PCOS - Hogyan ismerjük fel, milyen kezelés lehetséges?

PCOS - Hogyan ismerjük fel, milyen kezelés lehetséges?

Módosítás:2023.09.26 11:37

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) napjaink gyakori betegsége, és sajnos egyre elterjedtebb, fiatal lányok sorait diagnosztizálják a PCOS kórképpel. A PCOS egy hormonokkal kapcsolatos betegség, amely a reproduktív években jelentkezik. Gyakorisága és szövődményei miatt rendkívül fontos a PCOS korai felismerése és kezelése. A korai diagnózis és kezelés, valamint a testsúlycsökkentés csökkentheti a hosszú távú szövődmények, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Cikkünkben éppen ezért a PCOS tüneteire, felismerésére fókuszálunk, és arra hogy milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, akinél diagnosztizálják a PCOS-t.  

Online Bejelentkezés

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

PCOS-sel kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

Mit jelent a PCOS?

A PCOS, vagy teljes nevén a policisztás ovárium szindróma egy hormonokkal kapcsolatos betegség, amely a reproduktív években jelentkezik. A PCOS nem csupán nőgyógyászati vagy endokrinológiai kórkép, a hormonháztartás felborulása a teljes szervezetre hatással van. PCOS esetén a petefészek külső széle mentén sok kis folyadékzsák alakul ki. Ezeket cisztáknak nevezik. A kis folyadékkal teli ciszták éretlen petesejteket tartalmaznak, melyeket tüszőknek nevezünk. A tüszők nem bocsátanak ki rendszeresen petesejteket. A PCOS pontos oka ismeretlen. Valószínűleg számos tényező, köztük örökletes és környezeti faktorok együtt alakítják ki a PCOS betegséget.

Ezek között kiemelt szerepe van az inzulinrezisztenciának. Az inzulin a hasnyálmirigy által előállított hormon, mely arra serkenti a sejteket, hogy felvegyék és használják a cukrot, a szervezet elsődleges energiaforrását. Ha a sejtek ellenállóvá (rezisztenssé) válnak az inzulin hatásával szemben, akkor nem veszik fel a cukrot, és emiatt a cukorszint a vérben megemelkedhet. Ez arra késztetheti a szervezetet, hogy még több inzulint termeljen, hogy megpróbálja csökkenteni a vércukorszintet, ezáltal egy ördögi kör alakul ki.
A túl sok inzulin emellett arra késztetheti a szervezetet, hogy túl sok androgén férfihormont termeljen. A fokozott tesztoszteron termelés megborítja a reproduktív életkor női hormonális egyensúlyát, így problémák alakulhatnak ki PCOS-ben az ovulációval, a menstruációs ciklus szabályosságával és a teherbeeséssel. A fokozott androgén termelés emellet pattanásokat és fokozott szőrnövekedést is okozhat.

A PCOS kialakulásában szerepet játszhat az alacsony fokú gyulladás fennállása is. A kutatások azt mutatják, hogy a PCOS-ben szenvedő embereknél egyfajta hosszú távú, alacsony fokú gyulladás alakul ki, amely a policisztás petefészkeket androgének termelésére készteti. Ez hosszútávon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Kapcsolódó cikkünk

A rendszeres önvizsgálat mellett az orvosi hozzáértés is elengedhetetlen a mell betegségeinek megelőzésében, és időben történő felismerésében

A rendszeres önvizsgálat mellett az orvosi hozzáértés is elengedhetetlen a mell betegségeinek megelőzésében, és időben történő felismerésében

Az emberek számára egyre fontosabb az egészséges életmód, ami nem is csoda, hiszen egy sor betegség kerülhető el általa. Nem is hinné mennyi, hiszen a rendszeres, de nem túlzásba vitt sport, és a megfelelő táplálkozás olyan betegségek ...

Mik a PCOS fő tünetei?

Ahogy látható a PCOS egy bonyolult, a szervezet homeosztázisát, egyensúlyát több ponton is felborító betegség. Éppen ezért számos tünetet és szövődményt okoz a PCOS, melyek közül néhány igencsak kellemetlen. A PCOS tünetei gyakran az első menstruáció idején kezdődnek, de néha csak később mutatkoznak meg a PCOS tünetei. A reproduktív éveket meghatározza a termékenység, a menstruáció megléte – a PCOS első tünetei között éppen ezért a menstruáció kimaradása vagy a ciklus megváltozása szerepel. Emellett az is előfordulhat PCOS miatt, hogy túl sok az androgén nevű hormon a szervezetben.

A PCOS tünetei változóak. A PCOS diagnózisa akkor állítható fel, ha ezek közül legalább kettő jelentkezik:

 • Rendszertelen menstruáció: A kevés menstruáció vagy a nem rendszeres menstruáció a PCOS gyakori jele. Ugyanígy az is, ha a menstruáció több napig vagy tovább tart, mint az a menstruációra jellemző. Például előfordulhat, hogy évente kilencnél kevesebb menstruációja van a PCOS-es hölgynek. Ezek a menstruációk pedig 35 napnál nagyobb időközönként jelentkezhetnek.
 • Túl sok androgén: Az androgén hormon magas szintje férfiasabb küllemet eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a PCOS-ben szenvedő nők túlzott arc- és testszőrzet növekedést vehetnek észre magukon, sötét szőrszálakat. Ezt hirsutizmusnak nevezik. Emellett fokozott faggyútermelődés és súlyos pattanások is előfordulhatnak az arcon. Néha férfias kopaszodás is jelentkezhet. A PCOS ezen tünetei rendkívül zavaróak a nők számára, rengeteg kozmetikumot vásárolhatnak, hogy megpróbálják enyhíteni.
 • Policisztás petefészek: A PCOS esetén a petefészkek nagyobbak lehetnek. Sok éretlen petesejtet tartalmazó tüsző fejlődhet ki a petefészek széle körül, melyek ultrahangon láthatóak. Előfordulhat, hogy a petefészkek sem úgy működnek, ahogyan kellene, elmaradhat az ovuláció.PCOS- Hogyan ismerjük fel, milyen kezelés lehetséges?

Milyen egyéb tüneteket okozhat a PCOS?

A PCOS diagnózisa tehát a fent felsorolt három fő tünet alapján állítható fel, viszont emellett számos más tünete is lehet a PCOS-nak, melyeket itt ismertetünk. Ahogy írtuk a PCOS a szervezet egyensúlyát több helyen is megborítja, így változatos tüneteket mutat. A tünetek az idő előrehaladtával is változhatnak, valamint két nő között is. Nincsen két olyan nő, akinek teljesen egyformák lennének a PCOS tünetei.

Milyen szövődményeket okozhat a PCOS?

A PCOS időben történő felismerése különösen fontos, mert számos súlyos szövődményt okozhat. PCOS szövődményei közé tartozhatnak:

 • Meddőség
 • Terhességi cukorbetegség vagy terhességi magas vérnyomás
 • Vetélés vagy koraszülés
 • Nem alkoholos steatohepatitis
 • Metabolikus szindróma
 • 2-es típusú cukorbetegség vagy prediabétesz
 • Alvási apnoe
 • Depresszió, szorongás és étkezési zavarok
 • Endometriumrák
 • Az elhízás gyakran előfordul PCOS esetén, és súlyosbíthatja a rendellenesség szövődményeit

Hogyan kezelhető a PCOS?

Szerencsére a PCOS kezelésére számos lehetőség van. Ezek között elkülönítjük a gyógyszeres és a nem gyógyszeres, életmódbeli változtatásokat a PCOS terápiájaként. A PCOS kezelése az adott hölgy problémáira, az általa megélt tünetekre összpontosít. Ilyen lehet a meddőség, a hirsutizmus, a pattanások vagy az elhízás. A cél ezen tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése és az általános egészség, jóllét javítása. A hirsutizmus jól kezelhető szőrtelenítéssel, melyre számos lehetőség van krémek, borotválás, gyantázás formájában. Ezek azonban csak átmeneti megoldásként zsolgálnak, véglegeset a lézeres szőrtelenítés jelenthet. A pattanások kezelésére is számos lehetőség van, melyeket beszéljen meg bátran kezelőorvosával. Ő gyógyszereket, helyi krémeket vagy géleket is fel tud írni.

Milyen életmód javasolt PCOS esetén?

A PCOS terápiájának fontos része az életmódváltás. Orvosa javasolhat testsúlycsökkentést alacsony kalóriatartalmú étrenddel és mérsékelt testmozgással. Már a testsúlyának szerény csökkentése - például a testsúlya 5%-ának leadása - is javíthat a PCOS állapotán. A fogyás növelheti a PCOS kezelésére ajánlott gyógyszerek hatékonyságát, és segíthet a meddőségben. Az életmódváltás elemei a következők:

 • Maradjon egészséges testsúlyú! A fogyás csökkentheti az inzulin- és androgénszintet. Emellett helyreállíthatja a peteérést is. Konzultáljon az étrendről dietetikussal, aki segít a súlycsökkentési célok elérésében.
 • Korlátozza a szénhidrátokat! A magas szénhidráttartalmú ételek miatt magasabbra emelkedhet az inzulinszint. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az Ön PCOS-e esetén segít-e az alacsony szénhidráttartalmú diéta. Válasszon összetett szénhidrátokat, amelyek lassabban emelik a vércukorszintjét, ezek a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, a főtt száraz babban és borsóban találhatók.
 • Legyen aktív! A testmozgás segít csökkenteni a vércukorszintet. Ha PCOS-ben szenved, a napi aktivitás növelése akár csak 20-30 percre és a rendszeres testmozgás kezelheti vagy akár meg is előzheti az inzulinrezisztenciát. Az aktivitás segíthet abban is, hogy súlyát kordában tartsa, és elkerülje a cukorbetegség kialakulását.

Milyen gyógyszerekkel kezelhető a PCOS?

A PCOS kezelésére számos - általában hormonális - készítmény érhető el. Beszéljen kezelőorvosával a PCOS tüneteiről, az Ön problémáiról, céljairól és az alapján tud majd legjobb gyógyszeres kezelést javasolni.

Rendszertelen menstruáció kezelése:

 • Kombinált fogamzásgátló tabletták: Az ösztrogént és progesztint is tartalmazó tabletták csökkentik az androgéntermelést és szabályozzák az ösztrogént. A hormonok szabályozása csökkentheti az endometriumrák kockázatát, és korrigálhatja a rendszertelen vérzést, a túlzott szőrnövekedést és a pattanásokat.
 • Progesztin terápia: A progesztin 1-2 havonta 10-14 napon át történő szedése szabályozhatja a menstruációját és védelmet nyújthat az endometriumrák ellen. Ez a progeszterinterápia nem javítja az androgénszintet, és nem akadályozza meg a terhességet. A csak progesztint tartalmazó minitabletta vagy a progesztint tartalmazó méhen belüli eszköz jobb választás, ha Ön is szeretné elkerülni a terhességet.

A peteérés elősegítése érdekében, hogy teherbe essen, a következő gyógyszerek segíthetnek:

 • Klomifen: Ezt a szájon át szedhető antiösztrogén gyógyszert a menstruációs ciklus első részében kell bevenni.
 • Letrozol: Eredetileg az emlőrák elleni gyógyszer a petefészkek serkentésére is hat.
 • Metformin: Ez a 2-es típusú cukorbetegségre adott gyógyszer javítja az inzulinrezisztenciát és csökkenti az inzulinszintet. Ha a klomifen használatával nem esik teherbe, kezelőorvosa javasolhatja a metformin hozzáadását, hogy segítse a peteérést.
 • Gonadotropinok: Ezeket a hormongyógyszereket injekció formájában adják be.

A túlzott szőrnövekedés csökkentésére vagy a pattanások javítására orvosa javasolhatja:

 • Fogamzásgátló tabletták: Ezek a tabletták csökkentik az androgéntermelést, amely túlzott szőrnövekedést és pattanásokat okozhat.
 • Spironolakton: Ez a gyógyszer blokkolja az androgén bőrre gyakorolt hatásait, beleértve a túlzott szőrnövekedést és a pattanásokat. A spironolakton születési rendellenességeket okozhat, ezért hatékony fogamzásgátlásra van szükség a gyógyszer szedése alatt.
 • Eflornitin: Ez a krém lassíthatja az arcszőrzet növekedését.

  Téma szakértője

  Dr. Lőrincz Ildikó

  szülész-nőgyógyász, endokrinológus