Menopauza hatása az agyra

Menopauza hatása az agyra

Szerző: Nőgyógyászati Központ Módosítás:2023.01.26 11:00

A menopauza - más néven klimax vagy változókor - egy minden nő életében bekövetkező élettani változás, ami a petefészek hormontermelésének (ösztrogén és progeszteron) leállása következtében kialakuló, szinte minden szervet érintő állapotot jelent.

Online bejelentkezés

Menopauza hatása az agyra – tartalom

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai menopauza esetén:

A petefészek kimerülése, és ezáltal a menopauza kezdetének átlagos ideje 47 éves kor körül van, de természetesen jelentkezhet néhány évvel korábban, és akár később is, egyéntől függően. A menopauza nem betegség, hanem egy élettani folyamat, amiben a kialakuló hormonhiány okoz panaszokat. A tünetek egy része (így például a hőhullám, hangulatzavar) idővel maguktól elmúlhatnak, de vannak olyan szervrendszerek, amikben betegség alakulhat ki a csökkent ösztrogénszint miatt, amit végül kezelnünk kell (ilyen például a csontritkulás).

A menopauza jellegzetes tünetei

Az ösztrogén számos szerv működését befolyásoló nemi hormon, melynek a csökkent szintje vagy hiánya változatos, egymástól látszólag független tüneteket eredményezhet, melyek közül a legfontosabbak:

 • Vazomotoros (erek tágulásával és összehúzódásával) tünetek: hőhullámok, kipirulás, éjszakai izzadás, szívdobogásérzés, gyakori fejfájás.
 • Szöveti sorvadásos (atrófiás) jelenségek: a nemi szervek és a húgyutak atrófiája, hüvelyszárazság, ennek következtében fájdalmas közösülés (latinul dyspareunia), vizelési panaszok bőrszárazság, a haj és a köröm törékennyé válása.
 • A szöveti atrófia következményeként növekedett fertőzéshajlam: hüvelygyulladásra (latinul vaginitis), húgycsőgyulladásra (latinul urethritis).
 • Pszichés eltérések: hangulati labilitás, depresszió, letargia, koncentrálóképesség csökkenése, ingerlékenység, a szexuális vágy csökkenése, alvászavarok.
 • Csontritkulás (osteoporosis).
 • Lipidanyagcserével összefüggő szív-és érrendszeri betegségek.Menopauza hatása az agyra

A menopauza gyakran jelentkező, korai tünete a hőhullámok formájában hirtelen, szituációtól függetlenül megjelenő vazomotoros jelenség, amely sok menopauzába lépett hölgy életében okoz kellemetlenséget. Elsősorban az arc, a nyak és a mellkas felső részének bőrét érintő értágulatról van szó, ami végső soron kipiruláshoz és izzadáshoz vezet. Jellemzően a menopauza beállta után 2-5 évvel ezek a panaszok kezelés nélkül is megszűnnek. A hőhullámok megjelenésének gyakorisága jelentős egyéni különbséget mutat.

A menopauza alatt megkezdődik, utána pedig folytatódik az ösztrogénfüggő (ösztrogéndependens) szövetek sorvadása (latinul atrophia). Ennek következtében a hüvelyhám elvékonyodik, nyálkahártyája szárazzá válik, ami miatt a közösülés fájdalommal járhat. Az alacsony ösztrogénszint fokozza a hüvelyhám fogékonyságát a különböző fertőzésekkel szemben, így a hüvelygyulladásra (latinul vaginitis) is. Emellett a csökkenő ösztrogénszint csökkenő szexuális vágyat eredményez.

Szintén az ösztrogénhiányra vezethető vissza a menopauzát követő csontritkulás (más néven postmenopauzális osteoporosis). Jellemző a csonttömeg csökkenése, a csonttörékenység fokozódása és a csontszövet fogyása, melyre például a testmagasság csökkenése is utalhat. Mivel a csontok szilárdsága és rugalmassága csökken, érzékenyebbé válnak kisebb traumákkal szemben is, emiatt gyakrabban fordulnak elő csonttörések. Ezeket a kis erőbehatásra bekövetkező töréseket nevezzük patológiás töréseknek.

Menopauzát megelőzően a nők kevésbé hajlamosak a szív ereinek megbetegedésére (vagyis koszorúér-betegségekre), mint a férfiak, azonban a változókor beköszöntével ez a különbség eltűnik, mivel ösztrogénhormonok zsíranyagcserére kifejtett jótékony hatásai megszűnnek, ami a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) szintjének csökkenéséhez, és az LDL-koleszterinszint („rossz koleszterin”) növekedéséhez fog vezetni.

Mi történik az aggyal a menopauza során?

A kognitív hanyatlás, azaz az agy funkcióinak csökkenése (például memóriaromlás) az egészséges öregedés része, azonban a menopauza során az agy ettől függetlenül is változásokon megy keresztül. Ezek a változások érintik mind a struktúráját és az idegsejtek közötti kapcsolatokat, mind például az energiafelhasználását is. Ezt támasztják alá azok a tények, miszerint a menopauza számos tünete érinti az idegrendszert: a feledékenység, az alvászavarok, a hangulatváltozások vagy éppen a hőhullámok. Ahogy az ösztrogénszint leesik, az idegsejtekben változások mennek végbe, ami érinti az alakjukat, számukat, az idegsejtek közötti kapcsolatokat, a cukoranyagcseréjüket és a génkifejezésüket (vagyis a génexpressziót).

A menopauzát követő első változások egyike, hogy az agy kevesebb cukrot kezd el felhasználni, ami az aktivitásának a csökkenésére utal. Ennek oka az ösztrogének agyi cukoranyagcserében játszott jelentős szerepének a kiesése. Továbbá ez a nemi hormon hatással van a hipotalamuszra, ami a hőháztartásunkért is felelős, ezért alakulhatnak ki a menopauzában jellegzetes hőhullámok. Az ösztrogén befolyásolja az agytörzs működését is, ami részt vesz az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, így az ösztrogénhiány alvászavarokhoz vezethet. Az amygdala, az agy érzelemszabályozásért felelős része és a hippocampus, azaz az agy memóriaközpontja is ösztrogénhatás alatt áll, így az alacsonyabb hormon mennyiség hangulatváltozásokhoz és feledékenységhez vezethet. Mindezek mellett a szürkeállomány mennyisége is csökkenést mutat a klimax során. Szerencsére ezek a tünetek a menopauza beálltát követően maguktól helyreállnak, és a szürkeállomány mennyisége is visszatér a korábbi állapothoz.

Kapcsolódó cikkünk

Tanácsok klimax-szal küzdőknek

Tanácsok klimax-szal küzdőknek

A klimax - legyen szó korai vagy normál klimaxról - igencsak komoly hatással van az érintett életére, mindennapjaira (bár nem kötelezően jelentkeznek mindenkinél). Ráadásul gyakori, amikor nem csak a benne szenvedő, hanem a házastársa és a családja is ...

Miben nyilvánul meg a menopauza hatása az agyra?

A kognitív hanyatlás meglehetősen gyakori a menopauzába való átmenet során, ennek jelei a már említett feledékenység, de a verbális memória is érintetté válik, ami abban nyilvánul meg, hogy nehezebben idézünk fel szavakat, nehezebben dolgozzuk fel a szövegeket és nehezebben is tanulunk verbális módszerekkel. Az emlékezéssel kapcsolatos panaszok összefüggésben állhatnak a hőhullámok, a depresszió, a stressz jelenlétével és az általános egészségi állapottal, azonban az egészségesek is tapasztalják ezeket a tüneteket. Jó hír viszont, hogy a menopauza beálltát követően ezek a panaszok is megszűnnek többnyire.

A már korábban említett vazomotoros tünetek összefüggésben állhatnak magas vérnyomással, magas vérzsírszintekkel, inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel, és időnként fokozott véralvadással is. Mindezek miatt az agyi infarktus (szélütés, más néven stroke) kialakulásának kockázata is magasabb azokban, akik súlyosabb vazomotoros tüneteket tapasztalnak. Ezen felül a vazomotoros tünetek magasabb kortizol szinttel is társulnak, ami szintén összefüggésbe hozható a memóriaromlással.

A menopauzát követő időszak

A menopauza fokozatos beköszönte lehetővé teszi, hogy az agy alkalmazkodjon és ellensúlyozza az ösztrogénhiányt, ezért sok tünet a menopauzát követő években megszűnik. A szürkeállomány is visszatér a menopauzát megelőző állapotához, különösen azoknak a régióknak az esetében, amelyek az emlékező és a kognitív folyamatokban játszanak szerepet.

A menopauza során lecsökkent agyi cukoranyagcsere is beáll egy új szinten, ami szintén az agy alkalmazkodására utal.

Hormonpótlás a menopauza agyra gyakorolt hatásának csökkentéséreMenopauza hatása az agyra

A perimenopauzában (menopauzát megelőző egy év, és a menopauza első évét magába foglaló időszak), vagy a korai menopauzában megkezdett hormonterápiának lehetnek pozitív hatásai az agyi aktivitásra és a memóriafunkciókra. Ezzel szemben a késői menopauzában indított hormonpótlás negatívan befolyásolhatja az agyi funkciókat, és fokozhatja az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ráadásul a hormonterápia agyra gyakorolt hatásait többnyire egészséges nőkben vizsgálták, ezért rendkívül keveset tudunk arról, hogy milyen hatása lehet krónikus betegséggel (mint amilyen a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás) együtt élők kognitív funkcióira. Ezek mellett azok a nők is másképp reagálhatnak a kezelésre, akik genetikailag hajlamosabbak a neurodegeneratív betegségekre (ilyen betegség például az Alzheimer-kór is). A hormonterápiának általános ellenjavallatai, mint a beteg kórtörténetében szereplő emlődaganat, mélyvénás trombózis, stroke, aktív májbetegség vagy endometriumcarcinoma, tovább szűkíti a hormonterápia alkalmazásának lehetőségeit.

Mit tegyünk, hogy kiküszöböljük a menopauza hatását az agyra?

A memóriafunkciók megóvásának legjobb módja az aktív életmód folytatása, azaz ha rendszeres testmozgást végzünk, kihívások elé állítjuk az agyunkat és ápoljuk társas kapcsolatainkat. Míg az előbbi kettő direkt módon, sejt szinten gyakorol pozitív hatást az agyunkra, addig a szociális interakciók olyan külső stimulusok, melyek új élmények és perspektívák nyújtása révén fejtik ki előnyös hatásukat.

A mediterrán diéta, tehát a teljes kiőrlésű gabonákban, telítetlen zsírsavakban, gyümölcsökben, zöldségekben, omega-3 zsírsavakban gazdag étrend, nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben védő hatású, de a memóriára is pozitív hatással van.

A megfelelő mennyiségű (a legtöbb embernek ez általában 7-8 órát jelent) és minőségű alvás szintén rendkívül fontos az egészséges agy szempontjából. Az alvásnak jelentős szerepe van az agy regenerálódásában és abban, hogy amit napközben tanultunk, azt eltároljuk és megőrizzük az agyunkban, vagyis igen nagymértékben felelős a memóriánkért.

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available