Hüvelyi problémák okai és kezelése

Hüvelyi problémák okai és kezelése

Módosítás:2021.10.26 14:30

A nők körében gyakran előforduló betegség a hüvelyhez köthető betegségek, mint a hüvelygyulladás. Sajnos ez alol egyetlen nő sem kivétel és ha megjelennek a tünetek, akkor nincs idő a késlekedésre orvoshoz kell fordulni.

A hüvely egészségéről egy mindenkiben megtalálható baktérium flóra gondoskodik, melynek aránya egyénenként változó, de az elmondható hogy túlnyomó részt kactobacillusok alkotják ezt a flórát. Ezen baktériumok feladata gondoskodni a savas kémhatásról a hüvelyben. Egylnileg változó de ha minden rendben van akkor egy hüvely pH értéke általában 3,9-4,2 közötti értékű, ami önmagában meggátolja a baktériumok, kórokozók elszaporodását a hüvelyben.

Hüvelyi probkémák okai:

 • Legnagyobb számban a védekezés nélküli szex miatt kialakuló fertőzések okoznak hüvelyi problémákat
 • Túl heves szexuális aktus során mikrosérülések, illetve erőteljesebb sérülések keletkeznek a hüvely falán ami elősegíti a kórokozók elszaporodását
 • Gyógyszerrek, főleg különböző antibiotikumok hosszabb ideig tartó szedése esetén megváltozik a hüvely flórája ami növeli a gombás fertőzések kialakulásának esélyét, valamint esetenként hüvelyszárazságot is okozhatnak.
 • Intim mosakodók túlzott használata - a helytelen tisztálkodás (túl gyakori hüvelyöblítés) felboríthatja a baktériumflórát, így fertőzéshez vezethet
 • A hormonok szintjének változása hatással van a hüvelyi állapotra (pl.: hüvelyszárazság) az ösztrogén szint csökkenése miatt hüvely nyálkahártya elvékonyodhat, mely fertőzések kaialakulásához vezethet.

Hüvelyi problémák tünetei:

 • A hüvelyi váladék színének, szagának, mennyiségének változása

 • Hüvelyben jelentkező égő, viszkető érzés

 • Vérzés (szexuális aktus után vagy spontán jelentkező vérzés)

 • A hüvelyben tapintható elváltozás

Gyakran előforduló hüvelyi fertőzések

Bakteriális vaginózis

Bakteriális vaginózis vagy vaginális bakteriózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzé., A „folyás” hátterében legtöbbször ez áll. 

A hüvely gombás fertőzése

Szintén a hüvelyi pH eltolódásával kezdődik, a megváltozott hüvelyflórában elszaporodik a candida gomba aminek leggyakrabban a túlsúly, túlzásba vitt cukrofogyasztás, cukorbetegség az oka. A tipikus tünetek miatt gyakran az otthoni kezelés mellett döntenek a betegek, de ha a recept nélküli készítmények 2-3 nap alatt nem segítenek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Ösztrogénhiány okozta hüvelygyulladás

Klimaxhoz köthető probléma, általában 50 éves kor után jelentkezik, amikor az ösztrogénhiány miatt a hüvelyhám elvékonyodik, a váladék csökken. Továbbá ennek tudható be, hogy a hüvely vérellátása csökken. Ezen problémák összességében a hüvely pH értéke eltolódik, így segítve a káros baktériumok elszaprodását. Ebben az esetben mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, hogy személyreszabott kezeléssel segítsen!

Trichomoniázis

Trichomoniázis ma is a leggyakoribb szexuális úton átvihető betegség, melyet egy parazita terjeszt. Ha a parazita megfelelő életteret talál magának és szaporodásához kedvező körülmények társulnak  zöldes, habos, bűzös folyást okoznak a beteg hüvelyében. Továbbá égő, viszkető érzés társul a hüvelyben és a külső nemi szerveken. A vizeletürítés is kellemetlen ilyenkor. Minden esetben szakorvosi kezelés szükséges!

Hogyan védhetjük meg hüvelyünk egészségét?

Habár nem minden hüvelyi probléma előzhető meg, a rendszeres vizsgálat, szűrővizsgálatok során időben fény derülhet azokra a problémákra, betegségekre melyek nem okoznak tünetet de mégis kockázatot jelentenek a hüvely egészségére.

Az alábbi általános szabályok betartásával sokat tehet hüvelye egészségéért:

 •  ne alkalmazzon gyakran hüvelyöblítést a megfelelő flóra védelme érdekében
 • használjon óvszert gyakori partnerváltás esetén a fertőzések elkerülése végett
 • mérsékelje a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztását, helyezze előtérbe a magas rostartalmú gabonák étrendbe illesztését a minennapokban

A hüvelyi folyás hátterében igen sok betegség, vagy más probléma, fertőzés állhat, így ha olyat tapasztal, ami a normálistól eltér, mindenképpen érdemes felkeresnie szakorvost.