálatokvér-, és vizeletvétel – A terminushoz közeledve újabb vérkép és vércsoportvizsgálat szükséges, pl: az esetleges anyai-magzati RH összeférhetetlenség kivizsgálása miatt, melyre szülés után fel kell készülni.

 • ultrahang vizsgálat – Ez már nem genetikai ultrahang, itt a magzatvíz mennyiségét, a placenta állapotát, az köldökzsinórban történő áramlást (doppler vizsgálat) és a baba méreteit nézik.

 • NST (non-stress test) vizsgálat – 36. héttől hetente, 40. hét után naponta-kétnaponta a szülés beindulása, vagy a szülés beindításáig. A gép, melynek érzékelői a kismama hasára vannak erősítve a magzat mozgását és a méh összehúzódását érzékeli és rögzíti azt egy papírra. Ez a vizsgálat nagyjából 20-30 percet vesz igénybe. A vizsgálat előtt vagy után egy vérnyomásmérés és egy vizeletvizsgálat történik stick-szel. Ilyenkor a vizelet fehérjeszintjét ellenőrzik, hogy esetlegesen nem áll-e fenn terhességi toxaemia veszélye nőgyógyászati vizsgálaton

 • hüvelyváladék vizsgálat (GBS-szűrés) – 36. hét környékén történő nőgyógyászati vizsgálat alkalmával levett kenetből esetleges fertőzés jelenlétét vizsgálják. Ha bakteriális fertőzés beigazolódik, akkor a szülés előtt és után mind az anya, mind a magzat antibiotikumot kap.