Terhesgondozás

Terhesgondozás

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2022.04.11 14:51

Gondozás és gondoskodás

várandóság A várakozás csodálatos kilenc hónapja. Amikor a világ legnagyobb csodája történik. Új élet fejlődik, és jön világra. Ezt az időszakot minden kismama várakozással éli meg. Várakozással arra a pillanatra, amikor legelőször tarthatja karjaiban kisbabáját. A terhesség időszaka tele van élményekkel, örömökkel és egyben aggódással.

Különösen igaz az aggódás, ha a fogantatás sem volt teljesen problémamentes vagy ha a kismama beteg és betegsége veszélyezteti a magzat egészségét.

A terhesgondozás nagyjából preventív célú, leginkább arra törekszik, hogy biztosítsa egy egészséges baba megszületését, anélkül, hogy a mama bármiféle veszélynek lenne kitéve vagy károsodna. A terhesség ideje alatt szükséges vizsgálatok trimeszterenként eltárőek. 

A terhesgondozás első alkalmával felvételre kerül a teljes egészségügyi kórtörténet, teljes fizikális vizsgálat - a medence és a mellek vizsgálatával kiegészülve - vérnyomásmérés, testsúly és testmagasság mérése és meghatározott laborvizsgálatok. A laborvizsgálatok esetén a legfontosabb a vérsejtszám megállapítása, különösen a hemoglobin - , és hematokrit értékek meghatározása. Meg kell határozni továbbá a vércsoportot is. 

Vizsgálják továbbá nemi betegségeket is, mint a HIV-et és a hepatitis B-t. A laborvizsgálat keretein belül vizeletvizsgálatot kell végezni, fehérjére és cukorra és vizelettenyésztést is kell csinálni. 

A vizsgálatokat és eredményeket követően az orvos tanácsokkal látja el a kismamát az étkezésre, mozgásra, általános higiéniára és a szexuális tevékenységekre vonatkozóan. 

Az első látogatást követően, egészen terhesgondozás a 28. hétig havonta szükséges nőgyógyászati kontrollra járni. A 36. hétig kéthetente, azt követően pedig hetente. A nőgyógyászati kontrollvizsgálatok alkalmával ellenőrzésre kerül a: 

  • vérnyomás 
  • testúsly 
  • vizeletvizsgálat

Fizikai vizsgálat keretein belül nézik orvosaik a hasat, a magzati szívhangot, megmérik a méhet a magzat növekedésének ellenőrzése céljából. 

A 30. héten rutinszerű glukózvizsgálatot csinálnak a gesztációs cukorbetegség kiszűrésére. 

Központunk munktársai ebben a kilenc hónapban állnak Ön mellett, támogatva egészségét, csökkentve aggodalmát, védve kisbabája egészségét.