Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis

Módosítás:2023.04.30 22:36

A Trichomonas vaginalis egy elterjedt protozoon, amely a hüvelyben és a húgycsőben élősködik. A fertőzés szexuális érintkezéssel terjed, és a nők és a férfiak egyaránt érintettek lehetnek. Bár a Trichomonas vaginalis fertőzés általában nem súlyos, ha nem kezelik, számos szövődményt okozhat. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük a Trichomonas vaginalis fertőzést, tüneteit, diagnosztizálását, kezelését és megelőzését.

 

Mi az a Trichomonas vaginalis?

Milyen tünetei vannak a Trichomonas vaginalis fertőzésnek?

Hogyan lehet elkapni a Trichomonas vaginalist, és hogyan lehet továbbadni?

El lehet kapni nem szexualis úton is a Trichomonas vaginalis?

A Trichomonas vaginalis fertőzés oka

A Trichomonas vaginalis diagnózisa

Mitől kell differenciáldiagnosztizálni a Trichomonas vaginalis fertőzést?

Trichomonas vaginalis kezelése

A Trichomonas vaginalis szövődménye

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai Trichomonas vaginalis fertőzés esetén:

Mi az a Trichomonas vaginalis?

A Trichomonas vaginalis egy parazita, amely a nemi szervekben élősködik. Ez a mikroorganizmus okozza az ún. trichomoniasis kórképet. A trichomoniasis egy igen gyakori nemi úton terjedő betegség, amely a nők és a férfiak nemi szerveit érintheti. A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a hüvelyi vagy húgycsői viszketés, égő érzés, kellemetlen szagú hüvelyi folyás és a vizeletürítési nehézségek. A Trichomonas vaginalis fertőzés kezelhető antibiotikumokkal. Ha a Trichomonas vaginalis terápiáját időben elkezdik, akkor a betegség szövődmények nélkül gyógyítható.

Milyen tünetei vannak a Trichomonas vaginalis fertőzésnek?

A Trichomonas vaginalis fertőzés (trichomoniasis) tünetei változóak lehetnek, és nem minden esetben jelentkeznek tünetek. Azonban általában a következő tünetek jellemzőek:

 • Hüvelyi folyás: A nők esetében a Trichomonas vaginalis fertőzés leggyakrabban hüvelyi folyást okoz, amely lehet sűrűbb és habos vagy híg és zöldes-sárgás színű. A folyás minden esetben jellegzetes,  kellemetlen szagú.
 • Viszketés és égő érzés: A nők és a férfiak esetében is előfordulhat viszketés és égő érzés a nemi szervek környékén.
 • Vizeletürítési problémák: A férfiak és a nők esetében is előfordulhat nehézség vagy fájdalom a vizeletürítés során.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés szex közben: A nők esetében a Trichomonas vaginalis fertőzés okozhat fájdalmat vagy kellemetlen érzést szex közben vagy utána.

Fontos megjegyezni, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés tünetmentes is lehet, így ha valaki szexuálisan aktív és aggódik az esetleges fertőzés miatt, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és megvizsgáltatni magát. A fertőzés kezelése ugyanis fontos a szövődmények megelőzése érdekében.

Hogyan lehet elkapni a Trichomonas vaginalist, és hogyan lehet továbbadni?

A Trichomonas vaginalis fertőzés szexuális úton terjed. A fertőzött személytől a másik személyre a következőképpen terjedhet:

 • Vaginális közösülés során: A fertőzött személy vaginális közösülés útján továbbadhatja a Trichomonas vaginalis baktériumot a partnerének.
 • Orális szexuális kontaktus során: A Trichomonas vaginalis fertőzés szájüregi és torokfertőzést is okozhat orális szexuális kontaktus során.
 • Anyáról gyermekre: A fertőzött anyák átadhatják a Trichomonas vaginalis protozoont a csecsemőnek azáltal, hogy a kórokozó a szülőcsatornán keresztül átmegy az újszülöttre.

Fontos tudni, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés akár tünetmentes is lehet, így a fertőzött személy nem is tudhat róla, hogy hordozza. Emiatt különösen fontos az óvszerhasználat, hogy a fertőzés terjedése csökkenthető legyen.

Kapcsolódó cikkünk

Kellemetlen szagú hüvelyi folyás- ezek állhatnak a hátterében

Kellemetlen szagú hüvelyi folyás- ezek állhatnak a hátterében

A hüvelyi folyás időről időre sok nőnél igen zavaró problémákat okoz, mely rendszerint valamilyen fertőzésre hívja fel a figyelmet. A panasz gyakran kellemetlen szagokkal is jár, még tovább rontva a beteg közérzetét. Hogy mi minden okozhat bűzös hüvelyi folyást, ...

El lehet kapni nem szexualis úton is a Trichomonas vaginalis?

A Trichomonas vaginalis fertőzés általában szexuális érintkezéssel terjed, de nagyon ritkán előfordulhat a fertőzés olyan módon is, amely nem kapcsolódik szorosan a szexuális életmódhoz. Ilyen lehetőségek közé tartozik például a fertőzött személy személyes tárgyainak (pl. törölköző, ruházat, fürdőszobai eszköz) használata vagy a közös fürdők, szaunák, medencék használata. Azonban ezek a tényezők csak nagyon ritkán játszanak szerepet a fertőzések terjedésében, mivel a Trichomonas vaginalis nem képes életben maradni a külső környezetben hosszú ideig, és általában csak közvetlen érintkezés útján terjed. A legjobb módja annak, hogy elkerüljük a Trichomonas vaginalis fertőzést, a védett szexuális életmód, az egészséges életmód és a személyes higiéniára való odafigyelés.

A Trichomonas vaginalis fertőzés oka

A Trichomonas vaginalis fertőzés oka a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű parazita. A kórokozó a hüvelyi vagy a húgycsői szekrécióban él és szaporodik, és szexuális úton terjed. A fertőzés úgy akulhat ki, ha a fertőzött személy hüvelyi vagy húgycsői váladékát tartalmazó testnedvekkel érintkezik, például vaginális közösülés vagy orális szexuális tevékenység során.

A Trichomonas vaginalis fertőzés kockázata magasabb azoknál az embereknél, akik:

 • Rendszeres szexuális kapcsolatban állnak, különösen azoknál, akik gyakran cserélik partnereiket vagy több szexuális partnerük van.
 • Nem használnak óvszert a szexuális tevékenységek során.
 • A szexuális kapcsolatok során irritáció és sérülések jelentkeznek a nyálkahártyán, amelyek növelhetik a fertőzés kialakulásának kockázatát, mert bejutási kaput jelentenek a Trichomonas vaginalis számára.
 • A szexuális partnerük fertőzött.

A Trichomonas vaginalis fertőzés megelőzése érdekében fontos az óvszerhasználat, a szexuális kapcsolatok során fellépő irritáció és sérülések elkerülése, valamint az egészséges szexuális életmód fenntartása.

A Trichomonas vaginalis diagnózisa

A Trichomonas vaginalis fertőzés diagnózisa többnyire laboratóriumi vizsgálattal történik. Az alábbi vizsgálatokat használhatják a diagnózis felállítására:

 • Mikroszkópos vizsgálat: A hüvelyi vagy húgycsői szekrécióból vagy folyadékból vett mintát a laboratóriumban mikroszkóp alatt vizsgálják, hogy megtalálják a Trichomonas vaginalis kórokozót. Ez a vizsgálat azonban nem mindig megbízható, mivel a Trichomonas vaginalis kórokozó mennyisége a mintában változó lehet.
 • Tenyésztés: A hüvelyi vagy húgycsői váladékból vett mintát laboratóriumban tenyésztik, hogy megtalálják a Trichomonas vaginalis kórokozót. Ez a vizsgálat hosszabb időt vesz igénybe, mint a mikroszkópos vizsgálat, de pontosabb eredményt ad.
 • Gyorsteszt: Vannak olyan gyorstesztek is, amelyek segítségével azonnali eredményt lehet kapni a Trichomonas vaginalis fertőzésre vonatkozóan. Ezek a tesztek azonban nem mindig megbízhatóak, és az eredményt laboratóriumi vizsgálatnak kell alátámasztania.

Fontos megjegyezni, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés tünetmentes lehet, így a fertőzés felismerése nem mindig egyszerű. Ha valaki szexuálisan aktív, és gyanítja, hogy Trichomonas vaginalis fertőzése van, fontos, hogy orvoshoz forduljon a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Mitől kell differenciáldiagnosztizálni a Trichomonas vaginalis fertőzést?

A Trichomonas vaginalis fertőzés tünetei hasonlóak lehetnek más nemi betegségek tüneteihez, így a differenciáldiagnózis során fontos kizárni más fertőzések jelenlétét is. A következő betegségek lehetnek differenciáldiagnosztikai lehetőségek:

 • Bakteriális vaginózis: Ez egy olyan fertőzés, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyben az egészséges baktériumok száma csökken, és a kórokozó baktériumok túlsúlyba kerülnek. A bakteriális vaginózis tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás és a kellemetlen szag.
 • Candida-fertőzés: Ez egy olyan fertőzés, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyben a Candida nevű élesztőgomba túlsúlyba kerül. A Candida-fertőzés tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás, a viszketés és az égő érzés.
 • Chlamydia-fertőzés: Ez egy olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz. A Chlamydia-fertőzés tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás, a fájdalmas vizelés és az alhasi fájdalom.
 • Gonorrhoea: Ez egy olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okoz. A gonorrhoea tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás, a fájdalmas vizelés és az alhasi fájdalom.

A megfelelő diagnózis felállításához kiemelten fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, és ha gyanítja, hogy szexuális úton terjedő fertőzés bújhat meg a tünetek hátterében. Az orvos megfelelő diagnózist állít fel, és előírja a leghatékonyabb kezelést.

Trichomonas vaginalis kezelése

A Trichomonas vaginalis fertőzés kezelése általában antibiotikumokkal történik. A metronidazol és a tinidazol az a két antibiotikum, amelyeket általában felírnak a Trichomonas vaginalis fertőzésre. A kezelés hossza általában egyhetes, de a pontos adagolás és az időtartam az orvos utasításai alapján változhat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az antibiotikumok nem kezelik az esetek 100%-át, és az újrafertőződés gyakori lehet. Az újrafertőződés elkerülése érdekében fontos, hogy az összes szexuális partner kezelve legyen, és szexuális kapcsolatot csak akkor létesítsen a fertőzőtt újra, ha az összes érintett személy befejezte a kezelést.

Az antibiotikumos kezelés mellett fontos a helyes higiéniai és egészségügyi szokások betartása is, például a rendszeres kézmosás, a szexuális kapcsolat alatt óvszer használata, a fehérneműk és törölközők rendszeres cseréje, valamint a hüvely pH-értékének fenntartása. A helyes higiéniai és egészségügyi szokások betartása segít megelőzni a Trichomonas vaginalis fertőzés és más szexuális úton terjedő betegségek kialakulását.

A Trichomonas vaginalis szövődménye

Ha a Trichomonas vaginalis fertőzést nem kezelik megfelelően, vagy ha a fertőzés hosszú ideig fennáll, akkor számos szövődmény léphet fel. Néhány példa a lehetséges szövődményekre:

 • Vizeletrendszeri fertőzések: A Trichomonas vaginalis fertőzés nőknél növeli a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezek a fertőzések a húgyhólyagot, a veséket és az urethra-t is érinthetik.
 • Terhességi szövődmények: A Trichomonas vaginalis fertőzés növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. Emellett a fertőzés átvihető az anyától a magzatra, ami a magzat fejlődési rendellenességeihez és fertőzéséhez vezethet.
 • Fokozott szexuális átviteli kockázat: A Trichomonas vaginalis fertőzés növeli a más szexuális úton terjedő fertőzések, például a HIV, a Chlamydia és a Gonorrhoea kockázatát.
 • Húgycsőgyulladás: Férfiaknál a Trichomonas vaginalis fertőzés húgycsőgyulladást okozhat.

Ezért fontos, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés minél előbb felismerésre kerüljön, és megfelelően kezeljék, megelőzve a szövődmények kialakulását. Ha bármilyen tünetet észlel, vagy fennáll a fertőzés gyanúja, fontos, hogy forduljon orvoshoz, aki megfelelő diagnózist tud felállítani, és megfelelő kezelést tud javasolni.

 

Összefoglalva tehát, a Trichomonas vaginalis egy protozoon, amely a hüvelyben és a húgycsőben élősködik. A fertőzés szexuális érintkezéssel terjed, és tünetei közé tartozik a viszketés, a fájdalom és a kényelmetlenség a nemi szervek területén, valamint a kellemetlen szagú hüvelyi folyás. A fertőzést orvosi vizsgálattal lehet diagnosztizálni, és az antibiotikumokkal történő kezelés hatékony. Ha a fertőzést nem kezelik, akkor számos szövődmény léphet fel, például húgyúti fertőzések, terhességi szövődmények és fokozott szexuális átviteli kockázat. A megelőzés érdekében ajánlott a védett szexuális életmód, a rendszeres orvosi vizsgálatok és a megfelelő higiéniai szokások betartása.