Hepatitis B

Hepatitis B

Módosítás:2024.01.19 17:46

A hepatitis B egy világszerte elterjedt és komoly népegészségügyi problémákat okozó vírus. A hepatitis B a máj gyulladását okozza, hosszú távon krónikus fertőzéshez, májcirrózishoz és akár a máj daganatos elváltozásához vezethet. A hepatitis B vírus vérrel, a szexuális együttlétek során és anyáról a gyermekre is terjedhet, így nőgyógyászati szempontból kiemelten fontos ismerni.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban
Mit kell tudni a hepatitis B vírusról?
Milyen betegséget okoz a hepatitis B?
Hogyan terjed a hepatitis B vírus?
Mik a hepatitis B fertőzés jellemző tünetei?
Hogyan vizsgálható ki a hepatitis B fertőzés?
Hogyan kezelhető a hepatitis B fertőzés?
Megelőzhető-e a hepatitis B fertőzés?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

Mit kell tudni a hepatitis B vírusról?

A hepatitis B egyike annak az öt vírusnak, amelyek fertőző májgyulladást okozhatnak. Ezeket a vírusokat az általuk okozott betegségről (hepatitis) nevezték el, a típusaikat pedig betűkkel jelöljük (A-E). A hepatitis B vírus a legtöbb embernél csak rövid, 6 hónapnál kevesebb ideig tartó, akut fertőzést okoz. A legtöbben teljesen fel is épülnek a hepatitis B fertőzésből. Néhány embernél azonban krónikussá válhat a hepatitis B, ami hosszú távon súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozhat a májban. A krónikus hepatitis B növeli a májelégtelenség, a májrák vagy a májzsugor (májcirrózis) kialakulásának kockázatát. A csecsemőknél és a gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus hepatitis B fertőzés.

A krónikus hepatitis B fertőzés kezelhető, de nem gyógyítható. A betegség élethosszig tartó terápiát igényel, hogy csökkenjen a szövődmények kialakulásának és mások megfertőzésének az esélye. A hepatitis B esetén éppen ezért a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani. Ma már rendelkezésre áll védőoltás a hepatitis B megelőzése érdekében, mely Magyarországon a kötelező gyermekkori védőoltások között szerepel. Ha valaki megfertőződik, bizonyos óvintézkedések betartásával megelőzheti a vírus másokra történő átterjedését. A hepatitis B vírus világszerte komoly egészségügyi problémát jelent, különösen a fejlődő országokban, ahol nem áll rendelkezésre mindenki számára oltóanyag. A hepatitis B kezelésében is nagy előre lépések történtek, valamint továbbra is zajlanak a kutatások a hatékonyabb gyógymód kifejlesztése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Akkreditált Szakmai Nap: Várandósság alatt kialakuló betegségek, szövődmények, kockázati tényezők

Akkreditált Szakmai Nap: Várandósság alatt kialakuló betegségek, szövődmények, kockázati tényezők

A Prima Medica különböző szakterületeiről érkezett szakorvosok (belgyógyász, diabetológus, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, hematológus, sportorvos) tartottak előadást a várandósság idején kialakuló betegségekről és ...

Milyen betegséget okoz a hepatitis B?

A hepatitis B fertőzés okozhat akut vagy krónikus betegséget. Akut hepatitis B fertőzés esetén a betegség kevesebb, mint hat hónapig tart. Akik felnőttkorban fertőződnek meg a hepatitis B vírussal, a legtöbb esetben akut fertőzés alakul ki náluk. A krónikus hepatitis B fertőzés ezzel szemben tovább tart, mint hat hónap. Ennek hátterében az áll, hogy az illető immunrendszere nem képes legyőzni a betegséget. Minél fiatalabb az illető, aki hepatitis B fertőzést kap - különösen az újszülöttek vagy az 5 évnél fiatalabb gyermekek - annál nagyobb a kockázata annak, hogy a fertőzés krónikussá válik. A krónikus fertőzés évtizedekig észrevétlen maradhat, amíg az illető súlyos májbetegségben nem kezd szenvedni. Néhány krónikus hepatitis B-ben szenvedő embernek egyáltalán nincsenek tünetei. Egyeseknél folyamatos fáradtság és az akut hepatitis B enyhe tünetei jelentkezhetnek. A krónikus hepatitis B fertőzés egy életen át tarthat, és olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint a májcirrózis és a májrák. A májcirrózis károsíthatja a máj működését. A krónikus hepatitis B fertőzésben szenvedő embereknél megnő a májrák kockázata is. A hepatitis B legsúlyosabb állapota a májelégtelenség, amikor a máj létfontosságú funkciói leállnak. Ilyenkor csak a májátültetés nyújthat esélyt a túlélésre.

Azok a krónikus hepatitis B-ben szenvedő emberek, akiknek gyengül az immunrendszerük valami miatt, hajlamosak a hepatitis B vírus reaktiválódására. Ez jelentős májkárosodáshoz vagy akár májelégtelenséghez is vezethet. Ide tartoznak az immunszuppresszív gyógyszereket, például nagy dózisú kortikoszteroidokat vagy kemoterápiát szedők is. Mielőtt ezeket a gyógyszereket szedné valaki, meg kell vizsgálni hepatitis B-re.

Hogyan terjed a hepatitis B vírus?

A hepatitis B vírus könnyen terjed. Nemcsak azok a személyek fertőznek, akik mutatnak tüneteket, hanem a tünetmentes hordozók is. A hepatitis B vírus vérrel, ondóval vagy más testnedvekkel terjed emberről emberre. A hepatitis B vírus körülbelül hét napig a testen kívüli felületeken is képes élni. Tehát a nem sterilizált használt eszközök még mindig hordozhatják a vírust. Ide tartoznak az orvosi műszerek és az olyan hétköznapi tárgyak, mint a fogkefe vagy a borotva, amelyek vérzést okozhattak. Azok, akik közvetlen kapcsolatban állnak fertőzött személlyel, például injekciós drogfogyasztók, egészségügyi dolgozók és a járványos területeken élők fokozottan veszélyeztetettek lehetnek. Az intravénás kábítószerrel kapcsolatos kellékek megosztása nagyban növeli a hepatitis B és számos más súlyos betegség kockázatát.

A hepatitis B szexuális érintkezés során vagy anyáról gyermekre történő átvitel útján is terjed. A szexuális érintkezés során vérrel, ondóval és hüvelyváladékkal is terjedhet a vírus. Ez a terjedési mód azonban megelőzhető gumióvszer használatával. A hepatitis B vírussal fertőzött terhes nők a szülés során átadhatják a vírust a gyermeküknek. A terhes anyák esetében javasolt ezért a hepatitis B szűrés elvégzése.

Mik a hepatitis B fertőzés jellemző tünetei?

A hepatitis B fertőzés gyakran tünetmentes lehet, különösen a kezdeti szakaszokban. Ha megjelennek a tünetek, azok kezdetben hasonlóak lehetnek az influenza tüneteihez. Például fáradtság, láz, ízületi fájdalom, étvágytalanság, hányinger, hányás és hasi fájdalom jelentkezhet. Akut fertőzés esetén a májbetegség tünetei a szokásosnál súlyosabb formában jelentkezhetnek. Ha jelentkeznek a májbetegség tünetei, azonnal keresse fel orvosát!Hepatitis B - Nőgyógyászati Központ

Krónikus fertőzés esetén előfordulhat, hogy sokáig csak enyhe vagy beazonosíthatatlan tünetek jelentkeznek. Olyan is lehet, hogy valakinek évtizedekig egyáltalán nincsenek tünetei. Idővel azonban megmutatkoznak a májbetegség tünetei, ami azt jelezheti, hogy a máj kezd leállni.

A májbetegség tipikus tünetei a következők:

  • Sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése)
  • Sötét színű vizelet
  • Világos vagy agyagszínű széklet
  • Ödéma

Hogyan vizsgálható ki a hepatitis B fertőzés?

A hepatitis B diagnózisához vérvizsgálatra van szükség, amely kimutatja a vírus jelenlétét a vérben. Ha valaki csak nemrégiben került kapcsolatba a hepatitis B vírussal, és a vírus még csak lappang a szervezetében, előfordulhat, hogy a vérvizsgálat még nem mutatja ki. A későbbiekben azonban vérvétel azt is meg tudja mutatni, hogy a fertőzés akut vagy krónikus; hogy valaki átesett-e már a múltban fertőzésen és ha igen, kialakult-e immunitása a vírussal szemben. A vérvételből a máj állapotáról is képet kapunk. A máj vizsgálatához azonban egy speciális típusú ultrahang is használható. A tranziens elasztográfiának nevezett speciális ultrahangvizsgálat megmutatja a májkárosodás mértékét. A kezelőorvosa kis mintát is vehet a májából vizsgálat céljából, hogy ellenőrizze a májkárosodást. Ezt nevezik májbiopsziának.

Hogyan kezelhető a hepatitis B fertőzés?

Ha tudja, hogy hepatitis B vírusnak volt kitéve, azonnal hívja fel orvosát! Fontos tudni, hogy megkapta-e a hepatitis B elleni védőoltást. A vírusnak való kitettséget követő 24 órán belül beadott immunglobulin injekció védelmet nyújthat a hepatitis B fertőzéssel szemben. Mivel ez a kezelés csak rövid távú védelmet nyújt, a hepatitis B elleni védőoltást is ugyanebben az időben kell beadatnia, ha még nem kapta meg.

Ha orvosa megállapítja, hogy hepatitis B-fertőzése akut előfordulhat, hogy nincs szüksége kezelésre. Ehelyett pihenést, megfelelő táplálkozást, sok folyadékot és szoros megfigyelést javasolhat az orvos, amíg a szervezete küzd a fertőzés ellen. Súlyos esetekben vírusellenes gyógyszerekre vagy kórházi tartózkodásra van szükség a szövődmények megelőzése érdekében.

A legtöbb krónikus hepatitis B-fertőzéssel diagnosztizált embernek azonban egész hátralévő életében kezelésre van szüksége. A kezelés célja a vírus mennyiségének csökkentése, a májgyulladás és a szövődmények kockázatának minimalizálása. A krónikus hepatitis B kezelése a következőket foglalhatja magában:

Megelőzhető-e a hepatitis B fertőzés?

A hepatitis B fertőzés megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás beadása. Magyarországon 2002 óta a kötelező gyermekkori védőoltások között szerepel a hepatitis B elleni oltás. A gyermekek két részletben, 12 éves korukban kapják meg az oltást. A felnőttek körében azonban sokan vannak, akik nincsenek beoltva hepatitis B ellen, valamint idővel az oltás hatékonysága is csökkenhet. Éppen ezért a rizikócsoport (például a terhesek, egészségügyi dolgozók) rendszeres szűrése ajánlott, hogy hamar felismerjék a fertőzést és megelőzzék a terjedését.

Tegyen óvintézkedéseket a hepatitis B elkerülése érdekében: