Idős kor

Idős kor

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2022.04.11 14:18

A női nem képviselői nehezebben viselik az idő múlását. Az időskorú nőknek a nagymamaság gyönyörű időszaka mellett szembe kell nézniük új nőgyógyászati problémák kezelésével és megoldásával.

Nőgyógyászati problémák

Menopauza

Amennyiben a változókor után egy évvel mégis jelentkezik vérzés, rögtön érdemes felkeresni a szakorvost, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben ez nem a lányság visszatérésének jele, hanem egyéb betegségek előjele lehet.

A menopauzáról többet itt olvashat >>

Inkontinencia

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, mely igen gyakran jelentkezik az idősebb korosztály életében. Becslések szerint a nők 40-60%-a érintett. Mivel ez egy elég intim terület, nagyon kevesen mernek ezzel orvoshoz fordulni, ellenben itt is elmondható, hogy a kezelés hatékonyságát javítja, hogy ha időben kezdik el.

Az inkontinenciáról többet itt olvashat >>

Hüvelyszárazság

A változó kort követően (egyes műtétek után is) a felborult hormonháztartás miatt az ösztrogéntermelés csökken, ami hüvelyszárazsághoz vezethet. Ez az állapot szerencsére hormonpótlással és/vagy intim lézeres kezeléssel kezelhető.

A hüvelyszárazságról többet itt olvashat >>

Onkológiai problémák

Nemi szerven észlelt elváltozás észlelésekor tünetek jelentkezése nélkül is érdemes rögtön felkeresni a szakorvost, a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Az onkológiai nőgyógyászatról többet itt olvashat >>

Méhsüllyedés

Méhsüllyedés esetén a méh a hüvelycsatornába süllyed. Prolapszusról (méh előreesésről) akkor beszélünk, hogyha a méh megjelenik a hüvelykimenetben. A tünetek jellemzőinek függvénye, hogy a két tényező közül melyik érvényesül.

A méhsüllyedésről többet itt olvashat >>

Egyéb változások

Bőrelváltozások és pszichés problémák esetén is kiemelt jelentőségű, hogy a páciens ne féljen beszélni a kellemetlenségekről, mert akkor a szakorvos mielőbb tud megoldást találni a felmerülő gondokra.

A hölgyek esetében 40 éves kor felett javasolt az kötelező szűrővizsgálatokon kívül az emlők rendszeres önvizsgálata, mammográfiája és ultrahang vizsgálata. Bizonyos esetekben aspirációs cytológiai mintavétel is javasolt.