Változókori hormonterápia

Változókori hormonterápia

Módosítás:2023.06.05 13:59

A változókori hormonterápia a menopauza tüneteinek kezelésére szolgál. Azonban a változókori hormonterápia számos kockázattal is együtt jár. Az életkor, családi kórtörténet, személyes kórtörténet és a menopauza tüneteinek súlyossága befolyásolhatják a változókori hormonterápiára vonatkozó döntést. A következő cikkben összegyűjtöttük a változókori hormonterápiával kapcsolatos legfontosabb információkat, a hormonterápia előnyeit, hátrányait, típusait és hogy miket érdemes mérlegelni a változókori hormonterápia döntésének meghozatalákor. A változókori hormonterápiára vonatkozó döntésnek nagyon személyre szabottnak kell lennie. A változókori hormonterápia ugyanis nem mindenkinek való, ez esetben segíthetnek enyhíteni a menopauza tüneteit a nem hormonális lehetőségek is, mint például az étrendi változtatások, a testmozgás és a testsúlykontroll, a meditáció.

Változókori hormonterápiával kapcsolatos szolgáltatásaink
Mi az a változókori hormonterápia?
Milyen hormonokat alkalmaz a változókori hormonterápia?
Melyek a változókori hormonterápia típusai?
Milyen előnyei vannak a változókori hormonterápia szedésének?
Milyen kockázatokkal jár a változókori hormonterápia?
Kinek lehet előnyös a változókori hormonterápia?
Kinek nem szabad változókori hormonterápiát szednie?
Milyen mellékhatásai vannak a változókori hormonterápiának?
Mennyi ideig kell a változókori hormonterápiát szedni?
Mit tehet, ha nem szedhet változókori hormonterápiát?

Online Bejelentkezés

Dr. Margitai Barnabás

Mammut 2 - 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. 5.emelet

Változókori hormonterápiával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a változókori hormonterápia?

A változókori hormonterápia egy olyan kezelés, amit a változókor tüneteinek enyhítésére adnak, hogy elviselhetőbb legyen az az időszak. A változókori hormonterápia női hormonokat tartalmaz, amiket azért szednek a nők, hogy pótolja az ösztrogént, amelyet a szervezet a menopauza során nem termel többé. Ahogy a nők kezdenek átmenni menopauzába, a petefészkeik már nem termelnek magas ösztrogén- és progeszteronszintet. E hormonszintek változása kellemetlen tüneteket okozhat. A menopauza gyakori tünetei közé tartoznak:

A változókori hormonterápia a hormonszintek növelésére és ezáltal a menopauza egyes tüneteinek enyhítésére szolgál. A változókori hormonterápia nem csak jó vagy rossz, szedésének számos egészségügyi előnye és kockázata van, ezért minden nő esetében egyénileg kell mérlegelni és dönteni a változókori hormonterápia megkezdéséről.

Milyen hormonokat alkalmaz a változókori hormonterápia?

A változókori hormonterápia gyógyszerei ösztrogént és progeszteront tartalmazhatnak különböző mennyiségekben. Az ösztrogén és a progeszteron olyan hormonok, amelyeket a nők petefészkei termelnek, változókorban pedig csökken ezeknek a szervezet által termelt mennyisége.

Mire szolgál az ösztrogén?

Az ösztrogén számos testfunkcióban játszik szerepet, többek között:

 • Megvastagítja a méh nyálkahártyáját, előkészítve azt a megtermékenyített petesejt esetleges beágyazódására.
 • Befolyásolja, hogy a szervezet hogyan használja fel a kalciumot, egy fontos csontépítő ásványi anyagot, ezáltal segít megelőzni a csontritkulást.
 • Segít fenntartani a vér egészséges koleszterinszintjét.
 • Egészségesen tartja a hüvelyi pH-t, nedvességet.

Mit csinál a progeszteron?

A progeszteron számos testfunkcióban játszik szerepet, többek között:

Melyek a változókori hormonterápia típusai?

A változókori hormonterápiának két fő típusa van:Változókori hormonterápia

Az ösztrogénterápia

Az ösztrogént önmagában szedik a változó korban lévő nők. Az orvosok leggyakrabban alacsony dózisú ösztrogént írnak fel, amelyet tabletta vagy tapasz formájában kell naponta bevenni, ezt hívják szisztémás változókori hormonpótló terápiának, mely a menopauza bármelyik gyakori tünetének kezelésére alkalmazható. Az ösztrogént lokális használatra krém, hüvelygyűrű, gél vagy spray formájában is felírhatják, mely termékek alacsonyabb dózisban tartalmaznak ösztrogént. A helyi kezelés minimalizálja a szervezetben felszívódó ösztrogén mennyiségét. Emiatt az alacsony dózisú hüvelyi készítményeket általában csak a menopauza hüvelyi és vizeletürítési tüneteinek kezelésére használják.
A menopauza tüneteinek enyhítéséhez és/vagy a csontritkulás megelőzéséhez szükséges legalacsonyabb ösztrogénadagot kell szednie a nőknek. Az ösztrogénterápia azoknak javasolt, akik méheltávolításon estek át, ugyanis az ösztrogén önmagában növeli az endometrium rák kialakulásának akockázatát. Az önmagában szedett ösztrogénnek viszont kevesebb hosszú távú kockázata van, mint az ösztrogén és progeszteron kombinációját alkalmazó változókori hormonterápiának, így méheltávolítás után ez a javasolt változókori hormonterápia.

Ösztrogén-progeszteron/progeszteron hormonterápia (EPT)

A kombinált terápiának is nevezett változókori hormonterápia ezen formája az ösztrogén és a progeszteron adagjait kombinálja. Azoknak a nőknek javasolt, akik nem estek át méheltávolításon. Az ösztrogén szedése progeszteron nélkül növeli az endometrium (a méhnyálkahártya) rákos megbetegedésének kockázatát. A termékeny évek alatt a menstruáció során a méhnyálkahártya sejtjei kilökődnek. Amikor a méhnyálkahártya már nem ürül ki, az ösztrogén önmagában a méhében a sejtek túlburjánzását okozhatja, ami rákhoz vezethet. A progeszteron csökkenti az endometrium rák kockázatát azáltal, hogy vékonyabbá teszi a méhnyálkahártyát. Ha progeszteront szed, a hormonterápia szedési módjától függően előfordulhat, hogy havonta vérzése van, vagy egyáltalán nem vérzik. A havi vérzés csökkenthető, és bizonyos esetekben meg is szüntethető a progeszteron és az ösztrogén folyamatos együttes szedésével.

Milyen előnyei vannak a változókori hormonterápia szedésének?

A változókori hormonterápiát a klimaxos tünetek enyhítésére írják fel, vagyis csökkenti a menopauza első bekezdésben felsorolt tüneteit (hőhullámok, hüvelyszárazság, éjszakai izzadás, száraz, viszkető bőr stb.) A változókori hormonterápia szedésének egyéb egészségügyi előnyei közé tartoznak:

Milyen kockázatokkal jár a változókori hormonterápia?

Bár a változókori hormonterápia sok nőnek segít átvészelni a menopauzát, a kezelés (mint minden gyógyszer) nem kockázatmentes. Az ismert egészségügyi kockázatok közé tartoznak:

 • Az endometriumrák kialakulásának megnövekedett kockázata (csak akkor, ha még megvan a méhe, és nem szed progeszteront az ösztrogén mellett).
 • A vérrögök és a stroke fokozott kockázata.
 • Az epehólyag/epekő problémák megnövekedett esélye.
 • A demencia megnövekedett kockázata, ha a változókori hormonterápiát a középkora után kezdik el. A középkorúan elkezdett változókori hormonterápia az Alzheimer-kór és a demencia csökkent kockázatával jár.
 • Hosszú távú alkalmazás esetén megnövekedett mellrákkockázat.

Kinek lehet előnyös a változókori hormonterápia?

