PCOS - Hogyan ismerjük fel, milyen kezelés lehetséges?

PCOS - Hogyan ismerjük fel, milyen kezelés lehetséges?

Utolsó módosítás:2023.09.26 11:37

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) napjaink gyakori betegsége, és sajnos egyre elterjedtebb, fiatal lányok sorait diagnosztizálják a PCOS kórképpel. A PCOS egy hormonokkal kapcsolatos betegség, amely a reproduktív években jelentkezik. Gyakorisága és szövődményei miatt rendkívül fontos a PCOS korai felismerése és kezelése. A korai diagnózis és kezelés, valamint a testsúlycsökkentés csökkentheti a hosszú távú szövődmények, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Cikkünkben éppen ezért a PCOS tüneteire, felismerésére fókuszálunk, és arra hogy milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, akinél diagnosztizálják a PCOS-t.  

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

PCOS-sel kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

Mit jelent a PCOS?

A PCOS, vagy teljes nevén a policisztás ovárium szindróma egy hormonokkal kapcsolatos betegség, amely a reproduktív években jelentkezik. A PCOS nem csupán nőgyógyászati vagy endokrinológiai kórkép, a hormonháztartás felborulása a teljes szervezetre hatással van. PCOS esetén a petefészek külső széle mentén sok kis folyadékzsák alakul ki. Ezeket cisztáknak nevezik. A kis folyadékkal teli ciszták éretlen petesejteket tartalmaznak, melyeket tüszőknek nevezünk. A tüszők nem bocsátanak ki rendszeresen petesejteket. A PCOS pontos oka ismeretlen. Valószínűleg számos tényező, köztük örökletes és környezeti faktorok együtt alakítják ki a PCOS betegséget.

Ezek között kiemelt szerepe van az inzulinrezisztenciának. Az inzulin a hasnyálmirigy által előállított hormon, mely arra serkenti a sejteket, hogy felvegyék és használják a cukrot, a szervezet elsődleges energiaforrását. Ha a sejtek ellenállóvá (rezisztenssé) válnak az inzulin hatásával szemben, akkor nem veszik fel a cukrot, és emiatt a cukorszint a vérben megemelkedhet. Ez arra késztetheti a szervezetet, hogy még több inzulint termeljen, hogy megpróbálja csökkenteni a vércukorszintet, ezáltal egy ördögi kör alakul ki.
A túl sok inzulin emellett arra késztetheti a szervezetet, hogy túl sok androgén férfihormont termeljen. A fokozott tesztoszteron termelés megborítja a reproduktív életkor női hormonális egyensúlyát, így problémák alakulhatnak ki PCOS-ben az ovulációval, a menstruációs ciklus szabályosságával és a teherbeeséssel. A fokozott androgén termelés emellet pattanásokat és fokozott szőrnövekedést is okozhat.

A PCOS kialakulásában szerepet játszhat az alacsony fokú gyulladás fennállása is. A kutatások azt mutatják, hogy a PCOS-ben szenvedő embereknél egyfajta hosszú távú, alacsony fokú gyulladás alakul ki, amely a policisztás petefészkeket androgének termelésére készteti. Ez hosszútávon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

Beágyazódási problémák- ezek lehetnek az okai

Beágyazódási problémák- ezek lehetnek az okai

A teherbeesés igen bonyolult és összetett folyamat, nem csoda, hogy megannyi probléma állhat az útjában. Ugyanis, amennyiben megtörtént a petesejt megtermékenyülése, még rá vár a beágyazódás, mely különböző állapotok miatt ...

Mik a PCOS fő tünetei?

Ahogy látható a PCOS egy bonyolult, a szervezet homeosztázisát, egyensúlyát több ponton is felborító betegség. Éppen ezért számos tünetet és szövődményt okoz a PCOS, melyek közül néhány igencsak kellemetlen. A PCOS tünetei gyakran az első menstruáció idején kezdődnek, de néha csak később mutatkoznak meg a PCOS tünetei. A reproduktív éveket meghatározza a termékenység, a menstruáció megléte – a PCOS első tünetei között éppen ezért a menstruáció kimaradása vagy a ciklus megváltozása szerepel. Emellett az is előfordulhat PCOS miatt, hogy túl sok az androgén nevű hormon a szervezetben.

A PCOS tünetei változóak. A PCOS diagnózisa akkor állítható fel, ha ezek közül legalább kettő jelentkezik:

 • Rendszertelen menstruáció: A kevés menstruáció vagy a nem rendszeres menstruáció a PCOS gyakori jele. Ugyanígy az is, ha a menstruáció több napig vagy tovább tart, mint az a menstruációra jellemző. Például előfordulhat, hogy évente kilencnél kevesebb menstruációja van a PCOS-es hölgynek. Ezek a menstruációk pedig 35 napnál nagyobb időközönként jelentkezhetnek.
 • Túl sok androgén: Az androgén hormon magas szintje férfiasabb küllemet eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a PCOS-ben szenvedő nők túlzott arc- és testszőrzet növekedést vehetnek észre magukon, sötét szőrszálakat. Ezt hirsutizmusnak nevezik. Emellett fokozott faggyútermelődés és súlyos pattanások is előfordulhatnak az arcon. Néha férfias kopaszodás is jelentkezhet. A PCOS ezen tünetei rendkívül zavaróak a nők számára, rengeteg kozmetikumot vásárolhatnak, hogy megpróbálják enyhíteni.
 • Policisztás petefészek: A PCOS esetén a petefészkek nagyobbak lehetnek. Sok éretlen petesejtet tartalmazó tüsző fejlődhet ki a petefészek széle körül, melyek ultrahangon láthatóak. Előfordulhat, hogy a petefészkek sem úgy működnek, ahogyan kellene, elmaradhat az ovuláció.PCOS- Hogyan ismerjük fel, milyen kezelés lehetséges?

Milyen egyéb tüneteket okozhat a PCOS?

A PCOS diagnózisa tehát a fent felsorolt három fő tünet alapján állítható fel, viszont emellett számos más tünete is lehet a PCOS-nak, melyeket itt ismertetünk. Ahogy írtuk a PCOS a szervezet egyensúlyát több helyen is megborítja, így változatos tüneteket mutat. A tünetek az idő előrehaladtával is változhatnak, valamint két nő között is. Nincsen két olyan nő, akinek teljesen egyformák lennének a PCOS tünetei.

Milyen szövődményeket okozhat a PCOS?

A PCOS időben történő felismerése különösen fontos, mert számos súlyos szövődményt okozhat. PCOS szövődményei közé tartozhatnak:

 • Meddőség
 • Terhességi cukorbetegség vagy terhességi magas vérnyomás
 • Vetélés vagy koraszülés
 • Nem alkoholos steatohepatitis
 • Metabolikus szindróma
 • 2-es típusú cukorbetegség vagy prediabétesz
 • Alvási apnoe
 • Depresszió, szorongás és étkezési zavarok
 • Endometriumrák
 • Az elhízás gyakran előfordul PCOS esetén, és súlyosbíthatja a rendellenesség szövődményeit

Hogyan kezelhető a PCOS?

Szerencsére a PCOS kezelésére számos lehetőség van. Ezek között elkülönítjük a gyógyszeres és a nem gyógyszeres, életmódbeli változtatásokat a PCOS terápiájaként. A PCOS kezelése az adott hölgy problémáira, az általa megélt tünetekre összpontosít. Ilyen lehet a meddőség, a hirsutizmus, a pattanások vagy az elhízás. A cél ezen tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése és az általános egészség, jóllét javítása. A hirsutizmus jól kezelhető szőrtelenítéssel, melyre számos lehetőség van krémek, borotválás, gyantázás formájában. Ezek azonban csak átmeneti megoldásként zsolgálnak, véglegeset a lézeres szőrtelenítés jelenthet. A pattanások kezelésére is számos lehetőség van, melyeket beszéljen meg bátran kezelőorvosával. Ő gyógyszereket, helyi krémeket vagy géleket is fel tud írni.

Milyen életmód javasolt PCOS esetén?

A PCOS terápiájának fontos része az életmódváltás. Orvosa javasolhat testsúlycsökkentést alacsony kalóriatartalmú étrenddel és mérsékelt testmozgással. Már a testsúlyának szerény csökkentése - például a testsúlya 5%-ának leadása - is javíthat a PCOS állapotán. A fogyás növelheti a PCOS kezelésére ajánlott gyógyszerek hatékonyságát, és segíthet a meddőségben. Az életmódváltás elemei a következők:

 • Maradjon egészséges testsúlyú! A fogyás csökkentheti az inzulin- és androgénszintet. Emellett helyreállíthatja a peteérést is. Konzultáljon az étrendről dietetikussal, aki segít a súlycsökkentési célok elérésében.
 • Korlátozza a szénhidrátokat! A magas szénhidráttartalmú ételek miatt magasabbra emelkedhet az inzulinszint. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az Ön PCOS-e esetén segít-e az alacsony szénhidráttartalmú diéta. Válasszon összetett szénhidrátokat, amelyek lassabban emelik a vércukorszintjét, ezek a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, a főtt száraz babban és borsóban találhatók.
 • Legyen aktív! A testmozgás segít csökkenteni a vércukorszintet. Ha PCOS-ben szenved, a napi aktivitás növelése akár csak 20-30 percre és a rendszeres testmozgás kezelheti vagy akár meg is előzheti az inzulinrezisztenciát. Az aktivitás segíthet abban is, hogy súlyát kordában tartsa, és elkerülje a cukorbetegség kialakulását.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető a PCOS?

A PCOS kezelésére számos - általában hormonális - készítmény érhető el. Beszéljen kezelőorvosával a PCOS tüneteiről, az Ön problémáiról, céljairól és az alapján tud majd legjobb gyógyszeres kezelést javasolni.

Rendszertelen menstruáció kezelése:

 • Kombinált fogamzásgátló tabletták: Az ösztrogént és progesztint is tartalmazó tabletták csökkentik az androgéntermelést és szabályozzák az ösztrogént. A hormonok szabályozása csökkentheti az endometriumrák kockázatát, és korrigálhatja a rendszertelen vérzést, a túlzott szőrnövekedést és a pattanásokat.
 • Progesztin terápia: A progesztin 1-2 havonta 10-14 napon át történő szedése szabályozhatja a menstruációját és védelmet nyújthat az endometriumrák ellen. Ez a progeszterinterápia nem javítja az androgénszintet, és nem akadályozza meg a terhességet. A csak progesztint tartalmazó minitabletta vagy a progesztint tartalmazó méhen belüli eszköz jobb választás, ha Ön is szeretné elkerülni a terhességet.

A peteérés elősegítése érdekében, hogy teherbe essen, a következő gyógyszerek segíthetnek:

 • Klomifen: Ezt a szájon át szedhető antiösztrogén gyógyszert a menstruációs ciklus első részében kell bevenni.
 • Letrozol: Eredetileg az emlőrák elleni gyógyszer a petefészkek serkentésére is hat.
 • Metformin: Ez a 2-es típusú cukorbetegségre adott gyógyszer javítja az inzulinrezisztenciát és csökkenti az inzulinszintet. Ha a klomifen használatával nem esik teherbe, kezelőorvosa javasolhatja a metformin hozzáadását, hogy segítse a peteérést.
 • Gonadotropinok: Ezeket a hormongyógyszereket injekció formájában adják be.

A túlzott szőrnövekedés csökkentésére vagy a pattanások javítására orvosa javasolhatja:

 • Fogamzásgátló tabletták: Ezek a tabletták csökkentik az androgéntermelést, amely túlzott szőrnövekedést és pattanásokat okozhat.
 • Spironolakton: Ez a gyógyszer blokkolja az androgén bőrre gyakorolt hatásait, beleértve a túlzott szőrnövekedést és a pattanásokat. A spironolakton születési rendellenességeket okozhat, ezért hatékony fogamzásgátlásra van szükség a gyógyszer szedése alatt.
 • Eflornitin: Ez a krém lassíthatja az arcszőrzet növekedését.

  Téma szakértője

  Dr. Lőrincz Ildikó

  szülész-nőgyógyász, endokrinológus