Változókori hízás - Miért hízok menopauza alatt?

Változókori hízás - Miért hízok menopauza alatt?

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2023.04.30 23:35

A menopauza – más néven változókor vagy klimax - a petefészek kimerülésének, és az ennek következtében kialakuló ösztrogénhiánynak a következménye. Bármennyire is élettani azonban ez a folyamat, a változókorba lépést rengeteg szorongás övezi a nők körében. Az egyik legrettegettebb következmény a menopauza kapcsán jelentkező változókori hízás, melynek természetesen nem a változókorba lépés lehet az egyetlen oka. Jó hír azonban, hogy ez a súlygyarapodás megelőzhető.

Változókori hízás

Változókori hízás – tartalom

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai menopauza és változókori hízás esetén:

Menopauza

A petefészek (és a méh) ciklusos működése a pubertásban kezdődik, és egészen a menopauzáig tart. A körülbelül három évtizeden át tartó termékeny életszakasz után a menstruációs ciklus ismétlődése abbamarad. A petefészek által termelt ösztrogénnek számtalan szervre, szervrendszerre van hatása, így nem csoda, hogy menopauza során, amikor is a petefészek ösztrogéntermelése megszűnik, szerteágazó, egymással látszólag nem összefüggő tünetek jelentkeznek, amik megnehezíthetik a változókorba lépő hölgyek mindennapjait. Ilyen tünet lehet például a változókori hízás is.Változókori hízás

Az ösztrogénnek, az egyik legjelentősebb nemi hormonunknak, nem csak a reproduktív működésekben van szerepe, de többek között a különböző anyagcsere folyamatokban, így például a csont-, a zsír-, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében is. Ezeken felül hatása van a hangulatra és befolyásolja az idegrendszer működését. Felelős a női libidóért, a női nemi fejlődésért, és feladata a hüvely belsejét borító nyálkahártya épségének fenntartása és a progeszteronnal (egy másik fontos női nemi hormonnal) együtt a menstruációs ciklus kialakítása is. Hatására a bőrben található hámsejtek megújulnak, elősegíti a bőr hidratáltságának és rugalmasságának megőrzését, fokozza vérellátását.

A fentiekből érthetővé válik, hogy az ösztrogén szintjének lecsökkenése számos módon befolyásolja a női szervezetet, ezáltal a menopauzára jellemző tünetek kialakulásához vezet, melyeknek egyike a változókori hízás.

Menopauza tünetei

A menopauza sok kellemetlen panasszal járhat, mint a hőhullámok, a hangulatváltozások, pszichés zavarok, nehezített el- és visszaalvás vagy a visszatérő húgyúti fertőzések. Mindezek mellett anyagcsere problémák is jelentkezhetnek, a nők gyakran tapasztalnak változókori hízást, a zsíranyagcseréjük és szénhidrát háztartásuk felborul, inzulinrezisztencia alakulhat ki, ezek pedig fokozzák a rizikót a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a kardiovaszkuláris és daganatos megbetegedések kialakulására. Menopauzában elvész az ösztrogén csontanyagcserére kifejtett pozitív hatása, ami idővel csontállomány vesztéshez, azaz csontritkuláshoz (latinul osteoporosishoz) vezethet. A bőrt érintő tünetek között szerepelhet a bőr szárazsága, hidratáltságának csökkenése, a haj és a köröm törékennyé válása. A menopauzába lépés hatással van a szexuális életre is: csökkenhet a libidó, felléphet hüvelyszárazság, ami fájdalmassá teheti az együttlétet, illetve a változókori hízás következtében csökkenő a magabiztosság negatív hatású lehet.

Változókori hízás

Az ösztrogén szerepe az energia egyensúly – tehát a bevitt és felhasznált energia egymáshoz való arányának - szabályozásában, illetve általánosságban a nemi hormonoké a zsír- és más szövetek anyagcseréjében régóta ismert. A változókori hízás, ami sajnos elsősorban a zsigeri zsírraktárak gyarapodásával és a zsírmentes testtömeg csökkenésével jár, hátterében komplex folyamatok állnak. Egyrészt genetikai meghatározottság, másrészt hormonális tényezők, mint a hirtelen csökkenő ösztrogénszint és a következményesen kialakuló relatív androgén hormonszint emelkedés, harmadrészt pedig olyan külső tényezők, mint a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve bizonyos gyógyszerek és betegségek is szerepet játszhatnak a változókori hízás kialakulásában.

Változások a zsíranyagcserében

A nőkben súlygyarapodás és fokozott centrális (azaz hasi régiót érintő) zsírlerakódás lép fel gyakran a menopauza korai éveiben, ugyanakkor a zsírmentes testtömegük csökkenésnek indul. A zsírtömeg növekedésének és a zsigeri zsír felszaporodásának hátterében az energiafelhasználás csökkenése áll, ennek oka pedig az FSH hormon szintjének megemelkedésében keresendő. Az FSH az agyalapi mirigy által ciklusosan termelt hormon, mely felelős a menstruációs ciklus fenntartásáért. FSH hatására az ösztrogénszint megemelkedik a szervezetben, és gátolja az FSH termelődését. Ezzel magyarázható az a tény, hogy menopauzában a csökkent ösztrogénszint emelkedett FSH szinttel fog társulni.