A változókori hormonterápia előnyei meghaladhatják a kockázatokat, ha Ön egészséges és Ön:

 • Közepes vagy súlyos hőhullámoktól szenved. A szisztémás ösztrogénterápia továbbra is a leghatékonyabb kezelés a zavaró menopauzai hőhullámok és éjszakai izzadás enyhítésére.
 • A menopauza egyéb tünetei esetén. Az ösztrogén enyhítheti a menopauza hüvelyi tüneteit, például a szárazságot, viszketést, égést és a közösüléssel járó kellemetlenségeket.
 • Meg kell előznie a csontvesztést vagy a csonttöréseket. A szisztémás ösztrogén segít megvédeni a csontritkulástól. Az orvosok azonban általában biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszereket javasolnak a csontritkulás kezelésére, ám annak hatástalansága esetén az ösztrogén is sehíthet.
 • Korai menopauzát tapasztal vagy ösztrogénhiányban szenved. Ennek oka lehet petefészek eltávolítás, petefészek-elégtelenség, mely következtében az Ön szervezete kevesebb ösztrogénnek volt kitéve, mint a tipikus menopauzát átélő nők szervezete. Az ösztrogénterápia segíthet csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok kockázatát, beleértve a csontritkulást, a szívbetegséget, a stroke-ot, a demenciát és a hangulati változásokat.

Kinek nem szabad változókori hormonterápiát szednie?

A változókori hormonterápia általában nem ajánlott, ha:

 • Mellrákja vagy endometriumrákja van vagy volt
 • Kóros hüvelyi vérzése van
 • Voltak vérrögök, vagy nagy a kockázata van a vérrögök kialakulásának
 • A kórtörténetében volt már stroke, szívroham vagy az szív-érrendszeri betegségek fokozott kockázata
 • Tudja vagy gyanítja, hogy terhes
 • Májbetegsége van

  Kapcsolódó cikkünk

  Így bírja ki a nyarat, ha változókorba lépett

  Így bírja ki a nyarat, ha változókorba lépett

  A nyári hőség sokak számára nagy megterhelést jelent, főleg akkor, ha valaki belépett a változókorba. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik az illetőt, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket ...

Milyen mellékhatásai vannak a változókori hormonterápiának?

Mint szinte minden gyógyszernek, a változókori hormonterápiának is vannak mellékhatásai. A leggyakoribb mellékhatások a következők:

 • Havi vérzés (ha van méhe és ciklikusan szedi a progeszteront)
 • Szabálytalan vérzés
 • A mellek érzékenysége
 • Hangulatváltozások

A hormonterápia kevésbé gyakori mellékhatásai közé tartoznak:

 • Folyadékvisszatartás
 • Fejfájás (beleértve a migrént is)
 • Bőrelszíneződés (barna vagy fekete foltok)
 • A mammográfia értelmezését megnehezítő megnövekedett emlősűrűség
 • Bőrirritáció az ösztrogén tapasz alatt

Mennyi ideig kell a változókori hormonterápiát szedni?

Általában nincs időbeli korlát arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig szedheti a hormonterápiát. A hormonterápia legalacsonyabb, Önnek megfelelő adagját kell szedni, és évente, rutinszerűen nőgyógyászati vizsgálatokon részt venni, és átértékelni a terápiát. Ha a változókori hormonterápia szedése alatt új egészségügyi probléma alakul ki, keresse fel kezelőorvosát, hogy megbeszéljék, biztonságos-e még a változókori hormonterápia szedésének folytatása.

Mit tehet, ha nem szedhet változókori hormonterápiát?

A menopauzás hőhullámokat olyan egészséges életmódbeli megközelítésekkel kezelheti, mint például a kávé és az alkohol korlátozása, valamint relaxációs technikák gyakorlása. Számos nem hormonális, vényköteles gyógyszer is létezik, amelyek segíthetnek a hőhullámok enyhítésében. A hüvelyi problémák, például a szárazság vagy a fájdalmas közösülés esetén a hüvelyi hidratáló krém vagy síkosító enyhülést hozhat.

Téma szakértője

Dr. Margitai Barnabás

nőgyógyász, életmód orvos
 • Specialitások:
 • Nőgyógyászati rendelés (20 perc):

  • személyes, rendelői vizit: Mammut II. 5.em. 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délelőtt 8.00 - 12.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Életmód orvosi rendelés (40 perc):

  • személyes, rendelői vizit: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 2.emelet 
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • csütörtökön délután 14.00 - 18.00 óráig
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available