Candida fertőzés

Candida fertőzés

Módosítás:2023.04.30 22:44

A Candida egy gomba, amely a Candida albicans nevet viseli, és az emberi test természetes baktériumflórájának része. Azonban bizonyos körülmények között, például ha az immunrendszer legyengül, vagy a baktériumok és gombák egyensúlya megbomlik, a Candida elszaporodhat, és fertőzést okozhat. A Candida fertőzés bármely részét érintheti a testnek, például a bőrt, a szájat, az emésztőrendszert és a nemi szerveket egyaránt. A Candida fertőzés leggyakoribb tünetei közé tartozik a viszketés, a duzzanat, a fájdalom és a kivörösödés. A Candida fertőzést általában gyógyszerekkel lehet kezelni, mint például az antimikotikumok (gombaellenes szerek), valamint az életmódbeli változtatásokkal, például az egészséges étrenddel és a stressz csökkentésével.

Mi az a hüvelyi Candida fertőzés?

Mi az oka a hüvelyi Candida fertőzésnek?

Candida fertőzés tünetei.

Candida fertőzés diagnózisa

Candida fertőzés kezelése

Nem kezelt Candida fertőzés szövődménye

A Candida fertőzés átadható a partnernek?

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai Candida fertőzés esetén:

Mi az a hüvelyi Candida fertőzés?

A hüvelyi Candida fertőzés (vagy candidiasis) a Candida albicans gomba túlzott növekedése által okozott fertőzés a női nemi szervekben. A Candida albicans a hüvelyben is a természetes mikrobiális közösség tagja, azonban bizonyos tényezők hatására, mint például a hormonális változások, antibiotikumok, stressz, cukorbetegség, terhesség vagy immunszuppresszív kezelés, a gomba túlzottan szaporodhat és fertőzést okozhat. A hüvelyi candidiasis tünetei közé tartozhat a viszketés, a kivörösödés, a fájdalom és az égő érzés, valamint hüvelyi folyás is előfordulhat. A kezelés általában az antimikotikumok (pl. krémek, kúpok, tabletta formájában) használatát jelenti, de fontos emellett az alapbetegség kezelése is. Az egészséges életmód, például a helyes táplálkozás és a stressz csökkentése is segíthet a Candida fertőzés megelőzésében.

Mi az oka a hüvelyi Candida fertőzésnek?

A Candida fertőzés kialakulásának több oka is lehet, és gyakran több tényező is összejátszik a kialakulásában.

Egyik leggyakoribb ok az antibiotikumok használata, amelyek nemcsak a kórokozó baktériumokat,de a hasznos baktériumokat is elpusztíthatják. Ha az egyensúly felborul, a Candida gomba elszaporodhat és fertőzést okozhat. Az immunrendszer gyengülése, a hormonális változások (például terhesség, menopauza, ovuláció), a cukorbetegség, valamint a szteroidok és immunszuppresszáns gyógyszerek is hajlamosítanak a Candida fertőzésre.

Az antibiotikumok azért okozhatnak Candida fertőzést, mert azok a kórokozó baktériumok mellett a hasznos baktériumokat is elpusztítják, amelyek segítenek megakadályozni a Candida gomba túlzott szaporodását. A cukorbetegség azért hajlamosít a Candida fertőzésre, mert a magas vércukorszint elősegíti a Candida gomba szaporodását. A terhesség alatt a hormonális változások, valamint a testi változások miatt növekszik a Candida fertőzés kialakulásának kockázata. Az immunszuppresszív kezelések, például a kemoterápia, az HIV-fertőzés vagy az autoimmun betegségek kezelése, csökkenthetik az immunrendszer aktivitását, amely megnehezíti a Candida gomba elleni küzdelmet.

Az egészséges életmód és a higiéniai szabályok betartása, például a rendszeres mosakodás és a higiénikus szexuális életmód, segíthet megelőzni a hüvelyi Candida fertőzés kialakulását. Ha azonban már kialakult a Candida fertőzés, az orvos általában antimikotikus krémek, kúpok vagy tabletták alkalmazását javasolja a fertőzés kezelésére

Candida fertőzés tünetei

A hüvelyi candidiazisnak vagy Candida fertőzésnek a leggyakoribb tünetei a következők:

 • Viszketés és égő érzés a hüvely környékén és belsejében: A hüvelyi Candida fertőzés leggyakoribb tünete a viszketés és égő érzés a hüvely környékén és belső területein. Ez a tünet azért jelentkezik, mert a Candida albicans élesztőgomba irritálja a hüvelyi nyálkahártyát, és kiválasztja azokat az anyagokat, amelyek stimulálják a bőr és a nyálkahártyák érzékeny idegvégződéseit.
 • Fehér, túrószerű, szagtalan váladék a hüvelyből: A hüvelyi Candida fertőzés másik jellemző tünete a hüvelyből származó fehér, túrószerű, szagtalan váladék. Ez a váladék azért jelenik meg, mert a Candida albicans élesztőgomba túlságosan elszaporodik a hüvelyben, és  válaszreakcióként ilyen típusú váladékot termelődik.
 • Fájdalmas közösülés: A hüvelyi candidiasis okozta viszketés és irritáció miatt a közösülés fájdalmassá válhat. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha a hüvely nyálkahártyája duzzadt és érzékeny a fertőzés miatt.
 • Fájdalom és égő érzés a vizeletürítés közben: A húgycső és a hüvely közelsége miatt a Candida albicans szintén irritálhatja a húgycsövet, és fájdalmat vagy égő érzést okozhat vizeletürítés közben.
 • Vörös, duzzadt kisajkak: A hüvelyi Candida fertőzés hatására a hüvelyajkak vörösek és duzzadtak lehetnek. Ez a tünet azért fordul elő, mert a fertőzés miatt az immunrendszer gyulladásos válaszreakciót indít el, amely duzzanatot és bőrpírt okoz a hüvely környékén.
 • Általános kellemetlen érzés, fáradtság, fejfájás: Néhány nő általános kellemetlen érzést, fáradtságot és fejfájást tapasztalhat a hüvelyi Candida fertőzés miatt. Ez a tünet a fertőzés okozta stressz és kényelmetlenség miatt lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek súlyossága változó lehet, és azok idővel romolhatnak vagy javulhatnak. Néhány nőnek csak enyhe tünetei vannak, míg mások súlyos viszketésről és égő érzésről számolnak be. Ha bármelyik tünetet tapasztalja, fontos, hogy orvoshoz forduljon a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

A két leggyakoribb hüvelyi fertőzés, azok okai, és kezelési lehetőségeik

A két leggyakoribb hüvelyi fertőzés, azok okai, és kezelési lehetőségeik

A női hüvely egy érzékeny egyensúlyú szerv, mely odafigyelést és megfelelő gondoskodást igényel. Sem a túlzásba vitt tisztálkodás, sem pedig az elhanyagolt higiénia nem tesz jót, hiszen ha így tesz, akkor szinte biztosan számolnia kell a fellépő ...

Candida fertőzés diagnózisa

A hüvelyi Candida fertőzést a nőgyógyászati vizsgálat és a laboratóriumi vizsgálatok segítségével lehet diagnosztizálni. A diagnózis az alábbi módszerek egyike vagy kombinációja alapján történhet:

 • Nőgyógyászati vizsgálat: A nőgyógyász megvizsgálja a nemi szervet, beleértve a hüvelyt és a méhnyakot. A Candida fertőzés tüneteit, például a fehér, túrószerű váladékot, a vörös, duzzadt kisajkakat és a hüvely körüli viszketést is ellenőrzi.
 • Kenetvizsgálat: A nőgyógyász egy vattapálcával vesz egy mintát a hüvelyből, majd a mintát laboratóriumban vizsgálják meg. A kenetvizsgálat során a laboratóriumi szakember megvizsgálja a mintát, hogy jelen van-e a Candida albicans élesztőgomba, és megállapítja, hogy azok mennyisége normális vagy magasabb-e a szokásosnál.
 • Vérteszt: Ritkán előfordul, hogy vérvizsgálatot kérnek, hogy megállapítsák a Candida fertőzés jelenlétét, de ez általában csak akkor fordul elő, ha a fertőzés a szervezet más területeit is érinti.
 • Hüvelyi pH-teszt: A hüvely pH-ja megnőhet a Candida fertőzés miatt. A nőgyógyász egy pH-papírt helyez a hüvelybe, hogy megmérje a hüvelyi pH-t. A hüvely normál pH-ja savas környezet, de a Candida albicans által okozott fertőzés növelheti a pH-t.

A diagnózis fontos, mert más nemi fertőzések vagy betegségek is hasonló tünetekkel járhatnak, mint a Candida fertőzés. Ezért fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, illetve tünetek esetén a nőgyógyászt azonnal felkeresni.

Candida fertőzés kezelése

A Candida fertőzés kezelése általában helyi vagy szisztémás gyógyszerekkel történik, a fertőzés súlyosságától és kiterjedésétől függően. Az orvos a beteg tünetei és kórelőzménye alapján dönti el, hogy milyen kezelést javasol.

A helyi kezelések általában vény nélkül kapható kenőcsöket, kúpokat vagy krémeket tartalmaznak, amelyeket a beteg hüvelyébe kell helyezni. Ezek az antifungális szerek az élesztőgombák sejtmembránjába hatolnak be, többek között a Candida albicans-éba is, és megakadályozzák a gomba növekedését és szaporodását. Az antifungális készítmények közül a klotrimazol, mikonazol, terbinafin és a flukonazol a leggyakrabban használtak.

A szisztémás kezelések általában orális tablettákat vagy kapszulákat tartalmaznak, amelyekbe antifungális hatóanyagok vannak beépítve. Ezek az antifungális gyógyszerek közvetlenül a véráramba kerülnek, és hatékonyan elpusztítják a Candida gombákat, amelyek a test különböző részein találhatók. A szisztémás antifungális gyógyszerek közé tartoznak a flukonazol, az itrakonazol és a ketokonazol.

A Candida fertőzés megelőzése érdekében javasolt az egészséges életmód kialakítása. Ide tartozik az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az immunrendszer erősítése, amely segíthet megakadályozni a Candida fertőzések kialakulását. Továbbá javasolt a higiéniai szabályok betartása, például a napi hüvelyi mosakodás, a tamponok és betétek rendszeres cseréje, valamint a higiénikus szexuális gyakorlatok alkalmazása.

Nem kezelt Candida fertőzés szövődménye

Ha a Candida fertőzést nem kezelik megfelelően, akkor súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki. Ilyen szövődmény lehet:

 • Visszatérő fertőzések: Ha a Candida fertőzést nem kezelik hatékonyan, akkor az visszatérővé válhat, és idővel súlyosabb tüneteket okozhat.
 • Vulvovaginalis atrophia: Ez a folyamat a menopauza idején történik, amikor a nők hüvelyének fala vékonyabbá válik és elveszíti rugalmasságát. Ez megnehezíti a hüvelyi fertőzések kezelését, mert a hüvelyfalak vékonyabbak és könnyebben megsérülnek.
 • Baktériumok túlszaporodása: A Candida fertőzés kezeletlenül hagyása baktériumok túlszaporodásához vezethet a hüvelyben, ami másik típusú fertőzéseket okozhat.
 • Húgyúti fertőzések: A hüvelyi Candida fertőzés súlyosabb esetben a húgyhólyagba terjedhet, és húgyúti fertőzést okozhat.
 • Terhességi szövődmények: A terhes nők, akiknél hüvelyi Candida fertőzés alakul ki, fokozott kockázatot jelentenek a koraszülésre és a magzati fejlődési rendellenességekre.
 • Allergiás reakciók: Az érintettek bizonyos esetekben allergiás reakciókat is tapasztalhatnak az élesztőgomba okozta irritáció miatt.

Ezért fontos, hogy a Candida fertőzést időben felismerjék és hatékonyan kezeljék, hogy megelőzzék a szövődmények kialakulását. Ha bármilyen tünetet tapasztal, javasolt az orvossal konzultálni, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

A Candida fertőzés átadható a partnernek?

A hüvelyi candidiázis nem szexuális úton terjedő betegség, így általában nem adható át a partnernek. Azonban a férfiak is hordozhatják a Candida élesztőgombát az intim területeken, és bár nem feltétlenül okoznak tüneteket, továbbra is képesek a fertőzés terjesztésére.

Ha a partnerben Candida gomba van jelen az intim területen, akkor lehetséges, hogy a szexuális tevékenység során a nő hüvelyébe kerülhet és fertőzést okozhat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Candida fertőzés nem minden esetben szexuális úton terjed, és más tényezők is hozzájárulnak a fertőzés kialakulásához.

A Candida fertőzés megelőzése érdekében javasolt a megfelelő higiéniai szokások betartása, az egészséges életmód fenntartása, a cukor- és szénhidráttartalmú ételek csökkentése az étrendben, a megfelelő antibiotikum-használat és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok és terápia, ha szükséges. Ha azonban bármilyen tünetet tapasztal, javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

 

Tehát, a hüvelyi candidiázis egy igen gyakori fertőzés, amelyet a Candida albicans okoz. A gomba természetesen megtalálható a nők hüvelyében, de bizonyos tényezők, mint például a stressz, az antibiotikumok, a terhesség, a cukorbetegség vagy a gyengült immunrendszer, hozzájárulhatnak a Candida gomba túlzott elszaporodásához és a fertőzés kialakulásához.