Menopauza pszichológiai hatása

Menopauza pszichológiai hatása

Módosítás:2023.03.29 14:44

A menopauza egy megterhelő időszak a hölgyek számára. A menopauza számos kellemetlen tesi tünetet okoz, de emellett érzelmi, hangulati változásokat is. Úgy érezhetik a nők perimenopauzában vagy menopauzában, mintha folyamatosan egy érzelmi hullámvasúton lennének. Fontos azonban tudni, hogy ezek az érzelmi változások a menopauza normális részei. Segíthetünk a hangulatunk stabilizálásában elegendő alvással, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással és relaxációs technikákkal. Szükség esetén az orvos javasolhat egyéb pszichológiai terápiát, gyógyszeres kezelést vagy mindkettőt a menopauza érzelmi változásainak enyhítésére.

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai menopauza esetén:
Mi az a menopauza?
Mi az a perimenopauza?
Hogyan hatnak a pszichés jóllétünkre a menopauza alatti hormonális változások?
Milyen érzelmi változásokkal jár a menopauza?
Hogyan lehet megbirkózni a menopauza érzelmi változásaival?
Segíthet a hormonpótló terápia a menopauza alatt?
Hogyan kezelhetőek a menopauza alatti alvászavarok?
Mit tehetek a megváltozott testképemmel kapcsolatban?

Nőgyógyászati Központ szolgáltatásai menopauza esetén:

Mi az a menopauza?

A menopauza egy természetes biológiai folyamat. Egyszerűen fogalmazva, a menopauza az, amikor megszűnik a menstruáció, és már nem tud természetes úton teherbe esni a nő. Ez akkor következik be, amikor a petefészkek elöregednek, és természetes módon kevesebb reproduktív hormont termelnek. Ha méheltávolításon esett át egy nő, és eltávolították a petefészkeit is, akkor azonnal eléri a menopauzát. Ezt nevezik műtéti menopauzának, és bármely életkorú nőnél előfordulhat.
Gyakran használjuk a menopauza szót arra, amikor észrevesszük, hogy megváltozik a menstruációnk, és elkezdjük tapasztalni a klimaxos tüneteket, amit perimenopauzának nevezünk. Magát a menopauzát úgy határozzák meg, hogy az a nap, amikor 12 hónapig nem volt menstruációnk.
A menopauza átlagos életkora 51 év, de ennél előbb vagy később is bekövetkezhet. Körülbelül 100 nőből egynél jelentkezik a menopauza, mielőtt elérné a 40. életévét.

Mi az a perimenopauza?

A perimenopauza az az időszak, amikor a szervezeted elkezd átállni a menopauza felé, a petefészkek működése lelassul. Ez hónapokkal vagy évekkel a menopauza előtt kezdődhet. Előfordulhat, hogy rendszertelen, a normálisnál könnyebb vagy nehezebb menstruációt, hőhullámokat, hangulatingadozásokat, alvászavarokat és fáradtságot tapasztalnak a perimenopauzában lévő nők.

Hogyan hatnak a pszichés jóllétünkre a menopauza alatti hormonális változások?

A menopauza során megszűnik a menstruáció, illetve az ezzel együtt járó ciklikus, havonkénti hormonális változások. Az ösztrogénszint általában csökken a perimenopauza során, de ez rendszertelenül történik. Ez közvetlenül befolyásolhatja a szexuális funkciót, például hüvelyszárazság révén. Közvetett módon is megteheti ezt, hőhullámok és éjszakai izzadás formájában, ami elszívhatja az energiáját, és ennek következtében alááshatja a szex iránti vágyat. Az ösztrogén mellett a petefészkek által termelt egyéb hormonok - a progeszteron és a tesztoszteron - szintje is változik a menopauza során. A progeszteron időnkénti csökkenése a menstruáció rendszertelenségére van hatással. A nőknél a tesztoszteron csökkenése az életkorral függ össze, nem a menopauzával, és évekkel a perimenopauza előtt kezdődik. A menopauzával együtt járó csökkenő ösztrogénszint azonban nem csak a felsorolt tüneteket okozza. A menopauza azzal is együtt jár, hogy a nők úgy érzik, mintha állandó PMS (premenstruációs szindróma) állapotában lennének; hangulatingadozást, rossz hangulatot és szorongást okozhatnak a változó hormonszintek. Sajnos ezek az érzelmi változások a menopauza normális részei. Néhány nő számára ezek az első jelei annak, hogy közeledik a menopauza.
Hogyan függ össze az ösztrogénszint a hangulattal? Egyes tanulmányok rámutatnak az ösztrogén hormon hangulatjavító hatására. Ez azt is jelenti, hogy az alacsonyabb ösztrogén szint depresszióhoz vezethet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nőknél kettőször-négyszer nagyobb valószínűséggel fordul elő súlyos depressziós epizód a menopauza idején, mint életük más időszakaiban. A menopauza és az alacsony ösztrogénszint a meglévő mentális egészségügyi problémákat, például a bipoláris zavarokat és a skizofréniát is súlyosbíthatja.  Az ösztrogénszint változása mellett az álmatlan éjszakák is hozzájárulhatnak a hangulatváltozáshoz. Az éjszakai  izzadás, a hőhullámok és az éjszakai szívdobogás a menopauza tünetei közé tartoznak, amik miatt napközben nyűgösnek, szorongónak és ingerlékenynek érezhetik magukat a nők.

Milyen érzelmi változásokkal jár a menopauza?

A perimenopauzában vagy menopauzában lévő nők által tapasztalt érzelmi változások közé tartozhatnak:Menopauza pszichés hatások

 • Ingerlékenység
 • Szomorúság érzése
 • Motivációhiány
 • Szorongás
 • Agresszivitás
 • Koncentrációs nehézségek
 • Fáradtság
 • Hangulatváltozás
 • Feszültség

Ha ingerlékenynek és szomorúnak érzi magát, jó eséllyel a menopauzával állhat összefüggésben. De sok minden okozhat kifejezetten ingerlékeny érzést. Emiatt fontos, hogy a tünetek felsorolásakor a hangulatunkat, mentális állapotunkat is elmondjuk az orvosnak. Így lehet kizárni más betegségeket, akár pszichiátriaikat, melyek hasonló érzésekkel járnak, mint a menopauza.

Bár a depressziót nem a menopauza okozza, tanulmányok szerint a nők körülbelül 20%-ánál jelentkeznek depressziós tünetek a menopauza időszakában. Valószínűbb a depresszió előfordulása, ha a menopauzában lévő hölgy életének más időszakaiban is volt már ilyen. Ha úgy érzi a páciens, hogy egyre kevésbé képes megbirkózni a mindennapi feladatokkal, keresse fel orvosát. Ő tud olyan gyógyszert, például antidepresszánst, vagy olyan terápiát ajánlani, amely átsegítheti a menopauzában lévő hölgyet ezen a nehéz időszakon.

Sajnos a koncentrációs nehézségek és a kisebb memóriazavarok gyakran a perimenopauza, a menopauza előtti időszak normális részei lehetnek. A jó hír az, hogy ez valószínűleg átmeneti. A kutatók nem biztosak abban, hogy a memóriaváltozások miért járnak gyakran a perimenopauzával. Jelenleg nincs olyan kezelés, amely enyhítené ezeket a tüneteket, de érdemes az orvossal egyeztetve bizonyos gyógynövényeket, nyomelemeket, vitaminokat tartalmazó készítményeket kipróbálni, például gingko bilobát.

Hogyan lehet megbirkózni a menopauza érzelmi változásaival?

Az ingerlékenység és a szomorúság érzése a menopauza leggyakoribb érzelmi tünetei. Gyakran életmódbeli változtatásokkal kezelhetők, például a relaxáció és a stressz csökkentésének megtanulásával.

Íme néhány tipp, amelyekkel könnyebben kezelhetőek az ingadozó érzelmek akár menopauzában, de alapvetően mindenkinek:

 • Rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás
 • Relaxációs technikák elsajátítása, gyakorlása: például jóga, meditáció vagy ritmikus légzés
 • Nyugtatók és az alkohol kerülése, ezek csak fokozzák az ingadozó érzelmeket
 • Kreatív tevékenység végzése, amely elősegíti a sikerélményt
 • Kapcsolattartás a menopauzában lévő hölgy családjával és a közösségével
 • Baráti kapcsolatok ápolása
 • Kognitív viselkedésterápia (CBT): segít megtanulni azt, hogy észrevegyük azokat a gondolatokat, amelyek miatt rosszul érezzük magunkat, és megtanít pozitívakkal helyettesíteni őket.
 • Sok nő számára az öregedési folyamattal való szembesülés váltja ki a menopauza körüli érzelmi problémákat. Segíthet, ha átállítjuk a szemléletünket ezzel kapcsolatban. Ha megpróbáljuk az élet természetes részeként felfogni, ami új lehetőségeket tartogat. Gondoljunk arra, hogy mit nyerhetünk a menopauzával. Ne bánkódjunk például a gyermekvállalási évek elvesztése miatt, hanem fogadjuk el az előttünk álló szabadságot. Tereljük a hangsúlyt a szarkalábakról és a test változásairól arra, hogy ki mit szeret önmagában. Keressünk támogatást orvosunktól, a közösségtől és más nőktől.

Segíthet a hormonpótló terápia a menopauza alatt?

Bár egyre több bizonyíték utal arra, hogy a hormonpótló terápia enyhítheti a menopauzához kapcsolódó érzelmi tüneteket, a hormonpótló terápia önmagában nem hatékony a súlyosabb depresszió kezelésében. Szükség lehet antidepresszáns gyógyszeres kezelésre és/vagy pszichoterápiára. De ugyanakkor a hormonpótló terápia segíthet az alvászavarok oldásában, ami már növeli a pszichés jóllétet.

Kapcsolódó cikkünk

Hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák- így kezelhetőek

Hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák- így kezelhetőek

A hormonális problémák számos nőgyógyászati zavart provokálhatnak.  A hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely helyes működése igen fontos szerepet tölt be az ovulációban, valamint a méhnyálkahártya felépülésében. Ugyanakkor ...

Hogyan kezelhetőek a menopauza alatti alvászavarok?

Az álmatlanság ok-okozati probléma lehet a menopauza során.  Az olyan tünetek, mint a hőhullámok megzavarhatják az alvást, ami rontja a szorongást és a depressziót. Eközben maguk a hangulati problémák is okozhatnak alvászavarokat. A hormonpótló terápia segíthet az alvászavarok oldásában. Ugyanígy segíthet a testmozgás, a relaxációs technikák, például a meditáció, valamint a koffein és az alkohol kerülése.

Mit tehetek a megváltozott testképemmel kapcsolatban?

A menopauza során lehet, hogy most némi súlygyarapodást észlelnek a nők. Ez valószínűleg inkább a korral és az életmódváltással függ össze. A menopauza azonban megváltoztathatja, hogy a szervezetünk hol tárolja a zsírt. Az anyagcsere csökkenhet a menopauza alatt, több zsír szaporodik fel a szervezetünkben. Bár ez normális folyamat, mégis sok nőt zavar és csökkenti az önbizalmát, ha látja, hogy a teste megváltozik.
Ha hasonlóan érzed magad a menopauza alatt megváltozott tested miatt, próbáld ki ezeket a taktikákat az egészséges szemlélet kialakításához: