Torna szülés után

Torna szülés után

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2021.10.26 16:21

Terhesség utáni élettani változások

A terhesség alatt egy sor normál élettani változáson megyünk keresztül, megjelenik súlytöbblet, előfordulhatnak vizelettartási problémák, a gyakran előforduló hasizom szétválásról nem is beszélve. A baba megszületése után persze mindenki szeretne minél hamarabb visszatérni az eredeti állapotába, hiszen nagy feladatok előtt áll, legyen szó a szoptatásról, vagy a kisbaba emelgetéséről, ami megkívánja a jó állóképességet. Ehhez azonban idő, és szakszerű segítség szükséges.

Megváltozott testtartás, derék-, hátfájdalom

A terhesség során az egyes testrészeken megjelenő hirtelen súlytöbblet hatással van az egyensúlyunkra, megterheli az ízületeinket, és felborítja az izomegyensúlyt.

A speciális gyógytorna gyakorlatokkal tudatosítjuk a helyes testtartást, átmozgatjuk az egyes ízületeket, az izomegyensúly helyreállítására erősítő, és nyújtó gyakorlatokat végzünk. Mindezt egyensúlyfejlesztő gyakorlatokkal egészítjük ki.

Vizelettartási, és szexuális problémák

A medencefenék izmai a terhesség alatt meggyengülhetnek, a szülés alatt a gátizmok sérülhetnek, emiatt sok hölgy küzd szülést követően vizelettartási problémával (inkontinencia), vagy a szexuális élet romlásával.

Intimtornával a medencefenék izmait dolgoztatjuk meg, hogy megelőzzük, vagy megszüntessük az inkontinenciát, és hogy a szexuális együttlétek újra minőségibbé váljanak.

Hasizom szétválása

terhesség utáni mozgás

Az egyenes hasizmok szétválása, gyakori főként császármetszés, vagy ikerterhesség után,  azoknál a kismamáknál, akiknek nem először szültek, vagy nagy babát hoztak a világra, illetve azoknál, akik rendkívül gyenge hasizommal rendelkeznek. Az egyenes hasizmok között rés marad, ahogy sokszor olvashatjuk: szétnyílik a hasizom. Ezt orvosi nyelven rectus diastasisnak nevezzük, és sajnos nem csupán esztétikai problémát jelent. Derékfájdalomhoz, és hasi sérvhez is vezethet.

A jó szándékkal, önállóan végzett erősítő gyakorlatokkal sajnos több kárt okozhatunk magunknak, mint hasznot. Fontos, hogy erre a célra megfelelő gyakorlatokat végezzünk, szakember, gyógytornász kontrollja alatt. Emellett hasznos lehet kiegészítő terápiaként a Tape ragasztószalag alkalmazása is.

Tudjon meg többet a hasizom szétválás kezeléséről itt>>

Súlytöbblet terhességet követően

A terhesség alatt kinél kevesebb, kinél több súlygyarapodás jelentkezik, aminek nemcsak a szülés utáni kinézetünkre lehet hatással, de ízületeink is kárt szenvedhetnek a nagyobb terhelés által. Szülést követően mindenki a régi formájába szeretne visszatérni, lehetőleg minél hamarabb.

Ebben lehet segítségére egy speciálisan összeállított, edző, vagy gyógytornász által vezetett mozgásprogram, ahol a különböző edzéstípusok megfelelő intenzitással, és megfelelő arányban vannak jelen.