PCOS okai, tünetei - mikor forduljon orvoshoz?

PCOS okai, tünetei - mikor forduljon orvoshoz?

Módosítás:2023.09.26 11:32

A PCOS, azaz Policisztás Ovárium Szindróma, alapvetően a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet és így a szerteágazó tünetei miatt nevezik policisztás ovárium szindrómának.

 

Policisztás Ovárium Szindróma - Tartalom

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Mi az PCOS?

PCOS (Polycystic ovary syndrome) egy olyan endokrin rendellenesség, amely a női nemi szervek működését érinti. Az PCOS egyik fő jellemzője az ovuláció hiánya vagy a rendszertelen ovuláció, ami menstruációs zavarokhoz vezet. Ezen kívül a betegség egyéb tünetei közé tartozik az androgén (férfi nemi hormonok) túltermelése, amely aknéhoz, túlzott testszőrzet növekedéshez, hajhulláshoz és súlygyarapodáshoz vezethet.

PCOS okai

Az PCOS (Polycystic ovary syndrome) pontos okai még nem teljesen ismertek, de számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Azonban az alábbiak valószínűleg szerepet játszanak a PCOS kialakulásában.PCOS tünetei és kezelése

 • Genetikai tényezők: Az PCOS hajlamának öröklése szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Azoknak az egyéneknek, akiknek a családjában előfordult már PCOS, nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is ezzel a betegséggel küzdenek.
 • Inzulinrezisztencia: Az inzulinrezisztencia az egyik leggyakoribb ok, ami miatt az emberek PCOS-tól szenvednek. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a test nem használja az inzulint hatékonyan, ami a vércukorszintet kontrollálná, így a vércukorszint ingadozni fog. Az inzulinrezisztencia a vércukorszint emelkedéséhez vezethet, ami növelheti az androgén (férfi nemi hormonok) szintjét a testben, ezzel tovább fokozva a PCOS tüneteit
 • Hormonális egyensúlyhiány: Az PCOS esetében a női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron, és a férfi hormonok, tesztoszteron egyensúlya felborul. Egyéb hormonális változások elősegíthetik a PCOS kialakulását.
 • Életmódbeli tényezők: Az életmód és a táplálkozás szerepe szintén fontos lehet az PCOS kialakulásában. Az elhízás, az egészségtelen étrend és az ülő életmód növelik az PCOS kialakulásának kockázatát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az PCOS kialakulásában szerepet játszó tényezők még mindig nagy részben ismeretlenek, és a betegség pontos okainak azonosítása további kutatásokat igényel.

PCOS tünetei

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) tüneteit, a női hormonok egyensúlyának egbomlása és a petefészkekben kialakult ciszták okozzák főleg. 

Menstruációs problémák: PCOS-sel küzdő nőknek gyakran lehetnek rendszertelen vagy hiányzó menstruációjuk. Ezen kívül a menstruációk hosszabbak és erősebb, görcsösebb vérzéssel járhatnak.

Ciszták a petefészkében: A PCOS a petefészkekben kis, folyadékkal teli ciszták kialakulásához vezethet. Ezek a ciszták általában nem okoznak fájdalmat, de a petefészkek megnagyobbodását okozhatják.

Magas tesztoszteronszint: A PCOS-sel járó hormonális egyensúlyhiány miatt a nők hormonális egyensúlya a férfi hormonok szintjének emelkedéséhez vezet (főleg tesztoszteron), amely hormon túlsúly hajhullást, szőrösödést és pattanásokat okozhat.

Súlyproblémák: A PCOS-sel küzdő nők hajlamosak a súlygyarapodásra, és problémát jelenthet nekik a súlyvesztés.

Meddőség: A PCOS-sel küzdő nőknek nehezebbé válhat a teherbe esés, mivel a petefészkekben kialakuló ciszták és a hormonális egyensúlyhiány befolyásolják az ovulációt.

Hangulatingadozások: A PCOS-sel járó hormonális egyensúlyhiány hatással lehet a hangulatra, így a PCOS küzdő nők hajlamosabbak lehetnek depresszióra vagy szorongásra.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha valaki a policisztás ovárium szindróma (PCOS) tüneteit tapasztalja, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni, hogy diagnosztizálják és kezeljék a betegséget. A PCOS-t nehéz felismerni, mivel a tünetek változóak lehetnek és azok más betegségekre is utalhatnak. Ezért, ha az alábbi tünetek egyike vagy többike fennáll, érdemes konzultálni az orvosával:

 • Rendszeres vagy hiányzó menstruáció
 • Szabálytalan menstruációs ciklus
 • Nagy mennyiségű hajnövekedés a testen és/vagy az arcon
 • Súlyproblémák, túlsúly vagy elhízás
 • Pattanások vagy egyéb bőrproblémák, például rozacea
 • Hajritkulás vagy  hajhullás
 • Termékenységgel kapcsolatos problémák

PCOS diagnózisa

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnózisa általában orvosi vizsgálat, valamint vérvizsgálatok és ultrahang segítségével történik. Az első a pontos anaménzis felvétele, mely során az orvos részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről,menstruációs ciklusáról, súlyproblémáiról és más lehetséges társbetegségeiről.

