Ösztrogén dominancia

Ösztrogén dominancia

Módosítás:2023.04.18 11:06

Az ösztrogén dominancia olyan állapot, amikor a szervezetben a progeszteron szintje alacsonyabb az ösztrogén szintjénél, ami a hormonális egyensúly felborulásához vezethet. Ez az állapot számos tünettel és következménnyel járhat. Okozhat, például hangulatingadozást, megnövekedett emlőméretet és menstruációs zavarokat.

Mi az az ösztrogén?

Mi szabályozza a termelését?

Mikor és mennyi ösztrogén található a női testben?

Mit jelent az ösztrogén dominancia?

Mi az oka az ösztrogén dominanciájának?

Milyen tünetei lehetnek az ösztrogén dominanciának?

Hosszútávon milyen szövődményeket okoz az ösztrogén dominancia?

Hogyan kezelhető az ösztrogén dominancia?

A férfiaknál is előfordulhat az ösztrogén dominancia? Igen

 

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai ösztrogén dominancia esetén:

 

 

Mi az az ösztrogén?

Az ösztrogén egy csoportja a nemi hormonoknak, amelyeket főleg a petefészkek termelnek nőkben, de kisebb mennyiségben a férfiakban is előfordulnak. Az ösztrogéneknek több típusa van, beleértve az estradiolt, az estront és az estriolt.

Az ösztrogéneknek számos fontos szerepe van a testben. Segítenek a menstruációs ciklus szabályozásában, támogatják a petefészkek és az emlőmirigyek fejlődését, valamint fontosak az oszteoporózis (időskori csontritkulás) megelőzésében. Az ösztrogén segít megőrizni az egészséges bőr és haj állapotát, valamint csökkenti az érrendszeri betegségek, mint például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mi szabályozza a termelését?

Az ösztrogén termelése az agyalapi mirigy (hipofízis) és a petefészkek közötti összetett kommunikációs folyamat eredménye. Az agyalapi mirigy termel egy hormont, amelyet follikulus-stimuláló hormonnak (FSH) neveznek, és ez stimulálja a petefészkekben található sejteket, hogy termeljenek ösztrogént.

Az ösztrogén termelése szabályozható a negatív visszacsatolás útján. Ez azt jelenti, hogy amikor az ösztrogén szintje magas, akkor az agyalapi mirigy kevesebb FSH-t termel, hogy csökkentse az ösztrogén termelését a petefészkekben. Ha az ösztrogénszintek alacsonyak, akkor az agyalapi mirigy több FSH-t termel, hogy fokozza az ösztrogén termelését a petefészkekben.

Az ösztrogén termelésének szabályozásában más hormonok és neurotranszmitterek is szerepet játszanak, mint például a luteinizáló hormon (LH), a prolaktin és a kortizol. Az ösztrogén szintje a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban változhat, az ovuláció során pedig a szintje a legmagasabb.

Mikor és mennyi ösztrogén található a női testben?

Az ösztrogénszint a női testben változik az életkor, a menstruációs ciklus és a terhesség során.

A pubertás során az ösztrogénszint megemelkedik a női testben, ami szükséges a petefészkek és az emlőmirigyek fejlődéséhez, valamint a menstruációs ciklus beindulásához.

A menstruációs ciklus során az ösztrogénszint változik. A ciklus első felében az ösztrogénszint emelkedik, amíg eléri a maximumot a ciklus közepén, amikor az ovuláció történik. Az ovulációt követően az ösztrogénszint csökken, majd ismét emelkedik a következő ciklus elején.

A terhesség során az ösztrogénszint jelentősen növekszik, amikor a placenta termeli azt. A terhesség végére az ösztrogénszint akár tízszeresére is növekedhet a normál értékekhez képest.

Az ösztrogénszint csökkenése az életkor előrehaladtával természetes folyamat, és a menopauza során jelentős mértékben csökken.

Mit jelent az ösztrogén dominancia?

Az ösztrogén dominancia egy olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szervezetben az ösztrogén szintje magasabb, mint amire szükség van, és a progeszteron szintje viszont alacsonyabb, mint amire szükség lenne. Ez az állapot akkor is előfordulhat, ha az ösztrogén és a progeszteron szintje is magas, de az ösztrogén szintje még magasabb.

Az ösztrogén dominancia számos tünetet okozhat, beleértve az emlőfeszülést, a menstruációs zavarokat, az érzékeny és fájdalmas melleket, a hangulatingadozásokat, a szorongást, az álmosságot és a fejfájást. Az ösztrogén dominancia emellett növelheti a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák és az endometriózis kockázatát is.

Mi az oka az ösztrogén dominanciájának?

Az ösztrogén dominancia kialakulásának oka általában a hormonális egyensúlyhiány. Az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya alapvető fontosságú a női reproduktív egészség szempontjából, és ha ez az egyensúly felborul, akkor az ösztrogén dominancia kialakulásának fokozott kockázata áll fenn.

Az ösztrogén dominancia kialakulását számos tényező befolyásolhatja, beleértve az életmódbeli tényezőket, a környezeti tényezőket, az egészségügyi állapotot és a gyógyszereket. Az ösztrogén dominancia kialakulásának leggyakoribb okai a következők lehetnek:

 • Hormonális egyensúlyhiány: Az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felborulása, ami miatt az ösztrogén szintje magasabb lesz, mint amire szükség van, és a progeszteron szintje alacsonyabb.
 • Az életmód: Az elégtelen alvás, a stressz, az egészségtelen étkezés, az alkoholfogyasztás és a fizikai inaktivitás mind hozzájárulhatnak az ösztrogén dominancia kialakulásához.
 • Környezeti tényezők: A mérgező anyagok és a növényvédő szerek is hozzájárulhatnak az ösztrogén dominancia kialakulásához.
 • Egészségügyi kórállapot: Bizonyos egészségügyi állapotok, például az endometriózis és a petefészek ciszták is növelhetik az ösztrogén dominancia kialakulásának kockázatát.
 • Gyógyszerek: Számos gyógyszer, például a fogamzásgátló tabletták és a hormonpótló terápia is hozzájárulhatnak az ösztrogén dominancia kialakulásához.

Az ösztrogén dominancia kialakulása több tényező együttes hatása miatt történhet meg, és a pontos okokat a betegség előfordulása során az orvosok által végzett kivizsgálás során lehet azonosítani.

Kapcsolódó cikkünk

Az elhízás hátterében gyakran hormonális probléma húzódik

Az elhízás hátterében gyakran hormonális probléma húzódik

Végre itt a jó idő, így egyre kevesebb ruha fedi a testünket. Ez sajnos egyben azzal is jár, hogy a felesleges zsírpárnák is jobban közszemlére kerülnek - éppen ezért ilyenkor sokan tűzik ki célul, hogy a nyáron már normál súllyal, karcsún fognak a ...

Milyen tünetei lehetnek az ösztrogén dominanciának?

Az ösztrogén dominanciának számos tünete lehet, és ezek nagyon eltérően jelentkezhetnek az egyének között. A tünetek a hormonális egyensúlyhiány súlyosságától és az ösztrogén szintjének magasságától függően változhatnak. Az ösztrogén dominancia tünetei a következők lehetnek:

 • Menstruációs rendellenességek: Az ösztrogén dominancia gyakran okozhat hosszabb és nehéz menstruációs vérzést, vagy akár a menstruáció kimaradását is.
 • Mellérzékenység: Az ösztrogén dominancia növelheti a mellérzékenységet és fájdalmat, ami a menstruációs ciklus során jelentkezhet.
 • PMS tünetek: Az ösztrogén dominancia fokozhatja a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit, beleértve a hangulatváltozásokat, az érzékenységet, a depressziót, a fejfájást és a fáradtságot.
 • Vízvisszatartás: Az ösztrogén dominancia növelheti a vízvisszatartást, ami puffadást és duzzanatot okozhat.
 • Hőhullámok: Az ösztrogén dominancia növelheti a hőhullámok kockázatát.
 • Étvágyváltozások: Az ösztrogén dominancia növelheti az étvágyat és a sóvárgást a cukor és a szénhidrát iránt.
 • Alvászavarok: Alvászavarokat is okozhat, beleértve az nem pihentető alvást és az éjszakai izzadást.
 • Csökkent libidó: Az ösztrogén dominancia csökkentheti a szexuális vágyat.
 • Feledékenység és koncentrációs nehézségek: Az ösztrogén dominancia hatással lehet a memóriára és a koncentrációs képességre.
 • Hangulatváltozások: Az ösztrogén dominancia hatással lehet a hangulatra, és szorongást, depressziót és ingerlékenységet okozhat.

Ha az ösztrogén dominancia gyanúja felmerül, fontos, hogy az érintett nő orvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Hosszútávon milyen szövődményeket okoz az ösztrogén dominancia?

Az ösztrogén dominancia hosszú távon számos egészségügyi kockázattal járhat, ideértve:

 • Mellrák: Az ösztrogén dominancia összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának növekedésével.
 • Endometriózis: Az ösztrogén dominancia növelheti az endometriózis kockázatát, ami a méhnyálkahártya túlzott növekedése miatt alakulhat ki a méhüregen kívül.
 • PCOS: Az ösztrogén dominancia összefüggésbe hozható a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kockázatának növekedésével, ami egy olyan hormonális rendellenesség, amely befolyásolja az ovulációt és a menstruációs ciklust.
 • Méh fibroidok: Az ösztrogén dominancia növelheti a méh fibroidok kialakulásának kockázatát, amelyek jóindulatú daganatok a méhben.
 • Vérzészavarok:Növelheti a vérzészavarok kockázatát, ami hosszantartó és nehéz menstruációs vérzést eredményezhet.
 • Csontritkulás: Az ösztrogén dominancia csökkentheti a kalcium felszívódását, ami növelheti a csontritkulás kockázatát.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: Az ösztrogén dominancia összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével, ideértve a szívbetegségeket és a stroke-ot.
 • Inzulinrezisztencia: Az ösztrogén dominancia összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatával, ami az inzulin hatékonyságának csökkenését jelenti a vércukorszint szabályozásában.
 • Hangulatzavarok: Az ösztrogén dominancia összefüggésbe hozható a hangulatzavarok, mint például a depresszió és a szorongás kockázatának növekedésével.

Az ösztrogén dominancia súlyossága és a fent felsorolt egészségügyi kockázatok kialakulása az ösztrogén szintjének magasságától és a hormonális egyensúlyhiány időtartamától függ. Ezért fontos, hogy az érintettek időben felismerjék a problémát és orvoshoz forduljanak.

Hogyan kezelhető az ösztrogén dominancia?

Az ösztrogén dominancia kezelése az okok függvényében változó lehet. A kezelés célja az ösztrogén szintjének csökkentése, az egyensúly helyreállítása és a tünetek enyhítése.

A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak:

 • Életmódváltás: Az egészséges életmód, a stressz kezelése és a megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik az ösztrogén dominancia kezelésében. A stressz csökkentése és a testsúlycsökkentés is javíthatja az ösztrogén szintjét.
 • Hormonpótló terápia (HRT): Az ösztrogén dominancia kezelésének egyik lehetősége a hormonpótló terápia, amelynek során kis mennyiségű progesteront és ösztrogént tartalmazó készítményeket alkalmaznak.
 • Természetes kiegészítők: Számos természetes kiegészítő is rendelkezésre áll, amelyek segíthetnek az ösztrogén szintjének csökkentésében és az egyensúly helyreállításában, például a magnézium és az omega-3 zsírsavak.
 • Gyógynövények: Számos gyógynövény is hasznos lehet az ösztrogén dominancia kezelésében, mint például az édesgyökér, a galagonya, az orbáncfű, a cickafark, a csalán és a vörös áfonya.

Fontos megjegyezni, hogy az ösztrogén dominancia kezelése egyedi lehet, és az orvos által javasolt kezelési terv alapján kell végezni. Az öngyógyítás és a nem megfelelő kezelési módok alkalmazása súlyosbíthatja az állapotot és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A férfiaknál is előfordulhat az ösztrogén dominancia? Igen

Igen, bár az ösztrogén dominancia leggyakrabban a nőknél fordul elő, a férfiaknál is előfordulhat. A férfiakban az ösztrogén a herékben termelődik, és kisebb mennyiségben a mellékvese és a zsírszövetek is képesek ösztrogént termelni. Az ösztrogén szintjének emelkedése férfiaknál is okozhat tüneteket és egészségügyi problémákat.

Az ösztrogén dominancia férfiaknál is manifeszt tünetekkel járhat, mint például a mellnövekedés, vagyis a gynecomastia,a szexuális diszfunkció, az alacsonyabb szexuális vágy, az erekciós zavarok, a hang magasságának változása, a hangulatváltozások és az alacsonyabb izomtömeg. A kezelés hasonló az ösztrogén dominancia kezeléséhez nőknél, és magában foglalhatja az életmódváltást, a testmozgást,  gyógynövények használatát, valamint a hormonpótló terápiát. Azonban a kezelés előtt fontos diagnosztizálni az ösztrogén dominanciát, és kizárni más lehetséges okokat a tünetek hátterében.

Összefoglalva, az ösztrogén dominancia egy olyan állapot, amikor a testben túl magas az ösztrogén szint, és ezzel aránytalanul magas az ösztrogén és a progeszteron aránya. Ez leggyakrabban a nőkben fordul elő, és számos tünettel járhat, mint például a rendszertelen menstruáció, a premenstruációs szindróma (PMS), a hangulatingadozás, a hüvelyszárazság, az emlőfeszülés, a migrén, az alacsony libidó, a hajhullás és a fokozott szőrnövekedés. Az ösztrogén dominancia hosszú távon kockázatos lehet, ugyanis növelheti a mellrák, a méhnyakrák és az endometriózis kialakulásának kockázatát. A kezelés magában foglalhatja a diétaváltást, a testmozgást, a stresszkezelést, valamint a hormonpótló terápiát, de először fontos diagnosztizálni az állapotot és kizárni más lehetséges betegséget, amik a tünetek mögött megbújhatnak.