Perimenopauza

Perimenopauza

Módosítás:2023.06.05 13:55

A perimenopauza: az élet fordulópontja, amikor a nők testét és életét átjáró változások színre lépnek.

Mi az a perimenopauza?

Mi a perimenopaiza oka?

Perimenopauza szakaszai

Mik a perimenopauza tünetei?

Perimenopauza, premenopauza, posztmenopauza. Mi a különbség?

Hogy követi a perimenopauzát a menopauza?

Perimenopauza kezelése

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai perimenopauza esetén:

Mi az a perimenopauza?

A perimenopauza az a periódus, amely a nők életében az aktív reproduktív időszak és a menopauza között helyezkedik el. A menopauza a menstruációs ciklus végleges megszűnését jelenti, amely általában a nőkben a 45-55 éves kor között következik be. A perimenopauza előtti időszakban a nők teste átmeneti hormonális változásokon megy keresztül, amelyek hatással lehetnek a menstruációs ciklusra és a reproduktív egészségre.

A perimenopauza ideje alatt a petefészkekben fokozatosan csökken az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelése. Ez a hormonális ingadozás változó és gyakran nem kiszámítható menstruációs ciklusokhoz vezethet. A perimenopauza idején a nők gyakran tapasztalhatnak olyan tüneteket, mint például hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, hangulatváltozások, szexuális problémák, száraz hüvely, hízás vagy fogyás.

A perimenopauza időtartama a nőkben változó lehet. Általában több évig tart, ám néhány nőnél előfordulhat, hogy csak néhány hónapig tart.

Mi a perimenopauza oka?

A perimenopauza kiváltó oka a női szervezetben bekövetkező hormonális változások, amelyek a petefészkek működésének csökkenésével és a hormontermelés változásával járnak. A petefészkek a női testben ösztrogént és progeszteront termelnek, amelyek felelősek a menstruációs ciklus szabályozásáért és a reproduktív egészség fenntartásáért.

A kor előrehaladtával a petefészkek kevésbé érzékenyek a hipofízis (az agyalapi mirigy) hormonjaira, amelyek szabályozzák a petefészkek működését. Ez a fokozatos csökkenés a hormontermelésben a perimenopauzát eredményezi. Az ösztrogén és a progeszteron szintje kezd lecsökkenni, ami hormonális ingadozásokhoz vezet.

A pontos okok, amiért a petefészkek érzékenysége változik és a hormontermelés csökken, nem teljesen ismertek, de a genetika és a természetes öregedési folyamatok szerepet játszhatnak. Egyes esetekben az ovariális működés korai leállása is előfordulhat, ami azt jelenti, hogy a petefészkek korábban abbahagyják a hormontermelést. Ezt menopauza precoxnak is nevezik, vagyis korai mnopauzának.

Perimenopauza szakaszai

 • Előszakasz: A perimenopauza ezen szakasza általában néhány évvel a menopauza előtt kezdődik. A petefészkek hormontermelése fokozatosan csökken, és a menstruációs ciklusok rendszertelenné válhatnak.A perimenopauza ezen szakában a nők már tapasztalhatnak néhány perimenopauza okozta tünetet, például hőhullámokat, alvászavarokat vagy hangulatváltozásokat.
 • Középső szakasz: A perimenopauza ezen szakában  a hormonális változások intenzívebbé válnak, és a tünetek gyakrabban és erősebben jelentkezhetnek. A menstruációs ciklusok továbbra is rendszertelenné válhatnak, és a petefészkek hormontermelése még tovább csökken.
 • Utolsó szakasz: Aperimenopauza ezen szakasza általában az utolsó 1-2 év a menopauza előtt. A menstruációk teljesen rendszertelenné válnak, és a petefészkek hormontermelése tovább csökken. A tünetek, mint például a hőhullámok, az alvászavarok és a hangulatváltozások, továbbra is jelentkezhetnek, ezenkívül hüvelyi szárazság is jelentkezhet.
 • Postperimenopauza: Ez a szakasz az utolsó menstruációtól számított egy év után kezdődik. Ebben a szakaszban a menstruáció teljesen megszűnik, és megkezdődik a menopauza. A tünetek általában enyhülést mutatnak, de az ösztrogénhiányhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok továbbra is fennállnak.

