Szifilisz

Szifilisz

Módosítás:2024.01.17 18:52

A szifilisz egy rejtélyes kórokozó által okozott, szexuális úton terjedő betegség, amely súlyos szövődményekhez vezethet, ha nem kezelik időben.

Mi az a szifilisz?

Szifilisz még mindig van Magyarországon?

A szifilisz kórokozója

A szifilisz stádiumai: Primer szifilisz

A szifilisz stádiumai: Szekunder szifilisz

A szifilisz stádiumai: Tercier szifilisz

Congenitalis szifilisz

Neuroszifilisz

A szifilisz átterjedhet a magzatra?

A szifilisz diagnózisa

A szifilisz terápiája

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai szifilisz esetén:

Mi az a szifilisz?

A szifilisz egy bakteriális eredetű szexuális úton terjedő fertőző betegség, melyet a Treponema pallidum nevű baktérium okoz. Ez a betegség többnyire közvetlen szexuális érintkezés útján terjed, például szexuális kapcsolat során, de terjedhet anyáról gyermekre terhesség vagy szülés során is.

Szifilisz még mindig van Magyarországon?

Igen, a szifilisz Magyarországon is jelen van, és továbbra is fontos a szexuális egészség megőrzésére irányuló intézkedések és az egészségügyi szűrések rendszeres elvégzése. A szifilisz és más szexuális úton terjedő fertőzések elleni védekezés érdekében a következőkre érdemes odafigyelni:

A szifilisz kórokozója

A szifilisz kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium. Ez a baktérium spirochéták csoportjába tartozik, ami egy speciális, csavar alakú sejttípusra utal.

A szifilisz elsődleges szakaszában, ahol a fertőzést még könnyen kezelni lehet, a baktérium a fertőzés helyén megjelenő seben keresztül jut be a szervezetbe. Ha a fertőzés nem kezelik, a baktérium tovább terjed a véráramban, és különböző szerveket és szöveteket is érinthet.

A szifilisz stádiumai: Primer szifilisz

A primer szifilisz, más néven ulcus durum vagy sanker, az elsődleges stádiuma a szifilisznek. Ez a szakasz jellemzően 1-3 héttel a fertőzés után következik be. A kórokozó, a Treponema pallidum baktérium, lokálisan, vagyis a fertőzés helyén szaporodik, ami egy kemény alapú, fájdalmatlan fekély kialakulásához vezet. A fekélyt sánkernek is nevezik.

Ez a fekély a fertőzés helyétől függően megjelenhet a nemi szerveken, a cervixen, a pharynxben (torokban) vagy az anus környékén is.  

Ez a fekély általában 2-6 hét alatt spontán gyógyulhat, de a baktérium továbbra is a szervezetben marad, és ha nem történik megfelelő kezelés, akkor kialakulnak a szifilisz további stádiumai

Kapcsolódó cikkünk

Gondok szex után, mi okozhatja?

Gondok szex után, mi okozhatja?

A szexuális együttlétek után olykor előfordulhatnak kellemetlen, fájdalmas tünetek, melyek akár betegségre is utalhatnak. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon melyek a leggyakoribb panaszok, ...
.

A szifilisz stádiumai: Szekunder szifilisz

Hónapokkal a szifilisz fertőzés után a betegség generalizálódik, vagyis testszerte terjed. Ebben a másodlagos szifilisz stádiumában megjelennek a bőr- és nyálkahártya-kiütések, melyek maculopapularis típusúak. Ezen kiütések kiterjednek a testszerte, beleértve a tenyereket és a talpakat is. A betegség ezen szakaszában a magas láz is kísérheti a tüneteket.

Az anogenitalis condyloma, más néven condyloma lata, szintén megjelenhet, ami a nemi szervek környékén jelentkező bőrelváltozásokat takarja. Ezek a bőrelváltozások igen fertőzőek lehetnek, ugyanakkor spontán gyógyulhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a másodlagos szifilisz tünetei 1-2 év után akár maguktól is elmúlhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen eltűnt.

A szifilisz latens szakaszában, ami lehet rövid vagy hosszú távú, a betegség tünetmentes lehet, de a baktérium továbbra is jelen van a szervezetben. Ezen latens időszak után, idővel, a tünetek újra megjelenhetnek, vagy a betegség látensen perzisztálhat évekig. Fontos az időben történő kezelés, mivel a megfelelő antibiotikumokkal a szifilisz sikeresen gyógyítható, különösen a korai szakaszokban.

A szifilisz stádiumai: Tercier szifilisz:

A tercier szifilisz a betegség harmadlagos stádiuma, és évekkel a fertőződés után, általában 3-30 évvel később jelentkezhet, főként azoknál a betegeknél, akiknél a spirochéták látensenSzifilisz perzisztáltak. Ebben a stádiumban a betegség tovább mélyül és komplex szövődményeket okozhat.

Jellemző a tercier szifiliszre:

 • Gumma képződés: Ez a jellegzetes szöveti elváltozás jelentkezik, és a test szinte bármely részét érintheti. A gumma olyan granulomatózus elváltozás, amely idővel hegesedik, és a szervezetben károsodást okozhat.
 • Cardiovascularis károsodás: A tercier szifilisz súlyos szövődményeket okozhat a cardiovascularis rendszerben. Ide tartozik az aortaaneurysma, ami a verőér kóros kitágulása, és akár az elváltozások miatt bekövetkező rupturához vezethet. Emellett más cardiovascularis problémák is előfordulhatnak, például aortitis és endarteritis obliterans.
 • Idegi szövődmények = Neuroszifilisz: A tercier szifilisz a központi idegrendszerre is hatással lehet. Ide tartoznak:
  • Tabes dorsalis: A hátsó gerincvelő kötegek degenerációja, amely neurológiai tünetekhez vezethet, például a kakasjárás jellegzetes járásmintájához.
  • Paralysis progressiva: A neurológiai problémák súlyosabb formája, beleértve az encephalopathiát is.
  • Dementia: Idegrendszeri károsodások, amelyek demenciához vezethetnek.
  • N. opticus degeneráció: A látóideg degenerációja, amely látásproblémákat okozhat.

Congenitalis szifilisz

A congenitalis szifilisz olyan állapot, amikor a szifilisz kórokozója, a Treponema pallidum, transplacentalisan, azaz az anya és a magzat közötti méhlepényen keresztül jut a magzatba. Ennek következményei lehetnek:

 • Elhalás vagy halva születés: A súlyosabb esetekben a magzat elhalhat, és a terhesség megszakadhat, vagy halottan születhet.
 • Későbbi megjelenésű tünetek: Ha a magzat élve születik, a tünetek évekkel később jelentkezhetnek.
 • Elváltozások a születéskor: A gyermek elváltozásokkal születhet, és különböző tüneteket mutathat, például:
  • Interstitialis keratitis: A szaruhártya gyulladása.
  • Hutchinson-metszőfogak: Az előfogak méretének és formájának elváltozása, melyek kisebbek és deformáltabbak lehetnek, meredek oldalakkal és középen behúzódással.
  • Nyeregorr, periostitis (csonthártyagyulladás), süketség: További tünetek, amelyek a szervezet különböző részeit érinthetik.

A congenitalis szifilisz kockázata csökkenthető, ha a terhes nőt, akinek szifilisz fertőzése van, penicillin G antibiotikummal kezelik. A megelőző kezelés fontos a szifilisz további terjedésének és a csecsemő számára potenciálisan súlyos szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében.

Neuroszifilisz

A neuroszifilisz olyan állapot, amikor a Treponema pallidum a szervezet idegrendszeri szöveteibe terjed. A neuroszifilisz gyakran fejfájással és szédüléssel jár, melyek az egyéb neurológiai tünetek közé tartoznak. A neuroszifilisz a szifilisz bármely stádiumában megjelenhet!

A szifilisz átterjedhet a magzatra?

Igen, a szifilisz átterjedhet a terhes nőről a magzatra, különösen az elsődleges vagy másodlagos stádiumban. A fertőzés transplacentális úton történik, azaz a baktériumok átjuthatnak a méhlepényen, és elérhetik a magzatot. Ebben az esetben beszélünk congenitalis szifiliszről.

A szifilisz diagnózisa

A szifilisz diagnózisát általában klinikai tünetek, laboratóriumi tesztek és szűrések segítségével állapítják meg. A pontos diagnózisnak fontos szerepe van a megfelelő kezelés elindításában és a fertőzés további terjedésének megakadályozásában.

 • Fizikális vizsgálat: Az orvos az esetleges tünetek alapján (például ulcus durum, bőrkiütések) és az anamnézis (beteg előzményei) alapján felméri a szifilisz gyanúját.
 • Laboratóriumi tesztek:
  • Vérminták (VDRL, RPR): A vérben a szifilisz elleni antitestek jelenlétét mutatja. Ez a teszt segíthet a fertőzés kimutatásában, de nem specifikus a szifiliszre, így más vizsgálatok is szükségesek.
  • Treponema pallidum tesztek (TP-PA, FTA-ABS): Specifikusabb tesztek, amelyek megerősítik a szifilisz diagnózisát.
 • Szűrővizsgálatok:
  • Molekuláris tesztek: PCR (polimeráz láncreakció) alkalmazható a Treponema pallidum baktériumok kimutatására.
  • Primer sánker vagy bőrkiütés mintavétele és vizsgálata: Mikroszkópos vizsgálat segíthet a baktériumok azonosításában.
 • Cerebrospinalis folyadék vizsgálata: Ha a neuroszifilisz gyanúja merül fel, akkor a cerebrospinalis folyadék (agy- és gerincvelői folyadék) elemzése is szükséges lehet.

A szifilisz terápiája

A szifilisz kezelése antibiotikumokkal történik, és a megfelelő kezelés elengedhetetlen a fertőzés teljes gyógyításához. A kezelés típusa és időtartama a szifilisz stádiumától függ. A leggyakrabban alkalmazott antibiotikum a penicillin,jelenleg nem ismert a panicillinnek ellenálló szifilisz törzs.

 • Primer és másodlagos szifilisz:
  • Általában a penicillin G intramuszkuláris injekciója a preferált kezelési mód.
  • Alternatív antibiotikumok is alkalmazhatók, például doxiciklin vagy ceftriaxon.
 • Harmadlagos szifilisz és neuroszifilisz:
  • Penicillin G magasabb dózisban intramuszkulárisan, és lehet, hogy hosszabb kezelési időtartamra is szükség van.
  • Az intravénás penicillin G adása jöhet szóba a neuroszifilisz kezelésében.
 • Terhességi szifilisz:
  • Terhes nőknél a penicillin G a választandó antibiotikum, mivel biztonságosan alkalmazható a terhesség alatt.
  • Esetleges allergia esetén az orvos más alternatív antibiotikumokat is mérlegelhet.
 • Congenitalis szifilisz:
  • A megelőzés érdekében fontos, hogy a terhes nők szifilisz-fertőzését időben kezeljék.
  • A csecsemők esetében is a penicillin G az elsődleges választás, és a kezelés típusa és időtartama az eset súlyosságától függ.

Fontos kiemelni, hogy a szifilisz kezelése orvosi felügyelet mellett történik. A kezelést követően a pácienseket rendszeresen ellenőrzik a teljes gyógyulás biztosítása érdekében.