Mozgásterápia

Mozgásterápia

Szerző: Nőgyógyászati központ Utolsó módosítás:2023.09.21 16:02

A menopauza alatti testmozgás sokkal fontosabb, mint az élet bármely más szakaszában. A sokszor kellemetlen tünetek enyhítését a fizikai aktivitás segítheti. Továbbá segít visszaszerezni a kontrollt a hölgyek saját teste felett. Gyakori, hogy ilyenkor a mozgásra irányuló motiváció lecsökken. A javasolt mozgásforma kialakításához jól jöhet egy személyi edző segítsége is.

Online Bejelentkezés

Mammut 2.- 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5.emelet

Erősítő edzés

Az erősítő gyakorlatok célja a csont leépülés illetve csontritkulás lassítása, mely különösen gyakori a változókorban. Jellemzője, hogy az izomtömeg megtartása, növelése érhető el ezzel az edzésformával. Gyakran ezt a súlyemelgetéssel tévesztik össze, mikor nem feltétlen erről kell, hogy szóljon. Tökéletes lehet egy pár kilós súlyzóval végzett gyaloglás is. Heti 2-3 alkalommal javasolt.

Kardio edzésMenopauza és mozgás

A kardio edzés az aerob edzések közé sorolható. Általános jellemzői, hogy pulzusszám növelő hatásúak, továbbá erőteljesebb légzésre sarkallják a tüdőt. A kalória leadás jelentős, ezzel segítik a fogyást. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszanak.

Formái:

  • gyaloglás
  • kocogás
  • futás
  • kerékpározás
  • tánc mind

Javasolt intenzitás:

  • rövidebb időtartam kezdetben
  • 3x10 perc naponta
  • hetente 150 perc közepes intenzitás

Jóga, relaxációs gyakorlatok

A menopauzában gyakran panaszolják a hölgyek, hogy sokkal stresszesebbnek érzik magukat. A jóga, valamint a meditáció a légzőgyakorlatokkal csökkentik a feszültséget. Egy tanulmány szerint a 45 év feletti nők szexuális életének javításában is segítséget nyújthat.

Bemelegítés és nyújtás

Kiemelten fontos, hogy a bemelegítést és a nyújtást mozgás előtt és után ne felejtsük el. Emellett nyilván a bemelegítő és nyújtó gyakorlatok önmagukban is végezhetőek. Az izmok feszességét és az ízületek rugalmasságát segít fenntartani, mely igazán fontos változókorban. Napi 2-3 alkalommal javasolt végezni.