Hormonmentes fogamzásgátlás

Hormonmentes fogamzásgátlás

Módosítás:2023.04.03 12:35

Számos fogamzásgátlási lehetőség áll a párok rendelkezésére, azonban nehéz eligazodni közöttük és megtalálni a számunkra leginkább megfelelőt. Rengeteg kérdés, szempont felmerülhet, köztük az is, hogy hormonális vagy hormonmentes fogamzásgátlást válasszunk. Elvégre a fogamzásgátló azt a célt hivatott szolgálni, hogy biztonságosan élvezhessük a szexet. Ugyanakkor a különböző módszerek sokféleképpen befolyásolhatják az életünket, éppen ezért sokan a hormonmentes fogamzásgátlást, a természetesebb utat választják. A fogamzásgátlással kapcsolatos döntéseket nem szabad félvállról venni. Cikkünkben bemutatunk számos hormonmentes fogamzásgátló módszert, illetve a szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni, amikor a különböző fogamzásgátló módszerek, köztük a hormonmentes fogamzásgátló módszerek közül választunk.

Hormonmentes fogamzásgátlással kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a hormonmentes fogamzásgátlás?
A hormonális, illetve a hormonmentes fogamzásgátlás előnyei és hátrányai
Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Hormonmentes fogamzásgátlással kapcsolatos szolgáltatásaink:

Mi az a hormonmentes fogamzásgátlás?

A hormonmentes fogamzásgátlás lényegében pontosan az, aminek hangzik: olyan fogamzásgátlás, amely nem befolyásolja a reproduktív hormonokat, hormonmentes módszereket jelent. A reproduktív hormonok a hangulattól kezdve a szaporodáson át a szexuális működésig mindent befolyásolnak. Mivel ennyi minden múlik rajtuk, érthető, hogy egyesek miért szeretnének hormonmentes fogamzásgátlási formát választani, amely mindezekbe nem avatkozik bele. A hormonális fogamzásgátlók ösztrogén és progesztin kombinációjából vagy csak progesztinből állnak. Tipikus működési módjaik: a méhnyak nyálkatermelésének befolyásolása, a méhnyálkahártya elvékonyítása vagy az ovuláció (amikor a petesejt felszabadul) megakadályozása. A hormonmentes fogamzásgátlók egyéb, különböző módokon teszik lehetővé a terhesség megelőzését.

Kapcsolódó cikkünk

Ezek lehetnek a vetélés okai

Ezek lehetnek a vetélés okai

Sajnos a terhességek igen nagy részének lesz a vége vetélés – sokszor még akkor, amikor a nő még csak nem is tud a várandósságáról, és a vérzést menstruációnak hiszi. A tragédiának több oka is lehet, és ezek az okok ...

A hormonális, illetve a hormonmentes fogamzásgátlás előnyei és hátrányai

A hormonális és a hormonmentes fogamzásgátlásnak is vannak számos előnyei és hátrányai, amiket mérlegelni kell. Elsőként lássuk, hogy milyen panaszokkal, nehézségekkel járhat a hormonális fogamzásgátlás:Hormonmentes fogamzásgátlás

 • Fejfájás
 • Pattanások
 • Hányinger
 • A menstruációs szokások megváltozása, szabálytalan menstruáció
 • Súlygyarapodás
 • Hangulati zavarok, tompaság, depresszió
 • Alacsonyabb libidó

Fontos tudni továbbá a hormonális fogamzásgátlókról, hogy számos egészségügyi probléma megnövekedett kockázatát okozhatják. Ezekről tájékoztatót is tartalmaz a készítmények leírása. Ezek közé tartozhatnak a rákos megbetegedések, mint például a mell- vagy méhrák, szívbetegségek, májbetegségek, vérrögök kialakulása a lábakban vagy a tüdőben, vagy az agyvérzés megnövekedett kockázata. Azonban ezen betegségek előfordulásának a kockázata még mindig csekély, és messze felülmúlja a fogamzásgátlással nyerhető előny. Mind a mai napig a hormonális fogamzásgátlást tartják a legbiztonságosabb módszernek. Viszont fontos szempont, figyelembe kell venni a döntéskor, különösen azoknak, akiknek a családjukban előfordultak már ezek a betegségek, így valószínűleg hajlamosabbak rá. A hormonmentes fogamzásgátlók nem okoznak ilyen mellékhatásokat.

A hormonmentes fogamzásgátlók nagy előnye, hogy nem avatkoznak bele a testünk csodálatosan működő, szabályozott endokrin rendszerébe. Éppen ezért kevesebb mellékhatással járnak, a hormonmentes fogamzásgátlók nem okozzák a fent felsorolt kellemetlen tüneteket. De a hormonmentes fogamzásgátlók is okozhatnak nehézségeket, amikkel szintén tisztában kell lennünk. Egyes hormonmentes fogamzásgátlók megfelelő tervezést igényelhetnek, bizonyos napokon önmegtartózást igényelhetnek (például azok, akik a természetes ciklus követését választják), mások pedig fegyelmet (például a kihúzásos módszer). A spermicidek használata megváltoztatja a természetes flórát a vaginában, így fokozhatja a fertőzések (felfázás) kockázatát.

Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Természetesen rengeteg fogamzásgátló lehetőség közül választhatunk, még akkor is, ha csak a hormonmentes fogamzásgátlókra szűkítjük le a választékot. Az alábbaikban bemutatjuk a hormonmentes fogamzásgátló módszereket, mindegyiket lebontva, valamint mindegyiknek az előnyeivel és hátrányaival együtt, hogy segítsen megalapozott döntést hozni.

Gátló, hormonmentes fogamzásgátló módszerek

A gátló, hormonmentes módszereknél a spermiumokat fizikailag megakadályozzák abban, hogy elérjék a petesejtet, ezzel gátolva a megtermékenyülést, ami terhességhez vezet. Leggyakoribb típusai a hormonmentes fogamzásgátlóknak. Számos gátló, hormonmentes fogamzásgátló könnyen megvásárolható bármelyik helyi drogériában.

 • Férfi óvszer: Az óvszer még mindig népszerű fogamzásgátlási forma (nemcsak a hormonmentesek között), annak ellenére, hogy ma már számos más alternatív lehetőség áll rendelkezésre. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az óvszer az egyetlen olyan fogamzásgátló módszer, amely megakadályozza a szexuális úton terjedő fertőzések (STD) átvitelét. Az óvszerek hatékonyak, az esetek körülbelül 85%-ában védelmet nyújtanak a terhesség ellen, ha a közösülés megkezdése előtt viselik őket, és nem szakadnak el. Emellett könnyen használhatóak, viszonylag megfizethetőek és mindenhol kaphatók. Az óvszerek hátrányai közé tartoznak, hogy szétszakadhatnak és kevésbé hatékonyak lehetnek, ha csak a közösülés során alkalmazzák őket. Azt is könnyű elfelejteni, hogy lejárati idejük van, és szobahőmérsékleten kell tartani őket.
 • Női óvszer: Egy kevésbé ismert hormonmentes fogamzásgátló lehetőség, a női óvszer a hüvelybe illeszkedik, hogy megakadályozza a spermiumok méhbe jutását. A terhesség megelőzésében a férfi óvszerhez hasonlóan működik. A női óvszer behelyezése hasonló érzést kelt, mint egy tampon behelyezése. A női óvszerrel kapcsolatos egyik probléma az, hogy viszonylag bonyolult a hüvelybe be- és kivétele. Emellett nem olyan hatékonyak, mint a hormonmentes fogamzásgátlás más módszerei; a női óvszert használó nők 21%-a a használat első évében teherbe esik.
 • Spermicid: A spermicidek, mint hormonmentes fogamzásgátlók kétféleképpen működnek. Elzárják a méhnyak bejáratát, és károsítják a spermiumok mozgását, így azok nem tudnak felúszni a petesejthez. Sokféle spermicid létezik, köztük gélek, krémek, habok, filmek és kúpok (amelyeket a hüvelybe helyeznek). Önmagában a spermicid körülbelül 70%-ban hatékony a terhesség megelőzésében, így pesszáriummla sapkával együtt kell használni. A spermicid bakteriális vaginózist okozhat, furcsa szaga van, rossz íze, és allergiás reakciókat válthat ki valamelyik vagy mindkét félnél.
 • Szivacs: A fogamzásgátló szivacs egy spermicidet tartalmazó műanyag habdarab, amelyet a hüvelybe helyeznek be a közösülés előtt. A szivacs gátként hat a spermiumok és a méhnyak között, és akár 91%-os hatékonysággal működik. A szivacsokat egyszeri használatra tervezték és ugyanazok a mellékhatásaik, mint a spermicideknek.
 • Méhnyakvédő sapka: A méhnyak sapka egy olyan hormonmentes fogamzásgátló eszköz, ami tulajdonképpen egy újrafelhasználható szilikon eszköz, amelyet a hüvelybe helyeznek, és szívást hoz létre a méhnyak felett, hogy fizikai akadályt képezzen a spermiumok számára. A méhnyakvédő sapkát spermiciddel együtt kell használni ahhoz, hogy hatékony legyen. A méhnyakvédő sapka nem tartozik a hormonmentes fogamzásgátlás legbiztosabb gátló módszerei közé. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kupakok kevésbé hatékonyak szülés után. A méhnyakvédő sapkák a feltételezések szerint körülbelül 86%-ban hatékonyak azoknál, akik még nem szültek, és körülbelül 71%-ban hatékonyak azoknál, akiknek korábban már volt gyermekük.
 • Pesszárium: A hüvelyi pesszárium egy kis latex vagy szilikon kupola alakú hormonmentes fogamzásgátló eszköz, amely a hüvelybe és a méhnyak fölé illeszkedik, hogy megakadályozza a spermiumok bejutását a méhnyakba. A pesszáriumot spermiciddel együtt kell használni. A hormonmentes fogamzásgátlók közül a pesszárium akár 94%-os hatékonyságú is lehet, attól függően, hogy mennyire helyesen használja.

Hosszú távú és tartós hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Ha hosszú távú fogamzásgátlási lehetőségeket keres, van néhány hormonmentes fogamzásgátló módszer, amelyet érdemes megfontolnia. Amellett, hogy hormonmentes fogamzásgátlók, egy másik bónusz ezekkel kapcsolatban, hogy nem kell minden egyes szexuális együttlétkor a terhesség megelőzésére gondolnod. Mivel azonban ezek a módszerek nem védenek a nemi betegségek ellen, ezt továbbra is figyelembe kell venni.

 • Réz spirál: A legelterjedtebb reverzibilis fogamzásgátló módszer a réz méhen belüli eszköz (IUD). Ez egy olyan eszköz, amelyet a méhbe helyeznek be. Úgy működik, hogy rézrészecskéket juttat a méhbe, aminek hatására az „ellenséges környezetté válik a spermiumok számára". Az ellenséges környezet egyenlő a teherbeesés kizárásával, ezért a réz spirál 99%-ban hatékony. Úgy tűnik, nagyon biztonságos, akár 10-12 évig tarthat a védelem. Bár az IUD bármikor eltávolítható is, hogy visszatérjen a normál termékenység, van néhány hátránya, többek között a görcsök, az erős vérzés és/vagy a menstruációk közötti foltosodás lehetősége.
 • Sterilizáció (férfi és női): Egy másik lehetőség a műtét (sterilizáció) mint állandó eljárás a hormonmentes fogamzásgátlásra. A sterilizálás bárkinél elvégezhető, de a megközelítés az anatómiától függően eltérő. Nőknél ezt tubuslekötésnek, férfiaknál pedig vasektómiának hívják. Ez az egyik leghatékonyabb fogamzásgátlási forma, több mint 99%-os hatékonysággal, végleges megoldást nyújt. Tisztában kell lenni azzal, hogy míg a női sterilizálás legtöbb módszere azonnal hatásos, míg a férfi sterilizálással nem mindig védett azonnal a terhességtől. A spermiumok akár három hónappal a vazektómia után is jelen lehetnek az ondóban. Mint minden műtétnél, itt is mindig vannak bizonyos kockázatok. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a sterilizált nőknél fennáll a méhen kívüli terhesség esélye, ha a petevezetékeket nem távolítják el teljesen.
 • Természetes családtervezés: Ez a módszer a cikluskövetésen alapszik. Ha naplót vezetünk a ciklusunkról, akkor jobb képet kaphatunk arról, hogy valószínűleg mikor lesz peteérésünk. Ez az információ felhasználható annak kitalálásához, hogy mikor nem valószínű, hogy teherbe esünk. A legnagyobb valószínűséggel a "termékeny ablak" néven ismert időszakban eshetsz teherbe. A legtöbb ember esetében ez körülbelül hat napot jelent. Ez azért van így, mert a spermiumok a peteérés előtt akár öt napig is élhetnek a női reproduktív rendszerben, és miután a petesejt felszabadul, akár 24 órán keresztül is életben maradhat (és potenciálisan megtermékenyülhet a terhesség érdekében). Tehát elméletben ezekben a napokban vagyunk termékenyek, ekkor kell kiegészíteni extra védelemmel a szexuális együttléteket, vagy elkerülni azokat. A többi napon – elméletben – kisebb vagy nincs esély a teherbe eséshez. Ez azonban nem mindig van így. A természetes ciklustervezés alapja a rendszeres ciklusok. Sok ember ciklusa viszont hónapról hónapra kissé változhat.
 • Az egyszerű cikluskövetésen túl más módon is meg lehet határozni a termékeny időszakot. Ezek közé tartozik a napi testhőmérséklet mérése, mivel ez az ovuláció idején kissé megemelkedik. Közvetlenül az ovuláció előtt, a termékeny ablakban a méhnyak váladéka vékony és csúszós lesz, és a tojásfehérjéhez hasonló állagú.
 • Tipikus használat esetén a természetes családtervezés hatékonysága valahol 76% és 88% közé esik.
 • Kihúzásos módszer: A megvonásos, vagy kihúzásos módszer arra támaszkodik, hogy a férfi partner az ejakuláció előtt visszahúzza a péniszét. Ez nem túl megbízható módszer, mivel az ejakuláció előtti állapotban is már átjuthatnak spermiumok, és a partner fegyelmezettségére támaszkodik, hogy időben kihúzza. A hormonmentes fogamzásgátlók közül nem a leghatékonyabb módszer. Egy amerikai tanulmány szerint a megvonásos módszert használók több, mint 21%-a esik teherbe.