Pszichés támogatás

Pszichés támogatás

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2022.03.17 14:36

A menopauza görög eredetű szó, mely a menosz (hónap) és a pauza (szünet) szavak összetételéből származik. Gyakran használatos a klimax szóhasználat is, mely ugyan csak görög eredetű és melynek jelentése „tetőpont, csúcspont”, és utal arra is, hogy a nő életének egy új szakaszába lép.

Az emberek a menopauzát egy problematikus életszakasznak tekintik. Ezen életszakasz során a női nemi hormonok termelése lecsökken, mely nem csak fizikai tünetekhez vezethetnek (csontritkulás, súlygyarapodás, szív- és érrendszeri megbetegedések, húgyuti és genitális panaszok, libidócsökkenés, memória- és hangulati problémák, fáradékonyság, hőhullám, éjszakai izzadás, alvászavar), hanem lelkileg is megviseli a nőket.

Negatív lelki tényezők

Az egyik életciklusból való átlépés a másik életciklusba, egyfajta természetes krízist eredményezhet, hisz ilyenkor a megváltozott körülményekhez új megküzdési módokat kell kidolgozniuk.

Üresfészek-szindróma

A gyermekek függetlenné válása, elköltözése erre az időszakra tehető, melynek következtében felléphetnek olyan érzelmi reakciók az édesanyákban mint a szomorúság, gyász, magány, élet értelmének elvesztése és értéktelenné válás érzése. Ez a válaszreakció teljesen természetes lehet, azonban ha hosszan állnak fenn, akkor bizonyos esetben depresszív hangulat kialakulásához, vagy az ún. „üresfészek-szindrómához” vezethetnek. Ezt súlyosbíthatja az, ha az egyén úgy érzi, hogy nem teljesített jól a szülői szerepkörben.

Párkapcsolat

Változás állhat fel a párkapcsolatban is, mivel a gyermekek elköltözése után a pároknak újra egymásra kell találniuk, mely nagyon sok nehézséggel járhat, sokszor váláshoz is vezethet.

Nőiség

Az anyai és feleség szerepkör mellett a nőiség egyéb aspektusai is problémákat vethetnek fel. A hormonális változások genitális problémákat és libidócsökkenést eredményezhetnek, melyek hozzájárulnak a szexuális élet megváltozásához. A menopauzával összefüggő más tünetek, mint a csontritkulás, súlygyarapodás, hőhullámok negatívan befolyásolják a nők testükhöz való attitűdjét és a test fölötti kontrollvesztés érzetét közvetítheti.

Egészségromlás

Szintén nehezítheti a helyzetet, ha az idős szülők egészségromlása is bekövetkezik, és a róluk való gondoskodás is érzelmileg megviselő.

Megoldás

Azonban, a felsorolt problémák ellenére ennek a korszaknak nem kell feltétlen a nehézségek jegyében eltelnie. Erik H. Erikson, fejlődéspszichológus és pszichoanalitikus szerint, az emberek jellemzően ebben a korban a legproduktívabbak.

Pozitív kimenetelek

A gyermekek „családi fészekből való kirepülésére” tekinthetünk úgy, mint rengeteg felszabadult szabadidőre. Tehát nézhetjük úgy is, hogy több idő jut arra, amire eddig a gyereknevelés mellett nem jutott (pl. új hobbi, sport). A gyermekekről más tevékenységekre való energia átirányítás valamint az új célok kidolgozása új erőforrásokhoz vezethet, mely jelentősen könnyebbé teszi a változókori nehézségekkel való megküzdést. A gyermekek függetlenedése azt is jelenti, hogy a párok újra kettesben lehetnek, így több idejük jut egymásra, mely a párkapcsolat javulásához is vezethet. Erre a korszakra tehető a nagymama szerep megjelenése is, mely új identitás kidolgozását jelenti, ami sokak számára jelentős örömforrás. Mindezeket megkönnyíti az, ha megfelelő társas támogatást áll a háttérben és a családi kötelékek továbbra is szorosak maradnak.

A változókor nehézségeinek kezelésében nagyon fontos szerepük van a pszichológiai intervenciónak is. Elsősorban fontos a pszichoedukáció, melynek célja az életszakasszal kapcsolatos minél több és részletesebb információk átadása. Fontos az életmód-változás motiválása, a negatív énkép pozitív énképpé való módosítása, kapcsolati problémák feloldása, relaxációs technikák elsajátítása a stresszcsökkentés érdekében, valamint a menopauzával kapcsolatos pozitív attitűdök kialakítása.

Téma szakértője

Kispál Mónika

pszichológus, szexuálpszichológus
 • Specialitások:
  • menopauzával kapcsolatos érzelmek
  • inkontinencia pszichés kezelése
  • párkapcsolati problémák
  • fájdalmas együttlét pszichés kezelése
  • családi nehézségek
  • stresszkezelés, pánik, szorongás