Méhmiómák: a terhesség idején megnövekedhetnek!

Méhmiómák: a terhesség idején megnövekedhetnek!

Utolsó módosítás:2021.09.30 13:55

A terhesség időszakában növekedhet a miómák mérete főként hormonális tényezők miatt. Fontos figyelemmel kísérni ezeknek a jóindulatú elváltozásoknak az elhelyezkedését, növekedését, mert bizonyos esetekben kockázatot jelentenek koraszülésre vagy vetélésre. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

 

Fogamzóképes korban jellemző a miómák kialakulása, ez az egyik leginkább problémát okozó nőgyógyászati megbetegedés, a 35 év alatti nők 2,5 százalékánál fordul elő.

mióma, méhmióma, nőgyógyászati daganat, rákszűrés, dr. hernádi balázs, nőgyógyászati központA méhnyálkahártyát bedomborító (submucosus), a méh külső felszínén elhelyezkedő (subserosus) és magában a méhizomban (intramurális) kialakuló jóindulatú elváltozások. Újabban, az ennél részletesebb FIGO I.-VIII. osztályozást alkalmazzák. Növekedése, elhelyezkedése szerint változatos panaszokat okoz. Hosszú évek alatt lassan fejlődve, akár egyszerre több mióma együttes megjelenése sem ritka, egy-két év alatt azonban megduplázódhat a méretük, sőt, hatalmasra képesek megnőni, a kocsányos típusúak megcsavarodhatnak.

Beszélnie kell a problémáról nőgyógyászának!

Kezdetben teljesen tünetmentesek a miómák, később jellemző lehet a menstruációs zavar (rendszertelen, bő, darabos vérzés), erős vizelési inger, nyomásérzés, valamint fájdalom a hasban. Ezek mind figyelmeztető jelek arra, hogy valami nincs rendben.

A szövődményes terhesség és szülés, akár a meddőség kivédése érdekében nagyon fontos a miómák rendszeres, félévenkénti szűrővizsgálata, akár fizikálisan. Segítheti a pontosabb meghatározást az ultrahang és a MR vizsgálat.

Miómák: műtét vagy gyógyszeres kezelés?

Az eredmény birtokában dönt arról a nőgyógyász, hogy szükséges-e elvégezni a műtéti beavatkozást (endoszkópia: hiszteroszkópia és laparoszkópia, feltárásos műtét), illetve indokolt-e a gyógyszeres kezelés, amely a műtét helyett jelenthet megoldást a miómára. A sebészeti beavatkozás előtti vagy önálló gyógyszeres terápia sokszor csökkenti a terhelést, a panaszokat, a miómák méretét. Van arra is eset, amikor egyik sem indokolt, azonban a rendszeres kontroll ilyenkor is fontos. És nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szövettani eredmény hiányában csak egy növekvő, bizonytalan tumorról van szó – hangsúlyozza a Nőgyógyászati Központ orvosa.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Nőgyógyászati Központ

+36 70 621 2443

online bejelentkezés életmódorvosi központ

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Téma szakértője

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
  • Specialitások:
    • méhnyakrák, petefészekrák terápiás terv összeállítása
    • daganatos nőgyógyászati kórképek másod szakvéleményezése
    • nőgyógyászati daganatsebészet
    • mióma kivizsgálása és kezelése
    • endometriózis kivizsgálása és kezelése
    • nőgyógyászati endoszkópos műtétek 

     

    Véleményeket itt olvashat a Doktor Úrról>>

  • Rendelés típusa:

    • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktorúr/nő! Első nőgyógyászati vizsgálatom után ma hívtak vissza a rendelőből, hogy p3 lett a hpv szűrésem eredménye és az LSIL-t jelölték be mellette. Majd visszamegyek a doktorúrral konzultálni a további kezelésről. A kérdésem annyi lenne (19 éves vagyok), hogy a barátomat ez mennyiben érintheti. Kicsit több mint két hónapja élünk nemi életet és mindig használtunk óvszert. Azért aggódunk, hogy orális úton, ami összesen csak egyszer történt meg, attól kaphatott-e el tőlem valamit. Rengeteg oldalon utána olvastam ennek, de nem találtam semmit és elbizonytalanodtam mert mindenhol mást írtak. Borzasztóan megijedtem amikor felhívtak, mert sose hallottam még erről a "p skáláról", de miután elolvastam az oldalukat sikerült kicsit megnyugodnom. Lehangoló volt egy ilyen hírt kapni úgy, hogy még nem vagyok 20 éves és fogalmam sincs hogyan kaphattam el, mert a mostani az első kapcsolatom, ahogy a páromnak is, és előtte egyikünk sem élt nemi életet senkivel. 20 év alatt mennyire elterjedt a pozitív hpv teszt? Elnézést, ha sokat kérdeztem. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Helga
Kecskés Helga

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Kedves Helga!

Nagy aggodalomra nincsen oka!
Javaslom, hogy kérjen hozzánk egy időpontot, hogy a felmerülő kérdéseket tisztázhassuk.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Honlapunkon keresztül online és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmai

A doktor úr higgadt volt, végig szakmai hozzáállást tanúsított a vizsgálat során, és türelmesen válaszolt felmerülő kérdéseimre. 

Dr. Hernádi Balázs
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó videók