Erősödő, olykor sötétebb szőrszálak- nőként PCOS-t is jelezhet

Erősödő, olykor sötétebb szőrszálak- nőként PCOS-t is jelezhet

ódosítás:2023.06.12 10:57

A sötét szőrszálak a nőknél igen zavaróak, hiszen a jelenlegi szépség trendek szerint a szőrtelen bőr a vonzó. Ha erős szálak jelennek meg, azt leggyakrabban csipesszel/gyantával/borotvával/lézerrel eltűntetjük. Ha valakire ez azelőtt nem volt jellemző -főleg, ha világosabb színtípusba tartozik-, úgy érdemes utánajárni, miért is nőnek sötétebb szőrszálai, hiszen gyakran egy gyakori nőgyógyászati-endokrinológiai betegségre, a PCOS-re hívja fel a figyelmet. A témában dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A testszőrzet változásai a korral, hormonokkal

A testünkön lévő szőrszálak növekedését, erősségét hormonok befolyásolják- gondoljunk csak a pubertás során bekövetkező változásokra vagy épp a hajhullásra. Leginkább a női és a férfi nemi hormonok vannak rá nagy hatással, hiszen ahogy kevesebb lesz az ösztrogén (pl. klimax idején) úgy ritkul és gyengül a szőrzet. Éppen ezért jellemző az idősebbekre a hajhullás mellet a ritkább, világosabb, gyengébb szőrzet. Ám ha a tesztoszteron kerül túlsúlyba, akkor a szőrzet sűrűbb, sötétebb és erősebb- akár férfiról, akár nőről van szó. Ez nem csak azt jelenti, hogy feltűnőbbé válnak a szőrszálak, hanem azt is, hogy olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol a férfiaknák jellemző, pl. bajusz/áll területén, vagy a mellbimbók körül.

PCOS és zavaró szőrszálak

pcos tünete az erősödő szőrszálak megjelenéseA PCOS olyan állapot, amikor a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek. A fokozott szőrnövekedéshez hozzájárul a magas LH, inzulin, illetve az úgynevezett androgén hormonok emelkedett szintje is. A PCOS egy hormonális egyensúlyzavarhoz társuló állapot, melyet az androgének túlzott termelése vagy hatása okoz. A szindrómában szenvedő nőknél a petefészkekben több kis tüsző alakul ki, amelyek cisztákként jelennek meg, innen ered a „policisztás” kifejezés. Ezek a ciszták valójában éretlen tüszők, melyek közül nem, vagy csak ritkábban keletkezik egy domináns, mely megrepedhetne.

A PCOS egyik jellemző tünete a férfiakra jellemző szőrnövekedés a nagy mennyiségű férfihormon miatt. Ilyenkor sötétebb és erősebb szőrszálak jelennek meg olyan helyeken, ahol nőknél nem szokott (pl. bajusz, szakáll) Ezért a probléma igen kellemetlen, mert igencsak zavaró panaszokat képes az állapot generálni- mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Androgén-érzékeny területei a következők:

  • Felső ajak
  • Szakáll terület
  • Mellek
  • Alsó has
  • Derék

Nem elég a gyanta vagy a lézer

Amennyiben PCOS miatt nőnek erősebb szőrszálak, úgy nagyon fontos az állapot kezelése, nem elég csupán a szőrszálakat eltűntetni, hiszen az állapot több szövődménnyel is járhat (pl. meddőség, menstruációs zavarok, szív-és érrendszeri betegségek). A PCOS kezelése több síkon is mozoghat, ám fontos, hogy a terápia személyre szabott legyen: ennek keretein belül indokolt lehet a túlsúly leadása, valamint minden esetben szükség van életmódterápiára (diéta, mozgás), amit gyógyszerek, táplálékkiegészítők, vitaminok szedése egészíthet ki. Fontos szempont lehet még az inzulinszintek egészséges tartományba terelése, az inzulinrezisztencia csökkentése is. 

Téma szakértője

Dr. Lőrincz Ildikó

szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! A mai napon UH vizsgálaton voltam közti vérzés miatt. Az UH kimutatta, hogy van egy 4,9*4mm-es cisztám a jobb oldalon a belső méhszáj magassága alatt. Rémületemben nem kérdeztem meg a vizsgáló orvost hogy ez mit is jelent? Petefészek ciszta vagy méhnyak ciszta vagy miféle lehet? Válaszát előre is köszönöm! Remes Zsani
Tisztelt Zsani!

Sajnos nem véleményezhetünk látatlanban.
A kérdéseit elsősorban a kezelőorvosának kellene feltegye, mert ő ismeri az Ön anamnézisét.
Készséggel látjuk mi is a rendelőnkben, hogy egy nőgyógyászati vizit keretében megválaszolhassuk a kérdéseit.
Online és telefonon keresztül is lehet időpontot foglalni hozzánk.
Amennyiben bejelentkezik rendelésünkre, kérném, hogy a már meglévő leleteit hozza el magával.

Tisztelettel:
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász és endokrinológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megbízható

Teljes odafigyelessel,turelemmel jar el.Korrekt tajekoztatast ad, udvarias, kedves es megbizhato.

Dr. Lőrincz Ildikó
Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus