Herpesz genitálisz

Herpesz genitálisz

Módosítás:2023.06.28 09:24

A herpesz genitálisz egy gyakori szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a herpeszvírus okoz. Ha nem kezelik megfelelően, számos súlyos szövődmény jelentkezhet, amelyek nagyban befolyásolhatják az életminőséget. Ezért fontos, hogy időben felismerjük a herpesz genitálisz tüneteit és megfelelő kezelést kapjunk.

A herpesz vírusokról általánosságban

Mi az a herpesz genitálisz?

Mi okozza a herpesz genitáliszt?

A herpesz genitálisz tünetei

A herpesz genitálisz diagnózisa

A herpesz genitálisz terápiája

Milyen szövődményei lehetnek a nem kezelt herpesz genitálisznak?

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai Herpesz genitálisz fertőzés esetén:

A herpeszvírusokról általánosságban

A herpeszvírusok egy nagy víruscsaládot alkotnak, amely több mint 100 vírustörzset foglal magában. Ezek a vírusok emberben és állatokban is megtalálhatók, és számos betegséget okozhatnak.

A herpeszvírusok általában  fertőzőképesek, és az emberek többsége élete során legalább egyszer megfertőződik valamelyik törzssel. A fertőzött egyén általában hosszú ideig hordozza a vírust a testében, és az időnként kiújuló tüneteket okozhat. 

A herpeszvírusok által okozott betegségek közé tartozik például a herpesz simplex (az ajakherpesz), a nemi herpesz, a bárányhimlő, az övsömör, a cytomegalovirus-fertőzés és a herpesz zoster.

A herpesz kezelése általában tüneti, és a tünetek enyhítésére vagy megszüntetésére irányul. Vannak azonban olyan vírusellenes gyógyszerek, amelyek segíthetnek a fertőzés leküzdésében és az időnként jelentkező tünetek enyhítésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy nincs végleges gyógymód a herpeszre, és a fertőzés visszatérhet.

Mi az a herpesz genitálisz?

A herpesz genitális fertőzés a herpeszvírusok által okozott vírusos fertőzés egyik típusa, amely a nemi szerveken, az ánuszban és a környező területeken jelentkezik. Általában a herpesz simplex vírus 2 (HSV-2) okozza, de előfordulhat, hogy a herpesz simplex vírus 1 (HSV-1) is felelős lehet a genitális herpesz kialakulásáért.

A herpesz genitálisz fertőzés általában nemi úton terjed, és a szexuális kontaktus során történő bőr-bőr érintkezés révén terjed. Azonban a fertőzés átvihető orális szex útján is, ha az érintett személynek ajakherpesze van. Az újszülött fertőzésének gyakori oka az újszülött érintkezése a fertőzött édesanyával szülés közben.

Mi okozza a herpesz genitáliszt?

A herpesz genitáliszt a herpes simplex vírus (HSV) okozza, amely a herpeszvírusok családjába tartozik. A két leggyakoribb herpesz simplex vírus típus a HSV-1 és a HSV-2, amelyek a száj és az arc körüli herpesz fertőzések és a genitális herpesz fertőzések leggyakoribb okozói.

A herpesz genitálisz általában szoros testi érintkezéssel terjed, például szexuális kapcsolattal. Azonban az is lehetséges, hogy a herpesz genitálisz továbbadása akkor is megtörténik, amikor nincsenek látható tünetek, vagyis a fertőzött személy nem tudja, hogy hordozza a vírust. A herpeszvírusok továbbá a testfolyadékokon, mint például a nyál és a sperma, valamint az érintett területeken keletkező hólyagok folyadékával is terjedhetnek.

A herpesz genitálisz továbbterjedésének kockázatát növelhetik az alábbi tényezők:

 • Óvszerhasználat elmulasztása szexuális kapcsolat során
 • Több szexuális partner
 • A szexuális partnerek gyakori változtatása
 • A nemi szervek irritációja vagy sérülése, például az érzékeny területek szőrtelenítése során

Fontos megjegyezni, hogy a herpeszvírus által okozott herpesz genitálisz fertőzés nemcsak a szexuális érintkezés révén terjedhet, hanem édesanyáról újszülöttre is átadódhat a szülés során, ami súlyos szövődményeket okozhat az újszülött számára. Ezért különösen fontos, hogy a terhes nők és a szülészeti egészségügyi szakemberek tudatában legyenek a herpesz genitálisz fertőzés jelentőségének, és időben intézkedjenek annak megelőzése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

A sürgősségi fogamzásgátlók nem helyettesítik a tervezett védekezést

A sürgősségi fogamzásgátlók nem helyettesítik a tervezett védekezést

A nem megfelelő, esetleg teljesen hiányzó védekezés, elszakadt gumióvszer vagy elfelejtett fogamzásgátló tabletta esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amely azonban dr. Murshed Mohamed , a Nőgyógyászati Központ ...

A herpesz genitálisz tünetei

A herpesz genitálisz fertőzés tünetei változóak lehetnek az egyéntől függően. Sok esetben a tünetek enyhék és átmenetiek, míg másoknál súlyosabbak és hosszabb időn át tartóak lehetnek. A herpesz genitálisz első tüneti általában a fertőzést követő 2-12 napon belül jelentkeznek, de ez az időtartam változó lehet.

A herpesz genitálisz leggyakoribb tünetei a következők:

 • Viszketés és bizsergés a nemi szervek környékén: a herpesz genitálisz ezen  tünetei általában a fertőzés előtti időszakban, a prodromális időszakban jelentkeznek, amely a herpesz első tüneteinek megjelenése előtt 24-48 órával kezdődhet.
 • Fájdalmas hólyagok és fekélyek: Az elváltozások általában a nemi szervek területén, a végbélnyílásban és a végbélben jelentkeznek. A hólyagok általában kis csoportokban jelennek meg, majd folyadékkal teli, fájdalmas fekélyekké alakulnak. Az elváltozások súlyossága változó lehet.
 • Fájdalom és égő érzés vizeléskor: A herpesz genitálisz fertőtés során az érintettek panaszai közé tartozhat a fájdalmas vizelés is, amely akkor jelentkezik, amikor a vizelet érintkezik a hólyagokkal vagy a fekélyekkel.
 • Általános tünetek: A fertőzött egyének általában általános rossz közérzetről, fáradtságról, lázról és izomfájdalomról is panaszkodhatnak herpesz genitálisz esetén.

Az újabb herpesz genitálisz fertőzés gyakran súlyosabb tünetekkel járhat, míg az ismétlődő fertőzések általában enyhébb tünetekkel járnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzött személynek nem feltétlenül kell a herpesz genitálisz minden tünetét észlelnie a fertőzés diagnosztizálásához, és az egyének nagy része nem észleli a fertőzést vagy a herpesz enyhébb tüneteivel küzd. A herpesz tünetei általában 2-4 héten belül elmúlnak, de a fertőzés életre szóló. Ennek az az oka, hogy a herpeszvírusok a környező ganglionokba (idegdúcokba) húzódnak vissza, ahol megbújnak, majd reaktiválódnak. A herpesz reaktiválódásának oka lehet egy éppen zajló más fertőzés, gyengébb immunrendszer, stressz vagy akár a menstruáció

A herpesz genitálisz diagnózisa

A herpesz genitáliszt általában az alábbi módszerekkel diagnosztizálják:

 • Fizikális vizsgálat: Az orvos általában fizikális vizsgálatot végez a nemi szerveken, hogy megnézze, vannak-e a herpesz genitáliszra utaló látható tünetek, például hólyagok vagy sebek. Az orvos megvizsgálhatja az érintett területet, és értékelheti a tünetek súlyosságát.
 • Vérvizsgálat: A vérvizsgálat segíthet az orvosnak meghatározni, hogy a páciensnek van-e aktív herpeszfertőzése. Azonban a vérvizsgálatokat általában csak akkor javasolják, ha a herpesz genitálisz tünetei már nincsenek jelen.
 • Hólyagfolyadék-vizsgálat: Az orvos mintát is vehet a hólyagokból, hogy kimutassa a herpeszvírust. Ez a vizsgálat azonban csak akkor hatékony, ha a hólyagok folyadékot tartalmaznak.
 • PCR teszt: A polimeráz láncreakció (PCR) teszt lehetővé teszi a herpeszvírus DNS-jének kimutatását a hólyagfolyadékban vagy a vérben. Ez a teszt nagyon érzékeny, és akkor is eredményes lehet, ha nincsenek a herpeszre utaló látható tünetek.

Fontos megjegyezni, hogy a herpesz genitáliszt csak orvos tudja megbízhatóan diagnosztizálni, ezért ha bármilyen tünetet észlel az érintett területen, keresse fel Központunk orvosait a kezelés megkezdése érdekében.

A herpesz genitálisz terápiája

A herpesz genitáliszt sajnos nem lehet teljesen meggyógyítani, de a herpesz tüneteinek enyhítésére és a visszaesések gyakoriságának csökkentésére szolgáló terápiák rendelkezésre állnak. A kezelés általában a herpesz genitálisz tüneteinek súlyosságától függ, és lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia is.

 • Gyógyszeres kezelés: Az orvos általában antivirális gyógyszereket ír fel herpesz genitálisz ellen, mint például az aciklovir, valaciklovir vagy famciklovir. Ezek a gyógyszerek segítenek csökkenteni a herpesz genitálisz tüneteinek súlyosságát és időtartamát, valamint csökkentik a herpesz terjedésének kockázatát. A gyógyszereket általában szájon át kell bevenni, és hatékonyabbak, ha a kezelést a tünetek első jeleinek megjelenésekor kezdik el.
 • Nem gyógyszeres terápiák: A herpesz genitálisz nem gyógyszeres kezelése közé tartozik a hűtés, amely segíthet csökkenteni a viszketést és a fájdalmat. A pihenés és az egészséges életmód, valamint a stressz csökkentése is fontos szerepet játszik a tünetek enyhítésében és a visszaesések megelőzésében.
 • Megelőzés: A herpesz genitáliszt nehéz teljesen elkerülni, de vannak olyan lépések, amelyek segíthetnek a fertőzés kockázatának csökkentésében. Az óvszer használata például csökkenti a megfertőződés és továbbadás kockázatát, és fontos, hogy a szexuális partnerek közötti kommunikáció megfelelő legyen.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen kezelési lehetőséget is választanak a herpesz genitálisz ellen, a legjobb eredmények elérése érdekében azonnal el kell kezdeni a kezelést a herpesz tüneteinek megjelenésekor, és javasolt szakorvossal konzultálni.

Milyen szövődményei lehetnek a nem kezelt herpesz genitálisznak?

Ha a herpesz genitáliszt nem kezelik, számos szövődmény jelentkezhet. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak:

 • A tünetek súlyosbodása: Az egyik leggyakoribb szövődmény az, hogy a herpesz genitálisz tünetei súlyosbodnak és hosszabb ideig fennállnak, ha nem kezelik őket. Ebben az esetben a tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek és megnehezítik a mindennapi életet.
 • A vírus továbbterjedése: A herpesz genitálisz könnyen terjedhet a szexuális partnerek között, és a nem kezelt herpesz fertőzés növeli a továbbterjedés kockázatát. A herpeszvírus azonban nem csak nemi érintkezéssel, hanem a fertőzött területen való érintkezéssel is terjedhet.
 • A herpeszvírus más területekre terjedése: Ha nem kezelik a herpesz genitáliszt, a vírus más testrészekre is terjedhet, például a szájra vagy az arcra. Ez komoly problémákat okozhat, különösen akkor, ha a vírus átterjed a szemre, ami súlyos szövődményeket okozhat.
 • Szövődmények a terhesség alatt: Ha egy terhes nőnél herpesz genitáliszt diagnosztizálnak, az nagyobb kockázatot jelenthet a magzatra nézve. A vírus terhesség alatt a magzatra terjedhet, ami különböző szövődményeket okozhat, például késleltetett növekedést vagy koraszülést.
 • Neurológiai szövődmények: Nagyon ritka esetekben a herpeszvírus az idegrendszert is megtámadhatja, és neurológiai szövődményeket okozhat, mint például az agyvelőgyulladást vagy a meningitist.

Fontos, hogy a herpesz genitálisz diagnózisát követően a megfelelő terápia elindítása, mivel ez segít elkerülni a szövődményeket és a reaktivációt. Ha bármilyen tünetet észlel, forduljon orvoshoz, hogy időben megfelelő kezelést kaphasson!

Téma szakértője

Dr. Murshed Mohamed

szülész-nőgyógyász
 • Specialitások:
  • terhesgondozás
  • általános nőgyógyászati panaszok kezelése
  • méhnyakrákszűrés
  • fogamzásgátlás
 • Rendelés típusa:

  • személyes, rendelői vizit
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • magyar és arab nyelvű ellátás / consultation in Arabic available

  Rendelés helyszíne:
  ALFA Egészségközpont, Buda Square Irodaház | 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet