Kismama torna

Kismama torna

Szerző: Nőgyógyászati központ Módosítás:2021.10.26 16:13

Mozgás terhesség alatt?

Rengeteg nő esik abba a hibába, hogy ódzkodik bárminemű testmozgástól, sporttól, vagy akár csak egy hosszabb sétától is terhessége alatt. Holott a mozgás a várandósság alatt is ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint máskor. Ugyanakkor nem mindegy, mit, mikor, és hogyan végzünk.

A kismama torna jelentősége

A kismama torna magában foglalja mindazokat a gyakorlatokat, melyek lényegesek a teljesítőképesség megőrzése, az optimális testsúly megtartása, a szervezet szülésre való felkészítése, a vajúdás megkönnyítése, és a terhesség alatti élettani változások negatív következményeinek megelőzése, leküzdése szempontjából.

Pozitív hatásai:

  • javítja a megváltozott egyensúlyt, és állóképességet,
  • segít megtartani a medencefenék izmainak feszességét, ezáltal megelőzni a vizelettartási problémákat,
  • javítja a testtartást, így segít elkerülni a gyakran jelentkező hát-, és derékfájdalmat,
  • vénás értornával támogatja a terhesség alatt nehezített vénás keringést, ezáltal megelőzve, vagy csökkentve a lábdagadást, és a visszértágulatok kialakulását,
  • segítségével megkönnyíthetjük a vajúdást,
  • segít előkészíteni a szülés utáni gyors regenerálódást.

Terhesség cukorbetegen

kismama torna

Terhesség alatt a megfelelően folytatott életmóddal (optimális, szakértő által összeállított, és ellenőrzött mozgás, illetve diéta), és orvosi ellenőrzésekkel megelőzhető a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), illetve csökkenthető a már meglevő cukorbetegség ( I. típusú és a II. típusú diabetes) okozta szövődmények kialakulásának esélye. Azoknál a kismamáknál, akik terhességük alatt a megfelelő testmozgást végzik, az optimális diétát folytatják, és rendszeres orvosi ellenőrzéseken vesznek részt, sokkal kisebb az esélye a terhesség alatti szövődmények, így például a magas vérnyomás, illetve a szülés körüli kismamát, vagy babát érintő problémák megjelenésének.

Terhesség magas vérnyomással

A magas vérnyomás nemcsak a kismamára, de a magzat fejlődésére is veszélyes lehet. A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett az esetleges problémák, szövődmények megelőzésében nagy szerepe van az életmódi tényezőknek, így a testmozgásnak is. Akár korábban ismert magas vérnyomással esik teherbe, akár a terhesség alatt megjelenő problémáról legyen szó, a terhesség alatti és utáni mozgásprogram minden esetben nagy odafigyelést igényel, és szakszerűen, körültekintően összeállított tornát, sportmozgást követel. Ennek során figyelembe vesszük az orvos véleménye mellett a testsúlyt, a panaszokat, a kismama edzettségét, és természetesen a betegség súlyossági fokát is.

Terhesség asztmával

Mondhatjuk, hogy a várandósság során a kismama két emberért lélegzik. Éppen ezért az asztmás terhesség még nagyobb odafigyelést igényel mind az orvosi ellenőrzések terén, mind a testmozgás, és a légzőgyakorlatok terén. A gyógytornász mindezt figyelembe véve segít a terhesség előtti állapot megtartásában, és e csodás időszak megkönnyítésében.

Terhesség porckorongsérvvel

Terhesség alatt egyébként is gyakran jelennek meg deréktáji, vagy háti fájdalmak a megváltozott testtartás, és a fokozott testsúlyterhelés miatt, de egy eleve meglevő porckorongsérvvel még komplikáltabb átvészelni ezt az időszakot. Terhesség alatt még nagyobb hangsúlyt kap a kismama mozgásprogramjában a gerinc stabilitását, és mobilitását megőrző torna, mely a porckorongsérv helyét, állapotát is figyelembe véve igyekszik csökkenteni az esetleges fájdalmat és más szövődményeket.

A kismama torna alatt szakképzett gyógytornász által, személyre szabottan összeállított, biztonságos mozgásprogrammal tehet saját testi-lelki egészségéért.