A nőkben ösztrogén hatására raktározódik a zsír a bőr alatti területeken, különösen fenék és csípő tájon, ezzel hozzájárulva a nőies testalkat kialakításához (körte vagy gynoid típusú zsíreloszlás). Ezzel szemben az a hasi vagy zsigeri zsír raktározását segítik elő, hozzájárulva a centrális típusú elhízáshoz (alma vagy android típusú zsíreloszlás). Mivel menopauzában az ösztrogének szintje csökken, míg az androgéneké relatív nő (tehát bár szintjük valójában nem emelkedik, de az ösztrogénhez képest nagyobb arányban lesznek jelen, mint korábban), a nőkben is megindul egy zsigeri típusú zsírfelhalmozás, ami lényegesen nagyobb egészségügyi kockázattal jár, mint a bőr alatti zsírszövet. A bőr alatti (vagy subcutan) zsírszövetnek ugyanis jelentős szerepe van a metabolikus betegségek kialakulásában, ezen hatása révén pedig emeli a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek előfordulásának a kockázatát is. Az előbb említetteken túl az ösztrogén fokozza az izmok zsírfelhasználását, és gátolja a máj és az izomszövet zsírképzését, így a menopauzában ezeknek a hatásoknak a hiánya is hozzájárul a változókori hízáshoz.

Kapcsolódó cikkünk

A menopauza leggyakoribb szövődményei, szűrésük és kezelésük

A menopauza leggyakoribb szövődményei, szűrésük és kezelésük

A menopauza okozta hormonális változásokhoz számos szövődmény társulhat. Mivel ezek nemcsak kellemetlenek, de veszélyesek is lehetnek, fontos időbeli felismerésük a szükséges terápia minél előbbi megkezdésének érdekében. A menopauza ...

Változások a szénhidrát anyagcserében

Az ösztrogének nem csak az optimális zsíreloszlásban játszanak szerepet, de kedvező hatásuk van a cukoranyagcserére és a gyulladásos folyamatokra is, hiányuk miatt a menopauza kapcsán gyakran alakul ki inzulinrezisztencia és ennek talaján pedig 2-es típusú cukorbetegség, melyek szintén fokozzák a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések kockázatát.

Csont- és izommennyiség csökkenése a menopauzában

A testösszetétel negatív irányú változásában szerepet játszik a csont- és izomtömeg csökkenése is. A csontritkulás szempontjából fontos védelmet jelentő tényező a nőkben az ösztrogén jelenléte, mivel ez a hormon gátló hatással van a csontlebontásra. A menopauzával járó ösztrogénszint csökkenés így a csonttömeg vesztéséhez, később csontritkuláshoz (osteoporosishoz) vezethet. A csonthatások mellett az izomtömeg és izomerő csökkenése is tapasztalható változókorban. Mindezek a zsírmentes testtömeg csökkenéséhez fognak vezetni, vagyis a testösszetétel kedvezőtlen irányú változásával járnak.

Magas vérnyomás menopauzában

Menopauza környékén a nők jelentős részében magas vérnyomás alakul ki, melynek oka komplex. Az ösztrogénhiány egyrészt direkt módon emeli a vérnyomást, másrészt csökkenti a szervezetben természetesen megtalálható, vérnyomáscsökkenést okozó anyagok a szintjét is. Ezek mellett a változókori hízás, valamint a társuló inzulinrezisztencia is részt vesz a magas vérnyomás kialakulásában.

Változókori hízás megelőzése

Táplálkozás a változókori hízás megelőzésére

Változókori hízásA jól beállított, rendszeresen betartott diéta segíthet megelőzni a változókori hízást, vagy meglévő súlyfelesleg esetén akár megszabadulni a menopauza során magunkra szedett plusz kilókat. Általánosságban elmondható, hogy a bevitt kalóriák csökkentése az egyik kulcsa hízás megelőzésének, vagy a felszedett felesleg leadásának, mivel a zsírmentes testtömeg csökkenése csökkent energiafelhasználáshoz vezet. A több gyümölcsöt és zöldséget, emellett alacsony zsír- és szénhidráttartalmú ételeket tartalmazó diéták kedvező irányba befolyásolhatják testsúlyunk alakulását.

Testmozgás a változókori hízás megelőzésére

A rendszeres fizikai aktivitásnak számos előnye van. Egyrészt javítja a menopauza következtében kialakult nem megfelelő anyagcserét, és segíti az izomtömeg fenntartását, másrészt előnyös hatásai vannak a különböző hangulatzavarok, így például a menopauza után kialakuló depresszióra, harmadrészt csökkenti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A napi rendszeres, 30 perces testmozgás és a diéta együttesen a legeredményesebb terápia a változókori hízás megelőzésében és felszámolásában.

Hormonterápia a változókori hízás megelőzésére

A menopauza korai szakaszában megkezdett hormonterápiának lehetnek előnyös hatásai testsúly és az anyagcsere szempontjából. Csökkentheti a változókori hízás mértékét, javíthatja a zsíreloszlást a zsigeri zsír mennyiségét csökkentve, csökkenheti az éhgyomri vércukor- és inzulinszintet, javíthatja a lipidprofilt (a vérben megtalálható zsírok arányát), és mindezek eredményeképpen csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját. Ugyanakkor a hormonterápia alkalmazása előtt fontos figyelembe venni az esetleges mellékhatásokat és ellenjavallatokat. A késői menopauzában megkezdett hormonterápiának akár káros hatásai is lehetnek.

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available