Hepatitis C

Hepatitis C

Módosítás:2024.02.21 12:02

A hepatitis C vírus a máj gyulladását okozza. Lappangó vagy rejtőzködő vírusnak is nevezhetjük, ugyanis akár évtizedekig is jelen lehet a szervezetben tünetmentesen. A máj gyulladásán kívül májcirrózist, májrákot és májelégtelenséget is okozhat a hepatitis C vírus. A hepatitis C vírus a vér által, fertőzött tűvel, vérátömlesztés során terjedhet, de akár anyáról a gyermekre is átadható a szülés során.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban
Mi az a hepatitis C vírus?
Hogyan terjed a hepatitis C vírus?
Milyen tünetek jelentkeznek hepatitis C fertőzés esetén?
Hogyan vizsgálható ki a hepatitis C fertőzés?
Lehet kezelni a hepatitis C fertőzést?
Megelőzhető-e a hepatitis C fertőzés?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

Mi az a hepatitis C vírus?

A hepatitis C vírus (HCV) a májgyulladásért felelős hepatitis vírusok családjába tartozik. Ezek a vírusok nagy fertőzőképességgel rendelkeznek, közülük a hepatitis C vírus egyik fő jellemzője, hogy hosszú ideig rejtve maradhat a szervezetben. Gyakran évekig vagy évtizedekig lappang anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Ennek következtében sok ember hosszú időn át nem tudja, hogy fertőzött. A hepatitis C fertőzés különböző súlyosságú lehet, de kezeletlen esetben hosszútávon komoly májproblémákhoz vezethet. Az akut hepatitis C általában tünetmentes, vagy csupán enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. Ritkán alakul ki belőle súlyos májgyulladás, de hosszútávon és kezeletlen esetben májcirrózis, májrák vagy májelégtelenség is kialakulhat a hepatitis C fertőzésből. A hepatitis C vírus általában úgy terjed, hogy valaki fertőzött vérrel érintkezik. Ez előfordulhat például vérátömlesztés vagy közös tűk használata során, de ritkábban a nőgyógyászati szempontból fontosabb szexuális érintkezés útján is terjedhet a vírus. Az anya átadhatja a hepatitis C fertőzést a gyermekének szülés során is. Jelentős előre lépések történtek az elmúlt években a hepatitis C kezelését illetően. A modern orvosi kezelések lehetőséget kínálnak a hepatitis C korai stádiumban történő gyógyítására.

Hogyan terjed a hepatitis C vírus?

A hepatitis C vírus általában egy fertőzött ember vérével érintkezés során terjed. Amennyiben a fertőzött vér bejut a másik ember véráramába, nála is elkezd szaporodni a hepatitis C vírus. Ennek a leggyakoribb terjesztési módjai közé tartozik a vérátömlesztés. Még mielőtt elérhetőek lettek volna a hepatitis C vírust kimutató tesztek a véradásokon, a hepatitis C terjedésének fő forrása a fertőzött vér vagy vérkészítmények voltak a vérátömlesztés során. Mára azonban minden véradáson adott vérkészítményt átvizsgálnak és csak a fertőzésmentes vér kerülhet transzfúzióra. Ennek következtében ez a terjedési mód ritkán fordul elő napjainkban. Gyakoribb sokkal a hepatitis C terjedése az intravénás droghasználók között. Könnyen terjed a vírus ugyanis a közös tűk és fecskendők használata során. Előfordulhat, hogy a nem megfelelően sterilizált orvosi eszközök (például injekciós tűk, endoszkópok stb.) használata során fertőződik meg valaki a hepatitis C vírus által. Ez azonban kiküszöbölhető a megfelelő sterilitás biztosításával és az egyszer használatos eszközök alkalmazásával.

Nőgyógyászati szempontból különösen fontos a hepatitis C szexuális úton és anyáról a gyermekre történő terjedése. Habár a hepatitis C vírus ritkán terjed szexuális kapcsolatok révén, előfordulhat olyan esetekben, amikor egyik partner véres, például menstruáció vagy valamilyen trauma miatt. Csökkenthető ez a kockázat, illetve más szexuális úton terjedő fertőzések kockázata is a gumióvszer használatával. A szülés során is lehetséges az anyáról a csecsemőre történő átvitel. Szeretnénk azonban kiemelni, hogy a hepatitis C vírus nem tud a hétköznapi élet érintkezései, például kézfogás, ölelés, csók, étel vagy ital megosztása során terjedni, ettől tehát nem kell tartani.

Milyen tünetek jelentkeznek hepatitis C fertőzés esetén?

A hepatitis C vírus fertőzése sokáig tünetmentes lehet, ezért sok ember nem is ismeri fel, hogy fertőzött. Ha mégis jelentkeznek tünetek, azok általában csak az akut fertőzés során vagy a késői szakaszban mutatkoznak. Az akut hepatitis C tünetei hasonlítanak az influenzára, általában enyhe és nem specifikus tünetekkel jelentkezik, így könnyen összekeverhető más betegségekkel. Az akut hepatitis C tünetei a következők lehetnek:Hepatitis C - Nőgyógyászati Központ

 • Fáradtság
 • Izom- és ízületi fájdalom
 • Hasfájás
 • Hányinger
 • Csökkent étvágy
 • Láz
 • Sárgaság: sárgás bőr és szemfehérje

Az akut hepatitis C fertőzés nem minden esetben válik krónikussá. Előfordulhat, hogy valaki az akut fázis után kiüríti a fertőzést a szervezetéből, különösen, ha vírusellenes kezelésben részesült. Amennyiben viszont a vírus fennmarad, krónikussá válhat a hepatitis C fertőzés hosszútávon. A krónikus hepatitis C általában évekig tünetmentes, és csak akkor jelentkeznek a tünetei, ha a vírus már nagy mértékben károsította a májat. A krónikus hepatitis C tünetei a következők lehetnek:

 • Sárgaság
 • Bőr viszketés
 • Sötét vizelet
 • Világos széklet
 • Vérzékenység
 • Véraláfutások
 • Pókszerű erek a bőrön
 • Fáradtság
 • Étvágytalanság
 • Fogyás
 • Hasűri folyadék felhalmozódása, ascites
 • Ödéma a lábakban
 • Zavartság, álmosság és beszédzavar, amit hepatikus enkefalopátiának neveznek

A hepatitis C fertőzés tünetei tehát nem specifikusak, különösen a korai stádiumában nem azok és könnyen összekeverhetőek más betegségekkel. Ha valaki tart attól, hogy megfertőződött hepatitis C által, forduljon mihamarabb orvoshoz! Megfelelő tesztekkel kimutatható a vírus jelenléte és megkezdhető a kezelés.

Hogyan vizsgálható ki a hepatitis C fertőzés?

A hepatitis C fertőzés diagnosztizálásához vérvételre és a vér vizsgálatára van szükség. A következő tesztek tudják kimutatni a hepatitis C fertőzést:

 • Antitest teszt: Ez a vizsgálat képes kimutatni a hepatitis C elleni antitestek jelenlétét. Az antitestek jelenléte azt mutatja, hogy a szervezet találkozott valaha a hepatitis C vírussal és a találkozás hatására, a vírusok ellen termeli a szervezet az antitesteket.
 • PCR teszt: Ha az antitest teszt pozitív, további vizsgálatra van szükség a hepatitis C vírus jelenlétének megerősítésére, vagyis az akut hepatitis C fertőzés kimutatására. A PCR tesztet használják a vírus genetikai anyagának, az RNS-nek a kimutatásához a vérben. Ez a teszt tehát egyrészt segít meghatározni, hogy a betegség akut vagy krónikus, valamint a vírus mennyiségét is a vérben.

Ha a fent említett szűrővizsgálatok során bebizonyosodik a hepatitis C fertőzés, további vizsgálatok kellhetnek a betegség súlyosságának és a májkárosodás mértékének felmérése érdekében. Fontos azonosítani a hepatitis C vírus genotípusát is, mert ez alapján tervezhető a terápia. A további, képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokra lehet szükség:

 • Májenzimek szintje: A hepatitis C fertőzés általában emelkedett májenzim szinttel járhat, így a májenzimek (AST, ALT) mérése is utalhat a fertőzésre és a gyulladás mértékére.
 • Mágneses rezonancia elasztográfia (MRE): Ez a nem invazív képalkotó vizsgálat segít kimutatni, hogy a máj milyen mértékben érintett a hegesedés által, vagyis hogy milyen fokú a májcirrózis.
 • Tranziens elasztográfia: A máj hegesedése vizsgálható ultrahanggal is, ami során azt mérik, hogy a hanghullámok milyen gyorsan haladnak át a májszöveten.
 • Májbiopszia: Ez a vizsgálat során ultrahang segítségével egy vékony tűt szúrnak a májba, hogy kis mintát vegyenek a májszövetből, amelyet laboratóriumban vizsgálnak meg.

  Kapcsolódó cikkünk

  Nemi herpesz- nem gyógyítható, de kezelhető

  Nemi herpesz- nem gyógyítható, de kezelhető

  A herpesz egy vírusos megbetegedés, mely jellemzően fájdalmas hólyagokat okoz. Leggyakrabban az ajkakon szokott megjelenni, ám előfordulhat a nemi szervek környékén is- ekkor genitális herpeszről beszélünk. Dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ ...

Lehet kezelni a hepatitis C fertőzést?

Sokat fejlődött a hepatitis C fertőzés kezelése az elmúlt években, így mára már korai stádiumban felismerve sikeresen kezelhetővé vált. Az úgynevezett direkt hatású antivirális szerek hatékonyabban és gyorsabban képesek leküzdeni a hepatitis C vírust, mint a korábbi kezelési módok, például az interferon alapú terápia. A kezelés fő célja a hepatitis C vírus eltávolítása teljes mértékben, vagy a vírus szaporodásának jelentős gátlása. A sikeres kezelés azt jelenti, hogy a vírus már nem mutatható ki a vérből legalább 12 héttel a kezelés befejezése után.

A krónikus hepatitis C fertőzés okozta súlyos májkárosodás esetén megoldás lehet a májátültetés. A májátültetés során a sebész eltávolítja a károsodott májat, és egészséges májjal helyettesíti.

Megelőzhető-e a hepatitis C fertőzés?

Igen, a hepatitis C fertőzés megelőzhető bizonyos óvintézkedések betartásával. A következők segíthetnek elkerülni a hepatitis C fertőzést:

 • Vérátömlesztés: A vérátömlesztés során fontos, hogy csak megfelelően tesztelt vért és vérkészítményeket használjanak, ezzel számos betegség megelőzhető.
 • Biztonságos szexuális együttlét: A gumi óvszer használata segít csökkenteni a hepatitis C fertőzés átvitelének kockázatát.
 • Tűcsere programok: Az intravénás droghasználók számára elérhető tűcsere programok is segítenek csökkenteni a hepatitis C vírus és más vérrel terjedő betegségek kockázatát.
 • Sterilitás fenntartása: Az egészségügyi intézményekben fontos, hogy megfelelően sterilizálják az orvosi eszközöket és betartsák a fertőzést megelőző óvintézkedéseket.
 • Egyéb óvintézkedések: Legyen fokozottan óvatos az olyan tevékenységek során, amikor vér vihető át az egyik személyről a másikra (például közösen használt tűk, fecskendők, fogkefék, manikűr-pedikűr eszközök).