Gombás fertőzések

Gombás fertőzések

Módosítás:2023.05.24 08:38

Vannak olyan kellemetlen betegségek, melyekkel szinte minden nő találkozik élete során. Ilyenek a nőgyógyászati gombás fertőzések is, amikről gyakoriságuk ellenére igen keveset tudnak az emberek.

Gombás fertőzések - Tartalom

Mik azok a gombás fertőzések?

Gombás fertőzések tünetei

Gombás fertőzések okai

Gombás fertőzések diagnózisa

Gombás fertőzések kezelése

Gombás fertőzések lehetséges szövődményei

Gombás fertőzések megelőzése

Gombás fertőzésekkel kapcsolatos szolgáltatásaink

Mik azok a gombás fertőzések?

A gombás fertőzések olyan betegségek, amelyeket gombák okoznak. Ezek a gombák bármelyik testrészünket megtámadhatják, de leggyakrabban a bőrt, a körömágyat, a hüvelyt és a szájüreget érintik. A gombák a testünkön élő baktériumokkal és egyéb mikroorganizmusokkal együtt alkotják a bőr és a nyálkahártyák természetes mikrobiomját, azonban bizonyos körülmények között elszaporodhatnak és fertőzést okozhatnak.

A gombás fertőzések tünetei általában viszketés, égő érzés, vörösség, pikkelysöprűség, repedezettség és duzzanat. Az egyes gombafajtáknak megfelelő kezelésre van szükség, amely lehet krém, tabletta vagy hüvelykúp formájában alkalmazott gyógyszeres kezelés. Fontos megjegyezni, hogy a gombás fertőzések rendkívül fertőző képesek és könnyen terjednek, ezért fontosak a megelőző egészségügyi intézkedések, például a megfelelő higiéniai szokások és a körültekintő szexuális életvitel betartása.

Gombás fertőzések tünetei

A gombás fertőzések tünetei változóak lehetnek a fertőzés típusától és az érintett testrésztől függően. Általánosságban a gombás fertőzések tünetei a következők lehetnek:

 • Viszketés, égő érzés, bizsergés, szúrás vagy fájdalom az érintett területen.
 • Vörösség, duzzanat, bőrpír vagy kiütések a bőrön.
 • Pikkelysöprűség, hámlás vagy repedezettség a bőrön.
 • Hólyagok, pustulák vagy fekélyek az érintett területen.
 • A köröm megbetegedése esetén vastagság, deformáció, színváltozás, morzsolódás vagy leválás tapasztalható.

A gombás fertőzések különösen akkor alakulnak ki, ha a bőr vagy a nyálkahártyák nedves, meleg környezetben vannak, ami kedvez az ilyen típusú gombák szaporodásának. A leggyakoribb gombafertőzések a bőrön, a körömágyban, a hüvelyben, a szájüregben és a bélrendszerben fordulnak elő. 

A nőgyógyászati gombás fertőzések, vagy más néven hüvelyi candidiasis, a hüvelyben jelen lévő gombák túlszaporodásának eredménye. A Candida albicans nevű gomba általában a bőrön és a nyálkahártyákon él, és csak bizonyos körülmények között okoz fertőzést.

A nőgyógyászati gombás fertőzések tünetei a következők lehetnek:

 • Viszketés, égő érzés és irritáció a hüvely környékén és a külső nemi szerveken.
 • Fehér, túrószerű, szagtalan váladék a hüvelyből.
 • Vörösség és duzzanat a hüvely körül.
 • Hüvelyfolyás.
 • Fájdalmas vizelés és szexuális együttlét.

Ezek a tünetek általában enyhék és nem jelentenek súlyos problémát. Azonban, ha a tünetek súlyosbodnak, vagy ismétlődő fertőzések jelentkeznek, akkor javasolt a mihamarabbi orvosi vizsgálat, mivel más betegségek is hasonló tüneteket okozhatnak.

Ha gombás fertőzésre gyanakszik, fontos, hogy forduljon orvoshoz, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

Gombás fertőzések okai

A nőgyógyászati gombás fertőzéseket a Candida nevű gomba okozza, amely általában a hüvely természetes mikrobiomjának része. Azonban bizonyos tényezők hatására ez a gomba elszaporodhat és gombás fertőzést okozhat. A Candida gomba fertőzés leggyakoribb okai:

Antibiotikumok használata: Az antibiotikumok elpusztíthatják a hüvelyben található hasznos, "jó" baktériumokat, ami növeli a Candida gomba túlzott elszaporodásának kockázatát.

Hormonális változások: A menstruációs ciklus során bekövetkező hormonális változások vagy a terhesség alatt a magasabb ösztrogénszint is hozzájárulhat a Candida gomba túlzott növekedéséhez.

Gyengült immunrendszer: A gyengült immunrendszer növeli a Candida gomba elszaporodásának kockázatát.

Cukorbetegség: A magas vércukorszint a Candida gomba növekedését serkentheti, illetve a cukorbetegség egy gyengült immunrendszert is eredményez, ami szintén a gombás fertőzések kialakulásának kedvez.

Szexuális érintkezés: Bár a nőgyógyászati gombás fertőzések nem szexuális úton terjednek, bizonyos esetekben a szexuális együttlét is hozzájárulhat a Candida gombás fertőzéshez.

Higiéniai szokások: A túlzott higiénia, például az erős szappanok, tisztítószerek vagy szintetikus fürdőszerek használata, valamint az állandó tisztaság iránti túlzott igény is hozzájárulhat a Candida gomba fertőzésének kockázatához.

Fontos megjegyezni, hogy minden nőnek más a testi reakciója a gombafertőzésekre, és nem minden nőnél okoznak tüneteket. Ha azonban a fent említett tüneteket tapasztalja, vagy bármilyen változást észlel a hüvelyi váladékában vagy a környező területeken, forduljon orvoshoz, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

Gombás fertőzések diagnózisa

A nőgyógyászati gombás fertőzések diagnózisa általában fizikai vizsgálat és orvosi anamnézis alapján történik. Az orvos általában kikérdezi a beteget a tüneteiről, a korábbi fertőzésekről, az életmódjáról és az egészségi állapotjáról. Gombás fertőzés gyanúja esetén az alábbi vizsgálatok jönnek még szóba:

 • Hüvelyi folyásból/váladékból mintavétel: Az orvos a hüvelyből vett mintán mikroszkóp alatt vizsgálhatja meg a Candida gomba jelenlétének vagy hiányának megállapításához.
 • Hüvelyi pH-mérés: Az orvos megmérheti a hüvelyi pH-értéket, mivel a Candida gomba által okozott fertőzés általában csökkenti a pH-értéket.
 • Mikrobiológiai vizsgálat: Az orvos egy kis mintát is kérhet a hüvelyből, és laboratóriumi tesztet végezhet a Candida gomba kimutatására.

Egyes esetekben, ha az orvos nem biztos a diagnózisban, további tesztekre lehet szükség, például vérvizsgálatra vagy ultrahangra. A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez. Ha gombás fertőzésre gyanakszik, forduljon nőgyógyászhoz minél hamarabb.

Gombás fertőzések kezelése

A nőgyógyászati gombás fertőzések kezelése általában antifungális gyógyszerekkel történik. Az antifungális gyógyszerek kaphatóak tabletta, krém, hüvelykúp, vagy hüvelytabletta formájában. A kezelés időtartama és típusa az eset súlyosságától és a fertőzés típusától függ.

A legtöbb esetben az orvos javasolni fog egy egyszeri nagy dózisú, rövidtávú terápiát, amely tartalmazhat például egy vagy három napos, vagy egy hétnél rövidebb időtartamú krémeket, hüvelykúpokat vagy hüvelytablettákat. Az antifungális gyógyszerek receptre kaphatóak, és a betegnek mindig ki kell töltenie a teljes kezelési ciklust, még akkor is, ha a tünetek enyhülnek a kezelés befejezése előtt.

A kezelési tervnek az is része, hogy a betegnek ajánlják az egészséges életmódváltoztatást, mint például a cukros ételek, az alkohol és a dohányzás elkerülése, valamint a higiéniai szokások javítása. A szintetikus alsóneműk és a szűk ruházat kerülése, illetve a pamut alapanyagú, laza ruházat viselése is javasolt.

Fontos megjegyezni, hogy az öngyógyítás nem ajánlott. A nem megfelelő kezelés vagy az antifungális gyógyszerek túl korai abbahagyása súlyosbíthatja a tüneteket és a fertőzést. Ha gyanítja, hogy nőgyógyászati gombás fertőzése van, javasolt minél előbb orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

A hólyaghurutot, hétköznapibb nevén a felfázást nem szabad félvárról venni, mert könnyen elfajulhat!

A hólyaghurutot, hétköznapibb nevén a felfázást nem szabad félvárról venni, mert könnyen elfajulhat!

A tél rendszerint az is jelenti, hogy a hölgyek, de akár az urak körében is megnő a felfázások száma. Ennek köszönhetően a legtöbben a hideggel hozzák összefüggésbe a betegséget, pedig az bakteriális eredetű. A gyulladásos betegségről, és a ...

Gombás fertőzések lehetséges szövődményei

Ha a nőgyógyászati gombás fertőzés nem kezelik megfelelően, vagy ha ismétlődő fertőzések fordulnak elő, szövődmények léphetnek fel. A gombás fertőzések lehetséges szövődményei közé tartoznak:

Visszatérő fertőzések: A gombás fertőzés ismétlődő előfordulása.

Krónikus fertőzések: A Candida gomba hosszabb ideig tartó jelenléte a szervezetben, amely további fertőzésekhez vezethet.

Húgyúti fertőzések: A gombás fertőzés a húgyhólyagba vagy a vesékbe is eljuthat, és húgyúti fertőzéseket okozhat.

Terhességi problémák: A gombás fertőzések megnövelhetik a terhesség alatt a koraszülés vagy a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát.

Szexuális problémák: A gombás fertőzések szexuális érintkezéssel terjedhetnek, és kellemetlen tüneteket okozhatnak a partnernek is.

Ha bármilyen tünetet észlel, vagy ha ismétlődő fertőzései vannak, fontos, hogy azonnal konzultáljon orvosával, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon a gombás fertőzések szövődményeinek megelőzése érdekében.

Gombás fertőzések megelőzése

A nőgyógyászati gombás fertőzések megelőzése érdekében néhány egyszerű lépést tehetünk:

 • Tartsa tisztán és szárazon a nemi szerveket: Használjon puha, levegőáteresztő alsóneműt, és kerülje az olyan szűk ruházatot, amely a hőt és a nedvességet a testén tartja.
 • Kerülje a szintetikus alsóneműket: A pamut alapanyagú alsónemű a legjobb választás, mert nem irritálja a bőrt és jobban lélegzik.
 • Kerülje a parfümözött termékeket: Az illatosított fürdőszobai termékek és higiéniai termékek irritálhatják a nemi szerveket és elősegíthetik a gombás fertőzések kialakulását.
 • Kerülje a túlzott cukor és alkoholfogyasztást: A túlzott cukorfogyasztás és az alkohol fogyasztása növelheti a gombás fertőzés elszaporodásának kockázatát.
 • Ne szedjen antibiotikumot szükségtelenül: Az antibiotikumok elpusztíthatják a hasznos baktériumokat is, amelyek segítenek a gombás fertőzések elleni küzdelemben.
 • Védje magát a szexuális úton terjedő fertőzésektől: A szexuális úton terjedő fertőzések meggyengíthetik az immunrendszert és növelhetik a gombás fertőzések kockázatát.

Ha a fentiekkel együtt mégis kialakulna nőgyógyászati gombás fertőzés, fontos, hogy azonnal konzultáljon orvosával, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.