Táplálkozásterápia menopauzában

Táplálkozásterápia menopauzában

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2023.01.18 12:42

A menopauza több szempontból is nehezített életszakasz egy nő életében. Meg kell küzdeni nap, mint nap a hőhullámokkal, testsúly növekedéssel, vércukor problémákkal. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos ebben az életkorban.

A hormonális változások következtében a már meglévő túlsúly leadása illetve a további testömeg növekedés nehezen kerülhető el. Ezzel párhuzamosan gyorsul az izomvesztés mértéke. Ebben az egészséges táplálkozás alapelveinek betartása, továbbá az egyénre szabott mozgásterápia jelentheti a megoldást.

Étrend alapelvei

Étkezések gyakorisága

Menopauza alatt javasolt étrend esetében ajánlatos a napi 5-6-szori étkezés. A gyakori kis étkezések kímélik a szervezetet, továbbá csökkentik a teltségérzetet, illetve émelygés kialakulásának lehetőségét.

ZsírbevitelTáplálkozás menopauza alatt

Két fontos tényezőt kell itt megelítenünk. Az egyik, hogy javasolt zsírszegény élelmiszereket választani, mint pl. sovány húsok, tejtermékek. A másik, amire oda kell figyelni, az a bő olajban történő sütési mód elkerülése. Helyette a minimális olaj felhasználását javasolja a szakember. Az alternatív sütési módok előnye: így kevesebb olaj felhasználásával vagy olaj nélkül is elkészíthető az étel. Ilyen például az alufóliában, agyagedényben, cserépedényben, sütőpapíron, sütőzacskóban sütés, grillezés.

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalmak minden szervet és szövetet érintenek, de legfőképp a májat. Arról nem is beszélve, hogy az alkohol kalória tartalma igen magas. Jól megválasztott, kis mennyiségű ital (nők esetében havi 20 gramm tiszta szesz) megfelelő orvosi és dietetikai ellenőrzés mellett fogyasztható. 

D-vitamin

Napfény hatására termelődő vitaminunk, serkenti az immunműködést, ami kiemelten fontos a változókorban. Fontos a kalciumháztartás szabályozásában, valamint a csontok ásványosításában vesz részt. Késő ősztől kora tavaszig javasolt a szervezet D-vitamin ellátását szintetikus készítménnyel pótolni. D-vitamint tartalmazó élelmiszereink: halmáj, zsíros halak, tojás.

Kálcium

Menopauza esetén kifejezetten fontos a kálciumbő étrend kialakítása. A sajtok, olajos magvak, gabonák a legjobb élelmiszerforrásaink ha a csontok egészségéről van szó.

Nassolástáplálkozásterápia menopauza alatt

Olyan élelmiszereket vásároljunk, amik finomított cukor mentesek, természetes alapanyagokból készültek.

  • csak akkor együnk, ha tényleg éhesek vagyunk -az unalom elűzésére tudatosan keressünk más alternatívákat
  • tudatosan tegyük el szem elől a vendégek számára vásárolt ropogtatnivalókat, édességeket
  • ha tehetjük otthon készítsük el a nassolni valót
  • torta, süti sütéshez próbáljunk magas rosttartalmú lisztet használni
  • sütemények készítésekor cukor helyett javasolt energiamentes édesítőt használni
  • jó ötlet lehet a zöldség snack otthon készített mártogatósokkal