Csak egy-két napig tart a menstruáció? Ilyen okai lehetnek

Csak egy-két napig tart a menstruáció? Ilyen okai lehetnek

Szerző: dr. Lőrincz Ildikó Utolsó módosítás:2024.01.10 09:03

A menstruáció hossza személyenként változhat, néhány naptól akár hét napig is tarthat, a kis változások teljesen normálisak. Azonban, ha rendszeresen nagyon rövid ideig, akár csak egy-két napig tart a menzesz, annak okát mindenképpen érdemes kideríteni. A diagnosztizálás jelentőségére dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus hívta fel a figyelmet.

 

Milyen hosszú és erős a normális menstruáció?

A tipikus menstruáció kb. 5 napig tart, de az ennél egy-két nappal rövidebb-hosszabb vérzés teljesen természetes, és az is normálisnak tekinthető, ha az egyik hónapban kicsit rövidebb, a másikban kicsit hosszabb ez az időszak. Ugyancsak létezik a vérzésnek egy átlagos mennyisége, ami egy menzesz alatt megközelítőleg 30-50 milliliter, ami néhány evőkanálnyi mennyiséget jelent. Ennél erősebb és enyhébb vérzés is előfordulhat, még az egészséges sávban.  De milyen okok vezethetnek oda, ha csak egy-két napig tart a menstruáció, nagyon kis mennyiségű vérrel?

  • Terhesség

A néhány napos menstruáció okát nőgyógyásszal vizsgálja.A nők 15-25%-ának a terhesség első trimeszterében pecsételő vérzése jelentkezik, amit esetleg nagyon rövid menstruációnak gondolhatnak. Pecsételés vagy enyhe vérzés előfordulhat 1-2 héttel a megtermékenyítés után is, amikor a petesejt a méhnyálkahártyához tapad – ezt hívják implantációs vérzésnek. (Ugyanakkor bizonyos esetekben a vérzés akár a terhesség korai megszakadására is utalhat: ilyenkor az eleinte enyhe vérezgetés általában erősebbé válik és erős alhasi fájdalom is társul hozzá. További tünet lehet az 5-20 percenként bekövetkező erős összehúzódás, illetve, ha fehéres-rózsaszínes nyálka és alvadékszerű váladék is megjelenik a vérben. Vérzést és komoly fájdalmat okozhat a méhen kívül terhesség is, amely azonnali orvosi ellátást igényel.)

  • Perimenopauza

A perimenopauza azokat az éveket jelöli, amelyek megelőzik a menopauzát – általában a 30-as, 40-es években élik át a nők. A perimenopauza időszaka alatt a petefészkek változó mennyiségű ösztrogént termelnek, ami változásokat eredményezhet a menstruációban is. Erősebb vagy enyhébb lehet a vérzés, meghosszabbodhat és akár néhány naposra is rövidülhet a menzesz. Az is előfordulhat, hogy kimarad egy periódus.

  • Anovulációs ciklus

Anovulációs ciklusnak nevezik, amikor nem termelődik érett petesejt a petefészekben, így elmarad az ovuláció. Ez megváltoztathatja a menstruációt – elsősorban fiatal lányoknál és a perimenopauza időszakában lévő nőknél. Az anovulációs ciklusra utalhat a szabálytalan vagy kimaradó menstruáció, az erősebb vagy éppen gyengébb, rövidebb vérzés és hosszú távon a meddőség is.

  • PCOS

Nőgyógyászati, endokrinológiai oka is lehet a rövid menstruációnak.A policisztás ovárium szindróma (PCOS) oka a hormonális egyensúly felbomlása. Bár az elnevezés a petefészek, vagyis az ovárium betegségére utal, számos egyéb eltérés is társul hozzá. Van, akinél csupán néhány kellemetlenség utal a PCOS-re, mások szinte az összes tünettől szenvednek. A leggyakoribb tünet a pattanásos bőr, a szőrnövekedés az arcon és a testen, a hajhullás, az elhízás (amely kiváltó ok is lehet), kialakulhat inzulinrezisztencia, cukorbetegség és meddőség, valamint rendszertelen vagy hiányzó peteérés és elhúzódó vérzés vagy túl gyakori menstruációk is jelentkezhetnek.

  • Endometriózis

Az endometrium a méh belső felszínét borító szövet, amely minden hónapban felépül és leválik a menstruációs ciklus során. Az endometriózis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet a szervezet más területein, a méh üregén kívül, jellemzően a hasüregben is megtalálható. Az endometriózis leggyakoribb tünete az erős fájdalom, főleg a menstruáció előtt és alatt, esetleg a nemi élet során. Az is gyanús lehet, ha szokatlan fáradékonyságot, deréktáji fájdalmat, hasmenést vagy székrekedést tapasztalunk, valamelyik alsó végtagba sugárzik a fájdalom. Ugyancsak jellemző a szabálytalanná váló vérzés, a rövidebb-hosszabb menstruáció.

  • Hormonális fogamzásgátló

A kombinált hormonális fogamzásgátlók a ciklus végén ún. megvonásos vérzést okoznak, ami nem a klasszikus értelemben vett menstruáció, ezért akár nagyon enyhe és rövid is lehet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- Tulajdonképpen mindig a változásokra kell felfigyelni. Ha valakinek korábban szabályos volt a menstruációja, mindenképpen érdemes ellenőriztetni, ha szabálytalanná válik. Ha korábban 5 napig tartott, gyanús jel, ha nagyon lerövidül és ugyancsak tünet lehet a túl erőssé vagy túl gyengévé váló menzesz – ismerteti dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, endokrinológus. – Érdemes egy kivizsgáláson részt venni, ha a menstruáció 21 napnál sűrűbben vagy 35 napnál ritkábban jelentkezik, ha nagyobb vérrögöket tartalmaz a menstruációs vér, ha a menstruációtól függetlenül jelenik meg vérzés, illetve, ha bármi nyugtalanítja a pácienst. Alapos és megfelelő vizsgálatok alapján kiderülhet, kezelést igénylő állapotról van-e szó, és ha igen, elrendelhetjük azt.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok egy kérdésem lenne március 31en volt a menszeszem és április 17en szeretkeztunk a párommal védekezés nélkül menyi az esély h babát várok? Előre is koszonom a választ.
Tisztelt Kincső!

Amennyiben több mint két hetet késik a vérzés, akkor érdemes egy terhességi tesztet végezni. Pozitív eredmény esetén fel kell keresni egy nőgyógyászati szakrendelést, mert biztosat csak ultrahang-vizsgálattal lehet mondani.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre választ kaptam

Minden kérdésemre kielégítő választ kaptam.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus