Tubanis 2 mg filmtabletta

Tubanis 2 mg filmtabletta

Módosítás:2023.06.07 13:18

Hatóanyag: dienogest

ATC-kód: G03DB08

Nyilvántartási szám: OGYI-T-23548

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.03.02-én frissült. Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon! Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Tubanis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tubanis az endometriózis (a méh belső felszínét borító szövet, a méhnyálkahártya elvándorlása következtében kialakuló, fájdalmas tünetegyüttes) kezelésére szolgáló készítmény. A Tubanis egy progesztogén típusú hormont, dienogesztet tartalmaz. 

A Tubanis laktózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Tubanis nátriumot tartalmaz.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

Hogyan kell szedni a Tubanis-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja felnőttek esetén napi 1 tabletta. A Tubanis-kezelést a havi ciklus bármelyik napján elkezdheti.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje a Tubanis-t, ha terhes vagy szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tubanis-t alkalmazóknál nem észlelték, hogy hatással lenne a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a hatások gyakoribbak a Tubanis szedésének elkezdését követő első hónapokban, és a kezelés folytatásakor rendszerint megszűnnek. Változást észlelhet még a menstruációs vérzésében, lehet például pecsételő jellegű vagy szabálytalan vérzés, illetve a menstruációs ciklusa teljesen meg is szűnhet.

 Gyakori mellékhatás:

  • testtömeg-növekedés,Tubanis gyógyszer az endometriózis kezelésére
  • depressziós hangulat, alvászavar, idegesség, a szexuális vágy csökkenése vagy hangulatváltozás,
  • fejfájás vagy migrén,
  • hányinger, hasi fájdalom, bélgázosság, a has felpuffadása vagy hányás,
  • faggyúmirigy-gyulladás vagy hajhullás,
  • hátfájás,
  • kellemetlen érzés az emlőkben, petefészekciszta vagy hőhullám,
  • méhvérzés/hüvelyi vérzés, beleértve a pecsételő jellegű vérzést is,
  • gyengeség vagy ingerültség

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Tubanis-t tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

A készítmény hatóanyaga a dienogeszt. Minden filmtabletta 2 mg dienogesztet tartalmaz.
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, povidon K-30, karboximetilkeményítő-nátrium (A típusú), magnézium-sztearát, hipromellóz (E464), hidroxipropilcellulóz (E463), talkum (E553b), hidrogénezett gyapotmagolaj, titán-dioxid (E171).

GYÁRTÓ:

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.