Menopauza rövid távú tünetei

Menopauza rövid távú tünetei

Módosítás:2023.11.02 18:57

A menopauza egy természetes élettani állapot, melynek elsődleges oka a petesejtek számának csökkenése, majd elfogyása. Számos korai hatása van, melyek a menopauza időpontja előtt jelennek meg, melyeket a menopauza rövid távú tüneteinek hívunk.

Mit jelentenek a változókor, menopauza és klimax szavak?

A menopauza szakaszai

Miért jelennek meg tünetek a menopauzális átmenetben?

A menstruációban kialakuló változások

Az ösztrogénszint megváltozása miatt kialakuló tünetek

Hőhullámok

Hangulati ingadozások

Szexuális problémák

Fokozott hajhullás és bőrproblémák

Kezelés

Menopauzával kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

 

Kapcsolódó cikkünk

Korai klimax miatt kínzó tünetekkel küzd? Van segítség!

Korai klimax miatt kínzó tünetekkel küzd? Van segítség!

A korai klimax a 40 éves kor előtt bekövetkező hormonális változás, amely gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel és következményekkel járhat, mint a normál időben, 50-55 éves kor közt bekövetkező menopauza. De vajon mi okozhatja az idő előtti változásokat és mit lehet ...

 

Mit jelentenek a változókor, menopauza és klimax szavak?

A menopauza egy természetes élettani állapot, amely az ovariális reproduktív működések(petesejt érés, ovariális hormonok termelése) befejeződését jelenti. A menopauza definíciója egy utolsó olyan vérzés időpontja, melyet egy éven belül nem követ újabb vérzés. Átlagosan 51 éves korban jelentkezik, így a hölgyek többsége életének 25-30 évét tölti el menopauza után. A menopauza elsődleges oka a petesejtek számának csökkenése, majd elfogyása.

A menopauza jellemző élettani változásokat okoz, melyek mind az életminőséget, mind az életkilátást befolyásolják. Több stádiumra lehet felosztani.

 

 

A menopauza szakaszai

A menopauzális átmenet 4-8 évvel a menopauza előtt kezdődik és a menopauzáig tart. A menstruációs ciklusok legtöbbször szabályosak, vagy csak enyhe szabálytalanságot (pár napos csúszások) mutatnak. Ekkor jelentkeznek a menopauza rövid távú tünetei.

A változókor a menopauzális átmenet időszakát, illetve a menopauza utáni egy évet foglalja magába. Tehát a menopauza, az utolsó olyan vérzés időpontja, melyet egy éven belül nem követ újabb vérzés, a változókor részét képezi.

A posztmenopauza a menopauza lezajlása utáni állapot, amikor jelentkeznek a hosszú távú tünetek.

 

Miért jelennek meg tünetek a menopauzális átmenetben?

A menopauzális átmenet tüneteinek hátterében a petesejtek számának csökkenése, a petefészek hormonok iránti válaszkészségének csökkenése, illetve az agyalapi mirigy hormonális egyensúlyának felborulása áll.

 

A menstruációban kialakuló változások

A menopauzális átmenet szakaszában a vérzés tulajdonságainak megváltozása is megfigyelhető. Változhat a vérzés erőssége és néhány napos csúszások jelennek meg. Ahogy közeledik a klimax időszaka, 7 napnál hosszabb eltolódások is megfigyelhetőek. Az eleinte kialakuló, átmeneti magas ösztrogénszint egyik jellemző hatása a túl erős vérzés, amit az orvosi szaknyelvben hypermenorrheának hívunk. Ugyanúgy az ösztrogénszint megváltozásának hatása lehet az időnként előforduló pecsételő vérzés. A fokozott vérvesztés anaemiához, azaz vérszegénzséghez vezethet, mely további kellemetlen tüneteket, például gyengeséget, fáradékonyságot és fejfájást okozhat.

 

Az ösztrogénszint megváltozása miatt kialakuló tünetek

Eleinte az elhúzódó progeszteronmentes időszakok miatt az ösztrogénszint átmeneti emelkedése figyelhető meg. Az ösztrogén hormon egyik jellemző hatása a méh falának megvastagítása, az ún. endometrium hyperplasia. Mivel ez a sejtek gyors szaporodásával jár, az osztódó sejtekben könnyebben alakulnak ki genetikai hibák, melyek polipokhoz és akár méhfali daganatokhoz vezethetnek. Ezeknek a rendszeres szűrése a Nőgyógyászati Központunkban is lehetséges.

Az ösztrogénszint csökkenése az átmentei emelkedés után következik be. A csökkent ösztrogénszint a menopauza rövid távú tünetei közül az egyik legjellegzetesebb. Változatos problémákat, elsősorban szexuális zavarokat és központi idegrendszeri zavarokat okoz.

A menopauza rövid távú tünetei hátterében gyakran állhat az ösztrogénszint szélsőséges ingadozása is, ez hőhullámokat, alvászavarokat, emlőfájdalmat és akár migrént is okozhat.

 

Hőhullámok

A menopauza rövid távú tünetei közül a hőhullámok és éjszakai izzadások megjelenése az egyik leggyakoribb, a nők kb. 75-80%-át érinti. Hátterében az áll, hogy az ösztrogén csökkenése miatt beszűkül a termoneutrális zóna, azaz az a testhőmérséklet tartomány, ami nem indít el adaptációs működéseket, mint például didergést vagy verejtékezést. Emiatt kis hőmérsékleti változás hatására is nagy válaszreakciók alakulnak ki. Ezek a rohamok hirtelen jelentkeznek, és általában az arc, a nyak és a mellkas területén jelentkeznek, de előfordulhatnak a felső végtagokon és a törzsön is. 1-5 percig tartanak és hátterükben az erek átmérőjének a növekedése, az ún. vasodilatatio áll. A nők gyakran intenzív meleget, verejtékezést, kipirulást és gyors szívverést tapasztalnak, sőt, néha didergéssel is társul. Akár naponta többször előfordul, de ez a tünet gyakran éjszaka jelentkezik, ami zavart okozhat az alvásban és így a fáradtság miatt a következő napi tevékenységekben. Szerencsére ez a jelenség a menopauza rövid távú tünetei befejeztével, néhány év után spontán szűnik.

 

Hangulati ingadozások

A menopauzális átmenet során bekövetkező hormonális változások jelentős hatással lehetnek az érzelmi állapotra és a hangulatstabilitásra. Sok nő tapasztalhat hangulatváltozásokat, mint a depresszió, szorongás, ingerlékenység vagy a gyakori hangulati ingadozások. Ezen felül sok nőnél a menopauza rövid távú tünetei közé tartozik a feledékenység is.

Ezek a változások gyakran a hormonális egyensúly megbomlásával függenek össze. Az ösztrogén és a progeszteron szintjei csökkennek, ami hatással lehet az agy olyan területeire, amelyek az érzelmi szabályozásban játszanak szerepet.

A hangulatváltozások hatással lehetnek az életminőségre, a napi tevékenységekre és az emberi kapcsolatokra. A gyakori hangulati ingadozások vagy a depresszió megnehezíthetik a mindennapi feladatok elvégzését, és befolyásolhatják az általános jólétet. 

Fontos megérteni, hogy ezek az érzelmi változások nem csak az egyéni hajlamtól függenek, hanem szorosan kapcsolódnak a hormonális változásokhoz. Ezért fontos, hogy a menopauzális átmenet idején megfelelő támogatást és megértést kapjanak a nők, és hogy szakemberrel konzultáljanak, ha szükséges.

Az érzelmi változások kezelésének számos módja létezik. A fizikai aktivitás, a stresszkezelési technikák, a meditáció és a terápia mind hatékony eszközök lehetnek a hangulatstabilitás fenntartására. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden nő egyedi és a megfelelő megoldás kiválasztása személyre szabott konzultációt igényel az egészségügyi szakemberrel.

Az érzelmi és hangulati változások kezelése nem csak a nők jólétének, hanem az egész család és közösség jólétének is fontos része lehet. A megfelelő támogatás és megértés segíthet a menopauzális nőknek abban, hogy ezt az átmeneti időszakot könnyebben átvészeljék, és pozitívan befolyásolja az életük minőségét.

 

Szexuális problémák

A menopauzális átmenet idején bekövetkező hormonális változások jelentős hatással lehetnek a szexuális életre és az intim kapcsolatokra. A hormonális egyensúly megbomlása következtében a hüvelyfal elvékonyodhat, ami a hüvely szárazságát és irritációját eredményezheti. Ez a jelenség fájdalmas lehet és kellemetlen érzéseket okozhat a szexuális együttlét során.

A hüvelyi diszkomfort, beleértve a fájdalmat és a szárazságot, gyakran csökkenti a szexuális vágyat (libidót) és a kielégülést. Emellett a hüvelyi szövetek vérellátása is csökkenhet, ami a szexuális ingerlékenység és az orgazmus elérésének nehézségeit okozhatja.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szexuális problémák a menopauzális átmenet során meglehetősen gyakoriak, és nem szabad szégyellni vagy tabuként kezelni őket. Az ilyen tünetek megbeszélése az egészségügyi szakemberrel fontos lépés a megfelelő kezelés megtalálása érdekében.

