Meddőség kezelése

Meddőség kezelése

Módosítás:2022.04.11 14:08

Meddőségnek nevezzük azt, amikor fogamzásgátlást mellőzve, rendszeres szexuális élet mellett sem jön létre terhesség egy évnél hosszabb idő után sem. A meddőség a legtöbb esetben azonban csak állapot, ami kisebb terápiával megszűntethető és a hormonháztartás és termékenység helyreállítható. Becslések alapján minden ötödik pár találkozik a meddőség problémájával.

 

A primer meddőség azt jelenti, hogy még nem volt korábban terhesség. A másodlagos meddőség alatt egy vagy két terhességet követő terméketlenséget értjük. Az esetek mintegy 40%-ában az ok a férfiban keresendő, mert többnyire nem kielégítő a sperma termelődése. Az esetek másik 40%-ában az ok a nőben van, a maradék 20%-ban pedig a tényezők kombinációja mindkettőjük részéről megállapítható


A női terméketlenség leggyakoribb okai
termétlenség kezelése

  • petevezeték elzáródás, károsodás
  • endometriózis
  • peteérési rendellenesség
  • megemelkedett prolaktin szint
  • policisztás ovárium szindróma 
  • korai menopauza
  • jóindulatú méhüregi kinövés
  • kismedencei összenövések
  • helyi gyulladás
  • immunreakció - a női szervezet antitestet termel a férfi spermiuma ellen

Számos gyógyszer is veszélyeztetheti a fogamzóképességet. Hormonok, antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő szerek akadályozhatják az embrió beágyazódását. A fájdalomcsillapítók mint, az aszpirin és az ibuprofen szedése a menstruációs ciklus közepén gátolja a peteérést, ahogyan az antidepresszánsok, hallucinogének és az alkohol is. 

A női fogamzásképtelenség kivizsgálása

A fogamzás útjában számos hormonális ok és mechanikus okok is állhatnak. A nőgyógyász szakorvosunk minden esetben egyéni kórtörténet áttekintésével és kikérdezéssel kezdi a probléma kivizsgálását. A nőgyógyászati kivizsgálás mellett, szükség lehet endokrinológiai, immunológiai, belgyógyászati, és egyéb irányú vizsgálatokra, hogy a meddőség oki kezelése megvalósulhasson. A meddőség sok esetben csak egy piciny hormonegyensúlyi eltolódáson vagy egy jól kezelhető enyhébb elváltozáson múlik.

Terápiás lehetőségek sikertelen fogantatás esetén

A sikertelen fogantatásnak szerteágazó lehetséges okainak felkutatása után, az oki problémát kezeljük. A meddőség, mint a fogamzás létrejöttének hiánya a gátló körülmény kikezelésével vagy megszűntetésével együtt szűnhet meg - októl függően a PCOS kezelésével, a hormonegyensúly helyreállításával, vagy épp a mechanikai akadályok szakorvosi rendbetételével. Bizonyos esetekben a fizikai akadályok mellett pszichikai gátak is elősegítik a meddőséget.