Ezenfelül a PCOS diagnózis felállításához elengedhetetlen az ultrahangvizsgálat, amely során az orvos alaposan megvizsgálja a petefészkeket, hogy lássa, vannak-e ciszták és megállapítsa a petefészkek méretét és alakját.

Emellett a vérvizsgálat is elengedhetetlen, a hormonszintek, például a tesztoszteron, az LH (luteinizáló hormon) és az FSH (follikulus-stimuláló hormon) szintjének meghatározására.

Glükóz tolerancia teszt (OGTT) segítségével az orvos meghatározza, hogy a betegnek van-e inzulinrezisztenciája, ami egy gyakori probléma PCOS esetén.

Ezenfelül az endometrium biopszia is fontos szereppel bír PCOS esetén, ugyanis a méhnyálkahártya mintavételezése segít kizárni a méhnyálkahártya hiperpláziájának vagy daganatának lehetőségét.

Ha a betegnek a fenti vizsgálatok alapján diagnosztizálják a PCOS-t, az orvos kezelési tervet javasolhat, amely magában foglalhat életmódváltoztatásokat, például étrend- és testmozgási javaslatokat, gyógyszeres kezelést vagy hormonkezelést.

Kapcsolódó cikkünk

A két leggyakoribb hüvelyi fertőzés, azok okai, és kezelési lehetőségeik

A két leggyakoribb hüvelyi fertőzés, azok okai, és kezelési lehetőségeik

A női hüvely egy érzékeny egyensúlyú szerv, mely odafigyelést és megfelelő gondoskodást igényel. Sem a túlzásba vitt tisztálkodás, sem pedig az elhanyagolt higiénia nem tesz jót, hiszen ha így tesz, akkor szinte biztosan számolnia kell a fellépő ...

PCOS kezelése

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése a tünetek súlyosságától és a beteg általános egészségi állapotától függ. Az életmódváltoztatások, mint például a diéta és a testmozgás, fontos szerepet játszanak a PCOS kezelésében. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás kontrollálja a testsúlyt, javítja az inzulinérzékenységet, normalizálja a hormonszinteket és segít elkerülni a meddőséget is.

Az egészséges életmód folytatása elengedhetetlen a PCOS kezelésében, azonban ezenfelül a  PCOS-sel járó tünetek kezelésére alkalmazható gyógyszeres terápia is. PCOS-ra használt gyógyszerek közé tartoznak a fogamzásgátló tabletták, amelyek csökkentik a tesztoszteron szintjét és javítják a menstruációs ciklust, valamint a metformin, amely segíti az inzulinérzékenységet.

A hormonterápia olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek célja a hormonszintek normalizálása és a tünetek enyhítése. A hormonterápia magában foglalhatja az androgének blokkolását, az ovuláció indukcióját vagy a terhesség előkészítését.

A PCOS súlyos esetében, amikor a ciszták nagyon nagyok és fájdalmat okoznak, a petefészek műtéti eltávolítása válhat szükségessé.

Fontos megjegyezni, hogy a PCOS kezelése általában hosszú távú folyamat és a tünetek enyhítése érdekében egyéni kezelési tervre van szükség. Az orvos és a beteg kooperációja, őszinte kommunikációja elengedhetetlen a legjobb megoldás megtalálása érdekében, a beteg egészségi állapotának és életminőségének javítása érdekében.

PCOS lehetséges szövődményei

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) számos lehetséges szövődményt okozhat, ugyanis több szervrendszerre is hatással van.

 • Cukorbetegség: A PCOS-szel élő nőkben gyakrabban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség,az inzulinrezisztencia kialakulása. Az egészséges életmód, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsbevitelsegíthet csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
 • Magas vérnyomás: A PCOS-el küzdő egyének hajlamosabbak a magas vérnyomásra is.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: A PCOS-szel járó inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Meddőség: A PCOS-szel járó rendellenes ovuláció és hormonszintek zavarai gyakran meddőséget okoznak. Az ovuláció stimulálása segíthet csökkenteni a meddőségi problémákat.
 • Endometriózis: Az endometriózis a méhnyálkahártya olyan területeinek növekedése, amelyek a méhüregen kívül helyezkednek el. A PCOS-szel járó hormonális egyensúlyhiányok növelhetik az endometriózis kialakulásának kockázatát, mely kóros vérzésekhez vezethet.
 • Hízás: A PCOS-szel járó hormonális egyensúlyhiányok hozzájárulhatnak a fokozott testsúlygyarapodáshoz, amely magasabb a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatával jár.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a PCOS-szel élő nőknek nem minden esetben lesznek szövődményei, és az időben történő kezeléssel a szövődmények kockázata csökkenthető. Az egészséges életmód folytatása és a megfelelő gyógyszerek segítenek az inzulinérzékenység elkerülésében, a hormonális egyensúly helyreállításában és a szövődmények kialakulásának megelőzésében.