Menopauza és vizelettartási panaszok

Menopauza és vizelettartási panaszok

Módosítás:2023.06.05 13:54

A vizelettartási zavar "a hólyagkontroll elvesztése" vagy "akaratlan vizeletszivárgás" néven is ismert. Nők milliói tapasztalják, és a vizelettartási zavar gyakorisága az életkor előrehaladtával általában növekszik, gyakori a menopauzához társuló vizelettartási zavar. Az vizelettartás irányításának elvesztése nagyon csekély mértékű is lehet. Előfordulhat, hogy például csak néhány csepp vizelet szivárog, amikor nevet, sportol, köhög, vagy nehéz tárgyat emel fel. Más esetekben hirtelen vizelési ingert tapasztalhat, és nem tudja visszatartani, mielőtt elérné a mellékhelyiséget, ami balesethez vezet. Nem kell azonban elfogadnia a menopauzához társuló vizelettartási zavart, mint a menopauza vagy az öregedés velejáróját. Sok dolgot megtehet annak érdekében, hogy megelőzze vagy csökkentse, kezelje a menopauzához társuló vizelettartási zavart. A következő cikkben összefoglalunk mindent, amit érdemes tudni a menopauzához társuló vizelettartási zavarról, valamint arról, hogy hogyan lehet könnyebben együtt élni vele.

Menopauzához társuló vizelettartási zavarokkal kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban
Miért alakul ki vizelettartási zavar a menopauza alatt?
Milyen típusai lehetnek a menopauzához társuló vizelettartási zavarnak?
Mik a menopauzához társuló vizelettartási zavarok rizikótényezői?
Hogyan kezelhető a menopauzához társuló vizelettartási zavar?
Milyen alternatív utakon kezelhető a menopauzához társuló vizelettartási zavar?

Online Bejelentkezés

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Menopauzához társuló vizelettartási zavarokkal kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

Miért alakul ki vizelettartási zavar a menopauza alatt?

Vizelettartási panaszok előfordulása igencsak gyakori, nemcsak menopauzához társuló vizelettartási zavart tapasztalhatunk, hanem egész életünk során átélhetünk tüneteket kisebb-nagyobb mértékben. A legtöbb epizód a vizelet visszatartását vagy ürítését segítő izmokra gyakorolt nyomás vagy stressz eredménye. A menopauza alatti hormonális változások pedig befolyásolhatják a kismedencei régió izmainak erejét. Ezért az vizelettartási zavarok gyakoribbak a hormonális változások idején: a terhes, szülő vagy menopauzán áteső nőknél.

Az ösztrogén egy olyan hormon, amely segít szabályozni a menstruációt, valamint védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben és lassíthatja a csontvesztést. Emellett segít megőrizni a hólyag és a húgycső egészségét és megfelelő működését. A menopauza közeledtével az ösztrogénszint csökkenni kezd a nők szervezetében. Ez az ösztrogénhiány a kismedencei izmok gyengülését okozhatja. Ennek következtében előfordulhat, hogy már nem tudják a nők úgy irányítani a hólyagjuk működését, mint korábban, és kialakul a menopauzához társuló vizelettartási zavar. Ahogy az ösztrogénszint tovább csökken a menopauza alatt és után, a vizelettartási panaszok súlyosbodhatnak.

Milyen típusai lehetnek a menopauzához társuló vizelettartási zavarnak?

A menopauzához társuló vizelettartási zavar során valójában több okból, több mechanizmus révén alakulhat ki a vizelet inkontinencia. A menopauzához társuló vizelettartási zavar néhány különböző típusai:

Mik a menopauzához társuló vizelettartási zavarok rizikótényezői?

Fontos átlátnunk, hogy a menopauza nem az egyetlen oka a vizelettartási panaszoknak. Ha a menopauza az alábbi állapotok valamelyikével együtt jelentkezik, megnő a vizelettartási zavarok kialakulásának kockázata.

 • Alkohol vagy koffein fogyasztása: Az alkoholt vagy koffeint tartalmazó italok gyorsan megtöltik a hólyagját, ami miatt gyakrabban kell vizelnie.
 • Fertőzések: A húgyutak vagy a húgyhólyag fertőzései átmeneti vizelet inkontinenciát okozhatnak. Ha a fertőzés megszűnik, a vizelettartási zavar valószínűleg megszűnik vagy javul.
 • Idegkárosodás: Az idegkárosodás megszakíthatja a hólyag és az agy közötti jeleket, így előfordulhat, hogy nem érez vizelési ingert. Ez negatívan befolyásolhatja a vizelés ellenőrzésére való képességét.
 • Bizonyos gyógyszerek: Az inkontinencia egyes gyógyszerek, például a vízhajtók vagy a szteroidok mellékhatása is lehet.
 • Székrekedés: A krónikus vagy hosszú távú székrekedés befolyásolhatja a hólyagszabályozást. Gyengítheti a medencefenék izmait is, ami megnehezíti a vizelet visszatartását.
 • Túlsúly: A többletsúly folyamatos nyomást gyakorol a hólyagra, ezáltal a túlsúly viselése növeli a vizelettartási zavarok kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezelhető a menopauzához társuló vizelettartási zavar?

A menopauzához társuló vizelettartási zavar kezelése több tényezőtől függ. Első körben fontos felfedni, hogy mi a menopauzához társuló vizelettartási zavar típusa és hogy mi okozza, így kezelhető ugyanis a leghatékonyabban a menopauzához társuló vizelettartási zavar.
Kezelőorvosa talán azzal kezdi a terápiát, hogy életmódbeli változtatásokat javasol. Például arra ösztönözheti Önt, hogy:Menopauza és vizelettartási zavar

 • Csökkentse a koffein- és alkoholfogyasztását
 • Fokozatosan tanítsa, eddze hólyagját arra, hogy több vizeletet tartson vissza azáltal, hogy csak a nap bizonyos előre tervezett időpontjaiban vizeljen
 • Fogyjon, hogy csökkentse a hólyagra és az izmokra nehezedő nyomást
 • Végezzen Kegel-gyakorlatokat, vagyis medencefenék-gyakorlatokat a medenceizmok erősítése érdekében. A Kegel-gyakorlatok a medence és a nemi szervek területén lévő izmok összeszorításával és ellazításával erősítik azokat. Ez segíthet a hólyag jobb kontrolljának kialakításában.

Ha úgy gondolja kezelőorvosa, hogy az életmódbeli változtatások nem segítenek a menopauzához társuló vizelttartási zavaron, ajánlhat bonyolultabb kezelési lehetőségeket is. Ezeket a kezelési lehetőségeket az alábbiakban ismertetjük.

 • Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a menopauzához társuló vizelettartási zavar tüneteinek csökkentésében és egyes típusainak kezelésében. Erre szolgálnak az antikolinergikumok, melyek úgy hatnak, hogy megnyugtatják a hólyagját, ha az túlműködik. A béta-3 adrenerg receptor agonista gyógyszerek is hatásosak lehetnek, hogy növeljék a hólyagja által befogadható vizelet mennyiségét. Hormonális kezelés is szóba jöhet a menopauzához társuló vizelettartási zavarok kezeléseként, az ösztrogénkészítmények is segíthetnek a húgycső és a hüvelyi területek tónusának növelésében.
 • Idegstimuláció: A kismedencei izmok elektromos stimulációja segíthet visszanyerni a hólyagja feletti uralmat, ha a menopauzához társuló vizelettartási zavar idegkárosodással függ össze.
 • Speciális eszközök: Számos eszköz áll rendelkezésre a menopauzához társuló vizelettartási zavarban szenvedő nők kezelésére. A pesszárium a stressz inkontinencia kezelésére leggyakrabban használt eszköz. Ez egy merev gyűrű, amelyet a hüvelyébe helyeznek be, hogy segítsen a húgycső újrapozícionálásában a szivárgás csökkentése érdekében. Orvosa felírhat húgycsőbetétet is, egy kis eldobható eszközt, amelyet a húgycsőbe helyezhet a szivárgás elzárására.
 • Biofeedback: A biofeedback lényege, hogy megtanulja hogyan működik a teste, hogyan működnek az izmai, hogy jobban is tudja kontrollálni őket. A biofeedback során egy vezetéket egy elektromos tapaszhoz csatlakoztatnak a hólyag és a húgycső izmai fölött. Ez jeleket küld egy monitorra, amely figyelmezteti Önt, amikor az izmai összehúzódnak. Azáltal, hogy megtanulja, mikor húzódnak össze az izmai, képes lehet jobban kontrollálni őket.
 • Műtét: A hólyag jobb helyzetbe emelésére szolgáló műtét gyakran a vizelettartási zavarok kezelésének utolsó lehetősége. Azoknál az embereknek jöhet szóba, akiknek más kezelési formák nem tudnak segíteni.

  Kapcsolódó cikkünk

  4 gyakori nőgyógyászati fertőzés és kezelésük

  4 gyakori nőgyógyászati fertőzés és kezelésük

  A nőgyógyászati rendelőket igen sokan valamilyen fertőzéssel keresik fel, melyekre kellemetlen és zavaró tünetek hívják fel a figyelmet. Sajnos vannak, akik hajlamosabbak ezen betegségekre, ám lényegében bárkivel megeshet. Hogy melyek a leggyakoribb nőgyógyászati ...

Milyen alternatív utakon kezelhető a menopauzához társuló vizelettartási zavar?

A menopauzához társuló vizelettartási zavar kezelésében a hagyományos, fent felsorolt módszerek mellett alternatív lehetőségek is fennállnak. Ezek kiegészíthetik a hagyományos kezelést. Fontos azonban, hogy mielőtt bármilyen alternatív módszert alkalmaz, beszéljen kezelőorvosával. Orvosa tudni fogja az adott módszer előnyeit és hátrányait, hogy az segíthet-e Önnek, illetve hogy alkalmazható-e együtt a hagyományos kezelési módszerekkel.

 • Akupunktúra: Az akupunktúrás terápia során tűket szúrnak a test meghatározott pontjaiba, amelyek a hólyagszabályozásban részt vevő idegekre és izmokra hatnak.
 • Hipnoterápia: A pszichoterápia egy formája, a hipnoterápia a tudatalatti változások létrehozására szolgál új válaszok, gondolatok, attitűdök és viselkedéstípusok formájában. A tudatalattihoz való hozzáférésről úgy gondolják, hogy helyreállítja a hólyag és az agy közötti kapcsolatot.
 • Reflexológia: A reflexológiai masszázs a talpon, a kézen és a fejen lévő reflexpontokat célozza meg, amelyeket a feszültség enyhítésére és a betegségek kezelésére használnak. A vizeletinkontinencia kezelésére például a reflexológus a vesepontot masszírozhatja.

  Téma szakértője

  Dr. Józan Gyöngyi

  nőgyógyász, sebész