Számos megoldás létezik a menopauzát követő szexuális problémák kezelésére. Egyik lehetséges megközelítés az ösztrogénterápia, amely segíthet helyreállítani a hüvelyi nedvességet és rugalmasságot. Emellett léteznek olyan helyi kenőcsök és kúpok, amelyek segíthetnek a szárazság és a fájdalom enyhítésében.

Azonban fontos megjegyezni, hogy minden nő egyedi, és a megfelelő megoldás kiválasztása személyre szabott konzultációt igényel az egészségügyi szakemberrel. A megfelelő kezelés segíthet a szexuális élet újraélesztésében és a szexuális kielégülés visszaállításában, ami pozitívan befolyásolhatja az általános életminőséget és az életörömöt a menopauzális átmenet idején és után.

 

Fokozott hajhullás és bőrproblémák

A hormonális változások hatására sok nő tapasztalhatja a haj elvékonyodását és a fokozott hajhullást. Emellett a bőr is érzékenyebbé válhat, és bizonyos esetekben a ráncok megjelenhetnek. Fontos odafigyelni a megfelelő bőrápolásra és táplálkozásra ebben az időszakban.

 

 

Hogyan kezelhetjük a menopauza korai tüneteit?

A menopauza nem igényel orvosi kezelést. Ehelyett a kezelések a tünetek enyhítésére, valamint a korral járó krónikus állapotok megelőzésére vagy kezelésére összpontosítanak. A kezelések magukban foglalhatják:

  1. Hormonterápia: Az ösztrogénterápia a leghatékonyabb kezelési lehetőség a menopauzás hőhullámok enyhítésére. A személyes és családi orvosi előzményektől függően az orvos a lehető legalacsonyabb dózisú ösztrogént a lehető legrövidebb ideig javasolja, amely szükséges a tünetek enyhítéséhez. Ha még megvan a méh, akkor az ösztrogén mellé progeszteront is szedni kell. Az ösztrogén segít megelőzni a csontvesztést. A hormonterápia hosszú távú alkalmazása bizonyos szív- és mellrák kockázatokkal járhat, de a hormonok szedésének elkezdése a menopauza környékén bizonyos nők számára előnyös lehet. Beszéljen orvosával a hormonterápia előnyeiről és kockázatairól és arról, hogy ez biztonságos választás-e.

  2. Hüvelyi ösztrogén: A hüvelyi szárazság enyhítése érdekében az ösztrogént közvetlenül a hüvelybe lehet adni hüvelykrém, tabletta vagy gyűrű formájában. Ez a kezelés csak kis mennyiségű ösztrogént szabadít fel, amelyet a hüvelyi szövetek vesznek fel. Segíthet enyhíteni a hüvelyi szárazságot, az együttléttel járó kényelmetlenséget és néhány vizelési tünetet.

  3. Alacsony dózisú antidepresszánsok: Bizonyos, a szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI-k) nevű gyógyszerosztályhoz tartozó antidepresszánsok csökkenthetik a menopauzás hőhullámokat. Az alacsony dózisú antidepresszánsok hasznosak lehetnek a hőhullámok kezelésére olyan nőknél, akik egészségi okok miatt nem szedhetnek ösztrogént, vagy olyan nőknél, akiknél hangulatzavar miatt antidepresszánsra van szükség.

  4. Gabapentin: A gabapentin eredetileg görcsrohamok kezelésére engedélyezett, de bebizonyosodott, hogy segíthet csökkenteni a hőhullámok gyakoriságát. Ez a gyógyszer hasznos lehet azoknál a nőknél, akik nem használhatnak ösztrogént, és akik éjszakai hőhullámokkal is küzdenek.

  5. Clonidine: A clonidine egy tabletta vagy tapasz, amelyet általában magas vérnyomás kezelésére használnak, de némi enyhülést nyújthat hőhullámok esetén is.

  6. Fezolinetant: Ez a gyógyszer egy hormonmentes opció a menopauzás hőhullámok kezelésére. Azzal segít, hogy blokkol az agyban egy olyan jelátviteli utat, amely szabályozza a testhőmérsékletet.

  7. Gyógyszerek az osteoporózis megelőzésére vagy kezelésére: Az egyéni igényektől függően az orvosok olyan gyógyszerek szedését javasolhatják, amelyek csökkentik a csontvesztést és a törési kockázatot. Az orvos előírhat D-vitamin-kiegészítőket a csontok megerősítéséhez.

 

Mielőtt bármilyen kezelési módot választana, beszéljen orvosával a legmegfelelőbb opciókról, valamint azok kockázatairól és előnyeiről. Érdemes évente áttekinteni a lehetőségeket, mivel az igények és a kezelési lehetőségek is változhatnak.

 

 

Menopauzával kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban: