Kinek milyen fogamzásgátló módszer ajánlott?

Kinek milyen fogamzásgátló módszer ajánlott?

Utolsó módosítás:2023.04.20 21:19

A nem kívánt terhesség ellen ma már igen sok módon lehet védekezni, így biztosan mindenki megtalálhatja a számára legoptimálisabb fogamzásgátló módszert. A választás gyakran nehéz, így megkérdeztük dr. Murshed Mohamed főorvost, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát, hogy kinek milyen fogamzásgátlás ajánlott. 

A fogamzásgátlók két nagy csoportja 

A fogamzásgátlókat több típusra is oszthatjuk, ám két fő csoportja a hormonális és a hormonmentes fogamzásgátlók. A kettő között a különbség az, hogy –ahogy a neve is mutatja- a hormonmentes módszerek lényegében fizikai akadályt képeznek, hogy a petesejt megtermékenyüljön, így nem tud létrejönni a terhesség. Hormonális fogamzásgátlás esetén ösztrogént és/vagy progeszteront juttatunk be a szervezetbe. Hatásmechanizmusukat illetően több módon hatnak: megakadályozzák a peteérést, megvastagítják a méh nyálkahártyáját, valamint megakadályozzák a beágyazódást.  

Hormonális fogamzásgátlók fajtái 

 • fogamzásgátlótabletták (egykomponensű, kombinált) 

 • hormontartalmú spirál 

 • hüvelygyűrű 

 • Injekció 

 • Tapasz 

 • Esemény utáni tabletta (sürgősségi fogamzásgátlók) 

 

Nem hormonális fogamzásgátlók fajtái 

 • Hormonmentes spirál 

 • Pesszárium 

 • Óvszer 

 • Spermicid készítmények 

 

Melyik fogamzásgátló módszert válasszam? 

Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy kinek melyik a legoptimálisabb, érdemes pár dolgot figyelembe venni: életkort, van-e tartós, monogám párkapcsolata, van-e valamilyen betegsége, milyen a menstruációja, milyen betegségekre fokozott a rizikója, szed-e valamilyen gyógyszert stb.  

Mindegyik fogamzásgátló módszernek megvannak a maguk előnyeik és hátrányaik, így a kérdés eldöntése nem mindig könnyű, ezért érdemes nőgyógyásszal konzultálni. 

“Nem hormonális fogamzásgátlást leginkább azoknak ajánljuk, akik csupán alkalmi védekezésre vágynak, illetve azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem szeretnének vagy nem tanácsos hormonális készítményeket alkalmazniuk (pl. magasabb rizikó thromboembolias eseményekre). Fontos tudni, hogy a szexuális úton terjedő fertőzésektől egyedül a gumióvszer nyújt hatékony védelmet!”-mondja dr. Murshed Mohamed főorvos, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Amennyiben valaki hormonális fogamzásgátlást szeretne, abban az esetben a legnépszerűbbek a fogamzásgátló tabletták, melyek már gyermekkorban is alkalmazhatóak. A hormontartalmú méhen belüli eszközöket (spirál) azoknak ajánlják, akik már szültek, illetve azoknak, akiknél megkezdődött a menopauza és rendszertelen a vérzésük.  

“A tabletták előnye, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen és könnyen alkalmazhatók, ráadásul segítenek az olyan betegségek tünetein, mint pl. a PCOS.  Hátrányuk, hogy oda kell figyelni arra, hogy minden nap alkalmazni kell, nem szabad elfeledkezni a szedésükről (kivéve, amikor szünetet kell tartani), kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, valamint –ahogy az összes hormonális készítmény- megnövelik bizonyos betegségek rizikóját az arra hajlamosaknál (pl. fokozott trombózis rizikó). A hormonális spirál előnye, hogy fizikai és hormonális úton is megakadályozza a teherbeesést, sokáig fennmaradhat (kb. 5 év), így évekig nincs vele teendő. Hátránya, hogy némileg fokozza a fertőzés-és gyulladásveszélyt, valamint csakis nőgyógyász teheti fel és veheti le”- mondja a nőgyógyász szakértő, aki hozzátette, hogy az utóbbi években a hüvelygyűrű népszerűsége is nő, hiszen be-és kihelyezéséhez nincs szükség nőgyógyászra, otthon is elvégezhető. Ezt a puha, rugalmas kis eszközt 3 hétig folyamatosan viselni kell, és utána egy hétre el kell távolítani. Utána új hüvelygyűrűt szükséges behelyezni. Hátránya, hogy némileg megnöveli az intim fertőzések esélyét.  

Látható tehát, hogy az összes fogamzásgátló módszer több előnnyel és hátránnyal is rendelkezik, ezért mindenképp érdemes nőgyógyásszal egyeztetni, melyik lenne Önnek a legmegfelelőbb. 

További fogamzásgátló módszerek: 

 • Naptármódszer (nem megbízható) 

 • Megszakításos módszer (nem megbízható) 

 • Sterilizáció, vagyis a művi meddővé tétel (végleges) 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2 éve szedek már fogamzásgátlót, azonban az utolsó két vérvételemnél elváltozást vettek észre, ezért az utolsó levél után 3 hónap szünetet kell tartanom. Ez számításaim szerint január első hetében történik meg. Egy olyan kérdésem lenne, remélem nem nagy butaság, hogy az utolsó levélnél is teljesen biztonságban vagyok? Azaz ha pl. megtörténik az aktus esetleg vasárnap és következő hét pénteken már a placebot kell szednem akkor teljesen védve vagyok, vagy kell óvszert is használni? Szeretnék elővigyázatos lenni! Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: egy 22 éves leányzó
Luca

Dr. Hernádi Balázs

szülész-nőgyógyász
Tisztelt Luca !


Az elővigyázatosság nagyon fontos. Kérdésére a válasz : Igen, akkor lesz a menstruáció.
Panasz esetén forduljon hozzánk bizalommal !

Üdvözlettel :
Dr. Hernádi Balázs
szülész - nőgyógyász

Kapcsolódó oldalak