Activelle filmtabletta

Activelle filmtabletta

Utolsó módosítás:2023.06.07 15:15

Hatóanyag: norethisterone; estradiol

ATC-kód: G03FA01

Nyilvántartási szám: OGYI-T-07031

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2023.06.07-én frissült. Az esetleges változásokról az OGYÉI oldalán tájékozódjon! Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer az Activelle és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Activelle folyamatos-kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer. Kétféle női hormont tartalmaz, egy ösztrogént és egy progesztagént. Az Activelle azoknak a posztmenopauzában (változókorban) levő nőknek való, akiknél az utolsó menstruáció óta legalább 1 év telt el.

Az Activelle filmtablettát az alábbi esetekben alkalmazzák:

  • A változó kor után fellépő tünetek enyhítésére: A változó kor (menopauza) során a női szervezet által termelt ösztrogén mennyisége csökken. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az arc, a nyak és a mellkas kimelegedése („hőhullámok”). Az Activelle enyhíti ezeket a menopauza után jelentkező a tüneteket.
  • A csontvesztés (oszteoporózis) megelőzése: A változó kor (menopauza) után némely nőnél a csontok törékennyé válhatnak (oszteoporózis).

Az Activelle tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni az Activelle filmtablettát.

Hogyan kell szedni az Activelle filmtablettát?

A gyógyszert mindig a gyógyszerésze, kezelőorvosa vagy egy egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyógyszerészét vagy kezelőorvosát. 

Terhesség és szoptatás

Az Activelle kizárólag a változó koron már túllévő (posztmenopauzában lévő) nők kezelésére való. Ha terhes lesz, hagyja abba az Activelle szedését és forduljon kezelőorvosához.

Gyakori mellékhatások ActivelleA készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Activelle filmtablettának nincs olyan ismert hatása, ami befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatás:

  • hüvelygyulladás

  • gombás hüvelyfertőzés

  • fejfájás, migrén kailakulása

  • depresszió (lehangoltság) kialakulása, vagy a fennálló depresszió rosszabbodása

  • émelygés, hányinger

  • az emlő megnagyobbodása vagy feldagadása

  • hátfájás

  • testsúlynövekedés

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell az Activelle filmtablettát tárolni?

Hűtőszekrényben nem tárolható! A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

A készítmény hatóanyagai az 1 mg ösztradiol (ösztradiol-hemihidrát formájában) és a 0,5 mg noretiszteron-acetát.
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (37 mg), kukoricakeményítő, kopovidon, talkum és magnézium-sztearát, hipromellóz, glicerin-triacetát, talkum.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Novo Nordisk A/S
Novo Allé
DK-2880 Bagsværd,
Dánia