PCOS lelki hatásai

PCOS lelki hatásai

Módosítás:2023.10.18 23:04

A PCOS számtalan fiatal nőt érintő komplex endokrin- és nőgyógyászati betegség. A PCOS lelki hatásai nem kapnak elég figyelmet, annak ellenére, hogy a PCOS-sel élők nagy része tapasztalja őket. A PCOS lelki hatásai magányt, szorongást, depressziót is okozhatnak. A PCOS komplex kezelésében a PCOS lelki hatásai felderítésének és kezelésének a terápia alapvető, elengedhetetlen részének kellene lennie.

PCOS-sel kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban
Mit jelent a PCOS?
Miért alakulnak ki a PCOS lelki hatásai?
Mik lehetnek a PCOS lelki hatásai?
Milyen betegségek alakulhatnak ki, hova vezethetnek a PCOS lelki hatásai?
Hogyan kezelhetőek a PCOS lelki hatásai?

PCOS-sel kapcsolatos szolgáltatásaink a Nőgyógyászati Központban

Mit jelent a PCOS?

A PCOS a policisztás ovárium szindróma rövidítése, mely egy fiatal nőket érintő hormonokkal kapcsolatos betegség. A PCOS jellemzően a reproduktív években jelentkezik. A PCOS a hormonháztartás felborítása révén a teljes szervezetre hatással van. PCOS esetén a petefészek külső széle mentén sok kis folyadékzsák alakul ki. Ezeket cisztáknak nevezik. A kis folyadékkal teli ciszták éretlen petesejteket tartalmaznak, melyeket tüszőknek nevezünk. A tüszők nem bocsátanak ki rendszeresen petesejteket. A PCOS pontos oka ismeretlen, valószínűleg örökletes és környezeti tényezők együtt alakítják ki a PCOS betegséget. A PCOS pontos patomechanizmusa sem ismert még, ami biztos, hogy a betegség során a petefészekben kis folyadékkal teli ciszták alakulnak ki. Ehhez hasonló tüszők normálisan is jelen vannak a petefészekben, a szerepük, hogy bennük érnek a petesejtek. Ezek a ciszták azonban nagyobbak és nem bocsátanak ki érett petesejteket, így a menstruációs ciklus rendszeressége felborul. Emellett számos hormonális változás is ismert PCOS-ban. Ezek közé tartoznak az LH/FSH arány felborulása, az inzulinrezisztencia, a túlzott mennyiségű tesztoszteron termelése. Valószínű, hogy PCOS-ben egy folyamatos, alacsony fokú gyulladás is fennáll a szervezetben. Amint látható a PCOS nem csupán a petefészek betegsége, hanem a szervezet egészére, a teljes női életre hatással van. Habár a kutatások már sok mindent bizonyítottak a PCOS-sel kapcsolatban, a PCOS lelki hatásai még egy ismeretlen, szürke zóna. Kevésbé ismertek és kevésbé beszélünk a PCOS lelki hatásairól, amelyek viszont jelentős hatást gyakorolhatnak az érintettek életminőségére és mentális egészségére.

Miért alakulnak ki a PCOS lelki hatásai?

Ahogy korábban írtuk, a PCOS során az endokrin rendszer egyensúlya is felborul. Az endokrin rendszer egy bonyolult, összetett hálózat, melynek elemei a hormonok, nem csak a testünkre és a metabolizmusra hatnak, hanem a lélekállapotunkra is. Ebből következik, hogy vitathatatlanul létrejönnek a PCOS lelki hatásai. Különbség van azonban a nők között, hogy kit mennyire érintenek a PCOS lelki hatásai, ki mennyire fogékony rájuk. A PCOS lelki hatásai több okból is kialakulhatnak. Az egyik a már említett hormonális egyensúly felborulására vezethető vissza. A PCOS lelki hatásai azonban egy komplexebb úton is kialakulhatnak. A PCOS a test megváltozásával járhat. A nők fokozott szőrnövekedést, testsúlygyarapodást tapasztalhatnak, megjelenhetnek pattanások az arcukon. Ez mind az önbizalom csökkenéséhez, önértékelési gondokhoz és szorongáshoz vezethet. A menstruációs ciklus felborulása, annak kiszámíthatatlansága is hozzájárul a PCOS lelki hatásai létrejöttéhez.

Mik lehetnek a PCOS lelki hatásai?

A PCOS-ben szenvedő nők azt tapasztalhatják, hogy állandóan fáradtak, csökkent a türelmük és alacsonyabb a stressztűrő képességük, de ezt gyakran a normális életnek tulajdonítják, és elfogadják, hogy ez normális. A PCOS diagnózisa sokszor hónapokat, éveket vesz igénybe. A nők tehát hozzászoknak addigra az állapothoz, a PCOS lelki hatásai mindennapossá válnak. Sokan nem is gondolják, hogy ezen lehetne javítani, hogy a PCOS lelki hatásai nem az ő személyiségükből fakad, és hogy kezelhető. A PCOS lelki hatásai szenvedést okoznak a nőknek, így nem csak hogy kezelhető, de szükséges is a kezelése.

A hormonális egyensúly felborulása agyi ködhöz, ingerlékenységhez, depresszióhoz és szorongáshoz vezethet, ami súlyos és legyengítő lehet. A PCOS lelki hatásai közé tartozik a hangulatingadozás is, ami általános bizonytalanságérzetet okozhat. Azok a nők, akik ezeket a tüneteket tapasztalják, bűntudatot is érezhetnek, amiért nem tudnak úgy megbirkózni az élettel, ahogyan azt kellene szerintük/mások teszik. A PCOS lelki hatásai – és általánosságban a pszichés nehézségek – tabu témának számítanak sok közösségben, a nők szégyellhetnek beszélni a nehézségeikről. Mindez tovább fokozhatja a depresszió és a szorongás tüneteit. A PCOS fizikai hatásai önértékelési és önbizalmi problémákat okozhatnak, amelyek depresszióhoz és étkezési zavarokhoz vezethetnek. Azok a nők, akik megpróbálnak teherbe esni, de problémákkal küzdenek, szintén küzdhetnek a meddőség okozta depresszióval és szorongással.

Kapcsolódó cikkünk

Erősödő, olykor sötétebb szőrszálak- nőként PCOS-t is jelezhet

Erősödő, olykor sötétebb szőrszálak- nőként PCOS-t is jelezhet

A sötét szőrszálak a nőknél igen zavaróak, hiszen a jelenlegi szépség trendek szerint a szőrtelen bőr a vonzó. Ha erős szálak jelennek meg, azt leggyakrabban csipesszel/gyantával/borotvával/lézerrel eltűntetjük. Ha valakire ez azelőtt nem volt jellemző -főleg, ha világosabb ...

Milyen betegségek alakulhatnak ki, hova vezethetnek a PCOS lelki hatásai?

PCOS-ben szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak különböző mentális betegségeket. A PCOS lelki hatásai között talán a depresszió a leginkább ismert. A PCOS azonban számos más mentális egészségügyi problémát is okozhat, többek között, de nem kizárólagosan:

  • Depresszió és szorongás: A PCOS-sel élő nők hajlamosabbak a depresszióra és szorongásra. Az endokrin rendszer rendellenességei és az hormonális ingadozások olyan hatásokat gyakorolhatnak az agyban, amelyek növelik a hangulatingadozások és a szorongás kockázatát. Az állandó tünetek és a testsúlyproblémák is hozzájárulhatnak a PCOS lelki hatásai létrejöttéhez. A hangulatváltozások, az ágyból való felkelés nehézségei, a társas kapcsolatok fenntartásának kudarca és az öngondoskodás hiánya mind-mind szerepet játszanak a PCOS és a depresszió kölcsönös kialakulásában. PCOS lelki hatásai - Nőgyógyászati Központ
  • Alacsony önbecsülés és testképzavar: A PCOS gyakran társul súlyproblémákkal, amelyek a túlsúly vagy az elhízás formájában jelentkezhetnek. Ezek a testkép és az önbecsülés zavarait okozhatják, amelyek miatt az érintettek úgy érezhetik, hogy nem felelnek meg a társadalmi szépségideálnak, és ezáltal leértékelik önmagukat.
  • Bulimia vagy egyéb étkezési zavarok: A PCOS lelki hatásai következtében kialakulhat bulimia vagy más étkezési zavar is. Ennek oka a megváltozott testkép, az alacsony önbecsülés, a nőkben fennálló folyamatos feszültség, amik együtesen például falási rohamokra, majd ennek megbánásakor szégyen érzésre és hánytatásra késztethetik őket.
  • Szociális izoláció: A PCOS-sel élő nők gyakran számolnak be arról, hogy a fizikai tünetek miatt szorongnak a társas helyzetekben. Például a hirsutizmus miatt nem érzik magukat vonzónak vagy nőiesnek, és ezért kerülik a társaságot, ami szociális izolációt eredményezhet. A PCOS lelki hatásai tehát ilyen összetett módon is érvényesülhetnek.
  • Zavaró testi tünetek: A PCOS-sel járó fizikai tünetek, mint például az akne és a hirsutizmus, nemcsak a testkép zavart okozhatják, hanem zaklatottság és kellemetlenség érzését is kiválthatják.
  • Gyermekvállalási nehézségek: Sok PCOS-sel élő nő küzd a gyermekvállalási nehézségekkel, mivel a rendszertelen menstruáció és a peteéréssel kapcsolatos problémák nehezítik a teherbe esést. Ez a helyzet tovább növelheti a stresszt vagy a szégyen érzetet a PCOS lelki hatásai között.
  • Alacsony önértékelés: A gyakori hormonális ingadozások és az esetlegesen sikertelen fogyási kísérletek az önértékelést negatívan befolyásolhatják, és az érintettek úgy érezhetik, hogy nem képesek kontrollálni testüket és életüket. Ez is vezethet az evészavarok kialakulásához.
  • Szexuális problémák: A PCOS nőknél gyakran jár együtt csökkent libidóval, fájdalmas szexuális élményekkel és más szexuális problémákkal. Ezek a tünetek hatással lehetnek a szexuális élet minőségére és az érintettek párkapcsolatára.
  • Bipoláris zavar: A PCOS esetén a depresszió mellett bipoláris zavar is kialakulhat, melyben valószínűleg közrejátszanak a nagyfokú hormonális ingadozások.
  • Szomatizációk: A PCOS lelki hatásai kínzóak lehetnek. Azoknak a nők, akik nem tudnak biztonságosan megnyílni a PCOS lelki hatásai és az érzéseik kapcsán, gyakran szomatizációs betegségeik lesznek. Ennek oka, hogy vagy nem tudják szavakba önteni az érzéseiket, vagy nem tehetik ezt meg a közeg miatt, mindez pedig szorongást, belső feszültséget okoz, ami szomatikus betegségek útján tör a felszínre.

Hogyan kezelhetőek a PCOS lelki hatásai?

A PCOS lelki hatásai kétféleképpen kezelhetők: az alapjául szolgáló PCOS kezelésével és maguknak a mentális egészségügyi tüneteknek a kezelésével. A PCOS egyik leggyakoribb kezelése a metformin nevű gyógyszer szedése, de emellett sok nő fogamzásgátlót is szed. PCOS esetén az orvosok életmód váltást is javasolnak az egészséges, alacsony cukortartalmú étrendre és a sok testmozgásra való összpontosítással. A PCOS lelki hatásai is csökkenhetnek ezekkel a módszerekkel, de ez sokszor nem elégséges. A PCOS lelki hatásai kezelésében általában többoldalú megközelítést kell alkalmazni. A kognitív viselkedésterápia hasznos lehet a PCOS és a szorongásos rohamok kezelésében, a beszélgetésterápia pedig segíthet a PCOS-szel kapcsolatos depresszióval vagy általános önértékelési problémákkal küzdő embereknek. Az érzések naplózása segíthet nyomon követni a mintákat és a kiváltó okokat, és az öngondoskodás és a stresszcsökkentés gyakorlása meditáció, masszázs, illóolajos fürdők vagy bármi más révén, segít abban, hogy nyugodtnak és gondoskodónak érezze magát az illető.

Fontos kiemelni, hogy a PCOS lelki hatásai nem feltétlenül jelentkeznek minden PCOS-sel küzdő nő esetében, és az intenzitásuk is nagyban változhat. Így nincsen egy bevett terápia, hanem mindenki számára egyénileg, a páciens aktív részvételével kell kialakítani a kezelési tervet, hogy javuljanak a PCOS lelki hatásai. A PCOS lelki hatásai kapcsán azt is fontos megemlíteni, hogy az érintettek nem egyedül vannak. Fordulhatnak segítségért orvoshoz vagy pszichológushoz, családjukhoz, barátaikhoz, hogy támogatást kapjanak. A megértés, az elfogadás és a megfelelő támogatás a kulcs a PCOS lelki hatásai javításában.