P3 lett a rákszűrésem eredménye! Rákos vagyok?

Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz. Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyásza beszélt.

Papanikolau-skála

A méhnyakrák szűrés eredményének értékeléséhez többek között, még ma is a P-skálát használják, melynek 5 szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal. A kettő közt létezik a P3-as eredmény, melyről sokan nincsenek teljesen tisztában, pontosan mit is jelent, egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást. (Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást)! Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, az a pontos eredménytől függ, ugyanis érdemes tudni, hogy a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség, mellyel sokkal pontosabb információt kapunk.

Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán?

Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető- azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!

p3 méhnyakrák szűrés„Az érték annyit takar, hogy a minta gyanús, ezért további vizsgálatokat igényel, mivel kóros folyamatok jelenlétére utal. Ez lehet fertőzés (HPV), gyulladás, akár ezek kapcsán kialakult valamilyen hámeltérés, de a rosszindulatú sejtek jelenléte sem zárható ki”- mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyásza, aki hozzátette, hogy a pontosabb diagnózis érdekében a Bethesda-rendszer szerinti értékeket kell figyelembe venni, mely igen fontos a további teendők meghatározásának céljából.

Ha a bekeretezett P3 mellett, a részletes leírásban LSIL eredményt kap, az azt jelenti, hogy kis mértékben jelen vannak kóros sejtek, melyet okozhat akár gyulladás is. Itt már szükség van kezelésre, majd a vizsgálat ismétlése mindenképpen indokolt, valamint HPV tipizálás is szükséges lehet. Rosszabb az az eset, amikor a P3 mellett HSIL áll- ez súlyosabb fokú hámelváltozást takar, és ha magas kockázatú HPV fertőzés (HR-HPV) igazolódik, az konizációt tesz indokolttá.

Látható tehát az is, hogy a P3-as eredmény még nem minden esetben ad okot komoly aggodalomra, hiszen meglehet, hogy csupán immunerősítő, gyulladásgátló, antibiotikumos, HPV elleni kezelés önmagában is elég. (Természetesen mindenekelőtt az eredmény pontosítása szükséges!) Utána a vizsgálatot meg kell ismételni, és amennyiben ismét LSIL/HSIL az eredmény, úgy a méhnyak kúp alakú kimetszésére (konizáció) van szükség, melyet szövettani elemzésre küldenek. Ez diagnosztikus és terápiás jellegű is lehet egyszerre. (A citológiához képest, itt szövettani eredményt kapunk!) Hogy mi a további teendő, arról a szakorvos, esetleg egy nőgyógyász-onkológus dönt, az ilyenkor sűrűbben végzett vizsgálatok eredményének függvényében (ez lehet újbóli kimetszés, de sajnos akár a teljes méh eltávolítása is).

További híreink>>>

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Szabó Nikoletta

Emlőváladékozás

Jó estét!
20 éves vagyok és az a problémám, hogy nem olyan rég az emlő vizsgálatom során tapasztaltam hogyha a jobb mellbimbómat összenyomom akkor vagy átlátszó vagy fehéres váladék jön a mellemböl csak a jobb-ból és csak ha összepréselem egy kevés..azt olvastam hogy nem kell piszkálni és elmúlik magától. Nem piszkáltam ismét eljött az idő, hogy a szokásos itthoni ellenőrzést elvégezzem ugyanaz a helyzet ugyanúgy jön belőle összenyomás hatására és csak a jobb-ból! Kezdek megijedni mert mostanában elég sokszor fáj a fejem (ez nem tudom összefügghet e vele) és most 3 napja késik a menstruációm de gumióvszerrel védekezek és mindig ellenőrzöm, hogy ne legyen semmi baj, de most mégis félek, hogy mi lehet a baj vagy, hogy esetleg mégis valamit rosszul csináltam és terhesség állna a háttérben mert az utóbbi időben elkezdtem elhízni ( elég gyorsan és sokat pedig nem eszek többet mint régebben). Kérem segítsen! Köszönöm!!
Kedves Nikoletta!

A terhesség kérdése egy teszttel eldönthető, egyébiránt legtöbbször hormonális hátterű, amit tapasztal.
Tehát terhességi tesztet, majd nőgyógyászati vizsgálatot és labort javaslok első körben!

Honlapunkon keresztül online, illetve telefonon is lehet időpontot foglalni rendeléseinkre.

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/munkatarsak

Üdvözlettel:
Dr. Hernádi Balázs
szülész-nőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

Kedves, korrekt

Nagyon elégedett voltam a Doktorúrral, minden tekintetben. Kedves és korrekt volt. Részletes tájékoztatást kaptam mindenről. Alapos vizsgálattal.

dr. Hernádi Balázs

dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...