Minden nő tapasztalja ezeket a szakaszokat és tüneteket, azonban eltérő módon. A perimenopauza időszaka egyéni tapasztalatokon alapul, és az egyes nőkben eltérő időtartamban zajlik le.

Kapcsolódó cikkünk

Tanácsok klimax-szal küzdőknek

Tanácsok klimax-szal küzdőknek

A klimax - legyen szó korai vagy normál klimaxról - igencsak komoly hatással van az érintett életére, mindennapjaira (bár nem kötelezően jelentkeznek mindenkinél). Ráadásul gyakori, amikor nem csak a benne szenvedő, hanem a házastársa és a családja is ...

Mik a perimenopauza tünetei?

A perimenopauza során a nők számos tünetet tapasztalhatnak, amelyek a hormonális változásokkal és a petefészkek működésének változásával kapcsolatosak. Fontos megjegyezni, hogy minden nőnél egyedi lehet a tünetek jellege, intenzitása és időtartama. A perimenopauza tünetei közé tartozhatnak:

 • Menstruációs változások: A menstruációs ciklus rendszertelenné válhat perimenopauza alatt, és megváltozhat a vérzés mennyisége és időtartama. Lehetnek hosszabb vagy rövidebb ciklusok, hosszabb vagy rövidebb vérzési időszakok, vagy akár kimaradhat egy-egy menstruáció.
 • Hőhullámok és éjszakai izzadás: A hőhullámok erős melegségérzéshez, verejtékezéshez és arc, nyak vagy felsőtest vörösségéhez vezethetnek. Az éjszakai izzadások hasonló tünetekkel járnak, és zavarhatják az alvást.
 • Alvászavarok: Alvási problémák jelentkezhetnek, mint például nehezebb elalvás, gyakori ébredések éjszaka vagy korai reggeli ébredés. Az alvászavarok kimerültséghez és nappali álmossághoz vezethetnek.
 • Hangulatváltozások és emocionális tünetek: A hormonális változások hatására a nők érzelmi labilitást tapasztalhatnak a perimenopauza idején. Lehetnek hangulatváltozások, ingerlékenység, szorongás. Néhány nő depressziót is tapasztalhat.
 • Szexuális problémák: A perimenopauza idején csökkenhet a szexuális vágy (libidó), és tapasztalhatók szexuális problémák, mint például hüvelyszárazság vagy fájdalom a közösülés során. Ez az alacsonyabb ösztrogénszinttel és a hüvelyi szövetek változásával kapcsolatos.
 • Testi tünetek: Előfordulhatnak olyan testi változások is, mint például súlygyarapodás, főként a derék és a has környékén, valamint ízületi fájdalmak és ízületi merevség. A haj és a bőr állapota is változhat.

Perimenopauza, premenopauza, posztmenopauza. Mi a különbség?

A perimenopauza, premenopauza és posztmenopauza három különböző időszakot jelöl a női reproduktív életciklusban. Az alábbiakban a három kifejezés jelentését és a közöttük lévő különbség olvasható:

 • Premenopauza: A premenopauza az időszak, amely a perimenopauza előtt következik be, annak kezdeti időszaka. A premenopauza hosszabb időtartamú, és azt jelenti, hogy a nőknek még mindig van menstruációs ciklusa, de a petefészkekben fokozatosan csökken az ösztrogén és progeszteron hormonok szekréciója. A menstruációs ciklusok rendszertelenné válnak, és egyéb, jellegzetes tünetek is jeentkezhetnek.
 • Perimenopauza: A perimenopauza az időszak, amely a premenopauza és a menopauza között található. Ez az átmeneti időszak jelzi a petefészkek működésének fokozatos leállását és a termékenység csökkenését. A perimenopauza idején a menstruációs ciklusok továbbra is előfordulnak, de rendszertelenebbé válnak, és jellemzőek lehetnek a perimenopauza tünetei, mint például hőhullámok, alvászavarok, hangulatváltozások és testi változások.
 • Posztmenopauza: A posztmenopauza az időszak, amely a menopauza után következik. A menopauza hivatalosan akkor következik be, amikor a nőnek egy egész éven át nem volt menstruációja. Ezután a posztmenopauza időszakban a petefészkek már nem termelnek jelentős mennyiségű ösztrogént és progeszteront. A posztmenopauza hosszú távú állapot, amely az egész életen át tart, és a hormonális változásokhoz kapcsolódó tünetek csökkenhetnek vagy elmúlhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a posztmenopauza idején is fennállhatnak egészségügyi kockázatok, például az oszteoporózis vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Összefoglalva, a premenopauza a menstruációs ciklus rendszeres időszaka előtt következik be, a perimenopauza az átmeneti időszak a menstruációs ciklusok rendszert

Hogy követi a perimenopauzát a menopauza?

A perimenopauza a menopauza előtti időszak, és azt jelenti, hogy a női test fokozatosan átalakul a reproduktív képesség csökkenése felé. A menopauza maga a menstruációs ciklusok végleges megszűnése. Tehát a menopauza az az időpont, amikor egy nőnek egy egész éven át nem volt menstruációja.

A perimenopauza általában több éven keresztül tart, átlagosan 4-5 évig, de lehet akár 10 év is. Ez egy átmeneti időszak, amelyben a menstruációs ciklusok rendszertelenné válnak, és a petefészkek ugyan termelnek a hormonokat, de már nem olyan hatékonyan, mint korábban. A hormonok szintje ingadozik, és ez okozza a perimenopauza jellegzetes tüneteit, mint például hőhullámok, alvászavarok és hangulatváltozások.

A menopauza bekövetkezte után, amikor egy nő egy egész éven át nem tapasztal menstruációt, a petefészkek termelése jelentősen csökken. A hormonális változások stabilizálódnak, és a menopauza utáni időszakot posztmenopauzának nevezik. Ebben az időszakban a tünetek enyhülhetnek vagy megszűnhetnek, de fennállhatnak egészségügyi kockázatok, mint például az csontritkulás vagy kardiovaszkuláris betegségek.

Perimenopauza kezelése

A perimenopauza tüneteinek enyhítésére és a kellemetlenségek csökkentésére többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. 

A perimenopauza időszakában számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére:

 • Életmódbeli változtatások: A perimenopauza idején az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet, rendszeres testmozgást és stresszkezelést, segíthet enyhíteni a perimenopauza tüneteit. Fontos kerülni a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, valamint törekedni az egészséges testsúly megőrzésére.
 • Hormonpótló terápia (HRT): Az ösztrogén és progeszteron hormonok pótlása hatékony lehet a perimenopauza tüneteinek enyhítésében. Azonban az HRT alkalmazása előtt fontos orvossal konzultálni, mivel ez a terápia bizonyos kockázatokkal járhat, és nem minden nőnek ajánlott.
 • Alternatív kezelések: Néhány nő alternatív módszereket, például gyógynövény-kiegészítőket, fitoösztrogéneket vagy homeopátiás módszereket választ a perimenopauza tüneteinek enyhítésére. Azonban ezeket a módszereket mindig az orvossal történő konzultációt követően érdemes alkalmazni, mivel hatékonyságuk nem bizonyított, és kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel.
 • Gyógyszerek: Az orvos gyógyszereket is felírhat a perimenopauza tüneteinek kezelésére, például az alvászavarok, a depresszió vagy a hőhullámok enyhítésére. Fontos azonban mindig konzultálni az orvossal a megfelelő kezelési lehetőségekről és az esetleges mellékhatásokról.
 • Pszichológiai támogatás: A perimenopauza időszaka érzelmileg és mentálisan is kihívást jelenthet. Pszichológiai támogatás vagy terápia segíthet a hangulatváltozások kezelésében és az érzelmi egyensúly fenntartásában.

A perimenopauza kezelése egyéni és az egyes nők különböző módon reagálhatnak a különböző kezelési módszerekre. Ezért ajánlott az orvossal konzultálni, hogy megleljék a legmegfelelőbb kezelési tervet az egyéni szükségletek alapján.

 

Összefoglalva, a perimenopauza az a természetes életszakasz, amely a nők menstruációs ciklusának fokozatos változásával és a petefészkek hormontermelésének csökkenésével jár. Általában a menopauza előtti időszakot jelenti, amikor a nők testében hormonális változások következnek be, és a menstruációs ciklusok rendszertelenné válnak.

A perimenopauza időszakában jellemző tünetek közé tartozhatnak a rendszertelen menstruáció, a hőhullámok, az alvászavarok, a hangulatváltozások, a szexuális vágy csökkenése, a szárazság és a fáradtság. Ezek a tünetek az ösztrogén és progeszteron hormonok szintjének ingadozásából adódnak.

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available