Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis

Utolsó módosítás:2023.04.30 22:36

A Trichomonas vaginalis egy elterjedt protozoon, amely a hüvelyben és a húgycsőben élősködik. A fertőzés szexuális érintkezéssel terjed, és a nők és a férfiak egyaránt érintettek lehetnek. Bár a Trichomonas vaginalis fertőzés általában nem súlyos, ha nem kezelik, számos szövődményt okozhat. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük a Trichomonas vaginalis fertőzést, tüneteit, diagnosztizálását, kezelését és megelőzését.

 

Mi az a Trichomonas vaginalis?

Milyen tünetei vannak a Trichomonas vaginalis fertőzésnek?

Hogyan lehet elkapni a Trichomonas vaginalist, és hogyan lehet továbbadni?

El lehet kapni nem szexualis úton is a Trichomonas vaginalis?

A Trichomonas vaginalis fertőzés oka

A Trichomonas vaginalis diagnózisa

Mitől kell differenciáldiagnosztizálni a Trichomonas vaginalis fertőzést?

Trichomonas vaginalis kezelése

A Trichomonas vaginalis szövődménye

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai Trichomonas vaginalis fertőzés esetén:

Mi az a Trichomonas vaginalis?

A Trichomonas vaginalis egy parazita, amely a nemi szervekben élősködik. Ez a mikroorganizmus okozza az ún. trichomoniasis kórképet. A trichomoniasis egy igen gyakori nemi úton terjedő betegség, amely a nők és a férfiak nemi szerveit érintheti. A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a hüvelyi vagy húgycsői viszketés, égő érzés, kellemetlen szagú hüvelyi folyás és a vizeletürítési nehézségek. A Trichomonas vaginalis fertőzés kezelhető antibiotikumokkal. Ha a Trichomonas vaginalis terápiáját időben elkezdik, akkor a betegség szövődmények nélkül gyógyítható.

Milyen tünetei vannak a Trichomonas vaginalis fertőzésnek?

A Trichomonas vaginalis fertőzés (trichomoniasis) tünetei változóak lehetnek, és nem minden esetben jelentkeznek tünetek. Azonban általában a következő tünetek jellemzőek:

 • Hüvelyi folyás: A nők esetében a Trichomonas vaginalis fertőzés leggyakrabban hüvelyi folyást okoz, amely lehet sűrűbb és habos vagy híg és zöldes-sárgás színű. A folyás minden esetben jellegzetes,  kellemetlen szagú.
 • Viszketés és égő érzés: A nők és a férfiak esetében is előfordulhat viszketés és égő érzés a nemi szervek környékén.
 • Vizeletürítési problémák: A férfiak és a nők esetében is előfordulhat nehézség vagy fájdalom a vizeletürítés során.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés szex közben: A nők esetében a Trichomonas vaginalis fertőzés okozhat fájdalmat vagy kellemetlen érzést szex közben vagy utána.

Fontos megjegyezni, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés tünetmentes is lehet, így ha valaki szexuálisan aktív és aggódik az esetleges fertőzés miatt, akkor érdemes orvoshoz fordulni, és megvizsgáltatni magát. A fertőzés kezelése ugyanis fontos a szövődmények megelőzése érdekében.

Hogyan lehet elkapni a Trichomonas vaginalist, és hogyan lehet továbbadni?

A Trichomonas vaginalis fertőzés szexuális úton terjed. A fertőzött személytől a másik személyre a következőképpen terjedhet:

 • Vaginális közösülés során: A fertőzött személy vaginális közösülés útján továbbadhatja a Trichomonas vaginalis baktériumot a partnerének.
 • Orális szexuális kontaktus során: A Trichomonas vaginalis fertőzés szájüregi és torokfertőzést is okozhat orális szexuális kontaktus során.
 • Anyáról gyermekre: A fertőzött anyák átadhatják a Trichomonas vaginalis protozoont a csecsemőnek azáltal, hogy a kórokozó a szülőcsatornán keresztül átmegy az újszülöttre.

Fontos tudni, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés akár tünetmentes is lehet, így a fertőzött személy nem is tudhat róla, hogy hordozza. Emiatt különösen fontos az óvszerhasználat, hogy a fertőzés terjedése csökkenthető legyen.

Kapcsolódó cikkünk

Ebben az esetben érdemes nemi betegség szűrésen részt venni

Ebben az esetben érdemes nemi betegség szűrésen részt venni

Nemi betegséget bárki elkapat, aki gumióvszerrel való védekezés nélkül szexuális érintkezésbe kerül a másikkal. Ennek ellenére igen sokan nem gondolnak a védekezésnek erre a formájára, és egyedül a nem kívánt terhesség ...

El lehet kapni nem szexualis úton is a Trichomonas vaginalis?

A Trichomonas vaginalis fertőzés általában szexuális érintkezéssel terjed, de nagyon ritkán előfordulhat a fertőzés olyan módon is, amely nem kapcsolódik szorosan a szexuális életmódhoz. Ilyen lehetőségek közé tartozik például a fertőzött személy személyes tárgyainak (pl. törölköző, ruházat, fürdőszobai eszköz) használata vagy a közös fürdők, szaunák, medencék használata. Azonban ezek a tényezők csak nagyon ritkán játszanak szerepet a fertőzések terjedésében, mivel a Trichomonas vaginalis nem képes életben maradni a külső környezetben hosszú ideig, és általában csak közvetlen érintkezés útján terjed. A legjobb módja annak, hogy elkerüljük a Trichomonas vaginalis fertőzést, a védett szexuális életmód, az egészséges életmód és a személyes higiéniára való odafigyelés.

A Trichomonas vaginalis fertőzés oka

A Trichomonas vaginalis fertőzés oka a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű parazita. A kórokozó a hüvelyi vagy a húgycsői szekrécióban él és szaporodik, és szexuális úton terjed. A fertőzés úgy akulhat ki, ha a fertőzött személy hüvelyi vagy húgycsői váladékát tartalmazó testnedvekkel érintkezik, például vaginális közösülés vagy orális szexuális tevékenység során.

A Trichomonas vaginalis fertőzés kockázata magasabb azoknál az embereknél, akik:

 • Rendszeres szexuális kapcsolatban állnak, különösen azoknál, akik gyakran cserélik partnereiket vagy több szexuális partnerük van.
 • Nem használnak óvszert a szexuális tevékenységek során.
 • A szexuális kapcsolatok során irritáció és sérülések jelentkeznek a nyálkahártyán, amelyek növelhetik a fertőzés kialakulásának kockázatát, mert bejutási kaput jelentenek a Trichomonas vaginalis számára.
 • A szexuális partnerük fertőzött.

A Trichomonas vaginalis fertőzés megelőzése érdekében fontos az óvszerhasználat, a szexuális kapcsolatok során fellépő irritáció és sérülések elkerülése, valamint az egészséges szexuális életmód fenntartása.

A Trichomonas vaginalis diagnózisa

A Trichomonas vaginalis fertőzés diagnózisa többnyire laboratóriumi vizsgálattal történik. Az alábbi vizsgálatokat használhatják a diagnózis felállítására:

 • Mikroszkópos vizsgálat: A hüvelyi vagy húgycsői szekrécióból vagy folyadékból vett mintát a laboratóriumban mikroszkóp alatt vizsgálják, hogy megtalálják a Trichomonas vaginalis kórokozót. Ez a vizsgálat azonban nem mindig megbízható, mivel a Trichomonas vaginalis kórokozó mennyisége a mintában változó lehet.
 • Tenyésztés: A hüvelyi vagy húgycsői váladékból vett mintát laboratóriumban tenyésztik, hogy megtalálják a Trichomonas vaginalis kórokozót. Ez a vizsgálat hosszabb időt vesz igénybe, mint a mikroszkópos vizsgálat, de pontosabb eredményt ad.
 • Gyorsteszt: Vannak olyan gyorstesztek is, amelyek segítségével azonnali eredményt lehet kapni a Trichomonas vaginalis fertőzésre vonatkozóan. Ezek a tesztek azonban nem mindig megbízhatóak, és az eredményt laboratóriumi vizsgálatnak kell alátámasztania.

Fontos megjegyezni, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés tünetmentes lehet, így a fertőzés felismerése nem mindig egyszerű. Ha valaki szexuálisan aktív, és gyanítja, hogy Trichomonas vaginalis fertőzése van, fontos, hogy orvoshoz forduljon a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Mitől kell differenciáldiagnosztizálni a Trichomonas vaginalis fertőzést?

A Trichomonas vaginalis fertőzés tünetei hasonlóak lehetnek más nemi betegségek tüneteihez, így a differenciáldiagnózis során fontos kizárni más fertőzések jelenlétét is. A következő betegségek lehetnek differenciáldiagnosztikai lehetőségek:

 • Bakteriális vaginózis: Ez egy olyan fertőzés, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyben az egészséges baktériumok száma csökken, és a kórokozó baktériumok túlsúlyba kerülnek. A bakteriális vaginózis tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás és a kellemetlen szag.
 • Candida-fertőzés: Ez egy olyan fertőzés, amely akkor alakul ki, ha a hüvelyben a Candida nevű élesztőgomba túlsúlyba kerül. A Candida-fertőzés tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás, a viszketés és az égő érzés.
 • Chlamydia-fertőzés: Ez egy olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okoz. A Chlamydia-fertőzés tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás, a fájdalmas vizelés és az alhasi fájdalom.
 • Gonorrhoea: Ez egy olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okoz. A gonorrhoea tünetei közé tartozik a hüvelyi folyás, a fájdalmas vizelés és az alhasi fájdalom.

A megfelelő diagnózis felállításához kiemelten fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, és ha gyanítja, hogy szexuális úton terjedő fertőzés bújhat meg a tünetek hátterében. Az orvos megfelelő diagnózist állít fel, és előírja a leghatékonyabb kezelést.

Trichomonas vaginalis kezelése

A Trichomonas vaginalis fertőzés kezelése általában antibiotikumokkal történik. A metronidazol és a tinidazol az a két antibiotikum, amelyeket általában felírnak a Trichomonas vaginalis fertőzésre. A kezelés hossza általában egyhetes, de a pontos adagolás és az időtartam az orvos utasításai alapján változhat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az antibiotikumok nem kezelik az esetek 100%-át, és az újrafertőződés gyakori lehet. Az újrafertőződés elkerülése érdekében fontos, hogy az összes szexuális partner kezelve legyen, és szexuális kapcsolatot csak akkor létesítsen a fertőzőtt újra, ha az összes érintett személy befejezte a kezelést.

Az antibiotikumos kezelés mellett fontos a helyes higiéniai és egészségügyi szokások betartása is, például a rendszeres kézmosás, a szexuális kapcsolat alatt óvszer használata, a fehérneműk és törölközők rendszeres cseréje, valamint a hüvely pH-értékének fenntartása. A helyes higiéniai és egészségügyi szokások betartása segít megelőzni a Trichomonas vaginalis fertőzés és más szexuális úton terjedő betegségek kialakulását.

A Trichomonas vaginalis szövődménye

Ha a Trichomonas vaginalis fertőzést nem kezelik megfelelően, vagy ha a fertőzés hosszú ideig fennáll, akkor számos szövődmény léphet fel. Néhány példa a lehetséges szövődményekre:

 • Vizeletrendszeri fertőzések: A Trichomonas vaginalis fertőzés nőknél növeli a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezek a fertőzések a húgyhólyagot, a veséket és az urethra-t is érinthetik.
 • Terhességi szövődmények: A Trichomonas vaginalis fertőzés növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. Emellett a fertőzés átvihető az anyától a magzatra, ami a magzat fejlődési rendellenességeihez és fertőzéséhez vezethet.
 • Fokozott szexuális átviteli kockázat: A Trichomonas vaginalis fertőzés növeli a más szexuális úton terjedő fertőzések, például a HIV, a Chlamydia és a Gonorrhoea kockázatát.
 • Húgycsőgyulladás: Férfiaknál a Trichomonas vaginalis fertőzés húgycsőgyulladást okozhat.

Ezért fontos, hogy a Trichomonas vaginalis fertőzés minél előbb felismerésre kerüljön, és megfelelően kezeljék, megelőzve a szövődmények kialakulását. Ha bármilyen tünetet észlel, vagy fennáll a fertőzés gyanúja, fontos, hogy forduljon orvoshoz, aki megfelelő diagnózist tud felállítani, és megfelelő kezelést tud javasolni.

 

Összefoglalva tehát, a Trichomonas vaginalis egy protozoon, amely a hüvelyben és a húgycsőben élősködik. A fertőzés szexuális érintkezéssel terjed, és tünetei közé tartozik a viszketés, a fájdalom és a kényelmetlenség a nemi szervek területén, valamint a kellemetlen szagú hüvelyi folyás. A fertőzést orvosi vizsgálattal lehet diagnosztizálni, és az antibiotikumokkal történő kezelés hatékony. Ha a fertőzést nem kezelik, akkor számos szövődmény léphet fel, például húgyúti fertőzések, terhességi szövődmények és fokozott szexuális átviteli kockázat. A megelőzés érdekében ajánlott a védett szexuális életmód, a rendszeres orvosi vizsgálatok és a megfelelő higiéniai szokások betartása.